Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:40

Arme diferite in calibru asemanator. Cum sa le folosesc?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Arme diferite in calibru asemanator. Cum sa le folosesc?

Mesajde mili_ngo pe 30 Iul 2015, 15:18

Buna ziua.
Sunt nou pe forum, desi in ultimul an am studiat multe din subiectele discutate aici. Incep acest topic, normal - ca un incepator - pt ca am o dilema care ma framanta.
Am o UMC Dragana in 30-06 care aproape mi-a mancat sufletul. Doar dupa ce am luat-o, acum un an, am citit despre marea ei hiba: inelele de prindere a lunetei. (Cele de UMC, de tot rahatul...). Am prapadit cateva cutii de cartuse sa reglez luneta (dupa buget: Bushnell 3-9x40 IL), pt ca inelele erau mai largi decat luneta si dupa cateva cartuse trase incepea sa se plimbe luneta prin inele. Intr-un final am reusit s-o leg cat de cat: banda de cupru in inele, o tija intre cele doua inele, etc... nu mai spun de filete rupte, date altele, rupte si alea.... , reusind chiar niste grupaje satisfacatoare. Bucuria mea mare era ca nu o mai lua razna dupa 5, 6 focuri!
Acum sunt pe cale sa achizitioanez o Savage Axis XP in 308 win, cu gandul sa am si eu o arma pe care sa ma pot baza. Referinte bune, tras cu ea, platit avans, depus actele pt autorizatie.
Doar ca nu ma incumet nici sa dau Dragana, ca parca m-am atasat de ea. Sau ma gandesc sa nu-i fac si altuia ce am patit eu... Asa ca am inceput sa fac cercetari, cum sa reusesc sa-i pun niste prinderi adevarate pe sinele ei de... Sa spunem originale! Solutia gasita: sina weaver intre cele doua cozi de randunica si inele warne.
Acum vine dilema: Daca pastrez si Dragana, pe care o fac de panda-dibuit si pe care de goana.
Ambele arme au lunete Bushnell 3-9x40 si as vrea pe una din ele sa pun o luneta de goana. Sa nu radeti, un ZOS 1,25-4,5x26 IL.
Fiind ambele calibre universale, nu stiu cat sa ma ghidez dupa asta, pt ca armele in sine ar putea sa te trimita spre o aplicatie sau alta. Diferentele fiind mai mult decat vizibile (Volga pe langa Ford Fiesta).
Dragana = cca 5Kg cu luneta, aprox. 120 cm, teava de 60 cm, cursa incarcatorului mai lunga
Savage Axis = 3Kg si un pic, aprox 110 cm, teava 56 cm
Ce ar mai trebui adaugat? reculul (la Dragana mai taricel), tragaciul(mai tapan la Dragana).... Vanoatoare practicata in general: 70 % panda si dibuit (mai mult dibuit ca pana acum aveam lisa) si 30 % (sau mai putin) goana. Forma se relief: in general deal.
Acestea fiind spuse astept parerile dvs. De cand citesc acest forum stiu ca unii dintre dvs. aveti expertiza si-mi puteti da cele mai bune sfaturi.
Va multumesc.
P.S. Sper ca topicul deschis nu s-a incalecat prea mult cu alte topicuri deja discutate.
mili_ngo

Re: Arme diferite in calibru asemanator. Cum sa le folosesc?

Mesajde mili_ngo pe 30 Iul 2015, 15:51

Scuze! nu ctiu cum am reusit sa-l trimit de 3 ori. Rog moderatorul sa stearga celelalte doua topicuri
mili_ngo

Mesajde violiv pe 30 Iul 2015, 16:00

Bine ai venit printre noi!

Intai si intai "expertiza" folosit de tine in ultimul rand cu sensul de "experienta" nu exista in limba romana. In limba noastra are cu totul alt inteles. Se foloseste de zor pe ecrane dar nu este decat o preluare "a la Goe" din englezul ce se scrie aproape identic si care chiar are intelesul de "experienta in domeniu" in limba lui.

Dragana e o catastrofa de la cap la coada nu numai la partea de montat luneta. Am si eu una, si mie imi e draga ca am impuscat ceva cu ea, i-am schimbat tragaciul si piedica, am scurtat teava pana intr-o zona in care mai avea ceva ghinturi, mi-am ajustat-o la fix pe masura si-mi vine perfect. Insa problema cu luneta tot n-am rezolvat-o "beton" si intre timp a cam ramas fara ghinturi, mult mai repede decat te-ai astepta la o arma moderna in 30-06, cam de 10 ori mai repede :cry: . Sta in dulap ca nu cere de mancare si ca s-a schimbat legea cu transformatu-l in arma de panoplie. De vandut mi-e rusine.
Totusi mai sunt disperati si foarte stiutori in domeniu, care sunt absolut convinsi ca armele romanesti si mesterii de la Cugir sunt cei mai cei de pe fata lumii asa ca arma se poate vinde cu ~1500 lei, bani care ti-ar prinde foarte-foarte bine la achizitia unei lunete serioase pentru ca ce ai acum si ce vrei sa iei sunt lunete numa cu numele, in realitate fiind niste rahatisuri, una mai slaba ca alta si care nu te vor ajuta deloc la implinirea dorintelor ... sau poate esti "ecologist" si vrei sa dai vanatului mai mult de o sansa :mrgreen: Gandeste-te dor la pretul cutiilor de cartuse pe care le vei strica la reglaj in continuare si la multele insatisfactii din teren.
Poti ramane la AXIS ca arma de buget mic si care trage bine, poti ramane la 308 w ca face cam tot asa ca 30-06 dar e mai potrivit intr-o arma usoara dar sa alegi varianta fara luneta, pe care sa pui tu o luneta ceva mai rasarita. Si eventual sa mergi la goana tot cu lisa pana cand iti vei completa pachetul cu un instrument optic de goana. Sau sa incerci o varianta de luneta zisa "universala" gen 1,5-6x sau 1,5-9 de la Delta, de ex.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde costel9974 pe 30 Iul 2015, 19:23

am avut dragana si dupa multe reglaje de luneta o lua razna ,aveam mai mare incredere in lisa cu proiectil unic pe care eram sigur la distanta potrivita ei decit in carabina ... teava mai avea putine ghinturi ,colegul de forum caruia am vindut-o a schimbat teava el locuind linga cugir acum e multumit de ea...am luat un savage axis 2 in 243 win.... e cu totul altceva pina in 150m max cit am tras eu, unde pui acolo se duce, cumpara savage ca merita :)
costel9974
Membru activ

Locaţie: BAIA DE ARAMA

Mesajde Zeres Ciprian pe 31 Iul 2015, 06:34

Eu am o "Cugir1" care are vreo 500 focuri trase si ghinturile sunt ca noi, grupeaza excelent.
Insa problema cu montatul lunetei mi-a luat ceva timp, bani si nervi pana am rezolvat-o, in sensul ca am sudat opritoare in capatul ambelor cozi de randunica si am si infiletat un surub prin suporti, vertical pana in coada de randunica. Acum nu mai misca, insa e foarte inalt suportul si urat. Din pacate nu pot sa ma despart de ea...imi e draga.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde mili_ngo pe 31 Iul 2015, 06:56

Multumesc @Violiv. Mi-am insusit greseala si promit sa n-o mai fac! Despre vanzarea Draganei mi-au spus toti armurierii cu care am vorbit. "Scapa de ea!" Imi dau seama ca vanzand-o in primul rand as minimiza pierderile. Dar stii ca aici e si vorba de ambitie. Acum ca am primit si baza weaver, parca as vrea s-o vad aranjata. Sa arate si ea a arma. Ea in rest este aproape noua, iar ghinturile sunt perfecte.
In ideea ca le pastrez pe amandoua, revin cu intrebarea, pe care ati dedica-o pt panda si pe care pt goana?
mili_ngo

Mesajde salus pe 31 Iul 2015, 08:47

Dragana si luneta, mai rau ca baba si mitraliera, insa poate fi o arma buna daca ii dai luneta jos, te duci in poligon si exersezi putin stilul clasic de tragere libera pe sistemul de fabricatie al acesteia sau ii montezi un dispozitiv de ochire de tip Red Dot.
In felul asta si cu putin mai multa indemanare din partea tintasului, poate deveni o arma foarte eficienta pentru goana.
Altfel, este o arma foarte "eficienta" de tinut in seif si lasat mostenire, poate peste vreo 100-200 de ani o sa fie foarte putine si colectionarii se vor bate pe ele iar unul dintre urmasii tai de va bucura de existenta ei :D
salus
Veteran

Mesajde violiv pe 31 Iul 2015, 09:54

Pe o alta arma, a unui amic, am reusit sa montez o baza Weaver facuta tot la Cugir, cu niste "aripioare" in jos in dreptul celor doua punti ale armei si cu surub de strangere intre aripioare. Piesa integral de otel, facuta masiv, suruburi de 5 pe ea. S-a montat bine, cu necesar de imbus cu prelungitor ca sa pot strange suruburile :mrgreen: dar a stat cat se poate de fix apoi. Pe ea au venit montate inele Warne si o luneta care s-a purtat bine. S-a reglat destul de usor si a tras decent, in stil Dragana, adica vreo 4 cm grupaj. Insa luneta a ajuns mai sus decat cu suportii originali.

Pe catare poate fi o optiune dar nu prea merge in goana pentru ca-i destul de finut desenata si toata neagra, fara niciun pic de contrast ... mai mult de precizie decat de tras iute. Insa trebuie reglata si nu se poate decat pe orizontala - cu ciocanelul. Un punct rosu se poate monta ceva mai usor - cei de la Delta au o baza cu prindere pe coada de randunica care poate fi facuta usor sa stea pe puntea din fata. Insa arma are 1 kg mai mult ca Axis si o palma mai lunga ... si daca ai noroc inchizatorul merge deschis numa cu doua maini.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde mili_ngo pe 28 Noi 2015, 20:41

Revin la acest topic dupa destul de mult timp pentru ca de-abia acum am reusit sa “configurez” cele doua arme pentru cele doua aplicatii.
Am cumparat Savage-ul Axis, o arma super. Stiu ca mai poate fi imbunatatita, dar pentru vanatoare este mai mult decat ok (personat nu ma intind peste 200m). Oricum, in configuratia initiala si-a facut foarte bine treaba la caprior, in septembrie.
Acum am montat pe ea o luneta Umarex Walther 1-6x24, care mi s-a parut cea mai alegere pentru bugetul meu. O s-o reglez cu Geco Plus 170gr, combinatie in care sper sa fac treaba buna la mistret.
Pe Dragana am pastrat-o, cu ambitia s-o fac sa nu se mai deregleze dupa 5, 6 focuri. Dupa ce am montat sina weaver prinsa intre cele doua cozi de randunica si inelele warne mi-am dar seama ca nu o sa mai am probleme dpdv al prinderilor pentru luneta.
Am mai avut ceva emotii pentru luneta Bushnell Banner 3-9x40IL, daca rezista la reculul destul de serios al Draganei. Spre bucuria mea am reglat-o si asa a ramas! Cu S&B SPCE de 9,7g am avut la 100m grupaje de 3 focuri in 3, 4 cm, declarandu-ma foarte multumit.
Avand o comparatie cu Savage-ul, mi-am dat seama de urmatoarea problema a Draganei: tragaciul. Daca nu esti foate atent la cei doi pasi, poate afecta foarte serios tirul. Spre deosebire cel de pe Savage care este dupa parerea mea mult mai intuitiv: simti ca trebuie sa dai drumul la foc, tragi, si focul a plecat instant!
Si uite asa, la un clic distanta, am gasit pentru Mauser 98: tragaci, pat Boyd, ansamblu arc-percutor, chiar si teava de schimb. Toate la preturi super decente. Acolo la ei: midwayusa.com.
Si acum, normal, vin intrebarile:
Se pot comanda direct aceste componente, sau trebuie achizitionate printr-o firma specializata? Nu ma gandesc deocamdata la teava de schimb.
Le pot monta singur sau imi recomandati un armurier?
Si inca ceva: diferenta de viteza dintre S&B SPCE de 9,7g (Vo=900 m/s) fata de S&B SPCE de 11,7g (Vo=805 m/s) uzeaza mai repede ghinturile Draganei? Sa trec de la 9,7g la 11,7g?
mili_ngo

Mesajde lucky2004alex pe 25 Ian 2016, 11:15

Buna alegere ai facut.Si eu detin un Savage Axis in calibrul 308.
A fost reglata de domnu Bichis cu Geco Target , dar mai tarziu am vazut ca merge foarte bine cu Geco Plus.
I-am schimbat luneta din fabrica cu ceva englezesc cred (Nikko Stirling Diamond Scope 2.5-10X50 cu punct luminos).Am avut succes la caprior, capra si vulpe (pina in 200 m, atat cat consider ca se merita sa te intinzi).Recent am ratat o vulpe milimetric la 165 m (cred ca a alunecat pusca de pe copacul pe care rezemam arma).
Arma de precizie extraordinara pentru pretul cel mai mic de pe piata.
Multumim Savage Axis , multumiri domnului Bichis!

Stie cineva cum a ramas cu noua lege...CALIBRUL 308 ESTE SAU NU ESTE PERMIS LA PORC?
Multumesc

PS: pe viitor ma gandesc la un lopatar sau carpatin-calibrul 308 e suficient pentru doborare?
Savage Axis StainleissSteel ,cal 308w
Beretta A300, cal 12
Gamo Whisper IGT ,cal 5,5
lucky2004alex
Membru activ

Mesajde bogus pe 25 Ian 2016, 14:14

Mai Alex, Nikko Stirling numai englezesc nu e, vad ca ti-ai luat si tu aceeasi luneta ca prietenul tau Mircea :lol: da nici foarte rea nu este si oricum mult mai buna decat Bushnell-ul cu care mai vine ehipata arma
PS
felicitari pt arma
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde lucky2004alex pe 25 Ian 2016, 14:20

Ms bogdane pentru corectie :D. Am citit si eu istoria lunetei, dupa ce am scris postul.Cica este nascuta in Australia, dar acum se fabrica prin Japonia.
Referitor la luneta de la Mircea...este una si aceeasi :D.
Am schimbat-o si am facut un lucru bun.

PS:cunoscutul vanator din Turda(Flavio), a zis ca BUshnell 3x9-40 este pentru arme cu aer comprimat :D
Savage Axis StainleissSteel ,cal 308w
Beretta A300, cal 12
Gamo Whisper IGT ,cal 5,5
lucky2004alex
Membru activ

Mesajde the_mav pe 25 Ian 2016, 14:24

lucky2004alex scrie:Stie cineva cum a ramas cu noua lege...CALIBRUL 308 ESTE SAU NU ESTE PERMIS LA PORC?
Multumesc

PS: pe viitor ma gandesc la un lopatar sau carpatin-calibrul 308 e suficient pentru doborare?

:? :roll: :? :( :| :roll: :? :cry: :(

ps: cam la fel e si cu automobilele si permisul de conducere...
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Sly_Fox pe 25 Ian 2016, 19:07

lucky2004alex scrie:I-am schimbat luneta din fabrica cu ceva englezesc cred (Nikko Stirling Diamond Scope 2.5-10X50 cu punct luminos).

Ce succes la public au denumirile acestea,adevarata strategie de marketing. Acum cateva zile am mai auzit un vanator ca si-a cumparat cartuse din alea bune englezesti,marca Sterling. :lol:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde yoghi pe 26 Ian 2016, 01:10

pai scrie pe cutie in engleza..deci sunt englezesti.!
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde bogus pe 26 Ian 2016, 06:34

lucky2004alex scrie:PS:cunoscutul vanator din Turda(Flavio), a zis ca BUshnell 3x9-40 este pentru arme cu aer comprimat :D

si tot cunoscutul Flavio :D are pe pe 7 Rem Mag un Nikko Stirling vai de capul lui de lovit si jerpelit ce e cu care eu personal l-am vazut lovind tinte la 400m =))
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde Sly_Fox pe 26 Ian 2016, 12:06

Iauzi,o fi sniper. Poate s-a antrenat prin vestitele poligoane suedeze,unde se antreneaza si migrantii veniti din Orientul Mijlociu. :lol:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont