Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Feb 2025, 20:30

Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06

Mesajde paungeorgica pe 02 Aug 2010, 19:24

Nu ma dau banii afara din casa dar nici sa-mi faca faze de acest gen nu as accepta si as lua una mai rasarita s-au m-as multumi cu finlandeza numai ca aia este 30.06.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde mialxx pe 23 Aug 2010, 21:45

poti fi sigur de ij 18 ca e o arma buna, ba chiar foarte buna, eu sincer nu am tras cu ea dar ma-m documentat si am auzit numai de bine, daca si in elvetia se vinde aceasta arma unde e numai vinat mare si greu de ajuns la el eu zic ca nu-i rea deloc. oricum eu o so cumpar cit mai curind asa ca nu mai exista nici o retinere.... oparere as vrea sa stiu ce i se potriveste cel mai bine, optica?
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde dascal mircea pe 26 Aug 2010, 21:34

Pareri proaste despre arma asta au doar cei care si-au cumparat arme mult mai scumpe.
dascal mircea
Nou membru

Mesajde yoghi pe 26 Aug 2010, 22:30

spuneti-mi va rog o alta arma ,mai urata, mai grea si mai prost slefuita decat IJ 18,153,43,48,57,.......sau una mai proasta :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde ssteffan pe 26 Aug 2010, 22:45

yoghi scrie:spuneti-mi va rog o alta arma ,mai urata, mai grea si mai prost slefuita decat IJ 18,153,43,48,57,.......sau una mai proasta :mrgreen:

În calitate de posesor de IJ ţin să te anunţ că arma mea este cea mai frumoasă, cea mai bine şlefuită, cea mai uşoară şi nicio altă armă nu e mai bună ca a mea. SIC. :mrgreen:
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde violiv pe 27 Aug 2010, 09:01

yoghi scrie:spuneti-mi va rog o alta arma ,mai urata, mai grea si mai prost slefuita decat IJ 18,153,43,48,57,.......sau una mai proasta :mrgreen:

Te tii de bancuri?

Mai grea pai carabina mai usoara ca Ij 18 nu cred sa gasesti decat pe la numele mari si scuumpe de tot
Mai proasta greu sa gasesti un raport pret/ce ofera mai bun decat la Ij 18 sau la MP 153.

Pariu pe ce vrei tu ca trag cel putin la fel de bine ca oricare alt numa cu multe galoane in materie.

La partea cu slefuitul sunt de acord.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde DORU-VS pe 27 Aug 2010, 10:47

Cat snobism pe la unii colegi!
DORU-VS
Membru important

Locaţie: VASLUI

Mesajde violiv pe 27 Aug 2010, 19:01

Nu l-as numi chiar snobism. Daca apuci sa tragi si cu arme scumpe (nu numai ca pret ci si calitate deosebita) ajungi sa faci diferentele. Cu varsta, cand nimic "nu mai merge cum mergea" ajungi sa apreciezi un pat mai bine desenat, un tragaci mai usor, 2-300 g in minus, un echilibru mai bun.....toate astea se platesc, din pacate, cu banisori multi.
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 27 Aug 2010, 19:04

Toate fierataniile bubuitoare sunt bune, vanat sa fie.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde yoghi pe 27 Aug 2010, 23:35

degeaba ! tot urata si grea ramane .
Si ij 18??
ce aia e carabina ,e o teava ce face poc! :mrgreen:
carabina este un Manlicher ,un Sauer sau macar un Prohunter nici macar Bar sau Argo nu le consider carabine adevarate :P

sic
yoghi
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Aug 2010, 10:58

Aoleu, dar ce standarde ridicate ai. Toata lumea ar vrea sa aiba in Manlicher in dulap. insa...
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 28 Aug 2010, 12:52

Acuma, fara suparare pentru posesorii de Pro-Hunter (trage bine, e drept) da' Steyr are mai mult plastic in ea decat Ij-ul cu pat de plastic, si-n multe locuri in care rusii inca nu s-au gandit sa bage piese turnate din plastic - cam cat la ARGO :mrgreen: :lol: ...e suficient sa dati jos fierul de pe pat ca sa va convingeti.
Pe de alta parte, chiar si Steyr-ul a trebui "sa creasca" pana sa devina "o carabina adevarata". :wink:
violiv
Veteran

Mesajde stefan 3006 pe 28 Aug 2010, 20:35

yoghi scrie:degeaba ! tot urata si grea ramane .
Si ij 18??
ce aia e carabina ,e o teava ce face poc! :mrgreen:
carabina este un Manlicher ,un Sauer sau macar un Prohunter nici macar Bar sau Argo nu le consider carabine adevarate :P

IJ 18 nu omoara :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

sic
stefan 3006
Veteran

Mesajde mialxx pe 29 Aug 2010, 17:45

daca tot vreti sa aveti arme adevarate, de ce nu va luati si voi Blaser, Schmid-Freres, sau Browning. astea sunt fitze..... daca esti vinator pusti si cu securea :lol: :lol: :lol:
mialxx
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 29 Aug 2010, 19:39

mialxx scrie:daca tot vreti sa aveti arme adevarate, de ce nu va luati si voi Blaser, Schmid-Freres, sau Browning. astea sunt fitze..... daca esti vinator pusti si cu securea :lol: :lol: :lol:

Cum adica ,,pusti si cu securea''? :roll: Si asta face bum?
Sly_Fox
Veteran

Mesajde mialxx pe 29 Aug 2010, 21:23

nu face bum, dar loveste bine daca stii sa dai
mialxx
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 30 Aug 2010, 15:59

Aha.
Pai eu stiu vreo doi ,,vanatori'' de ocazie care au incercat sa casapeasca niste mistreti cu securea. Unul a fost practic eviscerat de vier, celalalt a scapat doar cu o taietura urata pe coapsa. Cel cu abdomenul despicat a scapat ca prin minune si asta datorita faptului ca a fost dus de urgenta la spital de catre ala mai putin ,,avariat''.
Asta acum doi ani, au facut putina senzatie in sat si acum sunt cunoscuti ca baietii ,,hapliti de porc''.
Drept este ca am avut prin zona si niste baltareti care ii dovedeau pe porci in timp ce erau calare pe cal. Astia erau meseriasi, insa au renuntat la Romania in favoarea Spaniei, in cautarea unui trai mai bun.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Dragan pe 30 Aug 2010, 17:38

Bune (pentru unii), rele( pentru altii) IJ-urile au fost si continua sa fie cele mai folosite arme de vanatoare in tara noastra.Vina nu este a noastra a celor care le detinem ci a situatiei economice si a situarii geopolitice din care nu ne scoate nimeni.Din pacate un banal IZH 18 care costa vreo 250 euro continua sa ramana un vis pentru multi dintre ortacii nostri.Nu pentru faptul ca nu ar dori o astfel de "fierotanie" ci pur si simplu nu au de unde scoate banii astia.Din salariul de 600 lei sa traiesti sa mai ai si vreo doi copiii si o nevasta casnica nu stiu cum ai reusi sa-ti permiti "luxul"de a cumpara o arma+autorizatie+drumuri la polite+magazin++++++++.
Parerea mea ,ca detinator de doua IJ-uri este ca sunt arme bune, rezistente la conditiile de vanatoare de la noi si accesibile de pret pentru veniturile majoritatii romanilor(nu acelea nesimtite ).
Dragan
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 30 Aug 2010, 19:29

Foarte bine spus. Cu IJ-urile am crescut mari. De la 7 ani, cand am tras prima data cu arma, si pana pe la 17 ani(eram cat pe ce sa devin vanator inainte de a implini varsta minima cf legii, asta pana sa zgait unu mai bine in buletin si mi-a inapoiat dosarul de concurs, deja depus :D ) am tocit tragacele IJ-ului 58, de cal 16 a lui tata. Pe urma cand am devenit vanator ,,inregistrat'' m-am pricopsit cu arme cehe, cu care trag si astazi. Dar un IJ tot am in dulap, asa in amintirea vremurilor trecute.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde mialxx pe 30 Aug 2010, 19:46

IJ a avut si bunicul dumnezeu sa-l ierte, ca de la el am in singe vinatoarea si tot IJ am si eu
Eu zic ca pt multi dintre romani e o arma destul de buna, acum depinde si de cel ce o manuieste... "ca nu tot ce straluceste e aur"
mialxx
Veteran

Mesajde yoghi pe 30 Aug 2010, 20:12

sunt de acord cu tot ce zici tu colega @Dragan, dar nu sunt de acord cu cei care nu recunosc ca ''Ij ''este pe ultimile trepte in categoria armelor de vanatoare.
Una este sa cumperi arma care ti-o poti permite si alta e sa afirmi ca este la fel de tare sau cea mai tare.

http://www.heymusa.com/images/engraving/engraving17.htm
e la fel cu un ij??
yoghi
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Aug 2010, 22:40

Nu! E mai urata :mrgreen:

http://www.baikalinc.ru/en/company/297.html

De ce sa amestecam seminte de bostan cu fructe exotice? Hai sa fim si seriosi.
Cu ceva zile in urma discutam cu un amic apropo de fieroaice si preturi si am facut urmatoartea paralela: am pus alaturi un motor (de 1 cilindru, pentru doua roti, sa zicem) si o carabina. Din oricare capat le-ai demonta si socoti o sa gasesti la motor un numar mult mai mare de piese. Ca si calitate a materialelor folosite sunt mai sus cele de la motor, ca si nivel de prelucrare sunt echivalente, motorul "explodeaza" de cateva mii de ori intr-un minut si face asta multe ore in sir, arma "explodeaza" de cateva ori in cativa ani si gata iar ca si pret arma poate fi mai scumpa? De ce? Pentru ca suntem prosti sa dam banii astia.

Hai sa-ti mai dau un exemplu. Am cumparat un pat laminat de la firma Boyd: 70 $ semifinisat, in fapt insemnand ca-i mai trebuia un pic de smirghel ici-colo si ceva lac sau ulei, avea chiar si talpa montata si gaurile pentru cheite. Am mai dat vreo 30 $ pe urechiuse si ceva Dura-coat (c-am vrut sa fiu smecher) si mi-a luat vreo 3-4 ore sa-l termin, cu tot cu un pic de beding. Cum mana de lucru in Ro e mult mai ieftina ca peste ocean :mrgreen: m-a costat in total cu mult sub cei 200 $ cu care se vinde patul finisat de Boyd. Ei, acelasi pat, pana la ultima linioara, este prezent pe Browning A-Bolt tumbhole laminat si este vandut ca piesa de schimb de Browning cu aproape 400 $.....buna afacere, nu-i asa?
O teava Palma-Match de aproape 80 cm lungime si calitate extrema este vanduta de Walther-Lothar sau Border (ca sa luam numa europeni) cu aproape 300 E, fara filet si brunaj iar una "de vanatoare" costa ~200 E. Si astea sunt cele mai bune tevi de serie pe care le poti gasi usor in UE ca piese de schimb. Aceeasi teava infiletata intr-o culata banala, vanatoreasca (de 2-300 E) salta pretul la 1000 E ...+ o bucata de lemn la fel de banal, taiat ieri si tras printr-o masina automata si iaca ai ajuns la 1500 E pe raft....iar buna afacere.

Am tras o raita prin magazine. Parca s-au vorbit toti producatorii (m-as mira sa nu fie asa): toate semi cu glont costa intre 5200-5500 lei la varianta de baza. Aceiasi producatori vand semi lise cu 6000-6500 lei? Imi poti explica cum de costa mai mult o semi lisa decat una cu glont cand absolut totul e mai simplu si mai ieftin la lise?

Bascula de Heym din link este de la un dublu-expres ce pleaca de la 14.000 E. Nu ti se pare un pic cam mare diferenta de la 1400-1500 la 14-15.000? Nu cumva platesti cam mult exact snobismul de care se vorbea mai sus?

Nu am Ij 18 da' sa stii ca tare ma bate un gand sa-mi iau, chiar doua :mrgreen: M-am jucat zilele trecute cu una in cal. 20, editie mai "rasarita", cu lemn decent, tragaci aurit care lucra bine de tot :lol: , inscriptiile de pe bascula gravate frumos, nu stantate si cu toate piesele absolut la locul lor, ejector cu posibilitate de decuplare, indicator de cocos armat si care functiona impecabil desi era nou-nouta in raft, chiar si piedica din tragaci era mai bine plasata si functiona mai usor decat la multe semi cu mari pretentii...si mai si venea bine la ochi :D Pe pariu ca si trage bine, chiar mai bine decat arata. Serios ca mi-a ramas mintea la ea ca tot nu mai am nicio arma in cal. 20 si nici bani de aruncat nu prea mai am. Si daca-mi pun mintea si mai bag in ea echivalentul in ore munca cu cat ma plateste statul a inca o data pretul ei pot scoate din ea un bobocel de arma de ajungi sa ti-o doresti si tu. Atat costa, de fapt, o arma de vanatoare: cat costa un Ij-18. Restul e strategie de piata. O Tikka costa de doua ori cat un Ij 18 peste ocean si de cinci ori mai mult la noi? Oare unde-i realitatea?

Trag cu MP-ul de vreo 3 ani. Nu mi-a picat bine de la inceput si-am tot incercat diferite metode pana cand am ajuns sa-i recroiesc si refinisez patul. Acum imi pica perfect si unde m-ai pui c-arata chiar bine de tot... Ma tot joc cu Maxus de cate ori am prilejul si tare mi-ar pica bine una da' tot nu ma pot opri sa ma gandesc ca-i doar un moft si ca Ij-ul ce-l am face exact acelasi lucru. Cu toate astea, daca mi-ar pica din ceruri ceva bani asa face cadou Ij-ul pe loc si-as sari la Maxus....c-asa-i mintea omului si o bucatica de sticla colorata o face sa se invarta ca titirezul.
Recunosc cinstit: am tras zeci de ani cu Ij si nu m-am plans dar astazi trag din ce in ce mai putin cu rusoaicele si m-am spurcat la cozonac. La fel de cinstit insa trebe sa recunosc ca Ij-urile chiar isi merita banii (unele din ele, ca dublu-expres-urile chiar nu :oops: ) si strict pe partea de vanatoare isi merita investitia cu varf si indesat...in fond, o lisa de la ei e cat cotizatia pe doi ani si-n trei ani de folosire deja reprezinta cea mai mica cheltuiala in materie de vanatoare ca si hainele si boabele is mai scumpe.

P.S. "cea mai tare" inca nu s-a inventat...chiar daca azi una zice ca ea este mintenas apare alta si mai si
violiv
Veteran

Mesajde yoghi pe 31 Aug 2010, 21:51

colegu pentru mine toata treaba asta sta cam asa. in 1978 am inceput tirul la talere cu un ij (U.R.S.S. normal) si cativa ani a fost bun, dar nu prea castigam nimic, am trecut pe Tula si rezultatele s-au cunoscut,apoi in 83 la merkel si din nou rezultatul s-a modificat in avantajul meu. in 87 am avut prima arma personala un ij luat cu interventii, dar la vanatoare tot cu merkelul mergeam , in 94 am devenit propietarul unui merkel 200E pe care l-am schimbat in 2003 cu altul in stare excelenta ,acum am doua merkel de 12 si unul 20. si....... multe IJ-uri........de vanzare

Deci cunosc ijul mai bine ca ......mai toti de aici dar totusi lasal acolo unde-i e locul
Am vazut si eu la IWA noile modele de lux dar ....... Alipov la olimpiada a tras cu perrazzi !
yoghi
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 31 Aug 2010, 22:17

Daca vorbim de folosirea IJ-urilor la concursurile sau galele de tir, ai dreptate, folosirea rusoaicelor nici nu intra in discutie. Daca insa ne oprim la vanatoare, atunci... intra si IJ-ul in calcule.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2010, 08:42

Azi, in lume.

La nivel de anii "60, cand domnul Perazzi abea ucenicea pe la Beretta, Tula radea podium dupa podium si vesticii le tot masurau prin poze sa vada de ce...ca era secret de stat si tragatorul rus de-o lasa pe mana vreunui coleg vestic ajungea direct in Siberia. A fost o epoca si e bine s-o tinem minte....nu de alta, da' istoria a demonstrat ca roata se cam invarte. Si mi-a soptit o pasarea ca s-ar putea mintenas sa cumparam din magazinele noastre Beretta pe care sa scrie "SDELANO V TULA" :mrgreen: (pentru cine a uitat rusa, asta inseamna MADE IN TULA)
violiv
Veteran

Mesajde dascal mircea pe 01 Sep 2010, 09:00

Chiar daca unora ne place sa ne americanim in materie de arme vom ramane totusi rusofoni.

Mult finisaj pe arme inseamna multi bani.dar ca sa nu ne lungim hai sa vedem altceva: cite arme vestice sint vindute in Rusia si cite arme rusesti sint vindute in vest?
DE CE?
dascal mircea
Nou membru

Mesajde violiv pe 01 Sep 2010, 17:18

Ca rusii cu posibilitati cumpara arme vestice e foarte adevarat dar rusul de rand tot rusoaice poarta.
O sa fii surprins de ce cifre e vanzari face Ij in Italia sau Franta sau Germania sau chiar USA. Nu vinde cat Beretta, e adevarat dar criza a asezat lucrurile un pic altfel decat acum cativa ani. La total, desi Baikal vinde mai putin ca gigantul Beretta, vinde semnificativ mai mult decat vreo 20 de alte marci vestice la un loc. Pe partea de arme scumpe de tot sa stii ca vinde mai mult ca H&H. Modelele rusesti au anume particularitati la partea "artistica" (intarsiile de pietre, metale sau sidef in lemn nu prea le fac altii, de ex.) care le fac foarte placute in ochii celor ce colectioneaza asemenea bijuterii iar preturile sunt inca mult sub ale celor renumiti la calitate a intregii lucrari absolut comparabila.
Ce nu m-a incantat pe mine a fost ca "rusoaica de rand" vanduta in Ro, in multe cazuri, arata mai rau ca o Cenusareasa pe langa aceeasi rusoaica vanduta in Franta sau Italia. Cum rusii inca lucreaza mult "la mana" si CTC-ul e mai lax, am vaga impresie ca la noi ajung si multe facute la mahmureala....si de aici si aprecierea generala in cadere libera la adresa armelor rusesti.
Sincer de tot, nu mi-as lua un Ij 43 de la noi nici sa-l primesc cadou, la fel cum si alegerea unui Ij 27 din raft presupune si o doza de noroc si una de pricepere si una mare de atentie. Cu toate astea, printre atatea "ciurucuri" scapa si cateva piese impecabile si astea chiar isi merita banii.
Totusi, e mai usor sa mai strangi un pic cureaua si sa iei cu ochii inchisi din acelasi raft, o vestica.
violiv
Veteran

Mesajde mialxx pe 01 Sep 2010, 18:08

Draga violiv ai mare dreptate ca la noi se vind ce nu primesc altii in vest, eu merg des prin elvetia si am vazut ij-uri care m-au surprins in felul cum aratau... si inca ceva sunt la pret ca la noi.. tot acelasi lucru ma surprinde ca eu mi-am luat una anul trecut si fratem-iu acum citiva ani si tot asa nu se compara una cu cealalta cu toate ca sunt acelasi model si calibru.....
Acum vreau sa-mi iau un Browning X Bolt dar nu stiu cum sunt preturile pe la magazinele din tara... stie careva ce preturi au? am gasit in germania la 950 de euroi, dar nu stiu daca te mai costa ceva la introducerea in tara :?:
mialxx
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2010, 20:35

La X-Bolt preturile in Ro sunt exact ca-n tarile vestice...pret recomandat de producator. Te costa transportul armei si ceva acte pe la ei + o gramajoare de acte pe la noi. Daca vizezi un model comun ai mari sanse sa-l iei de aici usor. Daca prinzi acolo vreo oferta sau doresti ceva mai deosebit e altceva....aici il poti aduce pe comanda dar dureaza un picut.
violiv
Veteran

Mesajde yoghi pe 01 Sep 2010, 22:22

1250 lei in raft -24% tva =1010 lei- 20% profit importato= 830lei -10%vama =750 lei -12%transport si licente=670 lei

670 lei /4,25= 157 Euro. pret fabrica . si atunci........cred ca vom asista la o cadere masiva a pietei ij in romania ,cand armele ,ijurile astea noi vor incepe sa cada. tot asa s-a intamplat cu armele turcesti din 93-95 care prin 99-2000 s-au stricat toate odata prin toate colturile tarii, asta din cauza ca importatorul a negociat un pret minim de 75-90$ la fabrica.peste 1000 de arme vandute in trei ani si dupa alti 4-5 au cazut 80%din ele.
puneti unul linga altul unul Made URSS si unul Made Rusia o sa faceti ochii cat cepele datorita diferentei.

EU ma fac armurier si astept la cotitura :lol: mi-am facut provizii: percutoare, gheare,arcuri si paturi(stiti cred ,ca fabricantul nu trimite piese de schimb in Ro) :mrgreen: .
yoghi
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont