Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Uzarea tevilor ghintuite!Moderator: liviur Re: Uzarea tievilor ghintuite!Mai ales ca periile sunt facute din ceva aliaj de cupru, mult mai moale decat otelul tevii.
Eu am una asa de "stransa" ca n-o pot trece decat intr-un sens - odata ajunsa la gura tevii trebe s-o desurubez de pe vergea.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!peria de sirma mareste uzura tevilor ghintuite
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@bliviu, cum ai ajuns la concluzia asta? Ce perii folosesti? Cum le folosesti si cu ce frecventa?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Ce este bore guide si ce coroana nu trebuie sa ating scuze ca nu inteleg
Re: Uzarea tievilor ghintuite!tinind cont ca vin acasa 1 luna pe an le folosesc cind le duc in armerie la pastrare sint perii normale cumparate in armerie idea mia venit cu gindul ca o perie de otel cred ar putea sa dauneze si gindind ca daca ar dauna nu cred ca ar fi in vinzare Am intrebat
![]()
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Un "bore guide" est un dispozitiv (un tub) ce se monteaza in locul inchizatorului , care centreaza vergeaua in raport cu teava pentru a preveni contactul intre ele si impiedica patrunderea solutiilor de curatare in alte zone. Vezi postarea lui @ DAC din pagina precedenta unde descrie sculele folosite..
Coroana este practic gura tevii, partea uzinata care poate avea diferite forme conform diferitelor definitii tehnice ale tevilor concepute in functie de destinatia armei respective (uzinaj in 2 trepte cum intalnim des la armele tactice sau sub un unghi de X° la cele "target", etc). Se evita introducerea prin teava a vergelei! Eu personal nu am intalnit perii de otel , de obicei sunt de bronz sau plastic si folosite cum trebuie in combinatie cu solutii de curatat corespunzatoare nu au cum sa detelioreze teava semnificativ mai ales la armele de vanatoare care trag foarte putine cartuse/an . Sunt descrise in paginile anterioare diferite metode de curatare a tevilor la ghintuite fiecare o face in felul sau, folosind diferite produse in functie de experientele personale si de cat trage cu arma respectiva. Cu a mea am tras aprope 100 cartuse (mai precis 94) in 3 saptamani...apoi am curatat-o. Eu personal folosesc: - vergea acoperita cu o imbracaminte de plastic - "bore guide" - perie de bronz - "jag" o piesa pe care se infasoara tampoanele de bumbac - solvent CLP Break free - solvent/decuprant Shooters Choise - decuprant Sweet's 7,62 (il folosesc rar , dupa multe sute de cartuse trase pentru ca este foarte puternic) - ulei CLP Procedura de curatire este in mare parte asemanatoare cu cea descrisa de @DAC, pe scurt: - aplic CLP Break free pe un tampon si il trec prin teava - aplic acelasi solvent si pe peria de bronz; periaj in ambele sensuri... - 1-2 tampoane uscate - folosind solventul Shooters Choise repet primele operatii - aplic uleiul CLP pe un tampon si-l trec prin teava - la final 1-3 tampoane uscate si... gata! Numai bine
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Eu folosesc BoreTech Eliminator pentru curatarea tevei.
Teava de la 300WM ![]() ![]() Cristianh
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@cristianh teava ta e custom, nu-i asa?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!
Da, toate tevile mele sint custom. Eu folosesc tevi Schneider.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!multumesc pentru sfaturi,o sa fiu atent.Numai bine
Banuiesc ca avand suprafata interioara mai putin rugoasa decat cele de fabrica sunt mai usor de curatat.. PS:Folosesc si eu una de la Lothar Walter
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Se curata si camera cartusului sau nu e necesar ajunge doar teava daca da cum
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Se curata si camera. Aici raman multe reziduuri si, daca mai da si de un pic de ulei iese o calamina ca in capul pistoanelor care poate jena alimentarea si extractia.
Se curata ca si teava dar cu o perie mai mare. Pentru calibre uzuale functioneaza foarte bine o perie pentru 9,3 sau 375.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Eu camera nu am curatato niciodata .Doar o atingere cu o cirpita cu ulei credeam ca ii de ajuns.Mai am multe de invatat
Re: Uzarea tievilor ghintuite!citesc si ma minunez
sunt cateva persoane care chiar trag cateva sute de cartuse cu arma de glont si intradevar ar trebui sa urmeze niste proceduri pt intretinere . DAR, 90 la suta din cititori folosesc arma tragand 20-30 cartuse pe an. Deci iei o perie de orice fel si de otel chiar ,o treci de 3-5 ori prin teava mai treci o carpa curata sau o sfoara grosa de canepa ,de cateva ori si...gata. Apoi doua trei "pufuri "cu ulei si astfel arma e fericita. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Uzarea tievilor ghintuite!"Cei 90%" ar trebui să realizeze că fără un antrenament mai serios (minim 20 cartuşe / ieşire în poligon şi măcar 5-6 ieşiri pe an) îţi cam pierzi mâna, rugineşti
![]() ~Nautilus
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@Yoghy , eu personal am decis sa o las necuratata, asta insemnand fara decuprant si perie de bronz o perioada sa vad ce efect are asupra preciziei si cum se comporta in timp / nr cartuse trase.
La sosirea din poligon doar aplic un tampon cu ulei prin teava si apoi trec o perie de plastic cu putin ulei 2-3 ori pentru rezidurile de la ultimul cartus..tampon uscat si depozitare. Pana acum am 45 cartuse trase in ultima sedinta la poligon si o s-o curat cel mai devreme dupa inca alte 2-3 sedinte. @Nautilus pentru mine 20 cartuse in poligon se "duc" foarte repede dar sunt de acord cu tine , sa tragi minim 20cartuse la o sedinta in poligon ca sa simti ceva si nu in ultimul rand, vizite mai dese. ....Acum depinde si de calibru.. ![]()
Eu nu folosesc perie pentru curatarea tevei. Infasor un patch pe o perie de plastic pe care pun solvent si dupa aceia trec prin teava shimbind the patch de fiecare data, si fac asta de vreo 6 ori. Las solutiea peste noapte in teava si a doua zi mai trec de 3 ori cu patch si solvent dupa care trec cu pach curat fara solutie. Acesta este procedeul meu.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@cristianh cu ce frecventa cureti tevile si cum afecteaza asta precizia armelor tale? Ai incercat inainte de a utiliza aceasta metoda si varianta "clasica" cu peria de bronz, "jag", tampoane si solventi? Daca da , care sunt diferentele in precizie , durata de viata a tevii, etc?
Cristi
Am inceput sa folosesc Boretech acum 4 s-au 5 ani, iar de atunci nu am mai folosit perie de bronz, plus ca tevile sint custom se curata foarte usor. Cind trageam mai des in competitii curatam teava dupa fiecare competitie, cam 25, 30 de gloante. Acuma depinde si de calibru, la 300wm o curat cam dupa 200 de gloante dar la .416 Barrett o curat dupa 40 de gloante. Am un coleg isi curata arma (308) tot dupa 800 de runde. Daca vezi ca arma incepe si isi deschide grupajul atunci curato, dar atita timp cit trage bine las-o inpace. Acuma ce poti sa faci, dupa fiecare iesire sa curet doar corbonul, nu vei carbonul sa se intareasca, dar cuprul il poti lasa. Asta este procedeul meu, eu curat doar carbonul dar cuprul il las in teava.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Exact asta si intentionez sa fac, s-o las necuratata mai multe sute de focuri sau pana incepe grupajul sa se largeasca.
Cristian , tu pentru a curata doar carbonul folosesti acelasi procedeu descris mai sus sau folosesti si peria simpla, fara tampon ? Eu procedez asa cum am postat mai sus : "La sosirea din poligon doar aplic un tampon cu ulei prin teava si apoi trec o perie de plastic cu putin ulei 2-3 ori pentru rezidurile de la ultimul cartus..tampon uscat si depozitare." Multumesc
Eu folosesc Boretech Carbon Remover. Carbonul este daunator la teava, nu cuprul. De aceia tot timpul cind ajung acasa o curat de carbon dar cuprul il las. Procedeul este la fel. ![]() ![]() ![]()
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Teoretic si practic, in momentul cand tragi un foc pe teava curata, intai se depune un strat variabil de aliaj din camasa proiectilului apoi raman in urma lui particule de carbon. Urmatorul foc arunca din teava 75% din carbon si striveste de peretii tevii restul pe care-l acopera apoi cu un alt strat fin de cupru. Cu cat teava e mai oglinda cu atat straturile sunt mai fine dar inexistente nu se poate. Particula de carbon infipta in otel si acoperita de cupru este cea care face cel mai mult rau si da in timp carburarea tevii. Ori asta nu se duce din teava fara sa iei si cuprul de pe ea. Diferentele sunt uriase intre o teava standard si una oglinda, atat la nivelul de precizie inainte si dupa curatare cat si la nivelul de depuneri. Pe o teava ca cea de mai sus cuprul se depune infinitezimal si carbonul se curata usor. Pe o teava mediocra de vanatoare am facut multe experimente dupa ce proprietarii le "curatasera" cu ulei si au vazut ce ramane in urma ....
Cred ca fiecare teava are nevoie de un tratament personalizat care trebuie descoperit prin incercari.
Sincer sa fiu nu stiu cit la % din carbon se striveste pe pereti. Dar tin minte o conversatie pe care am avut-o cu Gary Schneider (producatorul tevilor Schneider) si cind l-am intrebat cam dupa cite gloante este bine sa cureti teava mi-a spus sa nu o curat numai cind vad ca precizia incepe sa dispara. Eu inainte curatam teava tot dupa 25 de gloante, iar daca eram la competitie o curatam si inainte si dupa. Acuma nu o mai curat asa de des, o curat la 200 de gloante dar acuma am deja 300 de gloante prin ea si nu o voi curata numai cind vad ca precizia incepe si dispare. Ce pot sa spun ca inca eu nu am vazut o solutie care sa curete o teava mai bine decit Boretech, si mai este o solutie foarte buna Wipe-Out Patch-Out dar prefer Boretech. Aceasta solutie iti curata orice teava mai ales o teava care nui custom. Sint foarte multe procedeie de a curata o teava, si nu pot sa spun ca procedeul meu este cel mai bun dar pentru mine lucra.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!In cartea tehnica a armei mele, fabricatul recomanda curatarea tevii dupa fiecare utilizare folosind "bore guide"-ul , peria de sarma, tampoane si solventii agreati de el pe care-i gesesc intr-un tabel.
Acum eu am curatat-o exact cum recomanda pentru finalizarea rodajului: 3 focuri si curatare, 5 focuri si curatare, 10 focuri si curatare iar apoi dupa fiecare iesire in poligon iarasi curatare. Acum am aproape 100 de focuri fara sa o curat cu peria de bronz si decuprant, doar cu peria de plastic, solvent CLP breakfree si apoi tampoane. O sa fac asta pana cand grupurile o sa inceapa sa se mareasca. I urma acestui "experiment" o sa vad care va fi procedura de curatare pe care o voi aplica in viitor.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!urmaresc cu interes
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Sper macar sa trag niste concluzii corecte..
Re: Uzarea tievilor ghintuite!personal din vreo 30 carabine avute pana acum nu am avut una sa traga prost, inclusiv mult hulitele calibre care papa tevi pe paine.( care au fost achizitionate second)
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Uzura tevilor ghintuite !?
as fi curios sa stiu cîți au tras atit de mult încît sa uzeze o teava, .... in ce calibru si in cit timp?????
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Discutiile de pe acest topic sunt principiale si cu scopul de a gasi si aplica fiecare metoda optima de curatare a armei in functie de calibrul, tipul, destinatia armei si numarul de focuri pe care fiecare le trage intr-o perioada de timp. Ce ti se pare anormal la faptul ca tevile se uzeaza?
Ai fi surprins sa stii ca sunt oameni si in Romania care trag suficient de mult incat sa uzeze tevile armelor
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 50 vizitatori |
Publicitate
|