Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 05 Apr 2025, 15:58

Varfuri,grame,sacali

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Varfuri,grame,sacali

Mesajde Ghinda pe 05 Noi 2021, 11:14

Dă cu Hornady.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 05 Noi 2021, 13:10

Bragaru scrie:Multumesc Violiv ca de obicei pentru informatii!
Am vazut ca discutiile despre proiectilele acestui calibru duc in 2 directii: Fie proiectilele cu expansiune rapida, fie FMJ care trec prin vanat. Exista cumva si varianta intermediara? Sau, cum se comporta diferit un alt calibru: 270, 308 sau 30 06.

Inteleg ca sunt 2 factori care influenteaza comportamentul si anume: viteza si compozitia proiectilului.

Ma gandeam ca, teoretic, cel mai eficient proiectil ar fi unul care intra in vanat apoi se deformeaza si se formeaza un "bulgaras" de plumb (nu explodeaaza neaparat) afectand organele, dupa care, iesind pe o gaura mai mare.

Multumesc!

Nu esti singurul care a gandit asa. De vreun secol se chinuie fabricantii sa faca proiectilul perfect.
Exista unele care fac asa, cu diferite grade de deformare initiala si retentie a masei peste 50, chiar 75%.
Insa depinde si in ce le folosesti. N-are rost sa folosesti un proiectil sofisticat, scump, pentru tras in animale mici, cu piele subtire si oase mici, cum e sacalul din titlu sau cum e tapul pomenit. Pentru astfel de animale s-ar putea sa fie prea dure, sa nu expandeze suficient, sa lase gauri prea mici si sa nu cada in foc.
La sacal mai putin ma intereseaza afectarea carnii, vreau ce-l putin sa-l incapaciteze serios aproape oriunde l-ar atinge ... asta pentru ca de cele mai multe ori trag la animal in miscare si chiar daca distanta nu e enorma, pozitia de tragere e instabila si ochirea mai putin perfecta.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Dr.47 pe 06 Noi 2021, 08:33

Buna dimineața!
Si eu am fost in cautarea unui varf care sa nu expandeze prea tare pana sa dau de Hornady Outfitter. Inca nu am avut ocazia sa.l incerc, deci nu pot sa invoc experienta personala.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont