Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 05 Apr 2025, 16:06

Arma noua sau la mana a doua, in Romania - pareri opinii

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Arma noua sau la mana a doua, in Romania - pareri opinii

Mesajde violiv pe 01 Noi 2021, 12:13

Am ales acest exemplu deorece se incadreaza in categoria "cel mai greu vandabil".
Adica, armele cu pretul 3-5000€ sint extrem de greu de vandut in Ro. Practic, achizitii in gama asta ar fi apanajul "clasei medii" ... foarte prost reprezentata in Ro. Undeva la 2-3000€ se incadreaza maximul cheltuit de vanatorul de rand iar exceptiile iau cate una din asta ca a n-a arma, de tavaleala. Asa ca, daca-ti permiti o arma de maxim 5000€ esti foarte atent si la eventuale oferte s-h. Daca 5000€ sint banii de un final de saptamana pe partie sau daca i-ai strans in ultimii 10 ani ... atunci cumperi nou, din raft.

Am observat din comentarii ca cele mai multe reticente apar pentru ca eventualul cumparator se teme de starea armei. Ca nu toti sint si vinatori si armurieri e adevarat dar nu-i nici pe departe asa greu sa gasesti/platesti pe cineva priceput ca sa te ajute.

Total de acord: un lucru valoreaza exact atat cat este dispus sa dea cineva pe el!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Croco pe 01 Noi 2021, 15:55

salus scrie:Suntem încă generația IJ care tânjea după un CZ, arme excepționale dealtfel, și tindem spre Browning sau Benelli, cam atât.
Majoritatea armelor din România sunt din categoria low cost! Cât a fost dispus proprietarul să plătească pe armă, este strict problema lui. Orice produs valorează, pentru fiecare, fix atât cât este dispus să plătească pentru el.

Nu am spus-o eu!
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde raoulserban pe 08 Noi 2021, 08:45

Salutare colegi vinatori,
Delicat si extrem de subiectiev topic, si intra puternic pe teritoriul "DE GUSTIBUS (ET COLORIBUS) NON DISPUTANDUM".
Personal ma raportez la venituri, cat mi-e plapuma, ce alte prioritati am, ce imi doresc exact.
Mai am eu si conceptul asta minimalist si o pusca buna la toate, motiv pentru care daca aveti cunostinta de o mixta SH in stare buna la pret cinstit, va rog sa-mi da-ti de veste.
Dintre vanatorii ce-i cunosc ( i-am cunoscut), mai toti tind catre acea arma care li se potriveste cel mai bine, care le maximizeaza sansele la vanatoare la vanatul dorit, si criteriul principal era functionarea impecabila, starea tevilor si a mecanismelor apoi ergonomia, estetica, cum cade la umar si distanta la care se simte fiecare comfortabil. Ma bucur ca nu am intalnit situatii in care arma sa caute sa sublinieze statutul social si puterea financiara.
Mosu meu avea un fetis, isi dorea un drilling nemtesc, era pentru el arma armelor, chiar daca ajuns sa vaneze ultima decada cu o carabina CZ . Mai am cunoscuti care vor ca arma sa traga acolo unde tintesc, fara dureri de cap cu emntenanta/ingrijirea, un "beater" bun la toate cum se zice.
Personal vad arma ca pe un obiect de folosinta foarte indelungata si tind foarte mult catre piata sh. Comparativ, unde e vorba electronica, acumulatori samd tind catre lucruri noi din magazin cu garantie.
raoulserban

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 13:48

Un drilling e o chestie foarte faina ca si arma clasica, dar are doua mari defecte: in primul rand, e greu; in al doilea rand, precizia la glont e relativ slabuta din cauza dilatarii tevilor, practic peste 50 m e delicat; insa, da, e arma armelor ca si eleganta si cred ca multora le-ar placea sa aibe asa ceva; mie, cu siguranta.
Din pacate ajungem iar la bani... si ramanem cu visele.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 13:51

Drilling-ul ar merita un topic separat: asa, pentru cultura armelor.
Dar cum nu am, nu ma pricep... poate il deschide cineva care are si/sau, stie.
CCM
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 09 Noi 2021, 14:10

Nu este nevoie de topic nou, sunt deschise deja topic-uri despre drilling-uri doar că trebuie căutate. Și nu este arma armelor este doar un concept pentru situații delicate, un fel de armă universală pentru supraviețuire. Piloții de avioane (în special germanii, că ei erau cu astfel de arme) de prin războaiele mondiale aveau câte un drilling în caz că erau nevoiți să supraviețuiască după ce erau doborâți deasupra unor zone ostile sau sălbatice, fiind un avantaj deținerea unei arme capabile să tragă muniții diverse la specii diverse.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 17:22

Sly_Fox scrie:Nu este nevoie de topic nou, sunt deschise deja topic-uri despre drilling-uri doar că trebuie căutate. Și nu este arma armelor este doar un concept pentru situații delicate, un fel de armă universală pentru supraviețuire. Piloții de avioane (în special germanii, că ei erau cu astfel de arme) de prin războaiele mondiale aveau câte un drilling în caz că erau nevoiți să supraviețuiască după ce erau doborâți deasupra unor zone ostile sau sălbatice, fiind un avantaj deținerea unei arme capabile să tragă muniții diverse la specii diverse.

Inseamna ca nu am gasit eu topicurile alea, desi credeam ca am citit forumul deja de mai multe ori; tot forumul.
Imi permit sa nu fiu de acord, pt mine e arma armelor, asa imperfecta si imprecisa si grea cum e - pt cantitatea de manufactura manuala pe care o include.
Imi place ideea; nu e nici Purdey, nici IJ: nici Rolls, nici ZiL/Volga. Pt mine (but it's only me), e Mercedes.
Cred ca si bunicul se gandea cam tot asa...
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 17:34

Si apropos de pilotii germani din razboaiele mondiale: in primul poate or fi avut in echipare drilling - habar nu am. Nu am auzit asa ceva, dar poate; un link ar fi foarte binevenit, istoria ma pasioneaza (ca si astronomia- apropos de cartea aia- pm daca a iesit si de unde se poate comanda)
Insa in al doilea, iti garantez ca nu aveau asa ceva.
CCM
Veteran

Mesajde Adrian_Dumitru pe 09 Noi 2021, 17:42

CCM scrie:Si apropos de pilotii germani din razboaiele mondiale: in primul poate or fi avut in echipare drilling - habar nu am. Nu am auzit asa ceva, dar poate; un link ar fi foarte binevenit, istoria ma pasioneaza (ca si astronomia- apropos de cartea aia- pm daca a iesit si de unde se poate comanda)

https://www.youtube.com/watch?v=2zFeqEF ... llectibles
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 09 Noi 2021, 18:42

CCM scrie:Inseamna ca nu am gasit eu topicurile alea, desi credeam ca am citit forumul deja de mai multe ori; tot forumul.

Am găsit așa repede unul dintre topicuri care se referă la acet tip de arme, dar mai sunt și altele gen "carabină vs drilling" sau diferite tipuri de drilling-uri.

viewtopic.php?f=5&t=10490&p=259802&hilit=+drilling#p155413

CCM scrie:Si apropos de pilotii germani din razboaiele mondiale: in primul poate or fi avut in echipare drilling - habar nu am. Nu am auzit asa ceva, dar poate; un link ar fi foarte binevenit, istoria ma pasioneaza (ca si astronomia- apropos de cartea aia- pm daca a iesit si de unde se poate comanda)

-Când am timp mai mult o să pun câteva link-uri cu drilling-uri utilizate de aviația germană, dar poți căuta despre modelul M30 Luftwaffe drilling de exemplu.
-Cartea...dau PM.
-Și eu garantez că niciodată nu scriu pe forum baliverne, ci doar documentat. În al doilea, piloții germani aveau drilling-uri!
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 19:11

-Și eu garantez că niciodată nu scriu pe forum baliverne, ci doar documentat. În al doilea, piloții germani aveau drilling-uri![/quote]

Nu se pune problema ca cineva sa scrie baliverne, in cazul asta posibil sa fiu eu in default, dar, din cate stiu:
Pilotii de Me109, FW 190, nu aveau sigur asa ceva in echipare.
Cei de Stuka? Nu sint 100% sigur aici, dar, din nou din cate stiu, nu.
Cei de bombardiere, eventual? Cei care bombardau Londra?
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 19:14

Am găsit așa repede unul dintre topicuri care se referă la acet tip de arme, dar mai sunt și altele gen "carabină vs drilling" sau diferite tipuri de drilling-uri.

Eu ziceam sa facem un topic despre drillinguri, nu care sa atinga subiectul tangential.
Cam cum e cel despre Blaser al lui Vio.
Cred in continuare ca ar merita - cum spuneam, macar pt. cultura armelor.
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 19:19

Sly_Fox scrie:
CCM scrie:Inseamna ca nu am gasit eu topicurile alea, desi credeam ca am citit forumul deja de mai multe ori; tot forumul.

-Când am timp mai mult o să pun câteva link-uri cu drilling-uri utilizate de aviația germană, dar poți căuta despre modelul M30 Luftwaffe drilling de exemplu.
-Cartea...dau PM.
-Și eu garantez că niciodată nu scriu pe forum baliverne, ci doar documentat. În al doilea, piloții germani aveau drilling-uri!

Da, ai dreptate: a fost in dotarea echipajelor de bombardiere in Africa de Nord in WW2.
Si pt ca nu ai pus link-ul cu pricina, iata-l: https://en.wikipedia.org/wiki/M30_Luftwaffe_drilling
Multam pt info, nu stiam. Alles gute!
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 19:53

Adrian_Dumitru scrie:

https://www.youtube.com/watch?v=2zFeqEF ... llectibles

Salut,
Acum - abia - am vazut postul tau.
Scuze.
Da, e clar, au fost in dotarea Luftwaffe in WW2, dar f limitat, numai in Africa de Nord; si NU, nu e o arma dezvoltata pt asa ceva, ca dovada faptul ca a fost in dotare un an sau doi - si atat.
Pt necesitati militare, un PM sa o Sturmgewehr nu are legatura; pt un pilot, ca arma de aparare, un pistol chiar in 7,65 e aproape la fel de bun si mult mai practic
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 09 Noi 2021, 20:00

CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 09 Noi 2021, 21:51

Va dati seama cat de folositoare sint astfel de arme la o adica. Si de partea cealalta au fost gandite unele arme de folosit la nevoie, in situatii de supravietuire ... doar ca erau in combinatii de genul 410-22 lr/22 hornet si alcatuite cat sa nu se desfaca in bucati dupa 3-4 focuri, la pret cat o tabachera cu bricheta.

Armele nemtilor au fost, parese, o achizitie absolut inutila pentru armata dar foarte de ajutor producatorului, care s-a trezit la izbucnirea razboiului cu un lot serios, absolut nevandabil in conditiile alea. Un serviciu intre prieteni .... seful aviatiei fiind si un mare vanator si apropiat al producatorilor armelor.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 09 Noi 2021, 22:14

Chiar avand 3 tevi sudate, adica avand conditii foarte improprii pentru precizie, o astfel de arma poate fi foarte precisa.
Ne-am obisnuit sa gandim precizia ca pe constanta. In realitate sint lucruri un pic diferite, chiar daca sint legate. Precizia este capacitatea de a trimite glontul acolo unde vrei. Constanta este capacitatea de a trimite mai multe gloante in acelasi loc. Legatura e evidenta. Dar nu inseamna 100% ca o arma "inconstanta" nu poate fi precisa.
Ca tot vorbeam de obisnuinta de a confunda grupajul cu precizia....

O combinata face rar grupaje stranse dar poate trimite primul foc la fel de precis ca o carabina de vanatoare buna. Uneori, daca te misti iute, chiar si pe al doilea. Da, e foarte adevarat: sint greu de reglat tevile sa mearga in acelasi loc, e greu de reglat optica pe ele dar precise sint in egala masura functie de calitatea tevii si a munitiei ca orice ghintuita.

P.S. tocmai pentru ca exista diferenta amintita, eu nu trag de rutina grupuri nici macar de 3 cartuse din armele de vanatoare. Trag grupuri de doua .... multe grupuri de doua. Ca atat trebuie sa faca arma mea de vanatoare - sa traga 1-2 focuri unde vreau eu!
Uneori, de curiozitate, trag si mai multe....
violiv
Veteran

Mesajde Croco pe 13 Noi 2021, 10:22

Rasfoind anunturile de vanzare-cumparare, am remarcat niste arme la pret foarte avantajos. Si optica de asemenea! Ce vreau sa subliniez: un vanator debutant poate sa se doteze cu ceea ce considera necesar la un pret foarte bun! (Nu avansez un procent, desi ma mananca)
Admir capacitatea de autoflagelare a unora alegand top produse din magazine! Urez tuturor catare plina!
Croco
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 13 Noi 2021, 11:31

Și o să vezi la prețuri și mai avantajoase, asta pentru că mulți renunță la vânătoare. Așa pe tăcute și cu tristețe în suflete, arme, optică, echipamente, sunt puse la vânzare la prețuri dezavantajoase pentru vânzător, doar să scape de ele. Urmează o decimare în rândul tuturor posesorilor de arme, în special în rândul vânătorilor, iar cel mai probabil, chiar și cu prețurile astea bune, nu va avea cine să mai cumpere armele și echipamentele scoase la vânzare.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Croco pe 13 Noi 2021, 13:26

Stai sa vezi cand se adapteaza legislatia la cea europeana! Cum noi suntem mai catolici decat papa o interzicem alicele cu plumb peste tot! Aflux de arme pe piata atunci! Socurile fixe mici, armele care nu suporta HP, etc.
Croco
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 13 Noi 2021, 21:23

Care aflux de arme pe piață, vor ajunge la fier vechi. Nu există piață pentru acele arme. O bucată de fier vechi de prin bătătură va fi mai valoroasă comparativ cu o armă, pe bucata de fier tot câștigi vreo câțiva lei dacă o vinzi, pentru armă va trebui să cheltui că să o casezi.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Croco pe 14 Noi 2021, 12:08

Sly_Fox scrie:Care aflux de arme pe piață, vor ajunge la fier vechi. Nu există piață pentru acele arme. O bucată de fier vechi de prin bătătură va fi mai valoroasă comparativ cu o armă, pe bucata de fier tot câștigi vreo câțiva lei dacă o vinzi, pentru armă va trebui să cheltui că să o casezi.

In functie de model, ma sacrific! Ce sa fac! Le preiau eu!
Croco
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 14 Noi 2021, 12:27

Atunci pregătește-te, pocnetul pistolului de start se va auzi în curând.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Croco pe 14 Noi 2021, 13:56

#slyfox
Se da startul? Credeam ca sunt singur! Tocmai voiam sa dau exemplu de oligopson!
:)
Croco
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 14 Noi 2021, 14:26

Nu ești chiar singurul! Până și ultimul mohican s-a dovedit a nu fi chiar ultimul.
Sly_Fox
Veteran

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont