Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:43

Blaser...costurile si "nebunia" au ca limita...cerul :)!!!

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Blaser...costurile si "nebunia" au ca limita...cerul :)!!!

Mesajde violiv pe 31 Aug 2015, 09:47

Problema obrazarului inalt si a conflictului acestuia cu inchizatorul exista la multe arme. A fost rezolvata in fel si chip, uneori impropriu, alteori chiar foarte bine.
Sa manevrezi inchizatorul la Blaser fara sa vina in contact cu un obrazar mai inalt e foarte posibil ba chiar foarte comod. Obrazul sta ceva mai sus, inchizatorul ramane binisor sub linia ochiului si nici macar nu mai ai tendinta sa fugi din calea lui. Cursa catre inapoi a inchizatorului care nu e deloc lunga permite terminarea anterioara a obrazarului la un nivel la care capul sa stea comod, sa nu trebuiasca retras catre talpa in mod nefiresc.
Ramane problema scoaterii inchizatorului din arma ca sa poti curatata si pastra arma in conditii legale, chestie care se face pe baza unei curse infinit de lungi catre inapoi a inchizatorului si atunci e mortis sa poti renunta la inaltimea suplimentara.
O solutie simpla a fost pomenita de un coleg forumist, aplicata de el pe un Profi Succes de R8 ... doua gaurele pe coama, mascate bine de cauciucul patului, si un obrazar suplimentar cu picioruse, infipt efectiv in aceste gaurele.
Sunt pe piata tot felul de obrazare sau se pot confectiona. Pentru fixare "temporara" se poate folosi si scai cu autoadeziv, la o adica (asta daca reusesti sa treci peste ideea eronata ca ai dat banii pe o arma nemteasca "perfecta" pe care nu trebe s-o atingi nici cu un gand).

Eu am de gand sa pastrez patul profi pentru arma in configuratie de goana, unde ochiul ajunge la Docter OK doar cu un obrazar textil adaugat si pe care am montat o talpa reglabila pe inaltime, cu amortizare cu arcuri si cauciuc, care face bine si la pozitia de tragere din picioare nerezemat si la domolirea reculului 375-ului.
Pentru teava in 243 si o eventuala teava intr-un calibru intermediar, cu gand de folosire panda, am de gand sa ma apuc de cioplit in lemn pentru ca mi-e mai la indemana materialul si tehnica. Asa cum ziceam mai sus, ar fi vorba de un pat din doua bucati, cu uluc mai plinut si cu patul de forma celor pentru silhouette target, cu obrazar cat vreau eu de inalt, fix. Avand in vedere ca patul se prinde de sasiul armei cu doar un surub posterior, nu vad niciun impediment in a desface acest surub de cate ori vreau sa scot inchizatorul.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 11:02

violiv scrie:Problema obrazarului inalt si a conflictului acestuia cu inchizatorul exista la multe arme. A fost rezolvata in fel si chip, uneori impropriu, alteori chiar foarte bine.

...excelenta si poetica exprimarea de mai sus :)

Sa manevrezi inchizatorul la Blaser fara sa vina in contact cu un obrazar mai inalt e foarte posibil ba chiar foarte comod. Obrazul sta ceva mai sus, inchizatorul ramane binisor sub linia ochiului si nici macar nu mai ai tendinta sa fugi din calea lui. Cursa catre inapoi a inchizatorului care nu e deloc lunga permite terminarea anterioara a obrazarului la un nivel la care capul sa stea comod, sa nu trebuiasca retras catre talpa in mod nefiresc.
Ramane problema scoaterii inchizatorului din arma ca sa poti curatata si pastra arma in conditii legale, chestie care se face pe baza unei curse infinit de lungi catre inapoi a inchizatorului si atunci e mortis sa poti renunta la inaltimea suplimentara.
O solutie simpla a fost pomenita de un coleg forumist, aplicata de el pe un Profi Succes de R8 ... doua gaurele pe coama, mascate bine de cauciucul patului, si un obrazar suplimentar cu picioruse, infipt efectiv in aceste gaurele.
Sunt pe piata tot felul de obrazare sau se pot confectiona. Pentru fixare "temporara" se poate folosi si scai cu autoadeziv, la o adica (asta daca reusesti sa treci peste ideea eronata ca ai dat banii pe o arma nemteasca "perfecta" pe care nu trebe s-o atingi nici cu un gand).

Eu am de gand sa pastrez patul profi pentru arma in configuratie de goana, unde ochiul ajunge la Docter OK doar cu un obrazar textil adaugat si pe care am montat o talpa reglabila pe inaltime, cu amortizare cu arcuri si cauciuc, care face bine si la pozitia de tragere din picioare nerezemat si la domolirea reculului 375-ului.
Pentru teava in 243 si o eventuala teava intr-un calibru intermediar, cu gand de folosire panda, am de gand sa ma apuc de cioplit in lemn pentru ca mi-e mai la indemana materialul si tehnica. Asa cum ziceam mai sus, ar fi vorba de un pat din doua bucati, cu uluc mai plinut si cu patul de forma celor pentru silhouette target, cu obrazar cat vreau eu de inalt, fix. Avand in vedere ca patul se prinde de sasiul armei cu doar un surub posterior, nu vad niciun impediment in a desface acest surub de cate ori vreau sa scot inchizatorul.

Vazand ca scrii acest lucru a doua oara "simt" ca si tie ti se pare o idee buna...imi fac curaj si am sa incerc sa scot sasiul+cutia din patul meu(sper sa nu patesc ca tine cu suruburile :) )in zilele astea si ma duc la un meserias pt. care am un mare respect si poate incepem un proiect :roll: .
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 11:08

Am uitat...

Vio ?
Nu ai cumva la tine in arhiva imagini cu sasiul +cutia mecanismeleor de la Blaser-ul Professional si cel standard pe lemn ?Sunt curios de diferente...

Asta este maxim ce am gasit eu :)

Imagine

... si asta :roll:

Imagine

R93-ul...(Blaser R93 System schwarz )
Imagine
Imagine
DART
Veteran

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 11:22

GeKados scrie:Multumesc DART si Alin 30.06 :)

O sa pun direct legatura pentru produsele de curatare si intretinere fiind mai comune :)
Link-ul este urmatorul :
http://www.alrdp.ro/produse-curatare-si-intretinere

Cristi,

...ramanand la upgrade-uri si accesorii Blaser ai putea aproviziona paravalia ta sa avem si noi acces mai usor la cateva chestii...De exemplu acest accesoriu la care si eu ma gandesc de mult si probabil multi posesori de Blaser... asta ca "venii" vorba de articolele de curatat ...acest bore guide de exemplu. :

Imagine
Imagine

ar face bucurosi pe multi crede-ma... ar ajuta la tinerea camerei cartusului departe de solutiile de curatare,ulei etc. si ar face curatrea cameri cartusului una mult mai usoara.Eu as cumpara asta pt. 2 calibre.
DART
Veteran

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 12:08

Radule ? Tu esti taticul paturilor Boyd la noi in tara...nu pui tu la oamenii aceia o intrebare...nu fac si pt. sarmanii :lol: care au Blaser niste paturi ca cel din imagine ... pt. ca,cuvantul Blaser il folosesc deja...poate-poate !...inaite sa ma uit atent...chiar am tresarit un pic :shock:

Imagine
DART
Veteran

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 14:15

Am cautat si am gasit...

Imagine

Daca ce spun oamenii acestia este adevarat la descriere...nu-i rau !... si ar putea fi un upgrade mai uman :) ...

Vio... pai daca acestia dau "jucaria" asta cu atata, finisata cu lemn de trandafir etc. ... de ce nu sare lumea pe ei !?

aici este si legatura spre ei :

http://www.webshop.roedale.de/gx2/produ ... 3a99491cc7
DART
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 31 Aug 2015, 15:08

GeKados scrie:Multumesc DART si Alin 30.06 :)

O sa pun direct legatura pentru produsele de curatare si intretinere fiind mai comune :)
Link-ul este urmatorul :
http://www.alrdp.ro/produse-curatare-si-intretinere

Cu placere! Interesante produsele!
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde violiv pe 31 Aug 2015, 16:31

@DART
Cumparatorii de Blaser fac upgrade numa la calitatea lemnului si la gravuri :lol:
Patul Roedale nu ofera mai nimic in plus, e practic la acelasi pret al lemnului cu GRS si e cat se poate de fix si de jos. Asa ceva se poate face in Ro la 1500-2000 lei.
Boyd ofera si blank-uri, fara inleting, la pret foarte bun. Cu tot cu drumul pana aici nu ajunge la 1000 lei si de diferenta de bani iti poti permite sa-l sculptezi cu forfecuta de unghii :mrgreen: Dar tot n-au un model cu coama suficient de inalta sau reglabila.
violiv
Veteran

Mesajde DART pe 31 Aug 2015, 17:53

violiv scrie:@DART
Cumparatorii de Blaser fac upgrade numa la calitatea lemnului si la gravuri :lol:
Patul Roedale nu ofera mai nimic in plus, e practic la acelasi pret al lemnului cu GRS si e cat se poate de fix si de jos. Asa ceva se poate face in Ro la 1500-2000 lei.
Boyd ofera si blank-uri, fara inleting, la pret foarte bun. Cu tot cu drumul pana aici nu ajunge la 1000 lei si de diferenta de bani iti poti permite sa-l sculptezi cu forfecuta de unghii :mrgreen: Dar tot n-au un model cu coama suficient de inalta sau reglabila.

:)
Doctore orice oferta este cu plusurile si cu minusurile sale...
Tu care esti un cautator de solutii veritabil si lasi in urma tot(aproape tot) ce este estetic pt. functional... si pe buna dreptate si pe mai multe considerente (nu intru in amanunte :) )... in acelasi timp ti-ai mai mesterit dealungul anilor una alta si ti-a iesit...ti se pare simplu.Pai ma vezi tu pe mine sculptand cu o unghiera...!?Nu ca nu as vrea...dar pot?Nu pot.
Ok...iau un pat blanc de la cine vrei tu ... si caut un meserias f. bun dar care inca nu a facut o astfel de lucrare(vezi ca toata lumea cauta solutii in afara)...nu-i dau sa faca prima lucrare pe patul "meu"...ii dau sa faca cateva incercari de implantare apoi cand este stapan pe manopera facem lucrarea mea.Doctore!... nimeni nu experimenteaza azi pt. un castig in viitor...(cat sa ceara un meserias pe o astfel de lucrare !?...cat timp ii ia !? care este pretul corect ce trebuie platit ?)sa zicem ca iese bine atunci ai avut noroc/omul este meserias poate fi recomandat si la altcineva...daca nu iese ce faci?!...iti spun eu incepe sarabanda carpelilor...si eu nu doresc sa trec prin asta.
Sa o scurtez :D ...mi-am facut o ierarhia a importantelor ...acestea sunt cerintele mele de la un pat de schimb pt. Blaser fara sasiu+cutie in ordine:
-cost decent
-montarea sasiului sa se poata face usor chiar de un "amator" respectand totusi normele( cuplul de strangere,blocare de suruburi... etc.)/sau sa fie "implantat intr-un timp rezonabil iar meseriasul sa dea o garantie minima.
-un grip(pistolet)ergonomic
-un uluc care sa-mi ofere mai multe variante pt.montarea unui bipod de calitate... si in acelasi timp teava sa ramana flotanta
-obrazar reglabil

Dupa cum vezi la patul oferit roedale sunt indeplinite toate in afara de ultima...pai acesta este compromisul la acest pat...pun un obrazar din burete cu scai si m-am apropiat de adevar pt. LR Hunting ...si nu trebuie uitat caliatatea executiei ,caliatatea lemnului si garantia.
Patul Professional are toate dezavantajele din acest punct de vedere...in schimb acesta doar ultima...si atunci !?Pt.ca patul de la Blaser desigur a fost gandit sa fie usor de manuit la tragerile fara sprijin si pt.distante mai mult scurte decat medii...vanatoare la goana preponderent.
Sau...ma duc la Proshooting kft la Budapesta... cumpar un blanc de GRS Modelul Varmint ii si cunosc pe oameni sunt f. seriosi...si imi ramane impalantatul pe care il fac la armurierul cu care colaboreaza ...oamenii au ceva vechime.Pt. ca in rest acela le are pe toate...chiar daca obrazarul ajustabil nu este perfect.Asta am sa aleg pana la urma cred... daca spui ca sasiul+cutia aia se scoate usor din patul sintetic.
Poate nu ar fi trebuit sa-mi "spal rufele in public"...insa poate am scurtat ecuatia pt. unii care au sau vor avea aceasta dilema.
Vio...stii ca doctorii se inrudesc cu artistii :) tu ai o competenta indiscutabila la glont...deseneaza tu un pat pt. Blaser care sa respecte toate cerintele pe care noi le-am discutat mai sus...
Ce zici te bagi ?
DART
Veteran

Mesajde violiv pe 31 Aug 2015, 21:10

Paturile "cu gaura" sunt la mare moda in ultimii 2-3 ani, aproape ca de n-ai unul in oferta nu te mai baga lumea in sama. Sunt OK, au plusurile lor. Blaser le are de multa vremke in oferta la R 93 si n-au prins la public, din doua motive: unul fara nicio legatura cu armele - inca nu era gustul format si piata sa te invete ... si unul cat se poate de practic - gaura un pic prea mica era tare greu de gasit dupa armarea rapida.
La R 8 au schimbat si gaura si piata s-a schimbat si ea intre timp si acum e mare nebunie. Insa o problema ramane, cu toata forma mai bine studiata - gaura scade rezistenta intr-o zona critica asa ca trebe recastigata altfel, de obicei prin latirea partii superioare gaurii sau printr-o insertie metalica aici, ca la Blaser. Cum fortele nu se poarta bine daca sunt transmise in zig-zag, de te apuci sa decupezi din muchia superioara ca sa faci obrazar reglabil o sa obtii un pat slab, care are mari sanse sa cedeze. Asadar, daca nu e ceva din aliaj usor complet, nu prea o sa gasesti si gaura si obrazar reglabil. Nu te lasa pacalit de Sauer 303 synchro cu liniile atat de subtiri - e metal invelit in plastic acolo si e greuuuu. Nu pricep de ce n-au facut la Blaser o chestie cat se poate de simpla, ca la Tikka tactical ... nu le trebuia decat sa faca zona aia deja frumos delimitata sa poata fi trasa in sus ca o coaja si nu afecta cu nimic structura patului.
Pistoletul drept (ca la GRS) e alta treaba - aici "gatul" patului este "ingrosat" pe verticala, laminatul pus in acelasi plan preia foarte bine fortele si permite o grosime mica dar pe inaltime mare, care disipa fortele in toata aria patului pana la talpa ... asa ca merge obrazar reglabil fara sa diformizezi patul si fara sa-l ingreunezi inutil.
Am avut Boyd cu "gaura". Era OK pentru Docter dar prea jos pentru luneta. Coama patului era de doua ori mai lata decat la un pat bavarez, foarte comoda la obraz pentru culcat capul pe el dar foarte incomoda pentru tras pe luneta - practic nu puteam decat cu gura deschisa si barba in stanga. Si nici nu exista nicio posibilitate sa-l tai ca sa-i inalt coama.

Pe de alta parte, la gaura simti ca se aseaza bine mana, ca degetul vine in dreptul tragaciului condus de canelura practicata in el. E asa doar intr-o masura ... degetul mic tot nu se sprijina pe nimic asa cum se intampla la patul de LR, de ex., sau la altele ce au sprijin inferior, eventual reglabil. Practic e mult mai bine sa se sprijine palma pe degetul mic decat sa stea atarnata de degetul mare. Fiziologic, daca degetul mare e actionat cu forta atunci si aratatorul tinde sa-l imite. Sa strangi patul doar cu palma, degetul mare si aratatorul sa ramana fin e greu, becesita multa auto-educatie si se uita cat ai clipi in situatii "critice". Un pat cat se poate de clasic ofera mult mai mult suport pe verticala palmei decat unul cu gaura si e un compromis mai bun. Si sa nu uitam problema reculului ... clasicele lasa arma sa alunece pe sub degetul mare pe cand gaura pune tot reculul pe baza degetului mare. Merge perfect cu crose tip pistol la arme grele cu calibre mici sau decente dar nu mai e deloc asa bine la calibre grele cu arme usurele.
Patul de la GRS, cu pistoletul acela bine cunoscut de nordici (dupa cum cred ca-ti amintesti, ceva foarte asemanator am eu la M-80) permite reflexia reculului in intreaga palma, degetul mare sta relaxat si lasa si aratatorul sa apese tragaciul cu grija.

Asadar, ideea ta cu GRS-ul de la unguri in care sa-ti pui cutiuta nu-i deloc rea. Inaltimea prea mica a obrazarului are o cauza .... forma scobita a patului sub obrazar nu a permis tija mai lunga. Cum linia superioara trebe sa lase si inchizatorul sa iasa esti intr-un mic impas. Mic de tot pentru ca lemnul pe obraz, oricat ar fi de placut, are efectul foarte "toxic" de a transmite vibratii in cutia craniana, creier, ureche interna, etc. Un deget de cauciuc-gel, o chestie din asta moderna, intalnita mai nou si la lise, completeaza eficient inaltimea, amortizeaza perfect vibratiile si un sistem de agatare simplu permite indepartarea iute la nevoie.
Si nu cred ca o sa obtii de banii astia mai mult de la alt fabricant. Pe langa faptul ca sistemele de ajustare mecanice sunt scumpe, sunt si dificil de inclus in pat, mai dificil decat sa sapi un lacas pentru cutiuta Blaser-ului.

Eu o sa merg pe calea cea grea, aia cu mersul la vanatoare cu o surubelnita, imbus, cheie in buzunar. Desi n-ai crede, imi ia mult sa "gandesc", uzual gasesc nenumarate hibe inca inainte sa ma apuc sa astern pe hartie ... asa ca "desenul" meu mai asteapta un pic.

Hai c-am lungit-o prea mult ...
violiv
Veteran

Mesajde hunterb pe 01 Sep 2015, 07:32

Salutare,

Eu am un Blaser R8 professional in calibrul 7mm rem magnum, singurele upgrade-uri "tactical long range"pe care le-am facut (si sunt foarte multumit de ele) sunt un bolt handle tactical de la vertebrae.no, un obrazar ajustabil (adjustable cheek rest) de la Bradley (asta e beton, usor, foarte rezistent si se monteaza si demonteaza in 15 secunde - f.important pentru mine, deoarece tin arma demontata in cutie) si un bipod Spartan javelin din carbon (are 130 grame si prindere magnetica - practice il tin in buzunarul de la piept).

hunterb
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde DART pe 01 Sep 2015, 11:53

hunterb scrie:Salutare,

Eu am un Blaser R8 professional in calibrul 7mm rem magnum, singurele upgrade-uri "tactical long range"pe care le-am facut (si sunt foarte multumit de ele) sunt un bolt handle tactical de la vertebrae.no, un obrazar ajustabil (adjustable cheek rest) de la Bradley (asta e beton, usor, foarte rezistent si se monteaza si demonteaza in 15 secunde - f.important pentru mine, deoarece tin arma demontata in cutie) si un bipod Spartan javelin din carbon (are 130 grame si prindere magnetica - practice il tin in buzunarul de la piept).

hunterb

Salut!
Felicitari.
Ce optica folosesti?

...daca nu iti cer prea mult pune te rog niste poze cu arma ta (cu toate upgrade-urile) in acest topic sa-l vedem si noi si sa-l vada si altii.
Multumesc.
DART
Veteran

Mesajde DART pe 01 Sep 2015, 16:19

violiv scrie:..........................................................................................................

Hai c-am lungit-o prea mult ...

Salut,

nu Vio,eu iti multumesc...cine a avaut "urechi" sa auda a primit "gratis" un curs de care se va putea folosi atunci cand va face alegeri.Si de asta am si deschis topicul...pt. ca noi puteam discuta asta si prin telefon ca si altadata :) .In continuare astept un desen/schita facuta de tine(stiu ca te pricepi :))...daca dai si dimensiuni...caut pe cineva si il facem !...sa vedem macar daca va iesii ceva... :lol:
Cred ca in final ma voi indrepta spre Proshooting kft din Budapesta http://shop.proshooting.hu/grs_varmint_sporter_2_42 si voi pune o banda de "gel" pe obrazarul reglabil.
DART
Veteran

Mesajde hunterb pe 01 Sep 2015, 18:58

@Dart,
Am un Zeiss V8 1.8-14x50 cu prindere sina si tureta ASV plus
Poze o sa pun maine dimineata cu cea mai mare placere (sper sa ma descurc)

Numai bine,
Hunterb
hunterb
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2015, 19:07

Peste noapte m-am tot perpelit cu gand ca iar am batut campii prea lung si unii o sa ramana nelamuriti pt ca n-au rabdare sa citeasca tot ... asa c-am s-o spun mai pe scurt si mai pe inteles.

Patul cu gaura e foarte bun pentru SUSTINUT ARMA. Practic arma se sprijina pe mana mai in orice pozitie, in repaus, in epolare sau la tragere. Asa cum crosa tip pistolet e cea mai buna la aplicatii tactice tot asa gaura e "aproape perfecta" la vanatoare. Patul sta efectiv pe degetul mare si pe aratator.
Patul cu pistolet inalt cu reazam pentru podul palmei, degetul mare si aratator SUSTINE MANA. E ideal in situatiile in care arma sta singurica pe ceva, la trageri din culcat sau de pe masa, cu suport in fata si spate. Pentru ca acum arma este cea fixa, mana se poate aseza perfect si sa se "odihneasca" pe arma.

Cu ceva vreme in urma, paturile "clasice" de tir ale armelor de 22 lr mai rasarite, folosite la tir 3 pozitii sau biathlon, au imbinat cele doua caracteristici facand un pistolet drept si lung completat cu o gaura mica-mica, numai pentru degetul mare. Cand s-a incercat adaptarea la vanatoare gaura s-a dovedit prea mica si am ajuns la cele de astazi.

Asadar, sper ca acum a devenit ceva mai facila alegerea unui model, functie de destinatia principala a armei - vrei preponderent vanatoare in situatii uzuale si distante "vanatoresti", clasicul sau cel cu gaura sunt mai potrivite iar de vrei tras de precizie la distanta cauti unul care sa stea singur si sa ofere suport si pentru tragator.
violiv
Veteran

Mesajde DART pe 01 Sep 2015, 19:20

hunterb scrie:@Dart,
Am un Zeiss V8 1.8-14x50 cu prindere sina si tureta ASV plus
Poze o sa pun maine dimineata cu cea mai mare placere (sper sa ma descurc)

Numai bine,
Hunterb

Multumesc @hunterb.
Felicitari pt. luneta !Chiar daca eu sunt fanul unui alt brand :D , nu putem fi toti la fel...
Combinatia este una gandita , dedicata si se "vede" ca a fost aleasa cu grija.

Fa te rog poze cat mai clare si din toate unghiurile sa se vada minunatia de combinatie pt. "Long Range Hunting" imi permit sa-i zic asa ca poate i se potriveste mai bine 8) ...impreuna cu "inzestrarile" facute de tine....Daca nu te descurci cu uractul de poze... trimitemi-le mie si le urc eu.( horvathvet @yahoo.com )
Chiar daca titlul topicului pare sa fie unul peiorativ...as dori ca cei care au si aprecieaza aceasta arma in toate combinatiile sale si doresc sa o arate ...si sa discute despre ea sa o faca aici.
DART
Veteran

Mesajde DART pe 01 Sep 2015, 19:27

violiv scrie:Peste noapte m-am tot perpelit cu gand ca iar am batut campii prea lung si unii o sa ramana nelamuriti pt ca n-au rabdare sa citeasca tot ... asa c-am s-o spun mai pe scurt si mai pe inteles.

Patul cu gaura e foarte bun pentru SUSTINUT ARMA. Practic arma se sprijina pe mana mai in orice pozitie, in repaus, in epolare sau la tragere. Asa cum crosa tip pistolet e cea mai buna la aplicatii tactice tot asa gaura e "aproape perfecta" la vanatoare. Patul sta efectiv pe degetul mare si pe aratator.
Patul cu pistolet inalt cu reazam pentru podul palmei, degetul mare si aratator SUSTINE MANA. E ideal in situatiile in care arma sta singurica pe ceva, la trageri din culcat sau de pe masa, cu suport in fata si spate. Pentru ca acum arma este cea fixa, mana se poate aseza perfect si sa se "odihneasca" pe arma.

Cu ceva vreme in urma, paturile "clasice" de tir ale armelor de 22 lr mai rasarite, folosite la tir 3 pozitii sau biathlon, au imbinat cele doua caracteristici facand un pistolet drept si lung completat cu o gaura mica-mica, numai pentru degetul mare. Cand s-a incercat adaptarea la vanatoare gaura s-a dovedit prea mica si am ajuns la cele de astazi.

Asadar, sper ca acum a devenit ceva mai facila alegerea unui model, functie de destinatia principala a armei - vrei preponderent vanatoare in situatii uzuale si distante "vanatoresti", clasicul sau cel cu gaura sunt mai potrivite iar de vrei tras de precizie la distanta cauti unul care sa stea singur si sa ofere suport si pentru tragator.

Mai clar decat asta nu se poate...si nu te mai perpelii atata :lol:
Asa este daca ai responsabilitatea celor scrise de tine.
DART
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2015, 19:34

E la nivel de schita primitiva, nu e complet originala ci am adunat cam ce mi s-a parut mai simplu si mai potrivit scopului meu.

Imagine

ideal ar fi s-o pot face dintr-o singura bucata de aliaj usor, incluzand o "reconstructie" a cutiutei nu folosirea uneia originale. Dar cred ca va fi si greu de gasit firma s-o faca .... si scump. Mai astept sa se ieftineasca printarile 3 D :P

Inchizatorul cu maner pe stanga imi pare o solutie mai buna pentru a nu pierde pozitia la grupaje stranse.

Pana atunci, incerc din doua bucati "legate" de cutiuta originala.
violiv
Veteran

Mesajde DART pe 01 Sep 2015, 22:07

violiv scrie:E la nivel de schita primitiva, nu e complet originala ci am adunat cam ce mi s-a parut mai simplu si mai potrivit scopului meu.

Imagine

ideal ar fi s-o pot face dintr-o singura bucata de aliaj usor, incluzand o "reconstructie" a cutiutei nu folosirea uneia originale. Dar cred ca va fi si greu de gasit firma s-o faca .... si scump. Mai astept sa se ieftineasca printarile 3 D :P

Inchizatorul cu maner pe stanga imi pare o solutie mai buna pentru a nu pierde pozitia la grupaje stranse.

Pana atunci, incerc din doua bucati "legate" de cutiuta originala.

Am vazut este adevarat vanatoresc :lol: ...
Lasand gluma la o parte...este clar ca respecta in proiect tot ce este necesar pt.trageri la distanta.
Imi place ideea cu inchizatorul pe stanga.... eu :roll: si butoanele lunetelor daca s-ar putea le-as transfera pe stanga... doar sa nu ies din pozitie atunci cand reglez arma in poligon.
Frezarea cutiutei de la Blaser este o idee excelenta...insa nu cred ca este fezabila :) in curand...
Interesanta este si solutia obrazarului reglabil...face loc si inchizatorului de la Blaser...apoi daca din executie ar iesii si ceva mai placut ochiului :lol: ... in cel mai rau caz il vopsesti in verde :lol: .
Am vazut ca "dand" gaurile acelea ai "usurat" ansamblul...la ce greutate il apreciezi fara luneta dar cu bipod ... reformulez...care ar fi greutatea maxima in care doresti sa te incadrezi?

Uite ce norocosi sau nu sunt cei cu care au actiuni clasice...GRS-ul are si ceva"metalizat" pt. ei...nici nu-i f.urat?

https://www.youtube.com/watch?v=RIKXJuo5CxA

...insa vanatorul din mine se cutremura un pic... :( este radical.Insa se pare ca varianta artistica si functionala in acelasi timp nu exista.Am vazut o arma de asalt gravata cu intarsii de aur...aproape am vomitat.
Cu toate imperfectiunile GRS-lui...la mai mult de atat nu m-as incumeta :?
DART
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2015, 22:39

Eu nu vreau prea multe.
Un pat cat se poate de simplu, cam asa:

http://www.xlrindustries.com/butt-stocks.html

un pistolet mai rasarit un pic, gen

http://www.jprifles.com/1.2.6.1_AMCS.php

si o bucata de teava de aluminiu pusa in loc de uluc.

Sa nu uit! Un amic ce vaneaza acum prin nord, mare amator de "schelete" de astea, mi-a spus ca acolo vanatorii prefera GRS sau KKC dintr-un motiv foarte simplu - e tare greu sa folosesti pat metalic la minus multe grade pe cand laminatul ramane mai cald ca senzatie si nici nu sufera deformari date de dilatare/contractare cu temperatura.

http://www.kkc.no/properties/adjustments/
violiv
Veteran

Mesajde radubichis pe 02 Sep 2015, 00:04

Stau ,citesc si ma crucesc cind vad preturile la paturi ,sasiuri si alte componente de arme .Ma intreb cit sunt de folositoare la vanatore si daca investitia facuta imi va creste sansele sa dobor mai mult vanat, sau sunt doar un marketing agresiv prin care se incearca sa mi se scoata banii din buzunar
Probabil sunt folositoare in competitii dar,la puzderia de poligoane din Ro eu sincer nu cre ca merita investitia
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde radubichis pe 02 Sep 2015, 00:18

DART scrie:Radule ? Tu esti taticul paturilor Boyd la noi in tara...nu pui tu la oamenii aceia o intrebare...nu fac si pt. sarmanii :lol: care au Blaser niste paturi ca cel din imagine ... pt. ca,cuvantul Blaser il folosesc deja...poate-poate !...inaite sa ma uit atent...chiar am tresarit un pic :shock:

Imagine

Blaser nu este o carabina foarte vanduta in USA datorita pretului mare comparabil cu pretul altor carabine de pe piata americana .Cind vor creste vinzarile la Blaser vor aparea si paturile Boyds pt ele
radubichis
Veteran

Mesajde violiv pe 02 Sep 2015, 07:45

Ba Blaser e chiar bine vanduta pe piata americana, preponderent cu modele scumpe ... cred ca numa pe la chinezi e mai bine vanduta decat in USA. Doar ca se adreseaza unei categorii de posesori de arme care nu vor modificari si atunci nu exista cerere pentru componente after-m. Ca si in UE, doar lemn de si mai buna calitate se vinde pentru Blaser.

Cu preturile asa e. Te-ai astepta ca odata cu raspandirea in masa a CNC-urilor preturile sa scada la produsele ce pot fi fabricate cu aceleasi costuri si intr-un exemplar si in 1000. De unde? Toti tin cu dintii de pretul cel mai mare si raman cu cativa dolarei sub el. Da' cred ca intra chinezii acusi si pe piata asta :wink:
violiv
Veteran

Mesajde hunterb pe 02 Sep 2015, 08:39

@Dart,

Am ales calea sigura si ti-am bombardat emailul cu poze...bogdanvoicu4@gmail.com

multumesc,

hunterb
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Mesajde DART pe 02 Sep 2015, 10:11

hunterb scrie:@Dart,

Am ales calea sigura si ti-am bombardat emailul cu poze...bogdanvoicu4@gmail.com

multumesc,

hunterb

Cheekrest-ul...arata f. bine si este si reglabil ... Da-mi te rog pontul de unde l-ai luat cred ca imi iau si eu unul.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Frumos ansamblu se vede din grupul de mai jos ca va impacati chiar f.bine... :)

Imagine
DART
Veteran

Mesajde DART pe 02 Sep 2015, 11:12

radubichis scrie:Stau ,citesc si ma crucesc cind vad preturile la paturi ,sasiuri si alte componente de arme .Ma intreb cit sunt de folositoare la vanatore si daca investitia facuta imi va creste sansele sa dobor mai mult vanat, sau sunt doar un marketing agresiv prin care se incearca sa mi se scoata banii din buzunar
Probabil sunt folositoare in competitii dar,la puzderia de poligoane din Ro eu sincer nu cre ca merita investitia

Salut Radule...eu nu am datele lui violiv despre cat vinde Blaser in USA.As aborda problema si intr-un alt mod:

1.un pat pt. un bolt clasic=cu un pat pt.un bolt clasic...pretul depinde de materialul folosit si de calitatea lucrarii

2.un pat pt. Blaser=pat+reciever+sasiu ...!?Aici se "incurca" lumea ! patul de la Blaser nu este un pat "simplu" ...este ca si cum ai vinde tu un pat Boyd pt. Savage impreuna cu reciever-ul (culata) este imposibil stiu dar ca si comparatie merge si asta ar mai costa ceva...

R93/R8-ul...ofera manevrabilitate si inca ce vrei tu sa adaugi cu bune si rele...Eu nu cred in hipnoza in masa facuta de cei de la Blaser...de ne face sa le cumparam marfa :lol:
Discutia pt. mine era daca o arma super-manevrabila cum este R8-ul in cazul meu poate fi convertita spre o arma capabila si pt. Long Range Hunting (prefer acest termen...in loc de LR Shooting ca vorba ta nici poligoane nu sunt si nici competitii organizate in tara)pt. ca eu ma pregatesc(chiar si doar mental) sa particip cu arma mea la o vanatoare unde s-ar putea ca distanta minima sa fie 400m...este posibil sa nu ajung pt.ca f.ieftin nu este, insa daca imi iese...vreau sa am cu ce si sa si stiu ce am de facut.
DART
Veteran

Mesajde radubichis pe 02 Sep 2015, 12:44

Nu vreau sa te contrazic pt ca gusturile nu se discuta ,fiecare face cum vrea si ce vrea cu cardul lui
Am reglat mai multe R93 si R8 ,sunt super arme dar in afara de faptul ca trag foarte bine si sunt echilibrate si fiabile nu ma excita cu nimic in afara de pretul maret .Acelasi lucru il fac si alte marci dar la bani mult mai putini
Eu nu ma refeream strict la paturile pt Blaser cu sasiu incorporat ,ma refeream la toate paturile modulare care mi se par exorbitant de scumpe pt materialul folosit ,procedeul de fabricare de fabricare si nu in ultimul rind utilitatea lor la vinatoare
Sasiu integrat in pat din fabrica au majoritatea carabinelor Savage cu pret > de 700$,numit de ei Accustock, http://www.gunblast.com/images/Savage-1 ... C07218.JPG
Cel din link este de la o carabina care in USA costa intre 700 si 800$ (carabina completa) si in Ro 900 euro
Pentru Long Range Hunting ,Savage are carabine dedicatre acestui stil de vanatore in calibre dedicate pt LongRange, echipate cu pat cu sasiu,obrazar reglabil si frina de gura si toate astea la pretul unui pat modular
Intrebare :Merita sa bricolez o arma de serie sa o transform in Long Range cu niste preturi exorbitante la piese, cind pot cumpara cu un o treime de pret o arma completa , dedicata acestui stil de vanatoare?
radubichis
Veteran

Mesajde hunterb pe 02 Sep 2015, 12:48

@Dart,

Cheek rest-ul ajustabil l-am luat din USA, de la http://www.bradleycheekrest.com, costa 120$ plus transport, vama etc ajunge la 180$.
Ce m-a convins a fost faptul ca nu a trebuit sa modific / gauresc /alterez in vreun fel patul professional, ca e ajustabil, se poate monta, demonta si ajusta foarte usor si nu in ultimul rand am vazut un tip care a trecut cu masina peste el si a ramas intreg...:-)

multumesc pentru postarea pozelor,

hunterb
hunterb
Veteran

Mesajde violiv pe 02 Sep 2015, 13:26

radubichis scrie: R93 si R8 ,sunt super arme dar in afara de faptul ca trag foarte bine si sunt echilibrate si fiabile nu ma excita cu nimic in afara de pretul maret .Acelasi lucru il fac si alte marci dar la bani mult mai putini

Eroare. Nicio alta arma ce se poate cumpara astazi nu face tot ce face Blaser-ul. Unele trag bine, unele sunt usoare, scurte, manevrabile, unele pot schimba si tevile, unele armeaza liniar, unele n-au culata. Niciuna nu uneste toate aceste caracteristici la un loc.

DART scrie:
2.un pat pt. Blaser=pat+reciever+sasiu ...!?

Cu asta sunt de acord dar daca o sa dai un ochi pe la Frankonia sau eGun o sa vezi ca doar plasticul simplu, fara sasiu, se vinde la peste 1000 E binisor. Pe cand in realitate, asa cum este facut si din ce materiale este facut, nu este nici pe departe la calitatea unor paturi care se comercializeaza cu jumate din pret de ani buni si care le depasesc pe cele de Blaser atat la materialele folosite cat si la calitatea lucrului sau rezistenta, soliditate, ergonomie. Ca nu merita banii asta stim toti ... insa sa nu uitam ca aproape jumate din banii astia merg la statul nostru maret si la comercianti - producatorul castiga cel mai putin, ca mai mereu in zilele noastre.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 02 Sep 2015, 15:02

Obrazarul din pozele de mai sus e OK si nu prea.
Ca mai toate obrazarele de acest fel face si o chestie nedorita - impinge capul tragatorului catre stanga prin ingrosarea pe lateral, chiar serioasa in acest caz. Am folosit pe vremuri unul asemanator, fixat cu suruburile transversale direct in pat si nu m-am putut obisnui nicicum sa trag cu gura deschisa sau capul stramb pe pat. :oops:
violiv
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont