Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:48

carabina pentru tragere la distanta mare...ce calibru?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

carabina pentru tragere la distanta mare...ce calibru?

Mesajde soimu` pe 27 Oct 2014, 19:52

ma gandeam ca pe anul viitor sa imi fixez ca si obictiv achizitia unei carabine cu precizie mare si bataie lunga.... cu o traiectorie cat mai dreapta
am luat in calcul 3 calibre de razanta mare, dar, desigur, experienta mea este limitata
primul luata in calcul a fost 270 WSM, a carui grav dezavantaj este pretul mare la munitie si faptul ca este greu de gasit la noi...oricum, nu intr-o plaja mare de gramaje si marci
al doilea a fost 7 Remington Magnum, care pare foarte echilibrat dar care este depasit seminificativ de 300Winchester Magnum... care imi si pare cel mai porivit calibru pentru noi, fiind larg raspandit se gaseste munitie in gramaje si marci diferite.
carabina va fi desigur bolt si ma gandesc sa pun o luneta cu magnificatie mare, turele tactice... ma rog, astea o sa vedem pe urma, prima data arma.
ce parere aveti, ce calibru recomandati
PS
folosirea lui la vanatoare va fi cu totul ocazionala, va fi o arma luata pentru placerea de a o avea si de a putea trage la distante mari, nu la vanat neaparat.
soimu`
Veteran

Re: carabina pentru tragere la distanta mare...ce calibru?

Mesajde bogdanel pe 27 Oct 2014, 21:04

Steyr HS 50 BMG :D
bogdanel
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde UlissePro pe 27 Oct 2014, 21:36

Salut Soimu.
Eu as recomanda calibrul .308 Win si Remington 700 cu teava match (foarte multe optiuni de a tuna arma iar raportul calitate-pret foarte bun).
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
UlissePro
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 27 Oct 2014, 23:56

Ai zis ca vrei preponderent "placerea trasului" si doar ocazional "vanatoare".
N-ai precizat insa ce inseamna pentru tine "bataie lunga".
La fel cum n-ai precizat si nu toata lumea stie ca vrei o arma pe cat posibil pentru stangaci sau macar posibil de ajustat patul pentru stangaci.

Sa-ti spun ce inseamna in primul rand trasul la distanta mare. Inseamna TRAS, TRAS si iar TRASSSS !!!
Ori asta inseamna bani, bani si iar bani :cry: bagati in munitie. Si nu-i deloc tot aia daca iei cartusul cu 6 lei sau cu 13 lei. Cum nu-i deloc tot aia daca tragi 30 focuri intr-o sedinta cu 243 sau cu 300 wm.

Daca vrei numai ca glontul sa ajunga la o tinta de hartie la 500 m atunci 223 cu o incarcatura de genul V-Max 3,2 g este super .... poti trage o zi intreaga, numa bani de cartuse sa ai. Daca vrei si sa doboare o tinta mai mare ca o vulpe, tap atunci iti trebe un proiectil care sa transporte ceva mai multa energie si urci catre 6-6,5 mm sau mai mari.

Din pacate, "traiectorie cat mai dreapta" nu prea ajuta pentru ca dincolo de 250 m trebe sa compensezi din turete oricum si daca dai 6 sau 12 click-uri nu-i nicio diferenta. Cum nu ajuta nici teava pentru ca inseamna viteza cat mai mare la gura si asta uzeaza mai mult decat orice. 223, 243, 270 wsm, 7 RM sau 300 wm rezista 1000-1500 focuri intr-o teava buna, poate pana spre 2500-3000 daca teava e foarte-foarte buna si accepti o mica scadere a preciziei cu timpul. O sedinta de poligon cu un pic de joaca intre 250-500 m inseamna 40-80 focuri minim .... si asta inseamna 10-20-30 astfel de sedinte; cate una pe luna, pentru o teava intr-un calibru vitezist, zici "la revedere!" dupa nici trei ani.

Si uite asa, incet-incet, ajungi la concluziile la care am ajuns mai multi, indiferent de limita bugetului alocat - o singura arma nu-i de ajuns !!! Trebe una "de tavaleala", intr-un calibru comun, normal, ieftin si usor de tras si una ceva "mai tapana" pentru antrenament mai rar si iesit la vanatoare.
Daca-ti trece prin cap ca vrei doua arme atunci iti trece si mai iute ideea ca-i mai buna o arma cu tevi de schimb - pastrezi aceeasi senzatie a patului, tragaciului, eventual optica si schimbi numai o teava pentru destinatii diferite.
Mai pui la socoteala si costurile. O arma decenta pentru tras bine si departe necesita macar 2000 E pusi deoparte.

Ce s-o mai lungesc, daca vrei sa impaci si capra si varza, te duci frumusel direct la Blaser:
- o ai si pe stanga,
- trage 1/2 MOA in mai orice calibru, ceea ce este absolut suficient pentru 500-800 m o coala A4
- nu prea necesita up-grade, cu exceptia a catorva detalii mai mult "estetice" decat necesare.
- o teava de schimb costa mai ieftin ca aproape orice carabina decenta
- cu foarte putin noroc si mai putina stiinta poti folosi aceeasi luneta si montura pe ambele tevi

Eu sau amici din preajma folosim/esc diverse combinatii, nu neaparat pe Blaser ci chiar combinatii de arme.
Eu am "mici si ieftine" 223, 243 si 6,5x55, in arme diferite. Prefer sa trag cu ultimul oricand atat pentru ce poate calibrul acesta cat si pentru ca am sansa sa-l am intr-o arma dedicata poligonului. Nu se trage de multi ani la distante mari si multe focuri la cartoane sau combatere dar deja stiu tevi de 223 sau 243 care si-au dat sfarsitul asa ca astea prefer sa le rezerv pentru vanatoare desi sunt bestiale la poligon. Cel mai folosit e 243 dar exista si 22-250.
Celebrul si consacratul 308 w imi lipseste din dotare doar pentru ca am fratiorul mai mare 30-06 cu care nu trebe sa strangi tare din portofel dar trebe sa strangi un pic din dinti sau sa-i pui frana de gura daca vrei 50-100 focuri in poligon.
Pentru foarte rarele ocazii cand chiar nu vreau sa trag mult dar sa-mi sara capul din loc am 30-378 Weath :mrgreen:

Pentru disponibilitatea si pretul munitiei, pentru precizia armelor, pentru existenta munitiilor bune de tras la distanta in comertul nostru, pentru traiectoria suficient de plata si suficient de stabila pe vant la varfurile create pentru distanta, pentru usurinta cu care il poate trage si un copil si care-ti permite sa inveti iute sa tragi bine si chiar pentru efectul cu totul neasteptat de bun asupra vanatului chiar la distante marisoare, eu as declara 243 W suveran.
Ca si al doilea calibru, mai greu, as merge ca si tine pe 300 wm. In niciun caz nu m-as duce pe 300 wm ca singur calibru - e scump si greu tare de tras bine, adica solicita incredibil de mult tragatorul, chiar si cu frana de gura buna si casti Peltor.
Daca renunti la ideea de "traiectorie cat mai dreapta" atunci poti merge de la bun inceput pe unul si bun, adica 308 W.

Ca si arme, daca tai din start ideea de Blaser, trebe sa te orientezi catre unele cunoscute ca merg bine, nu neaparat foarte-foarte scumpe (adica sa ramana sub cei 2000 E pomeniti), ambidextre sau total pe stanga.
Daca chiar te bate tare gandul, ramai la 300 wm ca idee si vrei o arma "tacticoasa", un amic renunta la o Tikka Tactical - pat decent, obrazar reglabil, ambidextra mai putin inchizatorul (da-n poligon nu conteaza), teava de sako TRG lunga si grea ca boala, frana de gura foarte eficienta si care-o face sa semene cu o Tikka normala in 243, sina Picatinny gata montata din fabrica .... si cu care s-a reusit grupaj de 1/2 A4 la ~850 m ... arma e practic abea rodata iar pretul e bunicel. In plus, cred ca stapanul ti-e client de mai multa vreme :roll:
La Oradea in magazin exista o Tikka Super Varmint in 6,5x55, o bijuterioara de arma si intr-un calibru ideal de practica in poligon si vanatoare, ba chiar au si munitie bengoasa pentru ea. Costa cat sa nu saracesti complet.
La Bucuresti la AGH au o Sabatti custom cu pat laminat si teava de inox cat antebratul, special gandita pentru poligon, in 308 w si iar e la bani bunicei, adica aproape cat Tikka. Si asta trage 1/2, are pat beton, tragaci reglabil, poate unul din cele mai bune ... nu-i trebe frana de gura ca are vreo 5-6 kg.
La RaduB se poate sa gasesti o Savage intr-o editie dedicata trasului departe si poate chiar pe stanga.
Pe la Reghin se mai gaseste Howa, iar in editii bune de tras departe si cred ca au si pe stanga.

Si daca vrei musai si musai ceva care merge oriunde si oricand la fel de bine si la care poti lua pe viitor si tevi de schimb, la MLDGuns in B au o Accuracy International in 308 w, cu pat cam la fel de ambidextru .... doar ca e cam cat doua Blaser-e modeste si ca bani si ca kg.

Cum anul viitor nu mai e deloc asa departe .... incepe sa gandesti mai serios. :wink:
violiv
Veteran

Mesajde soimu` pe 28 Oct 2014, 07:38

maestre violiv...iarasi multumesc
in 308w am un BLR atat de versatil si precis incat imi este frica sa nu raman cu ea ca si singura carabina, ca are teava japoneza si desi are 50 cm baga 3 boabe una in alta la 100 m... cat avem noi poligonul la Arad.
am pe ea atat luneta de goana cat si una de panda 3-12x56, dar imi doresc mai mult, as vrea o luneta tactica cu magnificatie mai mare...si daca tot imi doresc asemenea luneta, ar fi bine sa o pun pe o carabina cu razanta mai mare.
243w l-am avut, dar sincer pretul munitiei nu este diferit fata de 308w si nici razanta nu este foarte diferita...cred eu.
223 am zis ca iau, dar fiind arma si de combatere ...ar fi tare bine sa fie usoara si compacta nu o piesa mare si grea pe care sa o porti pe caldura in spate de sa nu iti mai vina sa o duci inapoi la masina.
300WM imi pare un calibru foarte serios si poate o sa am si eu odata bani de un carpatin... si atunci nu trag cu arma de imprumut.
te rog sa imi dai pe privat datele amicului cu 300WM sa vad si eu ce bani si ce marfa, nu ma arde tare, nu am banii jos, ideia este ca un proiect pe anul viitor.
soimu`
Veteran

Mesajde UOMU pe 28 Oct 2014, 09:56

Am vazut arsenalul lui Vio si este posibil ca daca iti mai iei una sa mai vrei alta si tot asa pana umpli la refuz tot rastelul. E ca si cu tatuajele, e mult pana iti faci unul sau doua, apoi te umpli.
Am avut "placerea" sa trag si cu tunul lui Vio "30-378 Weath". Daca iti plac senzatiile tari, atunci asta-i calibrul potrivit. Eu ca fost boxer si aproape 110 kg imi pare rau ca nu mi-am luat proteza dentara de acasa. Daca esti neatent si nu iei in serios arma iti ciobesti dintii sau iti da cu copita de nu te vezi.
Referitor la calibru si eu sustin ideea lui 308 tras dintr-un International Acuracy (arma folosita de sniperii din UK, D si USA), doar ca e al naibii de scumpa.
UOMU
Membru important

Mesajde radubichis pe 28 Oct 2014, 10:36

O alternativa ieftina pe care se poate folosi in poligon de la Savage si de care chiar nu te doare sufletul daca-i termini ghinturile pt a invata sa tragi la distanta este AXIS Heavy Barrel http://www.savagearms.com/firearms/models/
Cu upgrade la tragaci,pat si cu sina Picantinny nu cred ca sare de 4000 lei
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde UOMU pe 28 Oct 2014, 16:16

radubichis scrie:O alternativa ieftina pe care se poate folosi in poligon de la Savage si de care chiar nu te doare sufletul daca-i termini ghinturile pt a invata sa tragi la distanta este AXIS Heavy Barrel http://www.savagearms.com/firearms/models/

Apropo, arma lunetistilor din SWAT este din Savage 110LE sau 10FPXPLEA, care la jumate de pret este similara performantele lui International AW sau Sako TRG 22/24.

Radu, poti aduce si Savage din categoria law enforcement?
UOMU
Membru important

Mesajde dtdpuu pe 28 Oct 2014, 16:57

Sfatul lui violiv e f. bun. In opinia mea insa, inainte de incepe sa dai banii citeste si astea (sint vechi dar cred ca inca sint utile) si multe altele care mai sint pe forum. Am tras cu 308 la distanta cca 2 ani (Savage 10FP) inainte de ma hotari sa schimb calibrul si inainte de lua primul magnum.

Ghidul lui NUSTIU in carabinele de precizie http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=5767

Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=5963

Ghidul lui NUSTIU in alegerea calibrului http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=5891

Ghidul lui NUSTIU in gestionarea reculului http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=13643

De asemenea sa nu uitam urmatoarele "detalii":
- optica, o dizertatie in sine
- accesorii (bipod, fel de fel de scule de masurat, SW balistic, etc.)

In privinta carabinelor Savage, sint o optiune foarte buna in raportul pret/performanta. Trag cu Savage in diferinte calibre (de la 22lr la 7mm Magnum) de cca 8 ani si precizia e comuna la toate, putem vorbi mai pe larg despre ele, dar pentru un exemplu de modificari si potential poti sa citesti ciclul "Remaniere Carabine (3)- Savage 110FP " http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=12027

Asa, si dupa ce ai achizionat totul, esti la "baza". Adica limitarea esti TU si abia incepe munca, insa poate deveni "dependenta" :D . De asemenea dupa ce ai achizionat tot echipamentul abia de atunci vin grosul cheltuielilor :( .

Succes la alegere
CristianC
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Mesajde DART pe 28 Oct 2014, 17:18

Nu as avea ce sa spun in plus...violiv a cam epuizat subiectul :D ... ii multumesc inca o data...
Dar ca o parere care ar veni din propria-mi experienta, as intari cateva lucruri...si as mai adauga si cate ceva.
Arma sa fie Blaser-ul chiar daca la multi nu le place...este o solutie extrem de viabila. Chiar si tevile ”standard” cu diametru de 17mm pot fi considerate tevi ”semi-tactice” constant f.precise ,f.bine lucrate si tratate. Modelele Professional cu pat sintetic, au pana si o infatisare ”tactica”...modelul Professiona Success pote fi chiar confundata cu una :D .Alt avantaj important: 2 calibre...acelasi tragaci !
Calibrul de antrenament in poligon sa fie obligatoriu .308 win (Blaser-ul enunta ca tevile lor in .308win duc si 10.000-12.000 de focuri...numai bani sa ai pentru antrenamente). Este usor de tras, nu te omoara reculul si dupa o sedinta de 80-100 de boabe in poligon... nu-ti suna ”apa in cap”. Balistica ”mediocra” a acestui calibru (atunci cand NU este trasa cu munitie ”costum” ...cu balistica superioara -vezi ca B.C-ul mare devine important mai ales la calibrele asa zise ”puturoase” !) te face sa te apleci cu atentie la studiul balistic si la cum influenteaza ”mediul inconjurator” traiectoria glontului...ca sa intelegi ce se intampla pe tinta.
Pentru concluzionare , pentru concursuri ... si nu in ultimul rand pt.vanatoare ar ”ramane”...calibrul 7mm Rem.Mag tras cu munitie atent selectionata care sa puna in valoare razanta calibrului in poligon si desigur ... RWS Evo la vanatoare :lol: . Nu in ultimul rand si pt. faptul ca este ... magnumul cel mai ieftin de tras.
Cand ai arma ... luneta tactica care iti trebuie pt. inzestrarea fierului tau... precum stii este la mine :lol: ...si vom face si alegerea cea mai buna in conditiile cele mai avantajoase pt. tine.
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde Remo pe 28 Oct 2014, 17:51

Apropos de 7 mm rem magnum, mie tare mi-a placut reeditarea browning-ului high wall pe care o avea la vanzare @bibicu, dar pe care eu nu am vazut-o in actiune pentru ca am plecat prea repede de la poligon. Din pacate nu e nimic tactic la arma aia, asa ca presupun ca iese din discutie. Desi, fiind sitem falling block, nu sunt probleme de configuratie stanga/dreapta, plus ca s-ar potrivi estetic numai bine cu BRL-ul pe care il are deja @soimu in dulap.
Remo
Veteran

Mesajde radubichis pe 28 Oct 2014, 22:23

UOMU scrie:
radubichis scrie:O alternativa ieftina pe care se poate folosi in poligon de la Savage si de care chiar nu te doare sufletul daca-i termini ghinturile pt a invata sa tragi la distanta este AXIS Heavy Barrel http://www.savagearms.com/firearms/models/

Apropo, arma lunetistilor din SWAT este din Savage 110LE sau 10FPXPLEA, care la jumate de pret este similara performantele lui International AW sau Sako TRG 22/24.

LAW Enforcement sunt arme cu destinatie speciala care care se aduc in Ro pt unitatile abilitate LAW ENFORCEMENT
Daca voi fi solicitat de institutiile abilitate sa le detina, sa le aduc,le voi aduce
PS.
Sunt si variante civile la LAW Enforcement.
Conteaza neaparat aspectul militaros?
radubichis
Veteran

Mesajde bibicu pe 29 Oct 2014, 11:04

Remo o sa te caut cand o sa-i pun(cat de curand) Zeiss-ul 6-24x56 FL pe ea si o duc in poligon sa o reglez cu (7mm rem.mag.) S&B PTS 10,5g. Combinatia este perfecta.
Acum ma bucur ca nu a vrut-o nimeni :lol: :lol:
bibicu
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde Remo pe 29 Oct 2014, 11:58

Super. Vin si eu sa-mi reglez luneta si pentru FMJ/urile de 4g. Poate pana atunci vine si soimu' cu viitoarea lui pusca pentru distanta mare.
Remo
Veteran

Mesajde soimu` pe 29 Oct 2014, 12:29

de ce, vreti sa asteptati asa mult? :lol:
soimu`
Veteran

Mesajde bibicu pe 29 Oct 2014, 15:09

Poate vine sa vada o pusca de distanta...marisoara.
bibicu
Veteran

Mesajde UOMU pe 30 Oct 2014, 20:19

radubichis scrie:
UOMU scrie:

LAW Enforcement sunt arme cu destinatie speciala care care se aduc in Ro pt unitatile abilitate LAW ENFORCEMENT
Daca voi fi solicitat de institutiile abilitate sa le detina, sa le aduc,le voi aduce
PS.
Sunt si variante civile la LAW Enforcement.
Conteaza neaparat aspectul militaros?

Care sunt variantele civile pt LE. similare lui 10FCP Mc Millan?
UOMU
Membru important

Mesajde radubichis pe 31 Oct 2014, 09:42

Cu pat Mc Millan nu sunt la variantele civile .Uita-te pe la seria 12 poate iti place ceva
Cu teava groasa si f. precisa este Hog Hunter in calibrul 308W
radubichis
Veteran

Mesajde UOMU pe 31 Oct 2014, 10:12

Hog hunterul are teva de 20 inchi. Pt snipareala peste 300 m, sub 24 si fara heavy sau varmint nici nu incape in discutie. Imi pare insa interesanta 12 VLP DPM cu teava de 26, varmint si cu 12 twistul desi mi-ar fi placut sa fie 10-11. M-as baga la cal .300 WM, daca incarcatorul primeste tot 4 boabe. La ce pret o poti aduce pe tir sportiv?
UOMU
Membru important

Mesajde radubichis pe 31 Oct 2014, 11:28

Ti-am raspuns pe privat
Hog hunter are grosimea tevii la gura de 19.5 mm(heavy?).Pentru ce poate 308W, 51 cm lungime teava este arhisuficient
radubichis
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 31 Oct 2014, 15:29

Daca as fi chitit pe trageri de precizie,alegerea care as face-o pe loc ar fi CZ-ul 750 Sniper,in calibrul 308 Win.
Adica asta: http://cz-usa.com/product/cz-750-sniper ... etach-mag/
Din pacate multi dintre noi suntem descurajati datorita lipsei poligoanelor de profil. Parca este prea aiurea sa strabati sute de kilometri pana dai de un poligon pentru tir cu alice sau unul pentru glont, cu lungimea de 100-200 de metri.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde UOMU pe 31 Oct 2014, 17:28

Pretul este super ok pt cate am auzit ca face arma, ramane doar sa ma hotarasc si sa depun pt autorizare. Cat dureaza pana o aduci si care este avansul minim solicitat?
In .300 ar fi indicata si o frana de gura. Poate fi montata din fabrica sau ulterior, daca da, la ce cost?
Acum am vazut ca are twistul de 10, ceea ce e superb prin marirea rotatiei proiectilului.
Mersi.
UOMU
Membru important

Mesajde radubichis pe 31 Oct 2014, 18:43

UOMU scrie:Pretul este super ok pt cate am auzit ca face arma, ramane doar sa ma hotarasc si sa depun pt autorizare. Cat dureaza pana o aduci si care este avansul minim solicitat?
In .300 ar fi indicata si o frana de gura. Poate fi montata din fabrica sau ulterior, daca da, la ce cost?
Acum am vazut ca are twistul de 10, ceea ce e superb prin marirea rotatiei proiectilului.
Mersi.

Ti-am raspuns pe privat
radubichis
Veteran

Mesajde radubichis pe 31 Oct 2014, 18:46

Sly_Fox scrie:Daca as fi chitit pe trageri de precizie,alegerea care as face-o pe loc ar fi CZ-ul 750 Sniper,in calibrul 308 Win.
Adica asta: http://cz-usa.com/product/cz-750-sniper ... etach-mag/
Din pacate multi dintre noi suntem descurajati datorita lipsei poligoanelor de profil. Parca este prea aiurea sa strabati sute de kilometri pana dai de un poligon pentru tir cu alice sau unul pentru glont, cu lungimea de 100-200 de metri.

Daca ai drum in zona HD da-mi de stire sa te scot in poligon .O sa ai posibilitatea sa tragi cu CZ 750 si vreo 3 feluri de Savage .Astept dupa aceea o recenzie de la tine facuta dupa ce ai pipait si tras cu armele ,nu din reviste si de pe net
radubichis
Veteran

Mesajde UOMU pe 31 Oct 2014, 19:39

Radu, mersi pt raspunsul din privat - vorbim in ianuarie.
Am un amic in SUA care a tras cu CZ target sau M1 si imi spunea ca precizia a fost mult sub asteptarile lui.
UOMU
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 31 Oct 2014, 20:30

radubichis scrie:Daca ai drum in zona HD da-mi de stire sa te scot in poligon .O sa ai posibilitatea sa tragi cu CZ 750 si vreo 3 feluri de Savage .Astept dupa aceea o recenzie de la tine facuta dupa ce ai pipait si tras cu armele ,nu din reviste si de pe net

Daca se brodeste sa ajung vreodata prin zona,sigur dau de veste.
Cu CZ-uri am tras in diferite configuratii,sunt multe asemenea arme prin zona. Am tras inclusiv cu una in configuratia Safari Magnum. :mrgreen:
Cu 750 nu am tras,dar imi place mie cum arata si stiu cam ce tevi fac cei de la CZ. Doar o carabina de la Mauser sa ma puna pe ganduri daca sa aleg sau nu CZ,si in acest caz doar modelul M98 ca tot s-a reluat productia acestui model.
Cu Savage am tras,este drept nu cu trei feluri ci doar cu unul,Axis cu pat compozit si parca teava inox. Sincer nu m-a atras,nu avea acel ceva care sa ma incante.Arma este buna,precisa,dar...
Sunt foarte greu de inteles si totodata ciudat pentru multi atunci cand vine vorba de preferinte in privinta armelor. Uneori detalii pe care 90% dintre vanatori nu le-ar baga in seama,pe mine ma pot convinge sau nu cand vine vorba de o pusca.
Dar acum fiecare cu optiunile lui,iar ale mele sunt batute in cuie,aia imi place mie si cu asta basta. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 31 Oct 2014, 22:36

Dupa cum vad, topicul incepe sa semene a "care arma e cea mai ieftina, cea mai bengoasa si trage cel mai bine .... departe-departe?"

Undeva chiar pe la debut am spus ca nu e deloc ieftin sa tragi departe. Am tras cu AXIS si chiar poate 1/2 MOA, am tras si la 300 m cu ea si am nimerit ..... nu am facut grupaj intr-o moneda, am nimerit o tinta cam de 10 cm latime. Am tras si cu altele mai scumpe si mai putin scumpe.
Multe arme din ziua de azi pot trage intr-o moneda la 100 m dar foarte putine pot face asta si in conditii mai vitrege si la 300 m. Daca vrei sa nimeresti un container de TIR la 1000 m merge si cu Dragana da' daca vrei sa nimeresti un taler la 500 m numa cu 1 din 100 focuri o sa reusesti cu acelasi Savage standard care tragea 1/2 la 100 m....dupa ce-ai ratat cu primele 5 habar n-ai unde o sa ajunga celelalte.

Cred ca ma repet a mia oara - cu arme bune de vanatoare nu tragi 10 focuri in aceeasi gaura, tragi 2, faci pauza, inca 2 si tot asa. Vrei sa stii ca si al zecelea foc va merge tot acolo atunci trebe sa treci la alta categorie de arme. Daca vrei ca si al zecelea foc sa mearga "aproximativ" in acelasi loc dar in "aproape" orice conditii ar fi in jurul tau atunci alegi o alta categorie de arme ..... si tot asa.

E absolut aiurea sa compari AXIS cu CZ 750, AXIS care s-a vrut o arma de "unica folosinta", adica de buget cat mai mic .... si a iesit una care poate trage surprinzator de bine versus CZ 750 care s-a vrut o arma care sa traga foarte bine oriunde si oricand si n-a iesit tocmai asa .... a iesit doar un Mauser precis, la pret exagerat si care nu se apropie de "grei", ba chiar nici de unele mai "usurele" in aceeasi gama de preturi.

Ca in orice domeniu, un indicator bun despre cat de grozav este un lucru este sa urmaresti preturile s-h. Ori pomenita CZ e noua peste 2000 E si se vinde s-h cu sub 1000 dupa 1-2 ani si cateva focuri trase pe cand o clasica in viata ca SSG 69 care pleaca de pe la acelasi pret rar e gasita s-h cu sub 1500 E si asta dupa zeci de ani de la productie si de utilizare .... oare de ce? Poate ca nu impresioneaza la 100 prin grupuri numa gaura-n gaura si mai lasa un pic de hartie intre gaurele, dar poate face asta aproape exact la fel si la 300 m si chiar este una din putinele arme despre care se spune ca trage mai bine pe masura ce tragi mai departe.

In alegerea armei cred ca ar trebui sa primeze intai si intai "renumele" capatat in timp. Aveti cumva asa multi bani de bagat ca sa fiti primii care experimenteaza ??? Aveti cumva posibilitatea sa schimbati o teava la Savage daca patiti ca @dtdpuu ... cred ca n-ar fi deloc rau sa cititi bine topicurile cu pricina inainte de a cauta iar "mura-n gura".
violiv
Veteran

Mesajde bibicu pe 01 Noi 2014, 21:27

bibicu
Veteran

Mesajde violiv pe 02 Noi 2014, 02:02

Exact!

Oare ce alta arma de snipereala mai este in productie dupa aproape jumate secol, desi intre timp aceeasi firma a scos un model mai bengos si mai scump? Unde ati mai vazut voi sa ramana Dacia SuperNova in productie cand ai scos Logan pe piata? De ce e SSG 69 inca in productie si pe rafturi? Pentru ca este inca foarte dorita.
Articolul de sus e unul chiar foarte simpatic, foarte "pe bune".....lipseste insa o descriere ceva mai amanuntita a conditiilor la care autorul si-a supus armele de-a lungul timpului si cum s-au purtat ele. Sunt si altele mai explicite apropo de ce se intampla cu arma daca o duci in Sahara ... sau in Antarctica si-o uiti "la Soare" cateva ore. Ei bine, nu se intampla nimic .... trage in continuare la fel de prost, adica undeva la 1/2 MOA.

Lasand la o parte istoria, @Uomu .. mai adauga la lista Sauer 202 cu care trag nordicii de ani buni in campionatul de tir la 300 m, fara optica, fara bipod, saculeti si care are marele avantaj de a putea schimba pe genunchi, cu doar un imbus banal.
violiv
Veteran

Mesajde UOMU pe 09 Noi 2014, 13:35

Chiar cu cele mai bune tevi, la distanta foarte mare va fi diferenta intre glontul la cald si cel la rece. Intro carte de pregatire sniperi chiar recomandau one shoot one kill si gata sesiunea. Sau daca pozitia nu iti este desconspirata tragi maxin 2 gloante dupa care astepti cateva minute. asfel nici teava nu se incalzeste si nici nu devii tu o tinta.

mersi Vio, o sa ma uit si la Sauer.
UOMU
Membru important

Următorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont