Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 05 Apr 2025, 19:05

CZ 557 LUX 2

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: CZ 557 LUX 2

Mesajde Almajica pe 29 Noi 2021, 11:21

Felicitări pentru porc!
Acum... Cz - ul are 3.4 kg, Tikka Varmint 308 win cu țeava scurta are 3,5 kg. Ajută-mă te rog și spune-mi tu , ce ai lua? . Și tai abonamentul la net. Sa nu ma mai uit la nimic.
Almajica
Nou membru

Mesajde Dr.47 pe 29 Noi 2021, 11:26

Sunt muulte discutii 308 vs 30 06, si nu doar aici, ci pe orice forum de vanatoare. Calibrele apropiate o sa nasca tot timpul discutii. 308 are un recul mai mic, bubuie discret mai putin decat 30 06. Altul o sa iti spuna ca 30 06 e universal, ca merge si la capra si la porc, dar cine a zis ca 308 nu face acelasi lucru?
Mai exista o varianta, cumperi un bolt calibru mai mic si o semi cu un calibru mai mare si ai rezolvat problema, dar dai de alte probleme :))).
Abia astept discutia despre alegerea lunetei!
Am fost fiert in perioada in care am cautat arma si luneta. Nu mai stiam ce e ala serviciu :)))

Am pus mana pe Tikka t3x si pe Lux 1 si 2. Tikka arata mai bine, e finisata mai bine, inchizatorul lucreaza mai bine, iar teava de pe Tikka e ff laudata.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde Sly_Fox pe 29 Noi 2021, 11:53

Almajica scrie:Dacă credeți ca trebuie sa fiu înjurat, primesc cu capul sus. x_x x_x x_x
Doamne...ce greu e !!!

Nu te mai stresa cu detalii din acestea, adoptă altă tactică! Uită-te la producătorii de muniție să vezi cu ce țevi testează produsele lor pentru acele caracteristici scrise pe cutii, care între noi fie vorba mai mereu au fost supraestimate. O să vezi ca majoritatea testează munițiile pentru .308 și .30.06 din țevi de 60 cm, pentru a scoate potențialul maxim al muniției respective, cel puțin în materie de cifre, pe hârtie. Dar calculele producătorilor nu se vor potrivi întotdeauna cu necesitățile reale ale vânătorilor, cu atât de diverse metode de vânătoare și tehnici de tragere, de la vânătoarea pe terenuri plate la distanțe mari până la vânătoarea la pădure sau desiș, de la tras din observator sprijinit, ca din menghină, până la aruncat arma în umăr și dat focul în desiș, aproape fără a lua la țintă.
Date comparative despre ce și cum, cât pierde la viteză un glonț de .308 tras din diferite țevi cu lungimi diferite, găsești suficiente pe net, că tot vorbeai de 308-ul Win tras bine și din țevi de 50 cm. Uite aici niște date comparative:

https://rifleshooter.com/2014/12/308-wi ... 8-to-16-5/

Pentru ce vrei tu, pândă, cu trageri până la 200-250 de metri, nu ai nevoie neapărat de o armă grea cu țeavă de tip Varmint ci de o armă cu țeavă standard, eventual de 56-57 cm dacă tot te-ai uitat la Tikka.

Știi cum este, până la urmă depinde și de preferințe personale și de gărgăunii din cap. Eu unul, care am rămas de pe timpul lui Carabină Lungă, mă uit după țevi lungi, eventual montate pe arme grele, cu toate că știu inutilitatea acestora în condițiile reale din teren. Nu aleg rațional ci inerțial! Dacă și tu ești unul din acesta, sfaturile de pe forum nu fac două parale, poți alege orice ciudățenie în materie de arme.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Croco pe 29 Noi 2021, 13:08

#almajica
1. Proiectilul pleaca din pusca, nu tubul. Trebuie judecat dupa viteza proiectilului si greutatea lui. Lungimea tevii nu face decat sa influenteze.
2. Distanta la care trage o pusca este cea la care viteza proiectilului este mai mare de transonic (aproximativ 415 m/s). (peste trebuie altceva)
3. Energia este cea care doboara vanatul. Daca se descarca, cat, cum, ramane sa analizezi!
Din punctul meu de vedere, poti sa alegi orice dintre 308 Win, 30.06 sau 300WM. Difera viteza proiectilului, dpdv al energiei.
Sunt multe de zis. Ideea este ca fiecare influenteaza! Cat si cum, ramane sa vezi!
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde NightSirc pe 29 Noi 2021, 20:43

Draga nou coleg ce nu stii ce sa alegi corect, din experienta mea iti spun doar atat: nu exista alegerea perfecta in materie de arme si munitii! [punct]

Pot sa-ti dau si un sfat ”mai alfel”, nu neparat mai bun “tehnic” dar mai eficient pentru tine(ca si vanator individual sau coleg de grupa): pe cat posibil TRAGE inainte sa cumperi! Iar care o sa-ti placa mai mult sa-l tragi acela este perfect pentru tine! Pentru ca TU esti parte din ansamblu ARMA(“mosnegii” ii mai zic si piesa a patra, al dreaq mai put vorbele “mosilor” astia :D )!

De ce iti dau acest sfat, pentru ca din experienta mea si a colegilor mei iti pot rezuma ca e mai “sanatos” sa stii ca esti limitat si sa fii mai “ingrijit/cerebral” la tras decat sa fii “impaunat” si sa tragi mai putin precis/prost plasat/in graba!

Eu am doua arme CZ550 (lux si full-stock, ambele in 30-06, trag cu Geco Plus si Sako HH 14,3g, fiecare arma cu munitia ei) dar nu ti le recomand direct pentru ca sunt convins ca sunt si arme/munitii mai bune ca ele pentru tine, dar nici nu le pot vorbi de rau pentru ca mi-am castigat cu ele respectul intre vanatori(ca unul dintre cei mai buni tragatori din grupa de aceea sunt armele si munitiile perfecte pentru mine)!

Toata poveste de mai sus se rezuma astfel:Vanatorul isi alege cu INIMA si foloseste cu CAPUL armele! restul nu se numesc vanatori! ;)
NightSirc
Veteran

Locaţie: Furcitura nucului!

Mesajde ravenstein pe 29 Noi 2021, 20:53

Almajica scrie:Felicitări pentru porc!
Acum... Cz - ul are 3.4 kg, Tikka Varmint 308 win cu țeava scurta are 3,5 kg. Ajută-mă te rog și spune-mi tu , ce ai lua? . Și tai abonamentul la net. Sa nu ma mai uit la nimic.

Tikka t3x Hunter în 308w. Indiferent de lungimea tegii o sa fii super mulțumit. Arma arata fain, închizătorul merge ca uns. Nu ai nevoie de mai mult.
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
ravenstein
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde CCM pe 30 Noi 2021, 14:46

ravenstein scrie:
Almajica scrie:Felicitări pentru porc!

Tikka t3x Hunter în 308w. Indiferent de lungimea tegii o sa fii super mulțumit. Arma arata fain, închizătorul merge ca uns. Nu ai nevoie de mai mult.

++1.
Nu neaparat Hunter - poate fi oricare clasica; Varmint = o sa cari in spate in plus cca 4-500 gr., absolut degeaba; cand vei tarai cizmele prin noroi clisos - sau vei urca pe munte cu o arma grea (Varmint) in spate, o sa iti para rau... rau!
Mie personal imi place f mult Tikka cu lemn laminat, but it's just me.
Cu Tikka nu prea ai cum sa gresesti - decat daca iei varmint; daca ai vrea sa faci muult poiligon la distanta, combatere masiva, ar fi poate altceva; insa pt vanatoare - de oricare o fi ea - nu are sens.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 30 Noi 2021, 14:49

30-06 e la fel de bun, doar ca reculul il vei simti f putin mai mult; insa nimic catastrofal; 308 va fi ceva mai usor de tras, dar nu sint ani lumina intre ele.
Ca efect in vanat e acelasi lucru, practic.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde Almajica pe 30 Noi 2021, 14:51

Mulțumesc domnilor! Tikka rămâne. În 308.
Almajica
Nou membru

Mesajde ravenstein pe 30 Noi 2021, 16:41

Almajica scrie:Mulțumesc domnilor! Tikka rămâne. În 308.

Sa revi cu un feedback după ce o cumperi. Sa ne zici cum ți e. Cum îți vine
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
ravenstein
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont