Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 06:40

Pareri sistem combatere

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Pareri sistem combatere

Mesajde sean pe 09 Sep 2024, 11:49

Va salut!
Ma bate gandul sa-mi fac o puscuta strict pentru sacali si vulpi...arma trebuie sa fie scurta,usoara,cu un singur foc si siguranta clasica iar luneta bunicica,cu obiectiv mare,sa zaresc cate ceva pe lumina lunii. :lol:
Dupa indelungi analize in fata unui pahar am concluzionat ca as lua o basculanta Bergara in 223 cu o luneta fixa de 8-10 magnificatie si obiectiv de 56...astept pareri si critici constructive. :D
sean
Membru important

Re: Pareri sistem combatere

Mesajde zforis pe 09 Sep 2024, 14:03

Salut!

Vrei sa si pusti sacali sau doar vrei o arma, care corespunde pe hartie cu combaterea? Lasand gluma la o parte, parerea mea este ca mai greu repeti focul (cand este cazul) cu o basculanta. Eu as lua o carabina (calibru mic) cu teava groasa sau semigroasa, bolt action, as pune pe arma o luneta digitala (spre ex. Digex C50), si as cumpara un trepied teapan, daca se poate, trepiedul sa aiba montura pentru arma.

Pe langa aceste lucruri, mai trebuie un monoclu cu termoviziune. Mai trebuie chematoare de sacali si vulpi. Chematoarele electronice sunt interzise, astfel fiecare cheama sacalii cum poate :-).

Eu am facut ceva asemanator, insa nu doar pentru combatere, ci pentru panda in general (vulpe, sacal, mistret, si caprior).
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde sean pe 09 Sep 2024, 14:28

De ce doar pe hartie?
Acum folosesc ce caracterizezi tu ca fiind arma buna la combatere,fara digitale, dar in 308...vreau un 223 cum ziceam eu mai sus...la sacal e destul de greu sa repeti focul de cele mai multe ori...si daca il repeti sansele de reusita sunt mici,asa ca mai putin conteaza cate cartuse ai in magazie,daca primul nu si-a atins scopul restul sunt cam degeaba...parerea mea. :D
De cand tarai dublu-express-ul dupa mine m-am obisnuit cu basculantele. :lol:
sean
Membru important

Mesajde mus q pe 09 Sep 2024, 18:18

Basculanta are mai multa clasa, bolt action are mai multa utilitate. In realitate, sacalul iti ofera destule sanse pentru focul doi. Daca esti dibaci, cred ca poti dubla si cu basculanta, dar cu bolt action merge mai bine. :D
O arma scurta, in cal. 223, numai pt combatere, am si eu in plan, dar bolt action sau chiar semiautomata. :mrgreen:
mus q
Membru activ

Mesajde violiv pe 09 Sep 2024, 19:13

Basculanta cu un foc e una din chestiile alea care seamana cu nevasta: toti si-o doresc si cand o au numa' se plang si nu stiu cum sa scape de ea....

Din diverse auzite pe ici pe colo, din tot ce ai pus in lista ar ramane doar calibrul 223 R. Nu ca ar avea ceva in plus fata de altele ci pentru pret, fiind practic singurul calibru la care gasesti cartusul mai aproape de 5 lei decat de 15.

Pentru cine a avut curaj si portofel, varianta care face fata cel mai bine este exact opusul a ce vrei tu, adica AR! Semi aia neagra si urata de-o foloseste toata planeta si-o blameaza toti politicienii. Pe locul 2 altele cu rearmare rapida, ca si astea s-au inmultit ca ciupercile.
Capacitatea de repetare rapida-rapida a focului pare sa fie o conditie foarte dorita. Si asta pentru ca sacalii (la vulpe nu s-a schimbat nimic) se adapteaza si isi schimba comportamentul cu o viteza incredibila. De cand ne-am pus pe ei se feresc de oameni exact ca dracu' de tamaie, nu te mai tolereaza aproape, au "mirosit" toate variantele de a-i ademeni si nu stau in loc nici cat un clipit. Tragi departisor, tragi la tinta in miscare si nu nimeresti intotdeauna cu primul dar 2-3 pot fi eficiente. Si reculul foarte mic ca si ramanerea armei pe tinta ajuta mult.

Termalul e de neinlocuit daca vrei sa ai cat de cat rezultate ... ca de cand cu dronele, metoda "stramoseasca" a farului pe camp e amintire.

Ca luneta ... fixe nu prea se mai gasesc si nici foarte practice nu sint. Mai bine o variabila din asta ieftina, gen Delta, Vector, Vortex care se poarta chiar nesperat de bine.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zforis pe 10 Sep 2024, 14:33

violiv scrie:
Din diverse auzite pe ici pe colo, din tot ce ai pus in lista ar ramane doar calibrul 223 R. Nu ca ar avea ceva in plus fata de altele ci pentru pret, fiind practic singurul calibru la care gasesti cartusul mai aproape de 5 lei decat de 15.

Nu e chiar singurul calibru, eu am cautat si gasit cea mai ieftina munitie pentru 6.5 creedmoor, care a costat fix 125 lei (6.25 lei/buc in magazin, probabil cu un pic discount, pentru ca pe sait apare 7 lei si un pic):
viewtopic.php?p=284435&sid=f6e72c9ca54702af830ac7edb8aafeb8#p284435

Dar pentru .223 mai repede gasesti munitie decenta ieftina, spre ex. asta:
https://www.arw.ro/cartuse-carabina/rws ... oint-3-6g/
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde liviur pe 10 Ian 2025, 11:30

Acum vreo 10 -12 ani cand mi-am luat arma, ma rog teava, pt combatere si caprior, ma gandeam la 223 si am vorbit cu @laurul care stiam ca are una, m-a convins sa-mi iau 243w.
Nu-mi pare rau nicio secunda, dimpotriva.
Avantajele sunt multe: pret cartuse, care se apropie de 223, disponibilitate munitie si aici sta mai bine, zic eu decat 223, etc
Acum, pentru combatere cred ca o luneta de calitate peste medie nu-si are rostul, avand in vedere ca ii poti mota un termal clip on si ai rezolvat problema.
P.S. Combaterea este vanatoarea la care merg cel mai des. In primul rand este cred cel mai bun antrenament pentru tras cu carabina si nici nu costa, decat timp, combustibil si ceva cartuse. Poligonul cred ca ar costa tot pe acolo.
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde hunterb pe 12 Ian 2025, 10:59

+1 @liviur

Si eu am ajuns sa petrec peste 80% din iesirile mele doar la combatere, calibrul preferat fiind 243 win, proiectil norma tipstrike de 4.9 grame.
Unde am alta parere decat cele exprimate este referitor la optica si aici tine de obisnuinta, varsta si comoditatea mea :mrgreen: sistemul pe care il folosesc este un Blaser R8 profesional cu obrazar reglabil si cu 3 tevi de schimb, 243, 7mm rem mag si 9.3x62. Intrucat pe doua din tevi am deja lunete zeiss v8 am decis ca si pe teava de combatere de 243 sa imi pun tot un zeiss v8 (2.8-20x56) pentru ca m-am obisnuit cu comenzile / reglajele, cu reticolul si mai ales cu modul de filtrare al luminii (ochii mei de 55 ani, miopici si cu astigmatism se impaca foarte bine cu lumina rece, tehnica tip "neon", filtru spre albastru etc al lunetelor zeiss).
Nu am vrut sa introduc noi variabile in ecuatie, asa cum s-a mentionat deja (parca violiv) vanatoarea la sacal mai ales a devenit un fel de competitie PRS...trebuie sa identifici tinta, distanta, directia, vantul etc si sa dai drumul la foc in max 2-3 secunde, de cele mai multe ori din pozitii improprii tirului de precizie. Daca nu iti cunosti f.bine sistemul, nu iti vine bine arma in umar, pierzi timp sa iti aliniezi capul / ochiul cu axa optica a lunetei, sa cauti vanatul in luneta etc etc ai cam pierdut ocazia... ma rog, strict parerea mea

hunterb
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde liviur pe 12 Ian 2025, 18:29

@hunterb
Am mentionat luneta medie doar pentru a fi folosita cu sistemul clip on termal, acum legal.
Eu folosesc 343win cu swaro z8 2,3-18x56, am si v8 2,8 -20x56 dar pe alt calibru, chiar mi-a amintit fb ca acum 10 ani am vanat un vier frumos cu zeiss-ul v8.
Acum trag cu geco softpoint de 6,8, in trecut am tras si cu norma tipstrike , dar care disparusera si am tot schimbat cu ce am gasit. Acum mi-am facut stoc de geco si stau linistit.
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont