Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:49

Uzarea tevilor ghintuite!

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Uzarea tevilor ghintuite!

Mesajde radubichis pe 22 Mar 2016, 08:30

Iti raspund eu ,Viorel probabil repara pompa de injectie la vreun pacient
Sunt acelesi cartuse ,cu ambalaje diferite .La target mai gasesti si cite un glont bagat mai adinc in tub.Practic ce nu trece CTC-ul pe linia de SP sunt ambalate ca Target
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Re: Uzarea tievilor ghintuite!

Mesajde tudor81 pe 22 Mar 2016, 09:48

pipabh scrie:Eu zic sa lasi trasul pe catare, nu risipi cartusele, te vei impaca bine cu arma, i-ati luneta si apoi.
Referitor la cartuse, eu sunt de parere ca ai procedat bine ca ti-ai luat de la inceput munitie fff buna si eu nu as schimba munitia precum"ciorapii"! tragi in poligon cu una , dupa care trebuie sa o reglezi cu cea de vanatoare si tot asa , una care merge la fel siiiiiii vei vedea ca fiecare serie de cartuse acelasi gramaj si acelasi model sunt diferite la grupaj. Atunci de ce sa ai 3-4 feluri de munitia sa nu mai stii cu ce ai tras ultima data?
Eu folosesc RWS KS la 300 wm iar ca arma SAKO BAVARIAN 85 si sunt extrem de incantat de ele.

Cam asta intentionez si eu - acum, ca mi-am luat munitia asta, o sa trag vreo 10 focuri in poligon ca sa-mi fac damblaua, dupa care voi alege pt vanatoare un gramaj mediu al acestui calibru si un model/producator, cu care sa reglez luneta.
In consecinta, va multumesc tuturor pentru sugestiile referitoare la munitie, care imi vor fi cu siguranta de mare folos.

Totusi, scuze ca insist cu o intrebare la care s-a raspuns deja (poate sunt mai greu de cap :roll: dar nefiind sigur ca apreciez corect ceea ce inseamna sa friga teva) - Din vreo 10 focuri (cu aceasta arma si aceasta munitie), pe care intentionez sa le trag in poligon, credeti ca exista vreun pericol sa incing excesiv teava? Sunt necesare pauze mai mari intre ele? Sau problema asta se pune dupa mai multe focuri?

Multumesc anticipat!
tudor81
Membru activ

Mesajde Clujeanul pe 22 Mar 2016, 10:09

Cand o sa defileze mistretii prin fata ta, oare o sa iti mai pese sa se incinge teava?
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde AXP pe 22 Mar 2016, 10:12

Sa friga ceva, ..., inseamna sa nu poti tine mana pe acel ceva, ... :D
Din 10 focuri, in maniera prezentata, ..., in mod sigur, nu ai sa ajungi sa o incingi.
Evo-green, trecand de aspectul financiar, este o munitie buna, orice munitie RWS, este in general buna. Evo-green este un glont cu fragmentare puternica a partii anterioare, cee ce, teoretic, da un efect de stopare foarte bun, ..., personal nu am folosit, dar din spusele unui coleg care a folosit acest glont, reiese ca intradevar este un "stopper" bun, ..., insa este posibil sa fie o concluzie subiectiva, respectivul fiind un bun tragator, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde Sly_Fox pe 22 Mar 2016, 15:30

Constat cu mare uimire ca la noi in tara vanatorii au inceput sa isi faca griji datorita uzarii tevilor la arme. Asta inseamna ca se trage in draci pe plaiurile noastre, vanatul fiind din abundenta tevile armelor incingandu-se de atata tras dupa el, iar poligoanele sunt la fiecare colt de strada,astfel incat oricine are acces la ele oricand. Acest lucru imi umple inima de bucurie. :roll:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Rahan pe 22 Mar 2016, 16:14

Salut! In legatura cu intrebarea colegului legat de diferentele intre geco target si teilmantel: eu am o carabina in 9,3x62 si am tras si cu target si cu tm, din ce am observat toate targetu-rile au atins tinta mai jos si putin dreapta fata de punctele de impact ale tm, care a mers mult mai bine, distanta fiind de 100m. Banuiesc ca ceva difera la ele,pulbere, glont...?! daca va uitati la codul glontului din catalogul geco, o sa vedeti ca difera! Geco zice ca sunt identice din toate punctele de vedere! eu unul nu prea cred asta, si de aceea am renuntat la targeturi si trag numai cu celelalte la cutie de 20.
Rahan

Mesajde Jack.Sparrow pe 22 Mar 2016, 19:12

Sly_Fox scrie:Constat cu mare uimire ca la noi in tara vanatorii au inceput sa isi faca griji datorita uzarii tevilor la arme. Asta inseamna ca se trage in draci pe plaiurile noastre, vanatul fiind din abundenta tevile armelor incingandu-se de atata tras dupa el, iar poligoanele sunt la fiecare colt de strada,astfel incat oricine are acces la ele oricand. Acest lucru imi umple inima de bucurie. :roll:

Vulpoi sarcastic :lol: :lol: :lol:
Lasa domne' omul sa se antreneze! A dat bani pe scula, e normal sa se preocupe de intretinere. Ehe, cum au trecut anii si la mine, mai ieri inca ma mai certa nevasta ca arunc banii pe fiare...
Jack.Sparrow
Membru important

Locaţie: Focsani/Bucuresti

Mesajde violiv pe 22 Mar 2016, 19:49

A raspuns Radu mai sus.
Daca selectionezi atent cutia de 50 poti sa scoti 20-25 aparent foarte bune si care chiar merg bine.
Din cutia de 20 extrem de rar gasesti unul prost construit.
Trase constant pe hartie, din cutia de 50 mai multe zboara mai aiurea pe cand din cea de 20 toate merg in aceeasi gaura. Aparenta diferenta de plasare pe tinta cred ca rezida din grupajele mai largi. Le-am desfacut, cercetat, cantarit si sunt la fel, doar mai strict CTC-ul la SP.

Cu multi-multi ani in urma gandeam ca o carabina o ai pe viata, adica tragi 5-6-10 focuri pe sezon, numa la vanatoare si-ti ajunge arma s-o lasi si nepotilor. Si multe din carabinele intalnite atunci cam asa erau. Ei bine, in ultimii 10 ani am terminat doua tevi in calibre decente si stiu inca ceva amici care au depasit limita teoretica ca numar de cartuse trase.
Zici ca-i greu sa faci sa friga o teava? La 50 grade Celsius poti tine inca mana pe ea, la 60 discomfortul e prea mare, e la limita durerii. Daca afara sunt 35 la umbra, arma a stat in soare si-ai tras numai 5 focuri in 2-3 minute o teava subtire, de vanatoare, atinge 60 grade, pe masurate, aproape indiferent de calibrul folosit. La 0 grade, la o semi careia ii descarci magazia legala in 2 secunde, abea se simte.
Nu-ti trebe multa minte ca sa uzezi o teava cat de zece ori numarul de cartuse trase dupa cum nu-ti trebe cine stie ce stiinta ca sa o pastrezi ani buni.
Razi tu razi dar numarul mare de utilizatori de carabine din ultimii ani s-a "marcat" si printr-o crestere a prezentei lor in poligoane. Eu vad an de an cum creste interesul glontarilor in a-si perfectiona tehnica, in a a invata cum sa-si regleze singurei optica, etc.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde EliteHunting pe 22 Mar 2016, 21:50

" Ei bine, in ultimii 10 ani am terminat doua tevi in calibre decente si stiu inca ceva amici care au depasit limita teoretica ca numar de cartuse trase."

Tevi de Dragana... sa nu creada lumea cumva ca ai terminat doua, trei tevi de Blaser.
EliteHunting
Membru activ

Mesajde radubichis pe 23 Mar 2016, 08:18

EliteHunting scrie:" Ei bine, in ultimii 10 ani am terminat doua tevi in calibre decente si stiu inca ceva amici care au depasit limita teoretica ca numar de cartuse trase."

Tevi de Dragana... sa nu creada lumea cumva ca ai terminat doua, trei tevi de Blaser.

Cred ca uzarea tevilor se datoreaza mai mult, superbei munitii fabricate la Sadu, cu pulbere coroziva fabricata cu tuburi si gloante decalibrate,decit calitatii tevilor la Dragana
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde tudor81 pe 23 Mar 2016, 10:01

violiv scrie:Zici ca-i greu sa faci sa friga o teava? La 50 grade Celsius poti tine inca mana pe ea, la 60 discomfortul e prea mare, e la limita durerii. Daca afara sunt 35 la umbra, arma a stat in soare si-ai tras numai 5 focuri in 2-3 minute o teava subtire, de vanatoare, atinge 60 grade, pe masurate, aproape indiferent de calibrul folosit. La 0 grade, la o semi careia ii descarci magazia legala in 2 secunde, abea se simte.
Nu-ti trebe multa minte ca sa uzezi o teava cat de zece ori numarul de cartuse trase dupa cum nu-ti trebe cine stie ce stiinta ca sa o pastrezi ani buni.

La 60 de grade la exteriorul tevii, aceasta e in pericol de a se uza excesiv sau e o temperatura - limita de siguranta?

Multumesc tuturor pentru rabdarea in a-mi furniza sugestii. Daca sunt penibil in discutia asta, n-am nicio problema =; toate au un inceput iar mie imi place sa fiu cat mai riguros si documentat in ceea ce fac si sa nu procedez dupa ureche. Problema ar fi efectiva daca as strica o teava din superficialitate iar, din ce spune Violiv, inteleg ca totusi nu ar fi mare lucru nici cu 10 focuri :-\
tudor81
Membru activ

Mesajde pipabh pe 23 Mar 2016, 11:50

Ca sa tragi 10 focuri iti trebuie ceva viteza! Doar daca vrei sa le tragi ca asa vrei tu. Nu cred ca vei avea ocazia sa tragi rafala de 10 cartuse la o vanatoare! Ai asa mare incarcator?
Dupa ce tragi vei vedea, eu nu trag mai mult de 3-4 focuri consecutive nici la reglajul lunetei. Si nu am avut nevoie niciodata mai mult de 5-6 sa reglez luneta. Urmatoarele 2-3 fiind de proba si gata. In total un max de aprox 10 focuri. O singura data un prieten a avut nevoie de 17 focuri sa regleze o luneta dar dupa 3-4 focuri pauza si in functie de cum se racea teava reluam.
Trage si vei vedea, nu cred ca vrei sa mergi in poligon sa tragi 10 focuri in 3 min, se incalzeste teava tare si gata catre casa!!?? Oricum nu lua termometru cu tine!!
Dupa prima experienta da un semn!
pipabh
Veteran

Mesajde AXP pe 23 Mar 2016, 12:40

Un material din otel ca sa fie afectat de procedee termice necesita temperturi ridicate, mult peste temperaturile folosite in procedeele termice clasice de revenire (detensionarea otelurilor calite) sau recoacere de recristalizare (detensionare otelurilor prelucrate plastic la rece ). Recoacerea se face la temperaturi de 650-750 grdC, ceea ce inseamna ca atingerea acestor temperaturi nu afecteaza in nici un fel structura otelurilor. O tempratura de 60-70 grdC la exteriorul tevii, temperatura care te “frige” la degete, inseamna undeva la 150-200 grdC la interior, …, care este foarte departe de limta care sa determine modificari de structura a otelului, …
AXP
Veteran

Mesajde AXP pe 23 Mar 2016, 14:53

Ideea de baza este, cea spusa undeva mai sus de un coleg de forum, lasa pauza suficienta intre focuri (1-2 min) sau mai mare intre serii de focuri (10 min la 5-10 focuri), astfel incat sa nu supraincalzesti teava, ..., verificarea periodica fiind foarte simpla (cum ti s-a mai spus), ... sa poti atinge teava cu mana fara sa ai senzatia de discomfort termic, ...
AXP
Veteran

Mesajde drflorea pe 23 Mar 2016, 16:04

Mai important este sa urmaresti sa fie teava perfect curata, sa nu ai urme de ulei pe ea (in ea), asta face mult mai rau decat supraincalzirea.
Daca nu ai facut-o deja, ar fi bine sa citesti si paginile anterioare ale topicului.

Sa ne spui cum a fost in poligon.
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important

Mesajde violiv pe 23 Mar 2016, 19:38

Cam asa am vazut si pe la ceva experiente distrugatoare. 60 grade afara, 180 pe ghint nu inseamna decat dilatare suficienta sa pierzi precizie. 200 grade afara si 600 la interior te lasa fara teava.
In schimb o picatura mai vascoasa de ulei adunata intr-un ghint termina teava intr-un foc.

De principiu, fiind un produs destinat utilizarii n-ar trebui sa se strice utilizat chiar intensiv. Nu trebuie sa fii genial si scolit 10 ani ca sa fii utilizator rational. E suficient sa nu fii "barbar"....
violiv
Veteran

Mesajde AXP pe 23 Mar 2016, 23:45

Atentie la "picaturi", ...sa nu fii "barbar" ...
http://youtu.be/8c-FzU-sa9Y
... cred ca in videoclip practica spalarea si racirea preventiva a tevii ...
AXP
Veteran

Mesajde tudor81 pe 25 Mar 2016, 08:15

Va multumesc din nou tuturor pentru informatii si sugestii!
tudor81
Membru activ

Mesajde AXP pe 25 Mar 2016, 08:35

@tudor81, te rog nu cumva sa consideri ca este o sugestie fimuletul de pe youtube, spre care am dat legatura, ... :D :) :D
AXP
Veteran

Mesajde tudor81 pe 25 Mar 2016, 09:44

:lol:
tudor81
Membru activ

Mesajde GeKados pe 26 Mar 2016, 10:11

AXP scrie:@violiv, te deranjez cu o intrebare.
Care este diferenta fizica intre un Geco TM si un Geco Target? De folosit, le folosesc pe amandoua, dar in calibre total diferite, aparent, amandoua arata a SP-uri.

Modul de ambalare.... :lol: Target = vrac 1/50 buc sau TM = aranjat 1/20buc. Se spune ca sunt si mai proaste calitativ dar eu unul nu am gasit probleme la ele. Acum vreo 2 ani ,daca imi aduc bine aminte... , in urma unor discutii aici pe forum am masurat dimensional o cutie intreaga de Target fara sa am diferente semnificative (~ 0 - 0,3mm) . Am urmarit daca sunt diferente mari ale pozitionarii proiectilului in tub, deci lungimea totala a cartusului, pentru ca cineva pe forum a spus ca a intalnit situatia asta.
Eu le folosesc intens la poligon...
GeKados
Veteran

Mesajde hul-hul pe 27 Mar 2016, 06:25

Chiar dacă Targetul seamănă perfect cu TM ca şi gramaj şi încărcătură nu folosesc acelaşi vârf.Plumbul folosit la Target este unul sfărămocios ce face ca proiectilul să se dezintegreze la impact.
Am văzut un godac de vreo 50 kg lovit în burtă cu Target în cal.7x64.Proiectilul nu a ieşit iar în interior nu mai existau organe ci o tocătură.Am găsit la eviscerare mici fragmente de mantauă.Asta în condiţiile în care proiectilul nu a atins nici un os.
hul-hul
Membru important

Locaţie: Reşiţa

Mesajde GeKados pe 27 Mar 2016, 10:00

hul-hul scrie:Chiar dacă Targetul seamănă perfect cu TM ca şi gramaj şi încărcătură nu folosesc acelaşi vârf.Plumbul folosit la Target este unul sfărămocios ce face ca proiectilul să se dezintegreze .....

http://geco-munition.de/en/products/centerfire-rifle-cartridges-for-hunting-and-sports.html#!0/6/0
"...GECO Target has the same bullet weight and characteristics as GECO Softpoint... " dar asta nu spune totul...

Sincer, ma indoiesc ca ar folosi alt tip de plumb intre cele doua variante identice de proiectil pentru ca ar fi greu de urmarit in productie dar nu am argumente cu care sa imi sustin parerea ...decat ce vedeti mai sus...
GeKados
Veteran

Mesajde violiv pe 27 Mar 2016, 21:07

hul-hul scrie:Chiar dacă Targetul seamănă perfect cu TM ca şi gramaj şi încărcătură nu folosesc acelaşi vârf.Plumbul folosit la Target este unul sfărămocios ce face ca proiectilul să se dezintegreze la impact.
Am văzut un godac de vreo 50 kg lovit în burtă cu Target în cal.7x64.Proiectilul nu a ieşit iar în interior nu mai existau organe ci o tocătură.Am găsit la eviscerare mici fragmente de mantauă.Asta în condiţiile în care proiectilul nu a atins nici un os.

Cu foarte mare probabilitate si SP-ul ar fi facut la fel. E un varf destul de usurel si iute.
Istoric vorbind, SP-urile au fost varfuri foarte bune la vanatoare si se folosesc de mai bine de un secol, poate ca si astazi sunt cele mai trase varfuri. In Europa chiar aparitia calibrului 7x64 a determinat vanatorii sa-si schimbe parerea despre ele - tinte cu piele groasa, viteza mare la impact = explozie instant si deficit de penetratie. Unde 8x57 mergea bine, 7x64 a inceput sa scartaie si asa au aparut si s-au dezvoltat proiectilele moderne pe care le folosim astazi.

Revenind la plumbul din interior, ca si la alice se foloseste plumb aliat cu 0,5-3% staniu, zinc, etc. reteta exacta fiind aleasa de producator dupa tot felul de caracteristici. De doua ori am vazut miez care sa se transforme efectiv in picaturi, in ambele fiind proiectile de 223, cu tinta la distanta mica si viteza mare de tot la impact. Odata am vazut urmele exact ca de alice pe hartia din spatele placii de tabla de 2 mm in care s-a tras, a doua oara am recuperat picaturile din apa fiind vorba de o tragere pentru amprentare. Pe net exista inca o dezbatere aprinsa despre toxicitatea plumbului, atat pentru animale cat si pentru oamenii. Sustinatorii toxicitatii au publicat radiografii facute animalelor impuscate cu SP-uri unde se vad foarte bine "picaturile" de plumb imprastiate in tesuturi la distanta de 10-15 cm de traseul principal.

P.S. chiar daca exista si chiar daca e mancat odata cu carnea, plumbul ca atare nu-i toxic pentru om. :D
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Mar 2016, 00:26

violiv scrie: De doua ori am vazut miez care sa se transforme efectiv in picaturi, in ambele fiind proiectile de 223, cu tinta la distanta mica si viteza mare de tot la impact.

Si eu tot de doua ori am vazut acest fenomen, cred ca am mai amintit pe undeva pe forum despre acest lucru.
Prima data la o tinta neinsufletita, a doua oare la o tinta vie. Munitia insa a fost in 30.06 si nu in .223, respectiv varf Power Point de 9,6 grame de la Winchester.
Prima data cand am vazut fenomenul de ,,picatura,, a fost cand am tras intr-un hoinar si am nimerit de fapt un bolovan de dimensiuni mari, aflat intr-o aratura uscata ca iasca. Distanta a fost de vreo 20 de metri.
Glontul nu a trecut prin bolovanul uscat si foarte dur, insa efectul a fost unul de soc masiv provocand fisuri si faramitari in tot interiorul bolovanului. Mare a fost mirarea cand am gasit in interior camasa inflorita pe doua treimi iar miezul din plumb sfaramitat in mici picaturi ce semanau oarecum cu bobitele de mercur. Socul a fost unul puternic, dand zeci de fisuri si sfaramaturi in structura bolovanului, insa penetratia a fost insuficienta pentru a strabate bucata de pamant uscata si teapana.
A doua oara am vazut fenomenul cand am tras dupa un caprior, acelasi varf, acelasi gramaj, aceeasi situatie. Distanta sub 20 de metri, efectul glontului a fost dramatic. De data aceasta camasa a iesit pe partea opusa iar miezul din plumb a ramas sub forma ,,picaturilor,, de-a lungul tesutului strabatut de acesta.
Daca nu as fi vazut cu ochii mei si chiar de doua ori, as fi spus ca este SF. :oops:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde hul-hul pe 28 Mar 2016, 05:50

În specificaţiile de pe site-ul GECO spune că proiectilele Target şi FMJ au aceleaşi mase cu TM şi PLUS dar recomandările de utilizare sunt doar pentru trasul la ţinte şi răpitoare.
hul-hul
Membru important

Locaţie: Reşiţa

Mesajde violiv pe 28 Mar 2016, 07:07

E cumva o linie general valabila la producatori sa nu recomande munitia pentru tir la vanatoare. Daca e vorba de proiectile de precizie, adica HP-uri, am gandit ca efectul lor este mai exploziv decat al SP-urilor si am inteles pe undeva recomandarea. Unii, cum e Hornady, ofera A-Max pentru tir si V-Max pentru vanatoare, proiectile aproape identice ca forma si constructie dar despre care producatorul zice ca au mantaua de grosimi diferite si comportament in tinta un pic diferit. Nu stiu cum o fi A-Max dar V-Max este printre cele mai explozive varfuri pe care le-am folosit.
Am tras intr-o vreme la tinta cu ceva proiectile Sierra pentru tir, HP-uri cu adevarat foarte precise. Pentru ca tot trageam m-am gandit sa vad si cum se poarta ca penetratie. Ei bine, surpriza a fost foarte mare. E adevarat ca mantaua s-a exfoliat efectiv pe toata lungimea chiar de la intrare, a inflorit si s-a despicat in raze pana la fund dar miezul de plumb s-a dovedit mai dur decat al SP-urilor uzuale si micul cilindru cu cap perfect plat a penetrat mult si bine cu doar o minima deformare la partea anterioara, cam cum vezi pe la unice din lisa. L-am tinut minte ca si proiectil foarte posibil de folosit la vanatoare.
violiv
Veteran

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont