Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Mar 2025, 22:11

pseudokinegeticos sau fals, minciuna si coruptie

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

pseudokinegeticos sau fals, minciuna si coruptie

Mesajde blackcrotal pe 17 Oct 2014, 21:05

M-am gandit ca titlul romanului lui Alexandru Odobescu se potriveste manusa intamplarilor orin care am trecut in acest an si m-am gandit sa vi le impartasec si voua pt ca pana la urma nu stiu daca ma pot incadra in categoria idealistilor sau a idiotilor.
Deci dupa cum stiti cu aproape un an in urma am inceput sa "bazai" si eu pe acest forum batandu-va la cap cu tot felul de intrebari si anuntand sus si tare ca pana la sfarsitul anului 2014 am sa fie si eu coleg cu voi, cu drepturi depline , adica am sa ma numesc VANATOR.
Dupa ce am intrebat in dreapta si stanga la ce asociatie de vatoare sa ma duc pt ca sa-mi depun dosarul de "ucenic vanator" si dupa ce m-am mai documentat cu ajutorul lui "goagle" am luat-o din usa in usa pe la numitele asociatii private sau dependente de cine Dumnezeu or fi ele dependente.
Am primit si clante in nas dar am gasit si 2 asociatii unde am fost primit surprinzator de bine .
Deocamdata nu le spun numele dar am sa va spun locatiile lor prin ce zona sunt si cum au decurs discutiile.
O asociatie mare care anunta peste 7 sau 8 fonduri de vanatoare situate de la munte la mare cu trecere si pe la sef avea sediul undeva in zona Piata Rosetti . Am vorbit prima data la telefon cu Presedintele acestei asociatii care m-a invitat foarte civilizat la o intalnire face to face. m-am dus la sediul asociatie in ziua si la ora stabilita, omul era acolo m-a intrebat in cateva cuvinte ce doresc si cine sunt. I-am spus , mi-a spus ca nu este problema, mi-a dat o cerere de inscriere si mi-a spus ca data urmatoare sa vin cu 1000 lei aceleea fiind taxa de inscriere care cuprindea totalitatea cheltuielilor de scolarizare.
Mi s-a parut o taxa foarte buna si cand m-a rugat sa-l scuz dar sa continui discutia cu SECRETARUL asociatie am multumit si m-am indreptat spre cel care ocupa acest post.
Omul respectiv m-a luat si el de la inceput la intrebari si eu la randul meu am dat raspunsurile de rigoare.
Cand i-am spus ca Seful a zis ca data viitoare sa vin cu banii mi-a spus ca eu examenul NU-L pot da in anul 2014 deoarece pana in toamna cand se dau de regula examenele la ei nu adun cele 12 luni obligatorii de vechime ca si "biban" si ca numai in toamna lui 2015 voi putea sa dau examenul. Ok am spus eu , dar atunci de ce trebuie sa dau ACUM cei 1000 lei ? Nu a stiut sa raspunda dar a promis ca are sa vorbeasca cu Sefu si o sa-mi dea raspunsul la intrebare.
Am mai dat telefoane atat lui cat si sefului . Secretarul a mai raspuns de vreo 2 ori si de fiecare data si-a cerut scuze ca nu a vorbit cu sefu apoi nu a mai raspuns la telefon nici el si nici seful lui . . .

Deoarece traiesc in romania si stiu la ce ma pot astepta cam in acelasi timp cand am vorbit cu cei de mai sus am vizitat si o alta Asociatie de Vanatoare care-si are sediul in cartierul Militari in apropierea Strazii Uverturii. Presedintele acelei asociatia avea numele identic cu un fost Prim ministru al Romaniei care din cate tin minte a fost si Presedinte a Senatului , iar Directorul Asociatiei este fiul sau deci o afacere de familie.
Am fost primit foarte frumos de Presedinte, mi-a depanat o multime de amintiri si povesti din viata de zi cu zi, deci am fost entuziasmat de primire.
Mi-a dat o cerere sa o completez, mi-a promis ca intru in toamna la examen pt ca , spunea el , chiar daca nu mai sunt locuri la examen in mod sigur au sa fie oameni care s-au inscris si care in ultimul moment nu se mai prezinta la examen si se face loc pe ultima suta de metri iar ei vor face cele ce trebuie facute in registrul ....
Taxa era undeva pe la 1200 lei ( o suma acceptabila) asa ca m-am gandit sa-mi asigur locul si l-am intrebat pe Presedinte daca nu doreste sa platesc taxa pe loc ( ma invatasem minte de la prima asociatie) gandind ca daca platesc vede si omul ca eu nu renunt si ma pune in "loja" . omul insa a refuzat sa ia banii , mi-a spus ca voi fi anuntat in august - septembrie de situatie ca sa am timp sa-mi fac dosarul.
Ca sa fiu sigur 100 % am vorbit de Pasti cu un prieten care la randul lui cunostea pe cineva care ii era obligat ( lantzul slabiciunilor) . Prietenul meu a dat telefon in fata mea a vorbit cu Nea .... un cetatean cu multe si diverse afaceri care locuieste in Ciorogarla langa Bucuresti. omul a spus " da sigur ca da, il costa 1/2 din taxa anuala de vanatoare vorbim in septembrie" asa ca era convins ca totul se v-a rezolva.
M-am apucat in citesc si sa fac chestionare pe softul de testare de pe forum . Apoi cand s-au marit numarul de intrebari am continuat deoarece nu vream sa ma bac de ras ditamai hodorogul batran .
In luna august dupa cum ma intelesesem cu Presedintele asociatiei din cartierul Militari care brusc a schimbat tonul , mi-a spus ca ei nu au locuri in asociatie pt ca are o gramada de prieteni pe care trebuie sa-i ajute , asa ca nu mai facem nici o chestie . La intrebarea mea " da nene , dar nu puteai sa spui aceste lucruri de la inceput ca sa caut alte variante ?" mi-a dau un raspuns nesimtit de-a dreptul , de-mi venea sa ma duc peste el si sa-l invat cum se vorbeste civilizat. Dar apoi m-am razgandit pt ca mai aveam a 3 a varianta ( promisiune) si ma gandeam ca nu ar fi bine cand vine sectoristul sa ma verifice sa afle ca l-am vizitat pe unul si eventual ca i-am zis ceva de "morti masii".
Asa ca am vorbit din nou cu prietenul meu , l-am rugat sa-i mai dea cunostintei lui un telefon sa-l intyrebe daca totul este ok si daca-l pot suna eu. Prietenul a vorbit si ala i-a spus
- DA , dai nr de telefon si sa ma sune
Asa ca il sun pe individ , ii explic cine sunt si cine sunt prietenii nostri comuni , omul isi aduce aminte si-mi spune ceva de genul :
- Da sigur ca da , eu ma duc sa vorbesc cu presedintele asociatiei de vanatoare ( initial si prietenul meu si el au spus ca el este presedintele asociatie de vanatoare) dar treaba o sa te coste in jur de 5.000 lei .
Cand am auzit suna , am inghetat si l-am intrebat daca asta suma asta reprezinta si pretul armei dar el m-a corectat pe loc si mi-a spus ca aceia sunt banii care trebuie platiti la asociatie pentru scolarizare ei pentru efortul pe care-l face scoala cu mine.
Drept urmare am rams neinscris anul acesta si in conditii acestea nici nu mai stiu ce sa fac . Sa o iau de la inceput sau sa-mi iau o prasie si sa ma apuc de vanatoare cu prastia.

Dragii mei , cine o fi vinovat de toate aceste patanii prin care am trecut eu la asociatiile din Bucuresti ?
Oare trebuie sa ma duc la Sighetul Marmatie sau in Canada sa-mi iau acolo permis de vanatoare, sa emigrez sau sa-mi scot definitiv din cap acest vis pe care-l am din copilarie ?

Tot ce fa pot spune este ca nu le doresc nici dusmanilor mei sa treaca prin ce am trecut eu in acest an.
Sincer din acest motiv nici nu am prea mai intrat pe forum iar atunci cand am intrat ma uitam mai mult la vanzarile de arme si de braci sarmosi asta fiind un fel de sado masochism pe care mi-l aplic singur.
va doresc toate cele bune
Razvan cetatean obisnuit :((
Razvan
blackcrotal
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Re: pseudokinegeticos sau fals, minciuna si coruptie

Mesajde tehărău pe 17 Oct 2014, 21:42

Multumim Razvan pentru sinceritate. Mai rar oameni care sa-si puna of-ul pe masa...
Nu de sfaturi ai tu nevoie. Dar sunt multi cei care au de invatat din patania ta.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Zeres Ciprian pe 18 Oct 2014, 06:30

Din cate stiu eu de la anul sunt obligatorii 2 ani de stagiatura, si cand o incepi trebuie sa ai depus la dosar un cazier judiciar care are data pe el, nu se mai tine cont de data din registrul asociatiei.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde mialxx pe 18 Oct 2014, 12:34

Romanisme, vorba lu Puya.
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde violiv pe 18 Oct 2014, 18:58

Ca in absolut toate domeniile, exista legi, exista "garduri", prosti care stau in fata lor si "dastepti" care trec pe sub sau pe deasupra.

Legea e suficient de limpede in termene ... adica acel an de invatacel dar nu si in privinta actelor doveditoare ... in registre exista locuri multe lasate in urma, pentru acei intarziati care se hotarasc pe ultima suta de metri si n-au chef sa astepte un an ci sa "rezolve" cumva. An de an s-a purtat chestia, an de an a fost mai greu (cand zic greu ma refer la greutatea teancului de bancnote). Stiu cazuri in care astfel de descurcareti au picat examenul cu brio bazandu-se numai pe "greutate" dar sincer, nu stiu niciun caz in care un doritor care a luat in piept tot lantul si l-a parcurs complet si perfect legal sa nu fi ajuns vanator daca si-a facut treaba si a raspuns corect la intrebari.
Solutia "aproape sigura" este alegerea unei asociatii mari dintre fostele si actualele AJVPS, care au fonduri multe si oameni tot mai putini, inscrierea in termenul legal, stransul din fese si din portofel si achitarea taxelor uneori imense pe care le pretind, participarea la activitatile cerute, eventual solicitarea unor "dovezi scrise" cum ca ai si facut chestia aia si sustinerea examenului intr-o "formatie" incotestabila. Odata trecute furcile caudine poti "fugi" la oricare alta asociatie doresti sau la niciuna si sa vanezi numa in Spania.

@ blackcrotal
ai inceput un pic cu stangul ... odata ca te-ai hotarat un pic tarziu, a doua oara ca ai mers pe mana celei de-a doua asociatii, care ti-a promis rezolvarea "semi-legala" apropo de timpul de stagiatura si poate a treia oara ca ai crezut in sfaturile "inspirate din experienta" ale unor colegi care ti-au spus ca se poate, ba chiar ca se poate ieftin. Mergand pe mana asociatiei 2 ai acceptat sa fii parte la o micuta ilegalitate, n-a iesit cum ai sperat si acum esti suparat :roll: seamana a auto-denunt :mrgreen:
Prima asociatie ti-a dat un raspuns corect si legal. Si DA!, la asociatii, banii se dau inainte, ca la c...ve. Vezi tu daca vei si primi ceva de pe urma lor.

Tocmai din cauza acestor suntari legile devin absurde pe plaiurile noastre. Acum 30 de ani numa "prim-vicele de la judet" primea carnetul de vanator fara sa calce pe la asociatie, ce sa mai zic de camp. Pana mai ieri-alaltaieri erau 7 inscrisi in anul de stagiu, 4 veneau la "activitati", 40 sustineau examenul si 80 promovau si primeau cartonasul. Poate ca e momentul sa se schimbe ceva si pe aici.

Nu mi-o lua in nume de rau, stiu ce inseamna sa nu poti iesi la vanatoare atunci cand vrei si nici nu sunt mai catolic decat papa dar ai o mare de vina in tot ce ti s-a intamplat.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde blackcrotal pe 18 Oct 2014, 22:50

violiv scrie:Ca in absolut toate domeniile, exista legi, exista "garduri", prosti care stau in fata lor si "dastepti" care trec pe sub sau pe deasupra.

Legea e suficient de limpede in termene ... adica acel an de invatacel dar nu si in privinta actelor doveditoare ... in registre exista locuri multe lasate in urma, pentru acei intarziati care se hotarasc pe ultima suta de metri si n-au chef sa astepte un an ci sa "rezolve" cumva. An de an s-a purtat chestia, an de an a fost mai greu (cand zic greu ma refer la greutatea teancului de bancnote). Stiu cazuri in care astfel de descurcareti au picat examenul cu brio bazandu-se numai pe "greutate" dar sincer, nu stiu niciun caz in care un doritor care a luat in piept tot lantul si l-a parcurs complet si perfect legal sa nu fi ajuns vanator daca si-a facut treaba si a raspuns corect la intrebari.
Solutia "aproape sigura" este alegerea unei asociatii mari dintre fostele si actualele AJVPS, care au fonduri multe si oameni tot mai putini, inscrierea in termenul legal, stransul din fese si din portofel si achitarea taxelor uneori imense pe care le pretind, participarea la activitatile cerute, eventual solicitarea unor "dovezi scrise" cum ca ai si facut chestia aia si sustinerea examenului intr-o "formatie" incotestabila. Odata trecute furcile caudine poti "fugi" la oricare alta asociatie doresti sau la niciuna si sa vanezi numa in Spania.

@ blackcrotal
ai inceput un pic cu stangul ... odata ca te-ai hotarat un pic tarziu, a doua oara ca ai mers pe mana celei de-a doua asociatii, care ti-a promis rezolvarea "semi-legala" apropo de timpul de stagiatura si poate a treia oara ca ai crezut in sfaturile "inspirate din experienta" ale unor colegi care ti-au spus ca se poate, ba chiar ca se poate ieftin. Mergand pe mana asociatiei 2 ai acceptat sa fii parte la o micuta ilegalitate, n-a iesit cum ai sperat si acum esti suparat :roll: seamana a auto-denunt :mrgreen:
Prima asociatie ti-a dat un raspuns corect si legal. Si DA!, la asociatii, banii se dau inainte, ca la c...ve. Vezi tu daca vei si primi ceva de pe urma lor.

Tocmai din cauza acestor suntari legile devin absurde pe plaiurile noastre. Acum 30 de ani numa "prim-vicele de la judet" primea carnetul de vanator fara sa calce pe la asociatie, ce sa mai zic de camp. Pana mai ieri-alaltaieri erau 7 inscrisi in anul de stagiu, 4 veneau la "activitati", 40 sustineau examenul si 80 promovau si primeau cartonasul. Poate ca e momentul sa se schimbe ceva si pe aici.

Nu mi-o lua in nume de rau, stiu ce inseamna sa nu poti iesi la vanatoare atunci cand vrei si nici nu sunt mai catolic decat papa dar ai o mare de vina in tot ce ti s-a intamplat.

Salut @violiv,
Fie ca nu am fost eu destul de clar in exprimare sau ai citit tu pe sarite cele scrise de mine dar conform celor spuse de tine eu ar fi trebuit sa ies si batut , si f...t si cu banii luati.
1. La prima asocitie am mers la inceputul anului 2014 cand vechia lege a vanatorii prevedea 1 an de ucenicie. In acelasi timp NIMENI , nici unul din reprezentantii vreunei asociatii si nimeni din cei care posteaza aici nu au putut sa dea o data precisa a momentului cand se tin examenele de vanatoare totul depinzand de Dumnezeu cu mila care o fi forumul suprem care hotaraste data examinarii . Deci daca examenul se tinea in decembrie eram cu 2 luni inainte de implinirea celor 2 luni iar daca cumva examenul se tinea in ianuarie 2015 sau in martie asa cum mi s-a spus de la alta asociatie ca este posibil atunci ma incadram lejer in termen.
Dar la aceea asociatie au fost 2 exprimari diferite pe aceeasi problema :
- Presedintele a spus ca DAU examenul in 2014 si sa aduc banii ( 1000 lei)
- Secretarul a spus ca este imposibil sa dau examenul si atunci eu am intrebat de ce sa ma inscriu si sa aduc banii inainte ca la curve in conditiile in care eu asi fi dat exament peste aproape 24 luni ?
La aceasta intrebare fireasca a mea nu mi-a mai raspuns NIMENI dar nici nu a mai vrut sa stea de vorba cu mine.
2. a doua asociatie am vizitat-o cam tot in acea perioada sau la o distanta de maxim 1 luna, mi-a cerut 1200 lei si mi-a promis de catre presedinte ca are sa-mi faca loc sa dau examen intre cei care urmau sa dea examen in anul 2014 .
Si la prima si la cea de a doua asociatie am si spus ca suma mi s-a parut acceptabila pt ca eu stiam ca taxa anuala pentru vanatori este functie de asociatie intre 1000 si 2000 lei deci nu am comentat banii si nici NU EU am cerut favoruri ci mi s-au oferit favoruri .

La cea de a 3 a asociatie initial mi a promis 1/2 din cotizatia anuala a asociatiei respective si raportat la cifrele pe care le-am dat mai sus am considerat ca ma pot astepta la 500 pana la 1000 lei.
Atunci cand mi-a cerut 5.000 lei mi s-a parut exagerat de mult si am am renuntat la oricegand de examen pe 2014
Din cele scrise de tine rezulta ca tu ma consideri plescar sau exploatator care vin sa sug sanagele bietilor Presedinti ai acelor asociatii si mai mult eu sunt si corupator de minori care le inegreste fortat, adica eu ii oblig sa faca ilegalitati pt ca sa-mi satisfac setea de sange .
Sincer nu ma asteptam la o astfel de interpretare dar traim in Romania si ar trebui sa nu ma mai mire nimic.
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde DART pe 19 Oct 2014, 09:58

Salut
poate este un semn divin ca ar trebui sa renunti ...sau sa-ti astepti momentul pt. ca acum nu este momentul tau ... sunt vanator din 2001(aveam 34 de ani pe atunci... :D )eram trecut de prima tinerete si se presupunea ca stiam ce fac...stiam in mare dar nu si detaliile care fac diferenta...Intrarea in "tagma" vanatorilor nu a fost problematica pe atunci...insa dupa ce a trecut "fiorul" inceputurilor ai putut vedea ca vanatoarea aceea idilica de care se "povestea" practic nu exista.
Si acum dupa atata timp...dupa ce am studiat materia , am facut investitii destul de serioase in arme,optica,accesorii,autorizatii...nu sunt sigur ca locul meu este aici.De ce ?Pt. ca vanatoarea aceea care mi-ar placea mie o practic destul rar...iar aceea care se practica...nu-mi place(nu doresc sa intru in detalii acum...) si desigur f. important nu doresc sa platesc pt. vanatoare cat NU face...inca nu am luat o hotarare in aceasta privinta insa in curand o voi face.
De aceea o fi de bine?O fi de rau ?...in ceea ce se intampla cu tine...
Este incalificabil pt. mine comportamentul asociatiilor contactate de tine...dar nu trebuie sa te mire...cred ca nici nu te mira.
De aceea daca insisti sa te faci vanator...ia de bun sfatul lui violiv...intai AJVPS...si daca nu-ti place acolo doar buzunarul te va limita ...
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde violiv pe 19 Oct 2014, 10:34

@blackcrotal
Din cele scrise de tine rezulta ca tu ma consideri plescar sau exploatator care vin sa sug sanagele bietilor Presedinti ai acelor asociatii si mai mult eu sunt si corupator de minori care le inegreste fortat, adica eu ii oblig sa faca ilegalitati pt ca sa-mi satisfac setea de sange .
Sincer nu ma asteptam la o astfel de interpretare dar traim in Romania si ar trebui sa nu ma mai mire nimic.

Nici pe departe. Doar ne sau prost informat inainte de a te apuca de o treaba.
Numai aici pe forum exista cateva topicuri cu examenele an de an. Mai in fiecare an din ultimii examenele s-au dat catre finalul anului, poate cu vreo exceptie particulara. La noi la asociatie perioada de debut a inscrierilor este cam prin septembrie si se incheie catre noiembrie. Dupa aia numa cine stie cum sa mai apari in lista de novici.
Din start, inceputul anului 2014 pentru o asa intreprindere era un handicap.
Apoi, cotizatia, taxa de examen si taxa de inscriere in asociatie sunt chestii diferite. De foarte multe ori asociatia judeca asa: in X ani de cand activam am investit ceva, avem un patrimoniu oarecare ... daca vrei sa te inscrii la noi trebe sa contribui cu ceva mai mult decat o cotizatie anuala ca sa beneficiezi din prima zi de "drepturi egale". La unele asociatii taxa de inscriere este de 3-4 ori mai mare ca taxa anuala. Ai crezut cumva ca vanatoarea este o chestie pe care si-o permite, financiar vorbind, oricine ? Nici pe departe. E considerata un lux si taxata ca atare de toti cei implicati.

Daca nu ti-a pierit orice chef, cred ca poti lua demersurile de la 0 si sa mai rabzi un an ..... de data asta facand lucrurile fara scartaieli si poticneli.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde yoghi pe 19 Oct 2014, 20:35

Mare Sef
cu parere de rau pt timpul tau pierdut iti aduc aminte ca in 2013 in urma discutiilor initiate de tine pe forum m.am oferit sa te ajut si ai venit impreuna cu sotia la magazin.Am explicat atunci (eu) care este gandirea si logica directorilor sau sponsorilor asociatiilor fie ele Ajv sau Avp.am pomenit despre drepturile dar si obligatiile vanatorului sau cerintele exclusiviste ale unor asociatii;despre interpretarea legii
dar si despre faptul ca te vei integra greu datorita lipsei unei masini propii pt deplasarea la vanatoare.
si
in fata ta am sunat la o asociatie care avea organizat examen peste 3-4 luni. era o taxa de 1000 -1200lei parca si spaga pt director ...o sticla de ""wiski"",tu avand obligatia de...a invata chestionarele.
apoi
Da am dat un pas inapoi cand ai zis ca nu poti oferi sticla de wiski pt ca :
""directorul sa zica mersi ca are clienti ce platesc cotizatia""" si doreai neaparat telefonul directorului sa discuti-ngociezi personal cu el. Am spus si atunci ca poti discuta in contradictoriu cat vrei cu cineva cunoscut p strada sau la o petrecere DAR nu prin recomandarea mea.

ca sa vezi ca nu am ceva cu tine si pt ca tot ai invatat ""materia"" vino cu actele (acum stii care) de inscriere si 1200 lei iar in pina in decembrie dai examen
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde jon2004 pe 19 Oct 2014, 22:22

Am mai spus si in alte topicuri cu subiect similar :
mai intai trebuie sa ne alipim unui grup de vanatori (un prieten vanator , un vecin , o ruda , un forumist ) . Apoi mergem la o vanatoare , vedem ce inseamna vanatoarea . Daca ne place , mergem la asociatie , informam despre dorinta noastra de a deveni vanatori si incepem perioada de ucenicie .
Atunci cand o sa vina vremea examenului , mergem cu "lectia" invatata si avem sanse de reusita 100% .
Daca sarim etape , apar probleme ulterior .
Daca "aterizezi" vanator intr-o grupa , fara sa cunosti vreun membru , fara sa fi participat la vreo actiune , vei fi acceptat mai greu .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde florin.t pe 20 Oct 2014, 08:52

Pe vremuri , vanatorii adevarati (nu cei doar cu permis si pusca) formau un fel de organizatie ca si cele secrete, in grupurile de vanatori intrai greu chiar cu recomandare si erai studiat si analizat pe toate partile. Dura pana erai acceptat si deveneai om de incredere si dura si mai mult pana erai om de baza. In vremea aia accidentele , cerurile si scandalurile erau rarisime. Cine nu se incadra in grup zbura urgent. In timp , coruptia i-a facut vanatori pe toti , depindea doar daca "aveau suma" . Asa vanatoarea s-a poluat cu specimene care altadata n-aveau ce cauta.
Blackcrotal, tu ai luat-o exact pe calea gresita. Daca iei permisul cine-ti garanteraza ca vei merge si la vanatoare ? O sa ai alta problema : cu cine mergi la vanatoare . Trebuie sa te gandesti si ca ai o varsta, eu de ex sunt vanator de la 23 de ani.
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde tehărău pe 20 Oct 2014, 13:29

Dupa parerea mea, a iesit unul dintre cele mai educative topicuri. Numai cine e trecut prin vanatoare de ceva vreme poate intelege cat adevar exista in toate postarile de pana acum. In calitate de "sforar" si initiator moral al acestui topic, multumesc atat initiatorului (pe care il rog sa dea dovada de maturitate si sa aprecieze sfaturile utile ale interlocutorilor, nicidecum micile piscaturi umoristice), cat si celor care i-au ararat si partea ascunsa si rau mirositoare a vanatorii. Cand ne vaitam pe aici ca nu-i bine, multe din cauze vin din acea parte.Tine de noi s-o eliminam s-au s-o lasam sa se dezvolte. Greu e sa identificam si aplicam solutiile.
Cred ca alaturi de raspunsurile date incepatorilor, ar fi bine sa faceti si trimitere catre acest link. Multora le-ar fi de folos...
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 20 Oct 2014, 13:52

DART scrie:Salut
poate este un semn divin ca ar trebui sa renunti ...sau sa-ti astepti momentul pt. ca acum nu este momentul tau ... sunt vanator din 2001(aveam 34 de ani pe atunci... :D )eram trecut de prima tinerete si se presupunea ca stiam ce fac...stiam in mare dar nu si detaliile care fac diferenta...Intrarea in "tagma" vanatorilor nu a fost problematica pe atunci...insa dupa ce a trecut "fiorul" inceputurilor ai putut vedea ca vanatoarea aceea idilica de care se "povestea" practic nu exista.
Si acum dupa atata timp...dupa ce am studiat materia , am facut investitii destul de serioase in arme,optica,accesorii,autorizatii...nu sunt sigur ca locul meu este aici.De ce ?Pt. ca vanatoarea aceea care mi-ar placea mie o practic destul rar...iar aceea care se practica...nu-mi place(nu doresc sa intru in detalii acum...) si desigur f. important nu doresc sa platesc pt. vanatoare cat NU face...inca nu am luat o hotarare in aceasta privinta insa in curand o voi face.
De aceea o fi de bine?O fi de rau ?...in ceea ce se intampla cu tine...
Este incalificabil pt. mine comportamentul asociatiilor contactate de tine...dar nu trebuie sa te mire...cred ca nici nu te mira.
De aceea daca insisti sa te faci vanator...ia de bun sfatul lui violiv...intai AJVPS...si daca nu-ti place acolo doar buzunarul te va limita ...

@DART
De mult o gandesc dar nu am vrut s-o scriu. (Am cautat sa gasesc solutii. Incep sa ma conving ca nu am cum sa le gasesc.)
As face o paralela intre situatia din vanatoare si boom-ul pretului terenurilor de prin 2006-2008. Acum e la mare moda sa te faci vanator. Daca treaba in vanatoare va merge in directia de acum, data de trend, bani si pitiponci (expresia a devenit deja consacrata: nevasta-mea, cand ma vede ca ma imbrac de vanatoare, din pitiponc nu ma scoate... :oops: :roll: :D ), in scurt timp, cred eu, vom vedea o reducere drastica a numarului de vanatori. Partea proasta e ca vor ramane ceilalti... :evil:
tehărău
Veteran

Mesajde mandy pe 20 Oct 2014, 18:54

Zeres Ciprian scrie:Din cate stiu eu de la anul sunt obligatorii 2 ani de stagiatura, si cand o incepi trebuie sa ai depus la dosar un cazier judiciar care are data pe el, nu se mai tine cont de data din registrul asociatiei.

Perioada de stagiatura este tot de 1 an.
mandy
Membru important

Mesajde paika pe 20 Oct 2014, 19:09

Este clar ca de anul acesta se va pune accent pe respectarea legii,nu mai poti fii acceptat sa faci stagiul de minimum 1 an daca la intocmirea dosarului nu exista un cazier judiciar pus acolo de la inceput .la consultarea dosarului se catre comisia ministeriala tb. sa fie acolo acel cazier de la data solicitarii tale pt .a devenii membru vanator.este un lucru f.bun pt.ca forteaza candidatii sa se incarce cu rabdare,disciplina si dorinta putata de pasiune pt. a ajunge vanator ca ne=am saturat de puscasi lovelari care te impusca pe la vanatoare.
NU SEAMANA CU NIMIC
paika
Membru activ

Locaţie: HUSI

Mesajde bibicu pe 20 Oct 2014, 19:29

O regula excelenta este cea a uceniciei. Este imperios necesara. Desi cine "m-a facut" pe mine vanator era unul din cei vechi si respectati in tagma, el insusi insa a tinut sa nu sar aceasta etapa si pentru asta ii multumesc si in ziua de azi. Un an de zile am mers in spatele lui(aveam 38 ani atunci), pe soare, ploaie sau inghet, noroi, uscaciune sau viscol.( Doi ani este o aberatie de dansii inventata, probabil sa micsoreze numarul de noi vanatori anual).
E o perioada in care dai din tine tot. Eu mi-am luat-o pe coaja suficient, insa mi-a placut pana in ultima zi de ucenicie. Daca o depasesti (ucenicia)inseamna ca vei avea posibilitatea sa te prezinti la examenul final si sa devii vanator in acte. Vanator adevarat...poate da..poate nu.
Am avut oportunitatea sa vad ce inseamna doar sa cochetezi cu ideea si sa ai impresia ca vrei sa devii vanator(in acte). Am fost rugat la un moment dat de un amic sa-l introduc in aceasta tagma. Bineinteles ca l-am supus caznelor si l-am dus la cateva vanatori, ca ucenic, pe ploaie si vant cum era mai nasol(asa le-a potrivit Cel de Sus). Doua iesiri i-au fost suficiente. Credea ca tot anul este soare frumos si veselie. A renuntat ! In alt caz, amicul a strans din dinti si a bagat la cap ce trebuia. Si-a luat examenele si astazi vaneaza undeva prin Germania (prin forta imprejurarilor mutandu-se acolo).
Imi exprim regretul ca totul se face astazi pe genunchi, banii fiind un regulator al pietei si nu calitatea invatarii si pasii obligatoriu de urmat.
Nu-i de mirare ca mai apoi se nasc discutii, lehamite uneori si uite-asa te trezesti cu colegi "noi" la care le tremura degetul pe tragaci mai ca-n vestul salbatic.
O fi bine, o fi rau? Retoric vorbind, bineinteles.
bibicu
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde blackcrotal pe 22 Oct 2014, 15:35

Salut si multumesc tuturor celor care au considerat ca pataniile mele merita un raspuns.
Cele scrise de voi toti m-au pus pe ganduri pt ca in unele cazuri sunt 100% inversul a ceea ce am crezut eu.
Probabil ca acest lucru se intampla si pentru ca , de cand ma stiu, precum Gelu Ruscanu eu cred in DREPTATEA APSOLUTA , in faptul ca DA este Da si NU este NU. Si de asemenea cred ca o PASIUNE nu-si schimba nici o data culoarea si nu trebuie sa ne schimbe principiile sau modul de gandire.
Acum insa prin raspunsurile primite de la voi toti mi s-au dat peste cap toate aceste ganduri si . . .
Maistre @DART marturisesc ca mesajul tau m-a impresinat foarte tare si m-a facut sa ma gandesc mult timp la el .
poate este un semn divin ca ar trebui sa renunti ...sau sa-ti astepti momentul pt. ca acum nu este momentul tau

tinand cont ca am numa vreo 20 anisori peste varsta ta, cred ca la mine se pune problema putin altfel de genul " Acum ori nici o data :( " .
Pe de alta parte am ajuns sa ma intreb ce am sa ma fac daca dupa cateva luni sau dupa 1 - 2 ani am sa constat si eu ce ai constatat tu ?
Am retinut sfatul tau referitor la un an de ucenicie ADEVARATA si cum @violiv a spus acelasi lucru am sa ma conformez.
@Zeres Ciprian ai pus 2 informatii aici care nu prea au acoperite legala:
1. perioada de ucenicie este de 1 an , nu cum gresit ai auzit tu de 2 ani
2. Referitor la Cazierul Judiciar, acesta conform legii are PERIOADA de VALABILITATE de 6 luni si este cerut expres de Serviciul Arme si Munitii . Asociatia verifica inainte de examen daca dosarul candidatului este complet , deci daca contine printre altele FISA MEDICALA si CAZIERUL JUDICIAR.
Pana acum aceste 2 acte erau solicitate de asociatie sa fie depuse la dosar inainte de examen si daca il cere cu 1 an inainte de examen acesta si-ar pierde valabilitatea si candidatul ar fi obligat sa ma scoata un nou cazier pentru ca . . .

@violiv eu nu am nimic impotriva ca o societate comerciala asa cum sunt din cate am inteles majoritatea Asociatiilor de Vanatoare ( AV) sa-si fixeze propriile reguli si taxe . Dar acestea ar trebui sa fie scrise pe o bucata de hartie si batute in cuie sau prinse in pioneze pe un perete .
Faptul ca la telefon ti se spune una, si cand te duci la ei este alta, faptul ca Presedintele asociatiei asteapta o " atentie" de la unul sau de la altul pentru ca sa te faca membru al ASOCIATIEI unde oricum vei plati cotizatia, faptul ca daca nu dai din urechi esti pus la panda exact acolo unde sar numai broastele nu face din vanatoare o activitate elitista pentru ca numai persoanele cu bani si-o poate permite .
In felul cum merg lucrurile la noi in curand au sa navaleasca manelistii, interlopii, aprozagii in AV si toata poezia vanatorii are sa fie schimbata pe lanturi de aur cat degetul de groase.

Salut @yoghi nici nu poti sa sti cat ma bucur cand constat ca cineva , mult mai tanar decat mine s-a imbolnavit si el de "uituceala".
in fata ta am sunat la o asociatie care avea organizat examen peste 3-4 luni. era o taxa de 1000 -1200lei parca si spaga pt director ...o sticla de ""wiski"",tu avand obligatia de...a invata chestionarele.
apoi
Da am dat un pas inapoi cand ai zis ca nu poti oferi sticla de wiski pt ca :
""directorul sa zica mersi ca are clienti ce platesc cotizatia""" si doreai neaparat telefonul directorului sa discuti-ngociezi personal cu el. Am spus si atunci ca poti discuta in contradictoriu cat vrei cu cineva cunoscut p strada sau la o petrecere DAR nu prin recomandarea mea.

Cele scrise de tine sunt partial reale dar la fondul problemei . ..

Eu am spus ca " PLATESC TOT CE TREBUIE PLATIT SI PENTRU CARE MI SE DA CHITANTA " dar ca NU DAU CIUBUC.
Tu mi-ai explicat ca in asociatie sunt si cheltuieli neinregistrate si eu ti-am spus ca daca este cazul platesc sub forma de SPONSORIZARE care sa fie inregistrata cu FORMELE LEGALE .
Chestia cu discutatul in contradictoriu intre noi nu prea a existat aici facandu-ti memoria ceva feste in schimb am avut o discutie foarte interesanta despre perioadele de vanatoare la mistreti si la iepuri dar asta nu are legatura cu acest topic.

@bibicu prima data cand am insotit un vanator a fost in urma cu aproape 60 ani si cat timp a trait unchiul meu si timpul meu liber a coincis cu al lui l-am insotit si la vanatoare si la pescuit.
Dar tot atunci am devenit si pescar si pana acum inca nu m-am saturat de pescuit chiar daca am mers cu sculele si cu barca in spate , toama dupa ploaie cate 5-6 km pe aratura.
Am tremurat, am fost murat, am dormit noaptea pe pamantul gol, mi-am jurat de nu mai stiu cate ori ca nu ma mai duc nici o data la peste dar pana vineri uitam si sambata eram pe malul baltii.
Deci NU vremea rea are sa ma goneasca ci daca se v-a intampla acest lucru o sa fie din cauza OAMENILOR RAI .

Dupa cum spuneam , multumesc tuturor celor care au postat pe acest topic deschis de mine la insistentele lui @teharau .
Inca nu stiu ce am sa fac mai departe, cel mai probabil am sa caut sa-mi fac un prieten vanator care sa-mi permita sa merg cu el si apoi am sa iau o hotarare refiritor la aceasta problema. Oricum eu la principiile mele nu vreau sa renunt cu riscul de a fi obligat sa renunt definitiv la gandul vanatorii .

Pana atunci am sa mai intru ( cu voia voastra ) pe acest forum foarte interesant.
O seara buna,
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde yoghi pe 23 Oct 2014, 11:50

in cursa ta inceputa acum un an ai intrebat in stanga si in dreapta despre una si alta si vad ca tu ai incurcat raspunsurile primite.
Nu eu am zis de cheltueli neinregistrate..am spus sa faci rost de o sticla de wiski .Atat.
e corect sa tii minte ce cu cine vorbesti.
Eu am spus altceva care si atunci te-a deranjat.

Asociatia are in teresul sa primeasca oameni cu ceva bani in buzunar ,pt ca in afara de cotizatie sa poata cere si ceva donatii sau sposorizari .Daca tu te vaiti acum ca e prea mult, vei mai avea bani peste doi ani de cotizatie sau vei ingrosa randurile celor exclusi. Toate asociatiile trag tare pe vanatori in primi doi ani pt ca mai tarziu unii se retrag si raman cu permisul permanent.

Eu nu motivez varsta ta .Nu e importanta.Dar este f importanta situatia materiala si chiar daca ne ascundem dupa cuvinte tot acolo ajungem.Ti-am spus atunci ca vei avea cheltuieli de cel putin 4000 lei cu inscriere ,examinare,fisaM. Aviz psih.cursul de arme, taxa de poligonsi binenteles cotizatia anuala,permisul,taxa politie,dulap arme Permis arma.
Raspunsul tau (erau de fata sotia ta si gestionarul meu) """E prea scump de ce atatea taxe """ ...""incerc da gasesc o varianta mai iftina"" si ai scos agenda sa notezi nr de telefon al directorului.(sa negociezi cu el
yoghi
Veteran

Mesajde yoghi pe 23 Oct 2014, 12:01

scriu pe telefon si a fost o eroare

mai sus scrie ""daca gasesc...""

Adica:
te lauzi ca esti barbat cu principii.Atunci recunoaste ca banii sunt problema si nu interlocutorii tai.
Si eu as vrea acum (de zece ani ) un Perazzi MX8 dar nu am bani pt el.

ps.recunosc acum ca si fe varsta am comentat.
Cum vei participa ca bataias ?
yoghi
Veteran

Mesajde DART pe 23 Oct 2014, 13:07

Lipsa de coerenta duce la astfel de ”situatii”.
Nimeni nu stie nimic sigur de la inceput...cu alte cuvinte nu exista un cost fix unitar stabilit a ” inceputurilor”.”Lumea” doreste mai mult se pare(cum este de altfel si normal)... sa nu fie pacalita(jumulita,stoarsa,tepuita...) decat sa fie vanator...foarte bine a sintetizat cineva ”...Mai !- la astia tot platesti,platesti...si tot dator ramai !”.
De cand Nu sunt banii o problema...!?
De ce trebuie ca cineva care doreste sa-si plateasca corect taxele inceputurilor sa nu aiba parte de transparenta?De exemplu:pt. ”atata” cotizatie poti vana ”atat”...poti sa te folosesti de bunurile si dotarile asociatiei ”atat”...mai ai de platit pt. ”fondul clasei”(consumabile etc.) ”atat”...etc.
Va spun eu...pt. ca in astfel de conditii nu se inghesuie ”gealatii”.Nu se prezinta costurile totale de la inceput ... dar cu siguranta afli de ele pe parcurs ... apoi cine poate rezista cine nu pleaca...pt. ca ”doritori” ne informati slava Domnului sunt...si vor fi.De ce uneori am senzatia ca incepand de la ”seful de grupa” si pana unde doriti voi in ierarhie... imi sare in ochi un compartament de ”codoasa” si mentinand comparatia... pune mana pe ”prajiturica”(vanatori in loc cu vanat,standuri bune,vanatori la pasaj...si ce mai vreti voi) doar cine plateste mai mult...sau cum spuneam alta data ...plateste cat nu face ???
Ce ma tine in ”viata” in acest hobby este faptul ca am fost in tara si in locuri unde lucrurile sunt cum trebuie sa fie...oameni dedicati,intelepti,altruisti,harnici si care ”mustesc” de omenie...si foarte important ...”ti-o spun dinainte” si vorba-i vorba nimic nu se schimba... dupa... .Nu sunt multe locuri dar trebuie cautate...pt.ca sunt.
De aceea cum s-a mai spus aici... daca cineva cu ”orice pret” doreste sa devina vanator in zilele noastre trebuie sa se inarmeze cu f.multa rabdare si nu mai putine finante.
Imi doream sa nu fi scris cele de mai sus...sincer.Insa ma tem ca nu sunt singurul care a trecut,a vazut...asa ceva eu i-am ”dat glas” acum... doar.
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde AVIN pe 23 Oct 2014, 14:07

blackcrotal scrie:@bibicu prima data cand am insotit un vanator a fost in urma cu aproape 60 ani si cat timp a trait unchiul meu si timpul meu liber a coincis cu al lui l-am insotit si la vanatoare si la pescuit.

Acum 60 de ani ? Adica prin anii '50 asa ? Dar ti-a luat ceva timp sa hotarasti, nu gluma :D

Revenind la subiect, cred ca ar trebui ca toti aspirantii la vanatoare sa inteleaga clar ca este o mare diferenta intre ce se crede sau se spune despre vanatoarea in Romania si cum stau lucrurile de fapt. Ca orice alta institutie sau organizatie din tara noastra, si vanatoarea este produsul societatii in care traim. Atata timp cat peste tot auzi de coruptie, aranjamente, trafic de influenta si tot felul de ilegalitati, nu stiu de ce ai pretentia ca tocmai in vanatoare sa gasesti lucrurile perfecte. Chiar daca nu pare si incearca sa ascunda acest fapt sub masca pasiunii, pentru foarte multi dintre cei implicati in acest fenomen, vanatoarea este doar o afacere ca oricare alta. Afacere care incepand de la matrapazlacurile paznicilor de vanatoare si pana la aranjamentele pe mii sau zeci de mii de euro ale capilor din sistem, se deruleaza in limita legalitatii iar limita asta este incalcata frecvent chiar de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea ei. Cei care "cad" din cand in cand si ii vedem prin presa sunt foarte putini raportat la amploarea fenomenului. Cei care platesc pentru profiturile acestei afaceri sunt, dupa cum banuiesti :) , vanatorii de rand iar incepatorii si aspirantii la acest titlu sunt taxati extra, ca doar nu te obliga nimeni sa te faci vanator :mrgreen: . Pe langa taxele pe care primesti chitanta, asa cum vrei tu :roll: , mai sunt multe alte feluri in care aspirantul si incepatorul este taxat si daca vei face acest pas, o sa le afli cu siguranta. Asta pentru ca la randul lor si vanatorii sunt oameni "orientati", "descurcareti" si care fac anumite lucruri pentru ca asa au patit-o si ei la randul lor si pentru ca....asa e in tenis :oops: . Acum 22 de ani cand am devenit vanator am fost scutit in mare parte de aceste lucruri gratie unui concurs fericit de imprejurari, sa zicem asa. Totusi, la vanatori cu grupa am fost de maximum 5 ori in toti acesti ani, tocmai pentru ca nu am considerat necesar sa suport un anumit tip de oameni pe care in viata "civila" am reusit sa-i exclud din cercul celor cu care interactionez. Drept urmare, la vanatoare am fost doar in grup restrans, impreuna cu oameni cu care m-am simtit bine si eram pe aceiasi lungime de unda. Daca chiar vrei sa devii vanator, asuma-ti faptul ca va trebui sa cheltui niste bani (si cu si fara chitanta :mrgreen: ), fa-te frate cu dracul pana treci puntea si apoi vaneaza cu prietenii tai. Asta daca ai prieteni cu care o poti face...
AVIN
Nou membru

Mesajde blackcrotal pe 25 Oct 2014, 06:10

AVIN scrie:Acum 60 de ani ? Adica prin anii '50 asa ? Dar ti-a luat ceva timp sa hotarasti, nu gluma :D

"Aproape 60 ani ".

AVIN scrie: Daca chiar vrei sa devii vanator, asuma-ti faptul ca va trebui sa cheltui niste bani (si cu si fara chitanta :mrgreen: ), fa-te frate cu dracul pana treci puntea si apoi vaneaza cu prietenii tai. Asta daca ai prieteni cu care o poti face...

Salut si multumesc pt raspuns.
Compromisuri am facut mai mult decat iti poti inchipui pana in '89 .
Am copilarit intr-o perioada cand proverbe de genul :
- fate frate cu dracu pana treci puntea
- capul plecat , sabia nu taie
- pupa-l in bot si ia tot
si altele ca ele mi-au intoxicat copilaria . Putini din voi stiti din traite ce inseamna ca in casa ta , la curte, fara ziduri "vecine" sa-ti fie frica totusi sa vorbesti cu voce tare in casa.

In '90 puteam sa plec din Romania si sa ma duc la loc "caldut" cu bani multi dar am preferat sa raman in tara fiind convins ca totul se v-a schimba si am sa pot trai cu fruntea sus in tara mea.
pentru mine asta inseamna printre alte sa NU FAC COMPROMISURI .
O sa spune-ti ca sunt nebun , ca nu se face primavara cu o floare si ca nu schimb eu lumea.
Da, aveti dreptate, dar trag nadejdea ca tot mai multi au sa gandeasca si au sa procedeze ca mine si ca in 5 ani, 10 ani, 50 ani se vor schimba si la noi mentalitatile.
Pe fiul meu asa l-am crescut, si nepotul meu vreau sa cred ca v-a fi crescut la fel si tot asa .

Pe forumul acesta sunt si romani care traiesc in alte tari . Sunt convins ca nu este nevoie sa dea spaga pentru ca sa ajunga intr-un loc "norocos" la vanatoare, sunt convins ca nu trebuie sa dea spaga ca sa fie primit intr-un grup de vanatori .
Si sunt convins ca nu se uita nimeni la ei ca la a 8 a Minune a lumii pentru ca, acolo nu au acele proverbe de care vorbeam mai sus.
Respect,
razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Oct 2014, 07:26

blackcrotal scrie:..Sunt convins ca nu este nevoie sa dea spaga pentru ca sa ajunga intr-un loc "norocos" la vanatoare, sunt convins ca nu trebuie sa dea spaga ca sa fie primit intr-un grup de vanatori .
Si sunt convins ca nu se uita nimeni la ei ca la a 8 a

Nu, afara , cel putin in Europa , nu se da "spaga" .Acolo se platesc taxe si comisioane . Ca sa vanezi in locuri "norocoase" platesti "comisioane" mai mari .
Nicaieri in Europa nu se poate face vanatoare pe fonduri "pline" cu vanat , fara sa platesti "taxe" imense .
La vecinii nostri unguri , pe fonduri unde exista vanat din belsug , pentru a avea acces intr-o asociatie cu fonduri bune , trebuie sa astepti sa-si faca "exitul" un vanator si daca ai recomandari bune , dupa ce platesti o taxa de intrare consistenta , te simti un mare norocos ca ai fost acceptat .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde katlin pe 25 Oct 2014, 18:46

Ptr. o sticla de tarie stai acum pe forum in loc sa umbli hai-hui pe coclauri.

Ce oameni...
katlin
Membru important

Locaţie: Galati

Mesajde Dragan pe 25 Oct 2014, 22:56

"jon2004"

"Nu, afara , cel putin in Europa , nu se da "spaga" .Acolo se platesc taxe si comisioane . Ca sa vanezi in locuri "norocoase" platesti "comisioane" mai mari .
Nicaieri in Europa nu se poate face vanatoare pe fonduri "pline" cu vanat , fara sa platesti "taxe" imense .
La vecinii nostri unguri , pe fonduri unde exista vanat din belsug , pentru a avea acces intr-o asociatie cu fonduri bune , trebuie sa astepti sa-si faca "exitul" un vanator si daca ai recomandari bune , dupa ce platesti o taxa de intrare consistenta , te simti un mare norocos ca ai fost acceptat ".

Nu stiu la ce tara din Europa te referi "jon2004",de unde ai informatiile ca se platesc "taxe"imense(ce inseana pentru tine imense?)iar pe langa taxe mai platesti si "comisioane"???(cui?)
Vorbesc din ce stiu si ce traiesc:Vanez in Europa ,Spania mai exact,in doua provincii,Catalunya si Aragon,fac parte dintr-o grupa de vreo 90 vanatori,platesc 400 euro pe an ca membru ,licenta de vanatoare se scoate anual si costa 25,80 pentru Catalunya si 33,82 in Aragon,asigurare oblgatorie 14,50.Total 474,12 euro/an.Sezonul trecut s-au impuscat peste 260 mistreti si in jur de 70 caprior, abele sexe.La un salariu mediu de 1400 euro.Nu a trebuit sa astept sa moara nimeni din grupa ca sa-mi fac loc,am vazut anuntul pe internet ,am sunat la nr.de telefon al presedintelui,omul mi-a spus locul de intalnire si gata :D
Pentru buzunare mai mari se gasesc fonduri mai scumpe 800-1500euro dar acolo se impusca mistret,cerb mascul si femela,cerb lopatar ,muflon.Se vaneaza o data la doi trei ani iar numarul pieselor vanate este intradevar de invidiat.Dar asta-i alta poveste si alta lume.
Dragan
Membru important

Mesajde mialxx pe 26 Oct 2014, 09:30

Corect! Si eu vinez in Elvetia si nu platesc "comisioane" , platesc 150 CHF/an permisul de vinatoare (Jagd Pass). Daca esti arendas la un Fond de vinatoare te costa ceva mai mult, dar aici intra si costurile de Protocol si intretinere a fondului, cabana de vinatoare etc.etc.
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde blackcrotal pe 26 Oct 2014, 16:49

mialxx scrie:Corect! Si eu vinez in Elvetia si nu platesc "comisioane" , platesc 150 CHF/an permisul de vinatoare (Jagd Pass). Daca esti arendas la un Fond de vinatoare te costa ceva mai mult, dar aici intra si costurile de Protocol si intretinere a fondului, cabana de vinatoare etc.etc.

Multumesc @MIALXX, multumesc @DRAGAN, confirmati ca eu nu sunt "nebun de tot" ca totusi este posibil, deocamdata la altii ceea ce visez pentru Romania si ca o data si o data are sa se poata si la noi ce se poate acum in alta parte.
Bine inteles trebuie ca pana atunci sa mai existe Romania :oops:
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde jon2004 pe 26 Oct 2014, 17:02

Vanatoarea este atat de "ieftina" afara , incat vanatorii , care vor sa si vaneze , nu doar sa aiba permis de vanator , vin in Ungaria uneori si prin Romania ( pe anumite fonduri) si platesc sute de euro pe o zi de vanatoare /persoana .
Hai sa facem o diferenta intre dreptul de a avea permis de vanatoare si posibilitatea de a face vanatoare , pe fonduri unde exista vanat din belsug .
Sunt si in Romania asociatii unde se plateste o taxa de vrei 250-300 de euro pe an si unde ai "dreptul" sa vanezi "teoretic" , pentru ca practic nu faci altceva decat sa te plimbi in grup restrans sau in grup mai mare , cu speranta de a te intalni cu mult visatul si cautatul IEPURE . Pe fondurile unde exista vanat , taxele sunt mari , pentru ca nu se poate face si o buna gestionare si "protectie sociala " .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde jon2004 pe 26 Oct 2014, 17:11

Dragan scrie:

Nu stiu la ce tara din Europa te referi "jon2004",de unde ai informatiile ca se platesc "taxe"imense(ce inseana pentru tine imense?)iar pe langa taxe mai platesti si "comisioane"???(cui?)
....Nu a trebuit sa astept sa moara nimeni din grupa ca sa-mi fac loc,am vazut anuntul pe internet ,am sunat la nr.de telefon al presedintelui,omul mi-a spus locul de intalnire si gata :D
...

Eu nu am facut referire la fonduri de vanatoare unde un vanator poate vana 0.7 capriori .

PS .Comisioanele se platesc intermediarilor (celor care fac legatura intre vanator si asociatie )
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde yoghi pe 26 Oct 2014, 18:49

Pun si eu aceeasi intrebare ca @jon :
Daca e asa frumos si ieftin in alte tari ,atunci de ce vin anual zeci de spanioli sa dea 100-150 de €pe zi de vanatoare (asta doar organizarea) la pasari sau mistret ,de ce dau ungurii si nemtii 1000€ pe cocos de munte si mii de euro pe urs si cerb daca acolo e asa ieftin ??
yoghi
Veteran

Următorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale