Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:31

300WM DEVIANT

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

300WM DEVIANT

Mesajde cristianh pe 02 Apr 2015, 04:07

Dupa putina asteptare a sosit noua arma in 300WM.
Actiune Defiance Deviant,teava Bartlein cu rotire progresata 1/10 - 1/9 cu lungime de 30" si camera glontului este facuta pentru a folosi gloante 230 gr Berger Hybrid. La luneta inca nu m-am decis.

Asa arata inainte

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Si acuma

Imagine
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Cristian
cristianh
Membru activ

Re: 300WM DEVIANT

Mesajde Zeres Ciprian pe 02 Apr 2015, 06:21

Felicitari! Sa te bucuri de ea! Asteptam poze de la sedintele de tragere.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde laurul pe 02 Apr 2015, 08:08

OZNeu, frate !!!!
S-o vedem ce poate....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde DART pe 02 Apr 2015, 09:21

Felicitari! :)
Spuneai ca ai in ”lucru” si o arma in .243win... cu aceea in ce faza esti ?
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde Alin3006 pe 02 Apr 2015, 16:29

E peste océan un cuvant potrivit pentru scula asta: bad ass. Sa te bucuri de ea!
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde OVI762 pe 02 Apr 2015, 20:08

Bad ass bad ass,dar asta e bad ass mother fucker :twisted: Frumoasa dom'le,ce mai.O intrebare:poti sa descrii in cuvinte ce fata au facut aia de la arme si munitii cand te-ai dus cu ea? :mrgreen: :mrgreen: Cand am vazut-o mi-am adus aminte brusc de bancul cu revolverul in cal 50 bmg:
_La ce e bun un revolver in cal 50 BMG?
_In cazul in care iti bate un t-rex la usa si tu esti in gradina din spatele casei,poti omora dinozaurul tragand PRIN pereti :lol: :lol:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 02 Apr 2015, 21:12

OVI762 scrie:O intrebare:poti sa descrii in cuvinte ce fata au facut aia de la arme si munitii cand te-ai dus cu ea? :mrgreen: :mrgreen:

Pai nu cred ca au facut nicio fata,ca aia de peste marea baltoaca nu sunt ca astia ai nostrii. Acolo se inregistreaza si gata,sunt obisnuiti cu OZN-urile,nu ca ai nostrii care fac raie pe stomac cand vad un pat din compozit mai patratos.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde OVI762 pe 03 Apr 2015, 08:21

Imi paru mie ca iarba aia are alta nuanta,da'uitai ca tu stai peste balta aia mare;chiar ma amuzam cand ma gandeam la fata militienilor de la arme -''ne-am dat dracu',teroristu'' :mrgreen: :mrgreen: Tin minte ce mi-a zis,razand,nenea care mi-a trecut o gamo whisper in permis:ai grija cine te vede cu arma asta,ca nici dracu nu te crede ca e cu aer comprimat,cu plasticul ala decupat la pat si cu luneta pe ea :lol: :lol:
Sa ne pui si noua poze cu pusca de teroristi in poligon,ce face,cum face,alea-alea...macar sa imi bag gheara in gat ca pitigoiul.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde PVictor pe 03 Apr 2015, 09:45

300WM este un calibru care produce o forta de recul foarte brutala ... frana de gura ( compensatorul de recul montat la gura tevii ) este strict necesara , aici ar putea fi montata una mai eficace , dar nu cred ca este suficienta doar acesta masura .
Exista anumite modele de pat ( buttstock antirecoil ) care absorb socul prin diverse metode ( http://www.chuckhawks.com/rifle_recoil.htm ) .
Banuiesc ca acest lucru il vei stabili dupa cateva sedinte de tragere .
La magazinele din US , oferta e foarte bogata , ai de unde alege .
Noi te invidiem sincer pentru frumusetea asta de arma !
PVictor
Nou membru

Locaţie: Romania Bucuresti

Mesajde mialxx pe 03 Apr 2015, 10:20

Frumoasa "jucaria". Sunt curios la ce pret a ajuns!?
Cu stima Alin
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde violiv pe 03 Apr 2015, 11:48

PVictor scrie:300WM este un calibru care produce o forta de recul foarte brutala ... frana de gura ( compensatorul de recul montat la gura tevii ) este strict necesara , aici ar putea fi montata una mai eficace , dar nu cred ca este suficienta doar acesta masura .
E

300 wm produce un recul la limita tolerantei, nu chiar foarte brutal. Frana de gura nu este absolut necesara, se poate trage si fara. Insa prezenta uneia, chiar asa de "mica" cum pare cea din poze il transforma intr-un mielusel, chiar tras dintr-o arma cu 2 kg mai usoara decat cea in discutie. Am avut, am tras in ambele variante, mai trag si acum si cred sincer ca pentru a trage bine 300 wm, mai ales dintr-o arma de vanatoare, frana de gura e necesara dar si suficienta.

@ cristianh trage de multa vreme 300 wm, chiar stau si ma intreb uneori de ce a construit a "n-a" arma in acest calibru (o minune, e drept) si nu a vrut ceva mai potent in acelasi diametru de proiectil, mai ales de cand cu noile proiectile grele?
Cred ca am mai purtat discutia candva vis-a-vis de disponibilitatea si pretul accesibil al lui 300 wm fata de alte magnum-uri mai noi si mai viteziste dar avand in vedere pretul deloc mic al unei asemenea arme parca nu ma convinge argumentul "costuri de utilizare". Daca-mi aduc bine aminte, @cristianh spunea nu demult ca noile proiectile transforma 300 wm intr-un mic tun capabil sa le arunce la peste 2000 yds. Ma intreb si eu ca Pacala: oare un 300 RUM sau un 30-378 cu astfel de proiectile si o teava de 35-40" n-ar fi adevarate rachete balistice?
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde cristianh pe 04 Apr 2015, 03:08

@VIOLIV
Trag de multa vreme cu 300WM si este calibrul meu preferat De ce am construit un 300 WM si nu am mers pe alte calibre cu potential mai mare? Raspunsul este simplu.

Inainte de-a incepe orice lucrare, ma gindesc inainte la ce voi folosi arma si calibru. Am vrut un calibru cu care sa pot trage de la 600 yds si pina la 1700yds. Eu imi incarc gloantele asa ca pretul la gloante nu ma prea intereseaza pentru ca nu le cumpar incarcate, dar ma intereseaza sa am o varietate mai mare de componente cum ar fi tuburile pe care le incarc (300 RUM si 30-378 nu prea are). Ti-am dat doar citeva idei, iar dupa aceia pui totul pe hirtie si tragi linia si atunci vezi daca se merita sa mergi cu un calibru s-au altul, iar aici numai tu sti daca ti se merita.

Ca sa trag cu 300RUM si 30-378 la 600 s-au 1000yds NU mi se pare o alegere buna pentru ca 300WM face acelasi lucru fara probleme si linistit poti trage la 1500yds cu 300WM atunci de ca asi alege celelalte calibre. Eu am folosit 300WM in competitii la 600 si 1000yds si nu am avut nici o problema, nu am simtit sa am un dezavantaj (nu prea am vazut multi sa 300RUM, 30-378 la distantelea acestea, dar am vazut si vad multe 300wm).
Trag in desert alaturi de colegi care folosesc 338Lapua si pina la 1800yds pot tine pasul cu ei dar dupa aceia este mai dificil. Desi lovesc 2000yds, distanta reala ar fi 1800yds. De aceia am construit aceasta arma noua sa pot ajunge la 2000, 2100yds. si cu Berger Hybrid 230gr este reteta potrivita.
Deci daca ar fi sa aleg dintre aceste calibre asi alege mai repede 338Lapua decit 300RUM s-au 30-378.
De aceia 300WM este calibrul meu preferat, pot face multe cu el. Dar cind trag peste 2000yd+ atunci folosesc .416 Barrett care la distatele alea straluceste.

Parerea mea tevile de 35-40" la 300RUM s-au 30-378 nu ar fi rachete balistice. La arma mea .416 Barrett teava are 32" si are nevoie de 32" pentru arderea completa a prafului de pusca si pentru stabilizarea glontului, mai lunga nu este neaparat mai BUNA, si asta stiu pentru ca am vorbit cu cei de la Barrett cind am cumparat arma.

Cristian
cristianh
Membru activ

Mesajde violiv pe 04 Apr 2015, 10:59

Multumesc!
violiv
Veteran

Mesajde PVictor pe 05 Apr 2015, 01:58

Trăgaciul este unul clasic sau o variantă evoluată , cu doua trepte ?
Ne poți oferi detalii despre pasul ghinturilor , este cumva o țeava cu pas variabil ( gain twist ) care începe cu 1/10 si se termină cu 1/9 ?
PVictor
Nou membru

Mesajde violiv pe 05 Apr 2015, 16:05

Asa spune in descrierea initiala: pas progresiv. Eu as intreba de ce o diferenta atat de mica de la inceput la sfarsit, de ce nu de la1\14 la 1\9?
De ce un tragaci cu doua trepte ar fi o varianta evoluata?
violiv
Veteran

Mesajde cristianh pe 05 Apr 2015, 19:01

PVictor scrie:Trăgaciul este unul clasic sau o variantă evoluată , cu doua trepte ?
Ne poți oferi detalii despre pasul ghinturilor , este cumva o țeava cu pas variabil ( gain twist ) care începe cu 1/10 si se termină cu 1/9 ?

Tragaciul este Jewell clasic, teava este gain twist 1/10-1/9
cristianh
Membru activ

Mesajde Zeres Ciprian pe 05 Apr 2015, 19:52

Ce lingime are teava?
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde PVictor pe 06 Apr 2015, 10:39

Un tragaci cu doua trepte este mai intuitiv de declansat ( ca de aia s-a inventat :) ) , cu o mai mare acuratete :
- prima treapta , este o actionare foarte usoara , " unsa " si fara hopuri
- a doua parte a cursei tragaciului , exact inainte de declansarea cocosului , tragaciul se intareste si in acest fel te avertizeaza ca urmeaza sa sparga sec , fara tremuraturi sau vibratii necontrolate si desigur , foarte rapid .
Majoritatea armelor militare au acest gen de mecanism de declansare a cocosului de catre tragaci , chiar daca nu se specifica acest lucru in manualele de utilizare :) .
Cat despre gain twist , si eu sunt de acord cu observatial Dnului Viorel ca variatia de la 1/10 la 1/9 este prea mica .
Pentru o uzura cat mai mica a tevii la calibrul 300WM eu as fi cerut o teava care incepe cu 1/16 si se sfarseste 1/10 .
Cred ca un pas mai mic de 1/10 este periculos pentru viata tevii , dar si pentru glont .
Daca facem un calcul simplu in care tinem cont de viteza glontului la gura tevii si pasul ghinturilor sub 1/10 inchs , cred ca am putea depasi o limita fizica inacceptabila in care glontul se va dezintegra datorita fortei centrifuge , deoarece in primii 1000 yards glontul se va rasuci in jurul axei proprii de cateva sute de mii de ori !
Desigur , efectul giroscopic il va face foarte stabil pe traiectorie , dar cu conditia ca glontul sa nu se fragmenteze pe traiectorie , la iesirea de pe teava .
Deci , depinde si de modelul de glont daca rezultatul va fi OK sau un fail gradios .
De ce am scris ca ar fi bine ca pasul ghinturilor sa inceapa cu 1/16 inchs ( sau o alta valoare , dar de acelasi ordin de marime ) ?
Pai in acest fel fortele care imping glontul in conul fortator si inceputul ghinturilor ( cea mai chinuita parte a camerei cartusului , zona care face trecerea din camera cartusului la ghinturile tevii ) sunt mai blande , acest lucru lungind ( din nou) viata tevii , cu aceasta ocazie se micsoreaza atat vibratiile si temperatura tevii cat si presiunea asupra inchizatorului .
Per total e un mare castig , fara sa avem niciun compromis balistic .
Mai sunt cateva variabile , cum ar fi faptul ca pentru obtinerea unor performante deosebite se folosesc la incarcarea tubului cartus pulberi cu viteze de ardere progresive , dar este esential si profilul ghinturilor , si temperatura pulberii , forma tevii ( materialul de baza , cromata dur la interior ( sau nu ) sau o alta varianta , la superlativ , dar " ceva " mai militara , avand o depunere de tantal + molibden + wolfram la interior , inertia termica , lungimea si diametrul exterior in zonele principale , tolerantele foarte precise de executie ale prelucrarilor interioare , modelata la rece , setul complet de tratamente termice si criogenice ( de calire , recoacere si revenire moleculara a tevii in azot lichid ) , tipul de prelucrare a ghinturilor ( brosare , electroeroziune ) etc .
Varianta cu depunere cromanta la interiorul tevii fata de varianta simpla ( fara depuneri metalice la interior ) este Long Life adica peste 1000 focuri , iar varianta cu depunere la interiorul tevii de tantal + molibden + wolfram ( tungsten ) este pur si simplu nemuritoare .
Dar costa ceva bani ...
PVictor
Nou membru

Mesajde violiv pe 06 Apr 2015, 12:49

Parerile in privinta tragacelor, mai bine zis a modului cum declanseaza ele, sunt impartite. Statistic sunt mult mai putini cei ce prefera o dubla cursa decat cei ce prefera o cursa seaca si foarte scurta. Poate ca noi suntem dintre cei putini ce le preferam pe primele dar este o preferinta batuta de statistica si de rezultatele obtinute in practica. La fel, sa simti sau nu un punct de declansare e iar o controversa. Daca nu stii cand pleaca trebe sa fii foarte-foarte stabil pe tinta si face bine la incepatori, daca stii exact cand pleaca poti trage si "la interceptie", adica in cursul unei mici oscilatii a tevii "in jurul" punctului ochit.

Pasul scurt versus pasul lung. E bine stiu deja ca un pas scurt inseamna o "turatie" mai mare si posibilitatea de a stabiliza proiectile mai lungi si mai grele cum la fel de stiut este ca un pas scurt inseamna o viteza un picut mai mica maxim posibil de obtinut si o presiune initiala ceva mai mare. Sunt deja numeroase teste facute in practica si foarte bine conduse. Pasul variabil incearca sa impace cele doua cerinte - sa ajunga la un pas mic, care sa stabilizeze proiectilele grele dar sa permita si o accelerare suficienta, cu un varf de presiune decent in portiunea intiala.
Pare logic sa ai o diferenta mare, sa lasi glontului posibilitatea sa se infiga iute in niste ghinturi prelungi apoi sa fie "turat" progresiv. In practica insa, s-a constatat ca scade precizia. Ghintul lasa pe proiectil niste santuri, orientate fata de axa longitudinala la un anume unghi, determinat de pas. O diferenta mare intre inceput si final creeaza pe proiectil un sant din ce in ce mai lat pe masura ce ghintul devine mai strans astfel incat la un moment dat glontul nu mai este etans pe ghint si incepe sa piarda gaze pe la "imbinare" .... se pare ca asta strica mult si la precizie si la viata tevii.
Tevi nemuritoare nu exista. Orice acoperire, de orice fel ar fi ea, e susceptibila sa "se decojeasca". In vremurile cand s-au incercat proiectile de foarte mare viteza (armele anti-tanc de pe la inceputul WW II, de ex.) s-au incercat si multe metode de a prelungi viata tevilor. Nicio teava nu s-a dovedit nemuritoare. Pe de alta parte, mai orice acoperire efectuata ulterior ghintuirii induce aparitia zonelor neuniforme si scaderea preciziei. Practic, astazi se reuseste obtinerea unei precizii multumitoare din tevi acoperite la interior dar nicio teava acoperita n-a egalat in precizie una libera.

Discutii sunt nenumarate. Din pacate, noi batem apa in piua in timp ce @ cristianh experimenteaza real. Imi amintesc niste discutii mai vechi, de pe cand tragea proiectilele grele din teava cu pas de 11" si gandea acest proiect, materializat astazi. Pariez ca a avut la baza mult mai mult studiu si experienta acumulata decat ne poate descrie acum, aici.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 06 Apr 2015, 14:41

http://bulletin.accurateshooter.com/201 ... april-4th/

uite un articol despre al nu stiu catelea fel de concursuri de peste ocean. Nu concursul in sine conteaza ci arma prezentata, ce are o teava in 6 BR cu pas variabil, de la 1/8,7" la 1/8,3", asadar o progresie infima, de mai putin de 1/2", la un pas foarte scurt. Si se pare ca functioneaza.
violiv
Veteran

Mesajde cristianh pe 07 Apr 2015, 01:37

@PVictor
Tragaciul cu 2 trepte nu este cu mic mai precis s-au mai intuitiv decit cel cu o singura treapta, totul depind de preferinte. Am arme cu ambele tragace. Daca mergi la o competitie de Benchrest unde precizia conteaza sa nu fi mirat daca nu vezi tragaciuri du 2 trepte.

Rotirea mai mica s-au mai mare a tevei nu uzeaza teava mai repede. Rotirea nu are de-a face cu uzura tevei, teava se uzeaza la gitul tevei nu de la glont ca ar merge mai repede, se uzeaza din cauza prafului cind arde, acea explozie. Prima parte a tevei care se uzeaza este gitul, si atunci o schimbi. Acum citiva ani am avut o comversatie cu producatorul tevilor Schneider si am am vorbit destul de mult pe tema asta.
Nu poti sa te iei dupa calcule si ce scrie pe internet, poti sa iti creiezi o parere generala dar nu poti fi sigur.
Prima arma tot un 300WM o avut o teava cu o rotire de 1/11, daca te iei dupa calcule 1/11 stabilizeaza 190gr nicidecum 230gr. Am tras cu Berger 230gr Hybrid si a stabilit glontul destul cit sa lovesc tinta la 2000yds.

Cristian
cristianh
Membru activ

Mesajde PVictor pe 07 Apr 2015, 17:13

Mulțumesc pentru lămuriri !
Acum 30 de ani lucrurile stăteau altfel ... Pur si simplu am fost invatat ca un glont FMJ cu miez normal ( ? ) se descompune daca pasul este mai mic de 1/9 , tras din teava echivalentă ca lungime cu cea de MosinN clasică ...
Cat despre cursurile de Balistică Interna si Balistica Externa ... nu am fost cel mai silitor elev .
Acum îmi pare rău , dar nu schimbă cu nimic trecutul .

Astept concluziile dupa prima sută de focuri , țevile au nevoie de rodaj pentru rezultate stabile .
Multumesc tuturor pentru faptul ca am mai învățat ceva , pentru mine contează !
Eu credeam ca le stiu pe toate , dar de fapt totul e pe dos .
Nu mai sunt la curent cu noutățile in domeniu .. .
PVictor
Nou membru

Mesajde cristianh pe 11 Mai 2015, 05:38

Am avut deja un S&B PMII 5-25x56 pe un Surgeon asa ca pentru AIAX si Deviant tot S&B PMII 5-25x56 am ales iar pentru inele am mers tot cu Spuhr. Voi posta si niste grupaje (300WM) cind termin cu incarcarea, acuma am terminat de format tuburile si acuma voi incerca diferite incarcaturi.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Cristianh
cristianh
Membru activ

Mesajde Alin3006 pe 14 Mai 2015, 14:31

Off, offf, mai, mai…era o vorba! Misto jucarele, sa tragi o roaba de cartuse si pentru noi :wink:
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde cristianh pe 22 Mai 2015, 06:04

Alin3006 scrie:Off, offf, mai, mai…era o vorba! Misto jucarele, sa tragi o roaba de cartuse si pentru noi :wink:

Multumesc, voi incerca.

cristianh
cristianh
Membru activ

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont