Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:53

Carabina pentru vinatoarea la goana

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Carabina pentru vinatoarea la goana

Mesajde luchunter pe 08 Iul 2015, 21:55

Buna seara,

Am dobandit permisul de vinatoare in urma cu 4 ani. Atunci mi-am cumparat un IJ 43, o arma nu prea stralucita dar eu eram multumit ca pot participa la vinatoare dupa ani de asteptari. Acum insa as dori sa-mi achizitionez o carabina pentru vinatoarea la goana si nu numai. M-am gandit la Un Savage Axis sau la un Ruger calibru 30-06. Colegii de grupa mai vechi in ale vinatorii spun ca este inutila carabina la vinatoarea in goana.
Intrebararile mele pentru dumneavoastra ar fi urmatorele: 1.Daca cele doua arme indicate mai sus, pot fi folosite cu succes la vinatoarea la goana, in lipsa mecanismelor de ochire (catare si inaltator)? 2. Ce alte carabine mi-ati recomanda pentru a fi folosite fara luneta in calibru 30-06 si sa nu depaseasca 4000 Ron?
Va multumesc!
luchunter
Nou membru

Re: Carabina pentru vinatoarea la goana

Mesajde violiv pe 08 Iul 2015, 22:35

Bine ai venit printre noi!

Cu mult efort si exercitiu se poate ochi "in lungul tevii" unei arme ce nu e dotata cu niciun sistem de ochire. Da-ti trebe ceva ani buni si sute de cartuse trase cu aceeasi arma si chiar atunci e aproximativ.
Tocmai de aia au fost inventate aparatele de ochire.

Subiectul deschis de tine cred ca este unul din cele mai dezbatute aici. Dupa ani si ani si sute de experiente traite si povestite inca nu s-a ajuns la o concluzie in privinta armei sau munitiei perfecte pentru mistretul in goana. Un singur lucru e sigur: daca tragi bine ... pica! Ori ca sa tragi bine trebe intai si intai sa ochesti bine iar ca sa ochesti bine iti trebe si multa experienta si un sistem de ochire cat de cat adaptat scopului.
O combinatie de genul Ruger American + Docter C + baza de prindere depaseste foarte putin suma ta si se poate folosi foarte bine.
Savage Axis exista si-n varianta dotata cu inaltator si catare.

La foarte putin peste 4000 lei mai exista ceva carabine dotate cu aparate mecanice de ochire iar daca te uiti un pic la ofertele s-h s-ar putea sa-ti ajunga bani si de-o cotizate anuala.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde iliealexandruionut pe 09 Iul 2015, 07:53

dar orice ti ai lua,nu uita ca trebuie sa tragi in poligon/tinta cat mai mult sau cat te tine bugetul..atentie la munitie pe urma,la reglaje..etc.deci spor si la mai mare...
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde sean pe 09 Iul 2015, 08:46

Depinde unde vanezi...la ses in desisuri de unde porcul sare la 10 metri nu vad rostul carabinei,la munte unde ai spatii mari glontul e suveran.
Eu folosesc o semi in 9,3 la munte si o lisa-ghintuita la desis.
Cu ochitul in lungul tevii e o gluma cumva? :lol: :D
sean
Membru important

Mesajde the_mav pe 09 Iul 2015, 08:49

sean scrie:Cu ochitul in lungul tevii e o gluma cumva? :lol: :D

nope :wink:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde laurul pe 09 Iul 2015, 09:10

Nu, ma, nu e gluma...
Lipesti cu papi un pai de cockteil in lungul tevii si ochesti prin el.
Da'l tai jumate sa ai camp! :wink:
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde sean pe 09 Iul 2015, 09:16

laurul scrie:Nu, ma, nu e gluma...
Lipesti cu papi un pai de cockteil in lungul tevii si ochesti prin el.
Da'l tai jumate sa ai camp! :wink:

Ahaaaa,m-am prins acum...sa inteleg ca atunci cand ai scarpinat cu o traista de gloante godacul ala care ti-a trecut printre picioare trageai "pe pai"?? :lol: :lol: :lol:
sean
Membru important

Mesajde laurul pe 09 Iul 2015, 09:51

...masaj, nu scarpinat....
laurul
Veteran

Mesajde Andrei0794 pe 09 Iul 2015, 11:48

Cred ca un savage axis cu minidot si de restu cartuse ar fi o combinatie foarte buna!
Blaser R8 30-06,9.3x62
Merkel Suhl 12/70
Andrei0794
Membru important

Mesajde costel9974 pe 09 Iul 2015, 13:07

savage axis 2 + minidot ...pret mai putin de 400 ron toate..si nu numai pt goana.. :D ...asa e a mea
Imagine

Imagine
costel9974
Membru activ

Locaţie: BAIA DE ARAMA

Mesajde von BRAUN pe 09 Iul 2015, 15:56

Faina combinatia, de zici ca-i din RAZBOIUL STELELOR ! Pacat ca n-are si harpon pentru andocat !
von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
von BRAUN
Membru important

Mesajde the_mav pe 09 Iul 2015, 17:08

von BRAUN scrie:Faina combinatia, de zici ca-i din RAZBOIUL STELELOR ! Pacat ca n-are si harpon pentru andocat !
von BRAUN

:mrgreen: :D :mrgreen:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde laurul pe 09 Iul 2015, 17:41

Baroane, Mavule...asa am zis si eu dar se pare ca e o combinatie apreciata de multi oameni cu state vechi...
Cam ca pasta aia de dinti, doua intr-una :D
laurul
Veteran

Mesajde OVI762 pe 11 Iul 2015, 12:33

Si cica sunteti vanatori batrani,auzi vorba...combinatia e logica ca(maca)buna ziua:tragi pe red dot si ratezi nu-i problema,il lasi sa se mai duca nitel si tragi pe luneta ca musai sa-l iei ca n-o fi de fier,da-l dreaq de porc.Ce te faci daca porcul apare cam pe unde se termina red dotul dar inca nu incepe luneta?Ar mai fi nevoie de laser(d'ala ca-n filme),lanterna(cu stroboscop,sa orbesti porcul sau macar cu functie de flash,sa creada ca-i faci poza si sa zambeasca),baioneta(poate sarjeaza porcul)bipod,aruncator de grenade de 30mm(pentru porcii mai rezistenti)aruncator de flacari(tip ''BA-LA-OOR'') :mrgreen:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde luchunter pe 13 Iul 2015, 19:09

Multumesc tutror pentru raspunsuri,

Cred ca o sa-mi achizitionez o carabina Ruger si probabil o sa montez un "Easyhit PXS 1000.
Credeti ca ar merge acest system si pe carabina?
As vrea de asemenea sa intreb daca ar merge o catare artizanala sub forma unui colier care sa fie montat pe teava cu ajutorul unui stift filetat. Credeti ca acesta ar putea avea efecte negative?
luchunter
Nou membru

Mesajde Johnny_r0 pe 13 Iul 2015, 20:44

luchunter scrie:Multumesc tutror pentru raspunsuri,

Cred ca o sa-mi achizitionez o carabina Ruger si probabil o sa montez un "Easyhit PXS 1000.
As vrea de asemenea sa intreb daca ar merge o catare artizanala sub forma unui colier care sa fie montat pe teava cu ajutorul unui stift filetat. Credeti ca acesta ar putea avea efecte negative?

Colegu cu arma gresesti decat odata, cum poti sa spui asa ceva catare artizanala nu iti dai seama ce parere si ce incredere o sa aibe colegi tai de vanatoare si mai ales gonacii cand stiu ca e unu care are un colier pe post de catare. Ok intelegem ca o luneta sau un alt sistem de ochire profesinal costa. Dar poti sa gasesti arme bune SH cu tot cu sistem optic, sau iti cumperi anul asta carabina tragi pe catarea ARMEI si la anul iti cumperi optica necesara.
Catarea aia artizanala sa zicem ca primul foc il trage bine( ce o insemna bine cand pe acel colier cand tu vezi tot porcu fara sa iti dai seama unde se duce glontul exact) din cauza reculului mai mult ca sigur acel colier se deregleaza si poti sa tragi cu abateri de cel putin 1 m.

P.S>. Vezi sa nu_ti cumperi lunete de 300-500 de lei ca or sa se deregleze dupa primul foc si o sa tragi dupa gonaci nu dupa porci.
Johnny_r0
Membru activ

Locaţie: Bucuresti

Mesajde NicuNicuta pe 13 Iul 2015, 23:34

luchunter scrie:catare artizanala sub forma unui colier [.....] montat ... cu ... stift filetat. Credeti ca acesta ar putea avea efecte negative?

N-am mai citit de mult ceva mai tragi-comic, desi am mai auzit de arme artizanale si de persoane care trag la spate fara sa se uite.

Efecte negative?
o varianta: http://www.crimetime.ro/international/a ... -foto.html
alta varianta: http://s60.photobucket.com/user/Kano383 ... b.jpg.html
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde violiv pe 14 Iul 2015, 11:22

luchunter scrie:Multumesc tutror pentru raspunsuri,

Intai si intai ar trebui sa realizezi ca armele denumite pe la noi carabine, adica cele cu tevi ghintuite de diametre micute comparate cu ale clasicelor lise TRAG UN SINGUR GLONT ODATA !!! si nu o gramajoara de gloante precum alicele. Acel unic glont trebuie sa ajunga in tinta fix-fix acolo unde ai ochit. In termeni de precizie, asta se traduce in zilele noastre cam asa: daca ochesti o moneda de 50 de bani pusa la 100 m distanta de gura tevii, glontul trebuie sa atinga moneda. Cam asta este ceea ce poate Ruger de care vorbesti. Dar asta numai si numai in conditiile in care ai un sistem de ochire performant, stabil si PERFECT REGLAT PE ARMA !!! Chiar si un simplu sistem mecanic, adica o catare si un inaltator, daca sunt bine desenate si tragatorul stie meserie pot asigura nimerirea acelei monezi la cel putin 50 m, chiar si 100 m.
Nimeni pe lumea asta nu e in stare sa nimereasca moneda aia tragand cu ochii inchisi sau fara sistem de ochire .... decat poate daca trage vreo 5000 de cartuse si unul ajunge din calculul probabilitatilor in moneda. O CARABINA FARA SISTEM DE OCHIRE E DOAR UN FIER CARE FACE BUM !!!

Sistemul cu fibra optica de care intrebai este unul conceput pentru lise. Este facut sa incadreze o tinta ceva mai mare ca un iepure la o distanta optima pentru alice, adica 25-40 m. Nu se regleaza in niciun fel si isi bazeaza eficienta pe faptul ca alicele sunt raspandite pe cel putin 75 cm diametru, poate chiar 150 cm diametru la acea distanta. NU ESTE BUN PENTRU TRAS CU GLONT.

Asadar, lasa deoparte gandul ca vei da banii numai pe arma. Ca aceasta sa arate ce stie va trebui sa fie dotata cu un sistem de ochire pe masura si care va costa cam tot atat ca arma, cel putin (daca pui la socoteala si micile piese care fac legatura intre arma si sistemul de ochire).
Si sa nu uit: cartusele cu glont costa de cel putin doua ori mai mult ca cele cu alice si chiar sunt mai scumpe decat clasicele "brenneke". Trasul cu glont se aseamana cu cel cu alice exact cat seamana o balerina de 19 ani cu bunica ei de 89 ani, din caruciorul cu rotile .... Trebuie invatat exact asa cum ai invatat si mersul pe bicicleta si inotul si sofatul si e mai dificil decat trasul cu alice. Asta se traduce in macar 2-5 cutii de munitie stricate la cartoane sau peturi, in poligon, adica iar o cheltuiala undeva la o treime-jumate din pretul armei. Daca nu esti pregatit pentru asta, mai bine te abtii si mai strangi.
violiv
Veteran

Mesajde luchunter pe 16 Iul 2015, 22:39

Inca o data trebuie sa va multumesc pentru informatiile pe care mi le-ati dat, intradevar intrebarile mele nu au fost tocmai inspirate. In speranta ca nu v-am suparat prea tare as dori in continuare sa beneficiez de informatiile dumneavoastra.
Violiv mi-ai spus ca Ruger 30.06 dotat cu Docter sight C poate fi o solutie la vinatoarea in goana. Ai putea sa-mi spui cat de eficient ar putea fi aceasta Docter sight C si cum functioneaza?
luchunter
Nou membru

Mesajde violiv pe 17 Iul 2015, 08:26

As putea dar nu mai vreau.
Ca e Docter I, II, II +, III sau C sau oricare alt punct rosu "deschis" sau "inchis" gen Aimpoint, toate functioneaza la fel: intai il montezi pe arma, apoi il reglezi, apoi pui micul punct rosu pe tinta dorita si apesi tragaciul.
De-a lungul timpului am explicat de nu mai stiu cate ori si cuvintele sunt 0 pe langa imagini. Cauta pe youtube ca sunt o gramada de filmulete in care vei vedea ce si cum fac. Sunt cele mai eficiente dispozitive atunci cand trebe tras iute, la distanta mica.

https://www.youtube.com/watch?v=B1Osh9H29sA

de la minutul 1,10 incolo te lamureste iute

https://www.youtube.com/watch?v=qTHmWXFF1GI

si aici mai multe

https://www.youtube.com/watch?v=nXOFt5TKpRQ

ca pentru copii dar instructiv

https://www.youtube.com/watch?v=w8KTK9xuHfc
violiv
Veteran

Mesajde Remo pe 17 Iul 2015, 08:52

Salut. Eu folosesc un docter sight III si sunt foarte multumit de el. Dupa ce am invstit in baze si prinderi rapide ca sa alternez docterul cu o luneta, am lasat luneta pe raft si am mers cu docterul si la panda si la goana. Daca vrei sa aflii mai multe despre produs, cel mai bine te uti aici:
http://www.docter-germany.de/en/product ... ght-c.html
Pe scurt, e un sistem de ochire tip reflex, foarte usor, care iti permite sa tragi cu ambii ochi deschisi si iti procura astfel un camp vizual excelent. Are un sistem destept de reglare automata a intensitatii punctului rosu in functie de lumina de fundal - daca te uiti la el din fata, vei vedea un punct micut, ala e senzorul de lumina. Spre deosebire de Docterul III, care are trei niveluri separate de intensitate a iluminarii, Docterul C pare sa aiba numai unul, ca si docterul II. Nu mi se pare deloc o problema, nu cred ca cele trei niveluri separatate au aplicatii vanatoresti la noi. Pe scurt, primul nivel iti da o intensitate foarte redusa si este pentru aplicatii tactice, iar al treilea are o intensitate foarte puternica, pentru safari in zone de soare foarte putenic si suprafete de fundal de culoare deschisa (ceva gen desertul Kalahari). Din cate am inteles, nivelul intermediar de la docter III, cu intensitate adaptiva pentru medii normale, este cel utilizat si la docter C
Deosebit la docter c fata de versiunile anterioare este tratamentul Cerakote, mai rezistent decat cel oferit pana acum si faptul ca primesti doua capacele de cauciuc in locul unuia singur, de plastic.
capacelul e important la docter, pentru ca aparatul nu are buton de on/off ci este intrerupt din functiune atunci cand i se aseaza capacelul, care are inserat un mic magnet ce transmite comanda de oprire. Imi place ca primesti doua capace, pentru cazul ca pierzi unul si ca sunt de cauciuc, fiind mult mai comod de pus in buzunar, plus ca nu se va sparge daca te asezi cumva pe el.
Vad ca si pretul este bun pentru docter C si nu mi se pare ca marita plusul de pret pentru Docter III.
Mult succes in achizitie.
Remo
Veteran

Mesajde Remo pe 17 Iul 2015, 09:09

Uitasem sa spun ca aparatul nu este livrat impreuna cu prinderea pe arma. Prinderea se cumpara separat in functie de baze. Daca iti iei un ruger american, presupun ca-i vei atasa o baza tip weaver si, pentru aceasta baza, gasesti fara probleme prinderi pentru docter. De exemplu pentru docter III se potriveste si prinderea de la Meopta Meosight, pe care o gasesti la Oradea la huntershop. Evident, daca cumperi docterul din magazin, iti vor oferi si prinderea corespunzatoare.
Remo
Veteran

Mesajde violiv pe 17 Iul 2015, 11:04

Remo scrie: Spre deosebire de Docterul III, care are trei niveluri separate de intensitate a iluminarii, Docterul C pare sa aiba numai unul, ca si docterul II. Nu mi se pare deloc o problema, nu cred ca cele trei niveluri separatate au aplicatii vanatoresti la noi. Pe scurt,
primul nivel iti da o intensitate foarte redusa si este pentru aplicatii tactice,
iar al treilea are o intensitate foarte puternica, pentru safari in zone de soare foarte putenic si suprafete de fundal de culoare deschisa (ceva gen desertul Kalahari).

Din cate am inteles, nivelul intermediar de la docter III, cu intensitate adaptiva pentru medii normale, este cel utilizat si la docter C

capacelul e important la docter, pentru ca aparatul nu are buton de on/off ci este intrerupt din functiune atunci cand i se aseaza capacelul, care are inserat un mic magnet ce transmite comanda de oprire.
Vad ca si pretul este bun pentru docter C si nu mi se pare ca marita plusul de pret pentru Docter III.

Ca s-o iau in ordine inversa:
- daca n-ar fi fost nevoie de un sistem mai destept de adaptare la lumina probabil nu s-ar fi facut; ca diferenta de pret e mare e absolut real da' asa-i la vanatoare: orice dichis se plateste nemasurat

- magnetul de pa capac la III nu "opreste lumina", ca si la variantele I, II, C, capacul in sine, ce face intuneric total peste senzor, determina diminuarea intensitatii punctului pana la 0; dupa cum ai remarcat singur, la C este de cauciuc, n-are magnet si tot se stinge. Ba chiar se stinge daca te inchizi intr-o incinta complet intunecata. Magnetul doar transmite un mic impuls pentru ca aparatul sa treaca in urmatoarea treapta de intensitate. Zeiss sau Meopta au un buton pentru asta. Magnetul e mai smecher dar interfera cu magnetul de la prinderea cu magnet pentru Blaser, de ex., de la Mack si aparatul nu mai functioneaza .... aviz amatorilor.

- C nu merge doar in gama intermediara de la III ci o depaseste atat la mic cat si la mare ca intensitate, adica exact la fel ca la mai vechiul model II, de care difera doar prin acoperirea ceramica.

- nivelul maxim de iluminare se poate dovedi util si la noi, de ex. pe zapada sticloasa in Soare puternic, unde intensitatea luminii ambientale poate fi chiar mai mare decat in desert. Unii il prefera mai stralucitor.

- nivelul minim de iluminare este excelent atat la reglajul fin al dispozitivului cat si pe vreme mai urata prin padure umbroasa unde nivelul II se poate dovedi prea stralucitor pentru unii ochi.

III-ul este realmente perfect. C-ul poate fi "pacalit" sa devina foarte bun. O pastiluta de banda adeziva opaca pusa pe micul orificiu al senzorului il determina sa faca un punct mic-mic si palijor, bun pentru reglat sau pentru ochii prea sensibili ... asta pentru ca lumina ajunge la senzor si prin grosimea gemuletului si nu se stinge doar prin acoperirea senzorului.

Oricum, fata de tot ce ofera concurenta la preturi un pic mai mici sau un pic mai mari, C-ul pare sa fie varianta cea mai buna ca raport pret/ce ofera.
violiv
Veteran

Mesajde Remo pe 17 Iul 2015, 12:02

Multumesc pentru infomatiile legate de aparatul pe care il posed (III-ul). Eram convins ca magnetul serveste si la stingere, nu doar la alegerea treptei de iluminare - probabil am ramas influentat de fosta zgarda electronica de dresaj a cainelui, care se stingea cu ajutorul magnetul din telecomanda.
Remo
Veteran

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont