Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Mar 2025, 23:48

AGVPS-ul si "reprezentativitatea".

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

Re: AGVPS-ul si "reprezentativitatea".

Mesajde tehărău pe 08 Apr 2015, 12:35

wachtelfeld scrie:
Alin3006 scrie:
tehărău scrie:Ete pu_a, Marioaro!
Trebuie doar sa stim ce vrem, care sunt prioritatile si sa ne organizam. Sa facem! (cu accent de Iohannis).

Ei uite, aici avem noi o mare problema. Nu stim exact ce vrem, nici care ne sunt prioritatile, sau de ce dracului batem cu pumnul in masa, iar de organizat…jale mare.

Ar trebui luat modelul furnicilor sau albinelor....si cine vrea sa fie regina ? :lol: :lol: :lol:

Sunt primul pe lista. Da' la trantori! Regina, facem preselectie!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Sharpshooter pe 08 Apr 2015, 15:13

aghiuta scrie:
"Art. 2. - (1) A.G.V.P.S. este constituită din organizaţiile de vânători şi/sau de pescari
sportivi constituite pe principiul liberei asocieri şi afiliate la aceasta, pe care le reprezintă în plan
intern şi internaţional.

Art. 4. - (1) A.G.V.P.S. are următoarele atribuţii:
b) reprezintă şi apără interesele organizaţiilor afiliate, ale membrilor şi personalului angajat
al acestora în faţa autorităţilor interne şi internaţionale; "

In primul rand AGVPS ar trebui sa se reprezinte pe ei insisi atat pe plan intern cat si international, apoi pe membri lor...si daca mai ramane loc si pentru oile ratacite.

In mod rational timpul si efortul investite in raspunsul dat si reprodus pe pagina anterioara, putea la fel de bine sa fie investit intr-o initiativa sau tentativa de a contacta "autoritatea" suedeza pentru a clarifica aceasta problema.
Daca e sa pui in balanta nu valoarea vanatorului pierdut in tranzit e ceea ce conteaza cel mai mult, ci faptul ca o institutie straina asteapta un raspuns de la o institutie din tara noastra. si ne facem ca ploua ..se inneaca porcii :roll:
Cat de greu era sa scrie un mail, prin care sa invite la dialog Asociatia Suedeza de Vanatoare sa stabileasca si sa clarifice conditiile examinarii si calitatii de membru vanator. Chiar nimeni din AGVPS nu e capabil sa redacteze un document intr-o limba straina de circulatie internationala?!?

Cam asa vad eu reprezentativitatea , nu sunt in stare sa se reprezinte pe ei insisi ... dar ne explica ce si cum,cat de important e pentru noi ca suntem membri FACE si CIC, ...dar nu suntem in stare sa contactam o alta asociatie care este si ea este membra FACE si CIC :oops: :oops:
Sharpshooter
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde Alin3006 pe 08 Apr 2015, 15:44

Pai regina poti fi chiar tu... :mrgreen:

E mai putin important, ideea e sa mearga stupul...
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde vinatorul iscusit pe 08 Apr 2015, 21:12

Nu inteleg ce probleme a avut Aghiuta, fara o rezidenta stabilita in tara respectiva(UE) poate vana fara probleme cu armele lui, in baza permisului de vanator permanent si a pasaportului european ptr armele de foc, cu conditia sa ia o asigurare de acolo ptr suma de 20€/an, si sa fie invitat .plateste la Asociatia Nationala o taxa ptr cate zile doreste, minimum trei zile pana la un an.asa am facut eu ani de zile in Franta am avut si rezidenta si atunci mi au dat ei pasaport european ptr armele de vanatoare.aici e mai complicat putin.si i tot tara UE, are aceeasi legislatieasa .ar trebui si la noi AGVPS, daca ne ar reprezenta cu adevarat sa incaseze taxa ptr vanatorii permanenti individual, online,sau direct.nu ai aceasta taxa nu poti vana la asociatia ta.o Agvps sau o Federatie este necesara, nu se poate fara!
ptr un judet, ptr doua judete, ptr trei judete si ptr toata tara.aceasta taxa sa fie modica zic eu de max.20-30€.
ce socoteala avem cu asociatiile care au fonduri de vanatoare este socoteala fiecaruia, ce plateste , ce primeste si cum vaneaza.asa fac astia cu ai lor 1000000 de vanatori la o populatie de 45mil.locuitori.
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde aghiuta pe 08 Apr 2015, 23:33

vinatorul iscusit scrie:Nu inteleg ce probleme a avut Aghiuta,

Pai,daca citeai ce-am scris, poate intelegeai.
vinatorul iscusit scrie: fara o rezidenta stabilita in tara respectiva(UE)

Am rezidenta stabila in Suedia.
vinatorul iscusit scrie:poate vana fara probleme cu armele lui, in baza permisului de vanator permanent si a pasaportului european ptr armele de foc, cu conditia sa ia o asigurare de acolo ptr suma de 20€/an, si sa fie invitat .

Reiau un pic problema ca sa nu trebuiasca sa mergi multe postari in urma.
Am avut invitatie de la un vanator suedez(NB ,nu de la o asociatie;aici nu exista obligativitatea asocierii) dar invitatia si respectiv permisiunea din partea politiei sa tii armele pe teritoriul Suediei tine doar trei luni,dupa care fie scoti armele de pe teritoriul Suediei,fie iei permis de vanatoare suedez in baza caruia se elibereaza si permisul de arme(licenta).
vinatorul iscusit scrie:plateste la Asociatia Nationala o taxa ptr cate zile doreste, minimum trei zile pana la un an.asa am facut eu ani de zile in Franta

Poate asa este in Franta.In Suedia daca esti invitat,nu platesti nimic si nu poti sta pe o invitatie un an;doar trei luni.
vinatorul iscusit scrie: am avut si rezidenta si atunci mi au dat ei pasaport european ptr armele de vanatoare.

Pai ce nevoie mai aveai de alt pasaport european din moment ce aveai pasaportul european eliberat de Romania?
vinatorul iscusit scrie: aici e mai complicat putin.si i tot tara UE, are aceeasi legislatieasa .

Aceeasi legislatie cu cine?
vinatorul iscusit scrie:ar trebui si la noi AGVPS, daca ne ar reprezenta cu adevarat sa incaseze taxa ptr vanatorii permanenti individual, online,sau direct.nu ai aceasta taxa nu poti vana la asociatia ta.o Agvps sau o Federatie este necesara, nu se poate fara!

Aici m-ai pierdut.Pai nu exista deja AGVPS?
Nu ne reprezinta ei intern si international?
Mai vrem o alta asociatie reprezentativa?
Oricum,ca sa concluzionez,problema mea a aparut cand am intrebat de ce nu recunosc permisul permanent de vanatoare romanesc,avand in vedere ca este eliberat cam in aceleasi conditii ca si cel suedez.
Au spus ca l-ar echivala cu placere daca "organul reprezentativ" ar fi luat legatura cu ei si le-ar fi explicat ca legislatiile sunt cam la fel,ca examenele se organizeaza cam la fel si ca permisele de vanatoare permanente nu se dau in Romania oricarui Gigel.
Acu' m-am facut mai bine inteles?
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde vinatorul iscusit pe 09 Apr 2015, 11:53

nu ai precizat daca aveai pasaport european ptr armele de foc,e ceva neclar in povestea asta;
eu am luat pasaport european din Franta cand am avut rezidenta ptr ca voiam sa mi schimb armele(sa mi iau si altele) si aduti aminte de accizele de acum cativa ani...era o idiotenie.am cumparat arme de acolo si nu le am inregistrat in Ro,si vanam si in RO mai mult,a fost mai simplu.Daca te duci cu directivele europene la nordicii astia o sa i convingi o sa rezolvi .in 2008 cred dupa ce am intrat in UE chiar si dupa,la serviciile de arme si munitii nu stiau inca ce i ala acord de transfer in UE al armelor de foc asa ca...este posibil.ce vreau sa intelegi este faptul ca tot ce am avut din Ro ,permis arma,permis vanator etc..au fost recunoscute intr o tara UE,nu vad de ce acolo nu este posibil...
cu respect,succes si sa stii ca TIN cu tine....
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde vinatorul iscusit pe 09 Apr 2015, 11:57

Aaaaa...sa stii ca fiind invitat nu platesti nimic nici acolo,dar DREPTUL de a vana in tara respectiva se face cu taxa aceea pe trei zile,o luna un an,pe un judet,doua,trei sau toata tara.asa platesc si localnicii...vorbim aici de altceva....
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde aghiuta pe 09 Apr 2015, 16:43

vinatorul iscusit scrie:nu ai precizat daca aveai pasaport european ptr armele de foc,e ceva neclar in povestea asta;

Imi pare rau pentru dezinformare.M-am dus in Suedia pregatit cu de toate:
1.Permis permanent de vanatoare romanesc (original plus copie tradusa si legalizata)
2.Permis de port arma (original plus copie tradusa si legalizata)
3.Permis european pentru arme, eliberat de politia romana (original plus copie tradusa si legalizata)
4.Cazier judiciar fara pata si proaspat eliberat inainte de plecarea din tara (original plus copie tradusa si legalizata)
5.Asigurare de accidente eliberata de o societate romana de asigurari, in vigoare la data intrarii in Suedia (original plus copie tradusa si legalizata)
vinatorul iscusit scrie:Daca te duci cu directivele europene la nordicii astia o sa i convingi o sa rezolvi .

I-am convins doar partial si doar cu documentele prezentate de mine(alea de le insirai mai sus).
Cat priveste directivele europene si alte amanunte gasibile pe site-ul AGVPS,nu aveam cum sa le duc nordicilor intr-o forma citibila si de ei.
Le-am trimis link-ul AGVPS si si-au cerut scuze,scriindu-mi ca nu stiu citi in frumoasa limba romana iar cu Google Translate le da cu virgula. :D
vinatorul iscusit scrie:ce vreau sa intelegi este faptul ca tot ce am avut din Ro ,permis arma,permis vanator etc..au fost recunoscute intr o tara UE,nu vad de ce acolo nu este posibil...
cu respect,succes si sa stii ca TIN cu tine....

Nici eu n-am inteles si de aceea i-am si "certat" putin pe suedezi.
Mi-au spus ca ei iau in considerare actele trimise de mine si ma considera cetatean de buna credinta(motiv pentru care mi-au si acordat o licenta temporara,pana in 2016)dar atata vreme cat nu au un contact institutional cu o asociatia similara lor,nu pot face echivalarea permiselor romanesti de vanatoare.
Multumesc oricum ca-mi tii pumnii.
aghiuta
Veteran

Mesajde tehărău pe 10 Apr 2015, 07:58

vinatorul iscusit scrie: cu respect,succes si sa stii ca TIN cu tine....

Cu totii il simpatizam pe colegul @aghiuta. Dorim sa poata continua sa vaneze si "acolo", fara a invata mai intai suedeza - termeni cinegetici.
Dar, de tinut, trebuie sa tinem cu dreptatea!
Sharpshooter scrie:
aghiuta scrie:
"Art. 2. - (1) A.G.V.P.S. este constituită din organizaţiile de vânători şi/sau de pescari
sportivi constituite pe principiul liberei asocieri şi afiliate la aceasta, pe care le reprezintă în plan
intern şi internaţional.

Art. 4. - (1) A.G.V.P.S. are următoarele atribuţii:
b) reprezintă şi apără interesele organizaţiilor afiliate, ale membrilor şi personalului angajat
al acestora în faţa autorităţilor interne şi internaţionale; "

In primul rand AGVPS ar trebui sa se reprezinte pe ei insisi atat pe plan intern cat si international, apoi pe membri lor...si daca mai ramane loc si pentru oile ratacite.

In mod rational timpul si efortul investite in raspunsul dat si reprodus pe pagina anterioara, putea la fel de bine sa fie investit intr-o initiativa sau tentativa de a contacta "autoritatea" suedeza pentru a clarifica aceasta problema.
Daca e sa pui in balanta nu valoarea vanatorului pierdut in tranzit e ceea ce conteaza cel mai mult, ci faptul ca o institutie straina asteapta un raspuns de la o institutie din tara noastra. si ne facem ca ploua ..se inneaca porcii :roll:
Cat de greu era sa scrie un mail, prin care sa invite la dialog Asociatia Suedeza de Vanatoare sa stabileasca si sa clarifice conditiile examinarii si calitatii de membru vanator. Chiar nimeni din AGVPS nu e capabil sa redacteze un document intr-o limba straina de circulatie internationala?!?

Cam asa vad eu reprezentativitatea , nu sunt in stare sa se reprezinte pe ei insisi ... dar ne explica ce si cum,cat de important e pentru noi ca suntem membri FACE si CIC, ...dar nu suntem in stare sa contactam o alta asociatie care este si ea este membra FACE si CIC :oops: :oops:

AGVPS-ului i se pot aduce vagoane de acuze indreptatite. Insa aici cred ca se confunda usor esenta topic-ului.

In targ, un ardelean sedea gandind ancestral langa o gloaba. Geamasul, cu gand de chilipir, il abordeaza olteneste, cu chef de vorba, iscoditor:

- Ia zi bade, al mata e calul asta?
- ...Al meu...
- E tanar?
- ...Batran...
- Vederea o are buna?
- ...E orb...
- Da' baremi aude?
- ...E surd...
- Da' picioarele le are zdravene?
- ...Ii beteag...
- De tras, trage?
- ...Ba...
- Si-l vinzi?
- ...Nu...
Olteanu', ravasit de calmul ardeleanului si de situatia ridicola, se enerveaza:
- Si la ce dracu' l-ai mai adus in targ?!?
- ...No, da-pai sa-l FAC DE RAS!...

Cam asta a intentionat colegul @aghiuta cand a initiat acest topic. Ca daca dorea sa-si rezolve problema, o scria intr-o cerere. Care cerere, trebuia adresata institutiei care elibereaza permisele de vanatoare permanente, adica pe la Ministerul Mediului si, pentru sustinere, la AGVPS. Poate AGVPS-ul sa se laude cu ce vrea el, dar nu are competente in a echivala permise de vanatoare! Iar, nesesizat scris, nici un functionar al vreunei institutii (institutie - Organ sau organizație (de stat) care desfășoară activități cu caracter social, cultural, administrativ etc - iar AGVPS nu e "de stat"), nu isi va ocupa timpul, autosesizandu-se!
Confuzia vine si de la legislatia asta a noastra. Vanatorii mai vechi, primeau permisul de la AJ. Ai mai noi, au facut dosarul pe la vreun AJ si au ridicat permisele tot de acolo, (unii au mai dat si cate ceva pe la cate cineva), au vazut in comisie pe cineva de la AG (Ala-i Selaru, sef la vanatoare la Bucuresti... -Aaaa, cu cine am dat eu examen, cu seful vanatorii!...) si au girat cu prezenta lor implicarea in obtinerea permisului - cum bine zicea @MAV, si gata: in intelegerea colectiva AGVPS = vanatoarea in RO. Unora din AG le-a si convenit aceasta eticheta, din moment ce au contribuit la aplicarea stantei. Dar, iata ca se vede si aversul medaliei si te ia lumea-n stromeleac si cand putea sa-i ia pe altii...
Revin. Una e sa critici AGVPS-ul ca nu a facut mai mult in a reprezenta vanatorul roman si alta e sa astepti rezolvarea problemei din partea lor. Si, fara sa mai citesc tot topicul, din memorie, parca scria cineva ca suedezii echivaleaza permisele nemtilor, danemarcilor( :roll: asa o fi corect :mrgreen: :D :oops: ), finlandezilor, cetateni UE. Prin omisiune, intelegem ca englezilor, francezilor, italienilor, spaniolilor, nu le echivaleaza permisele. Ups!, in acest caz, nu prea vad cat de usor vor fi echivalate permisele de vanatoare ro. Si de ce?!...
Se mai face o confuzie. Uniformizarea legislatiei tarilor UE. Aici, se fac recomandari si eforturi de uniformizare. Dar, pana se va ajunge la uniformizare, mai e! De fapt, nici nu cred ca va exista uniformizare. Nu exista ea in USA, EU va avea diferente si mai mari. Permisele auto au fost echivalate mai rapid, regulile de obtinere au fost/sunt cam aceleasi, utilizatorii in numar urias, traficul marfurilor ar fi devenit un calvar de ar fi fost altfel, asa ca nu e cazul sa facem o similitudine cu permisul de vanatoare. Dar sa nu credeti ca veti vedea curand un absolvent al Universitatii Targoviste, angajat medic in Suedia (am eu o cunostinta care a terminat medicina pe la Targoviste - parca - sau undeva aiurea).
Tot prin prima pagina scria un coleg despre legislatia diferita in domeniul vanatorii, de la tara la tara. Cam naspa de echivalat, dar nu imposibil.
Deci, dragi colegi, cei ce aveti indoieli, va rog sa recititi topicul si sa despartiti spetele. Intelegand cine se ocupa si cu ce, pricepem si ce e de facut. Si de schimbat.
tehărău
Veteran

Mesajde wachtelfeld pe 10 Apr 2015, 12:44

Poti sa-l faci si de ras, poti sa-l faci si de fala, poti sa faci orice vrea fiecare, dar la momentul asta-i uzat moral si nu mai ai ce sa-i faci....oricat de mult bine ar face de-acum incolo. Exista si aspectul asta. De fapt in orice societate exista, ca vrem sau nu. Ne facem ca nu vedem, devenim complici ca altfel se vede ca nu se poate, asta-i soarta si n-ai cum sa scapi de ea....poate intr-alta viata. Dar fiecare, in sinea lui, atunci cand se uita inlauntrul sau stie...trist. :(
Un amic plecat de vreo 30 de ani din tara spunea : una din cele mai mari tragedii cu care se confrunta Romania este faptul ca oamenii de calitate niciodata nu vor face multi purici in posturile de conducere, nu le doresc, nu le pot obtine si daca ajung acolo cer imediat sa plece. Si nu-I de mirare, la cata mitocanie exista acolo !
wachtelfeld
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 10 Apr 2015, 13:03

Corect, dar si ce spune @teherau are sens. Pai hai sa o luam invers:vine un suedez la noi si vrea cocos de munte, ca la ei se impusca... Cat timp exista diferente apar astfel de situatii. La ei e una, la noi alta. E drept si ca asta nu are legatura cu faptul ca nu s-au facut demersuri pentru legalizare. Insa fata de atitudinea din trecut, cand AGVPS ar fi ignorat complet ceva venit de la noi, acum macar au reactionat cumva. E mai mult decat nimic...
Alin3006
Veteran

Mesajde tehărău pe 10 Apr 2015, 13:23

wachtelfeld scrie:Poti sa-l faci si de ras, poti sa-l faci si de fala, poti sa faci orice vrea fiecare, dar la momentul asta-i uzat moral si nu mai ai ce sa-i faci....oricat de mult bine ar face de-acum incolo. Exista si aspectul asta. De fapt in orice societate exista, ca vrem sau nu. Ne facem ca nu vedem, devenim complici ca altfel se vede ca nu se poate, asta-i soarta si n-ai cum sa scapi de ea....poate intr-alta viata. Dar fiecare, in sinea lui, atunci cand se uita inlauntrul sau stie...trist. :(
Un amic plecat de vreo 30 de ani din tara spunea : una din cele mai mari tragedii cu care se confrunta Romania este faptul ca oamenii de calitate niciodata nu vor face multi purici in posturile de conducere, nu le doresc, nu le pot obtine si daca ajung acolo cer imediat sa plece. Si nu-I de mirare, la cata mitocanie exista acolo !

Îţi dau dreptate total. Imediat ce am timp îmi exprim opinia şi vă întreb ce soluţii vedeţi.
tehărău
Veteran

Mesajde wachtelfeld pe 10 Apr 2015, 13:39

Pun pariu ca astia nu au probleme de reprezentare...zic eu, poate gresesc :D .
http://www.wehunters.com/post/1283
wachtelfeld
Veteran

Mesajde aghiuta pe 10 Apr 2015, 17:45

tehărău scrie:....
- ...No, da-pai sa-l FAC DE RAS!...
Cam asta a intentionat colegul @aghiuta cand a initiat acest topic.

Intentia mea a fost sa atrag atentia.Se pare ca ceva,ceva, am reusit;nu insa fara ajutorul vostru.
Acu',daca s-a nimerit sa fie facut AGVPS de ras,nu e vina mea.
Nu eu m-am laudat prin statute cu alea si alelalte, de toti pot crede ca daca esti membru afiliat esti ca in sanul lui Avraam si-ti curge numa' lapte si miere prin fata.
tehărău scrie:Ca daca dorea sa-si rezolve problema, o scria intr-o cerere. Care cerere, trebuia adresata institutiei care elibereaza permisele de vanatoare permanente, adica pe la Ministerul Mediului

Cam pe cand am initiat topicul,am trimis si un mail cu o "e-cerere" la adresa: srp@mmediu.ro
Pana in sfanta zi de azi, n-am primit niciun raspuns;nici ca-i laie,nici ca-i balaie.
tehărău scrie:Confuzia vine si de la legislatia asta a noastra........... in intelegerea colectiva AGVPS = vanatoarea in RO. Unora din AG le-a si convenit aceasta eticheta, din moment ce au contribuit la aplicarea stantei. Dar, iata ca se vede si aversul medaliei si te ia lumea-n stromeleac si cand putea sa-i ia pe altii...

Ai perfecta dreptate.
In Romania fiecare stie cum se face ciorba celuilalt si,mai mult, se si lauda ca o face mai buna,da' daca le ceri sa-ti dea o farfurie de ciorba,te trimit de la Ana la Caiafa.
Noi nu ne putem plange ca n-avem legislatie.As spune ca avem chiar exces de reglementare.
Parte noastra proasta este ca nimeni nu-si vede de patratica lui de care sa si raspunda.
In caz ca ai nevoie de ceva,te bati cu morile de vant.Nimeni n-are treaba cu nimic.
E cam ca pe vremea cand exista "raspunderea colectiva";toti si nicunul.
tehărău scrie:Si, fara sa mai citesc tot topicul, din memorie, parca scria cineva ca suedezii echivaleaza permisele nemtilor, danemarcilor( :roll: asa o fi corect :mrgreen: :D :oops: ), finlandezilor, cetateni UE. Prin omisiune, intelegem ca englezilor, francezilor, italienilor, spaniolilor, nu le echivaleaza permisele. Ups!, in acest caz, nu prea vad cat de usor vor fi echivalate permisele de vanatoare ro. Si de ce?!...

Hai sa nuantam putin,daca mi-e permis.
Cei enumerati mai sus si carora li se echivaleaza fara examene de diferenta permisul de vanator,sunt in numar destul de mare si rezidenti suedezi,lucrand in diferite sectoare aici.
Cetatenii din aste tari nu vorbesc toti, la marele fix, suedeza.Dar vorbesc "vanatoreasca bazalis".
Anglii,francii,hispanicii nu prea stau prin Suedia;stau destul de bine si la ei acasa.
Eventual, in Suedia, vin la o vanatoare mai altfel decat pe la ei,asa ca nu-i intereseaza echivalarea.
Romani sunt destui in Suedia,nu stiu cati sunt si vanatori.
Ce stiu,din raspunsul primit de la Naturvårdsverket,este ca sunt primul roman care le-a pus o astfel de problema(nu degeaba am nick-name-ul pe care-l am. :twisted: )
tehărău scrie:Intelegand cine se ocupa si cu ce, pricepem si ce e de facut. Si de schimbat.

Cum spuneam putin mai sus.
In Romania toti se pricep la toate,toti stiu ce are de facut vecinul.
Docenta si-o dau in fotbal,politica si medicina.
Alin3006 scrie:Pai hai sa o luam invers:vine un suedez la noi si vrea cocos de munte, ca la ei se impusca...

Pai Aline,eu n-am cerut suedezilor sa vanez reni (nu se vaneaza in Suedia) si m-au refuzat.
Am cerut echivalarea permisului permanent de vanator,emis de o alta tara europeana.
P.S.
Cand a sa vina un suedez sa se stabileasca definitiv in Romania,sa mi-l arati si mie.
Nu de alta da' e de pozat si de dat exemplu planetar. :lol:
Da' ce ne facem daca vine totusi unul si cere,ca mine,echivalarea permisului lui de vanator?
Ii intoarcem vizita si-i spunem ca pana ce suedezii nu-i echivaleaza lu' @aghiuta permisul,nici el n-o sa vada echivalarea ? :lol: :lol:
Alin3006 scrie:Insa fata de atitudinea din trecut, cand AGVPS ar fi ignorat complet ceva venit de la noi, acum macar au reactionat cumva. E mai mult decat nimic...

Corect.
Este mai mult decat nimic,dar,avand experienta in traiul din Romania,stiu ca raspunsul de la o autoritate/institutie vine si in functie de cine intreaba.
Vezi tu Aline,asta este o alta deosebire dintre Romania si Suedia.In Romania se raspunde nuantat,daca se raspunde.
In Suedia autoritatile raspund si incearca sa rezolve(in masura posibilului) oricare cerere trimisa de orice cetatean sau rezident.
Aici institutiile sunt realmente in slujba cetateanului,functionarii constientizeaza ca salariul lor provine din taxele platite de contribuabilii care le scriu iar cetatenii stiu si au si cum sa sanctioneze institutia care-si bate joc de contribuabil.
aghiuta
Veteran

Mesajde tehărău pe 10 Apr 2015, 18:00

@aghiuta, de acord cu tine.
Dar cred că era normal să ne spui şi de cererea aia, că , de ştiam, schimbam pledoaria.
Doi. Nu sunt de acord cu aia cu "contează cine-n treabă", decât dacă nuanţezi. Că io intrebai. Şi?!?...

PS. Am facut-o cu plăcere!
tehărău
Veteran

Mesajde aghiuta pe 10 Apr 2015, 18:30

tehărău scrie:@aghiuta, de acord cu tine.
Dar cred că era normal să ne spui şi de cererea aia, că , de ştiam, schimbam pledoaria.

Pai ce era de zis? Ca am trimis o e-cerere la care n-am un raspuns ?
In plus,fiind forum cu si despre vanatoare,am postat cam ce ma durea ca vanator.
E drept ca si M.Mediului la fel cu ala al Agriculturii sau cel de Interne si cine mai stie ce alte comitete si comitii mai au treaba cu vanatoarea,da' pe forumurile lor nu-s membru.
Inca. :mrgreen:
tehărău scrie:Doi. Nu sunt de acord cu aia cu "contează cine-n treabă", decât dacă nuanţezi. Că io intrebai. Şi?!?...

Nu neaparat cred ca tu ai opinci mai vrezi sau basca mai albastra;eu ziceam de sistemul din Romania.
Hai sa-ti exemplific,da' fara nume. :wink:
Am facut o cerere la o institutie a statului,solicitand ceva ce mi se cuvenea de drept.Am stat si am asteptat,am sunat si iar am asteptat si,cand ma cam saturarsem de asteptat,am apelat la cineaaaa,care cunostea pe altcinevaaa care a dat un telefon undevaaa si,ce sa vezi ?.
M-au cautat ei si mi-au adus hartia.
tehărău scrie:PS. Am facut-o cu plăcere!

Stiu.
Si-ti multumesc.
aghiuta
Veteran

Mesajde vinatorul iscusit pe 10 Apr 2015, 20:27

Agiuță, ai sa razi......eu cunosc un suedez care s a stabilit in Ro, este patronul unui mare site de vanzari, anunturi etc....si i din Sibiu......cand vrei poza lui imi spui.....
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde vinatorul iscusit pe 10 Apr 2015, 20:28

Aghiuta.(nu Agiuta)...scuze.....
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde aghiuta pe 10 Apr 2015, 20:34

vinatorul iscusit scrie:Agiuță, ai sa razi......eu cunosc un suedez care s a stabilit in Ro, este patronul unui mare site de vanzari, anunturi etc....si i din Sibiu......cand vrei poza lui imi spui.....

Curajos om. :lol: :lol:
Probabil se numeste Björn.
aghiuta
Veteran

Mesajde tehărău pe 11 Apr 2015, 06:06

aghiuta scrie:
tehărău scrie:
tehărău scrie:Intelegand cine se ocupa si cu ce, pricepem si ce e de facut. Si de schimbat.

Cum spuneam putin mai sus.
In Romania toti se pricep la toate,toti stiu ce are de facut vecinul.
Docenta si-o dau in fotbal,politica si medicina.

Am apreciat raspunsurile, inclusiv citite pe diagonala. :wink:

Citatul de mai sus, despartit din context, poate avea o nota care sa te irite.
El era asa:

tehărău scrie:Deci, dragi colegi, cei ce aveti indoieli, va rog sa recititi topicul si sa despartiti spetele. Intelegand cine se ocupa si cu ce, pricepem si ce e de facut. Si de schimbat.

Pregateam o alta postare, ce o am de mult in cap. Acum, ca lucrurile evolueaza pe forum in spirit constructiv, cred ca e cazul sa o supun atentiei si dezbaterii. Numai un pic de timp sa am...
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 11 Apr 2015, 06:23

wachtelfeld scrie:Pun pariu ca astia nu au probleme de reprezentare...zic eu, poate gresesc :D .

Nu au! Dar nici nu ne putem trezi, printr-un miracol, in locul lor. Din pacate, evolutia fireasca e sa involueze ei.
Dar, eu stiu ca tu ai facut multe ca "reprezentativitate" a vanatorilor romani si ai facut-o cu cinste. Cand ai de gand sa ne povestesti si noua cum e la case mai mari? De unde ai vrea sa stim? Ne esti dator niste poze si ceva comentarii, macar minimalist.
Ca patria muma a investit in tine, sa ajungi unde ai ajuns si acum te dai cu chiaburii :D :!:
tehărău
Veteran

Mesajde aghiuta pe 11 Apr 2015, 08:34

tehărău scrie:
Citatul de mai sus, despartit din context, poate avea o nota care sa te irite.
El era asa:

tehărău scrie:Deci, dragi colegi, cei ce aveti indoieli, va rog sa recititi topicul si sa despartiti spetele. Intelegand cine se ocupa si cu ce, pricepem si ce e de facut. Si de schimbat.

Niciodata nu m-au iritat discutiile inteligente,duse cu eleganta si cu,filosofic vorbind,contradictii neantagoniste. :)
Ma irita nesinceritatea,prostia,obtuzitatea,incapatanarea(nu tenacitatea),etc.
Ma irita si reclamele mincinoase,de tipul:
"Veniti alaturi de noi si va vom oferi:
- multitudine de oportunitati
- unitate si solidaritate
- initiativa si creativitate
- eleganta."
Apoi,dupa ce ai luat "mireasa", constati ca din lista de mai sus ai capatat doar acronimul. :lol:
aghiuta
Veteran

Mesajde tehărău pe 14 Apr 2015, 03:48

aghiuta scrie:Ma irita si reclamele mincinoase,de tipul:
"Veniti alaturi de noi si va vom oferi:
- multitudine de oportunitati
- unitate si solidaritate
- initiativa si creativitate
- eleganta."
Apoi,dupa ce ai luat "mireasa", constati ca din lista de mai sus ai capatat doar acronimul. :lol:

Asta-i tare! :wink:
tehărău
Veteran

Mesajde Ghinda pe 14 Apr 2015, 07:14

tehărău scrie:
wachtelfeld scrie:Pun pariu ca astia nu au probleme de reprezentare...zic eu, poate gresesc :D .

Asa era la Luxemburg!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde tehărău pe 14 Apr 2015, 07:18

Nu stiu cat e consecventa si cat "idei putine dar fixe"...
Am scris ceva dar a iesit tot:

tehărău scrie:AGVPS -ul a fost structura unica care conducea vanatorimea. Alternative nu existau. "Sa traiti dom' Director" era obligatoriu si alta opinie nu puteai sa ai nici daca erai antrenat pentru supravietuire in conditii extreme. In structura aia lucrurile erau clare si nu prea era loc de comentarii: tot vanatorul mai carcotea, ca asa faceam cu totii, era o moda sa arati ca "in strainatate" e mai bine si noi suntem oropsiti. Si atunci ca si acum, adevarul era undeva la mijloc. Pentru ca cei pusi sa conduca se bucurau si de avantaje dar trebuiau sa aibe si performante pentru ca erau luati de urechi de altii. Si principiul dominoului functiona pana la gonasul care dorea sa poarte pusca si venea si el cu o sticloanta "sa faca cinste" cand ii zicea paznicul sa vina sa faca o hranitoare.
De bine, de rau, treaba mergea si atunci si vanat era, vanatorul avea ceva in traisa si se lasa cu chef mai in fiecare duminica...

Si pentru ca tot nu ne-a convenit (mai mult rusilor si americanilor decat noua), am facut ce am facut si sistemul ala care a fost lasat sa-si arate potenta 50 de ani a fost considerat inutil si am trecut toti la "capitalism". Chiar si rusii au facut-o. "Razboiul Rece" a fost de fapt denumirea data de cei care supravegheau ca planurile sa decurga normal, ca lucrurile sa nu se amestece, separatiei celor doua cai. Dupa 50 de ani, au tras linie si au decis ca ramane "capitalism". Chinezii incearca altfel: cele doua sisteme amestecate. Sa nu va mire, daca dupa alti 50 de ani (astia mai tineri, care mai apucati), sa se faca scontare din nou si sa se chimbe ceva in alta jumatate de Terra (aici sau acolo, dupa cum or da socotelile) si sa ramana un singur sistem al carui test va da cele mai bune roade. Cine va culege roadele, mai vedem... Globalizarea continua. Deja vorbim cateva limbi straine si vorbim vazandu-ne, cam pe tot globul. James Clavell a scris undeva prin seria lui de capodopere, ilustrand gandirea unui conducator chinez: "ce sunt 100 de ani la scara istoriei?!". Si avea dreptate.

Dar sa revin ca am dat-o vanatoreste, din Cola 'n Fanta...

Dupa schimbare ce-a facut vanatorul? Ce-a vrut! Ca tot era debandada, a cam profitat si a facut cum l-a taiat pusca lui. De ingrijit, nu s-a mai ingrijit ca inainte; de braconat - "doar in om sa nu dai"; hai cu spritul!. Asa s-a facut in toata tara, nu numai vanatorii au comis-o. Meritam, ca doar fusesem oropsiti... Precum fiul dement ce a fost strunit de tata pas cu pas. Cand a murit tac'su, i-a vandut toata averea si a baut-o la carciuma, c-a scapat de tiran. Dupa aia, matura printre mese, sa aiba unde dormi...

Conducerea AGVPS si-a vazut de treaba, mai bine, mai rau. Nu avea concurent, nu erau nou veniti potenti in sistem, erau bagati in seama la nivel inalt, nu prea erau motive de agitatie.
Au aparut "strainii". Mai o atentie, mai ca plateau mai mult, "strainii" trebuiau serviti! Ma rugam sa primesc autorizatie de urs (100 de milioane) si nu primeam, ca "strainul da 3000 de euro"... In fine, la AGVPS timpul trecea ca in "Morometii" lui Preda. Dar pentru altii trecea ca in "Viata ca o prada"! Repede! Astia din urma au facut bani. Muuulti! Au vrut sa cumpere fonduri. Si au cumparat. A aparut concurenta. Si AGVPS-ul s-a trezit ca, desi e condus de oraseni scoliti, in fata fostului "sofer de TIR" dar cu scoala vietii, are probleme economice. Si, si, si...
Solutii nu au prea avut. Si nici n-au cautat. Din functii nu trebuia schimbat nimeni! Pai cine e mai competent? Sincer, cred ca la nivel profesional chiar nu s-au ridicat multi. Ca nici carte nu prea se face iar cine face cinegetica acum, face ca ce sa faca altceva? Ce sanse sa castige un ban ar avea un absolvent? Revin: nu schimbam nimic! Nici salariile, ca de... toata viata bastan, doar n-o sa schimbam statutul omului. Umbla o vorba ca un director ar avea mai mult decat 6 paznici si un casier la un loc. Sa aibe, dar sa gaseasca solutii sa fie si vanatorul multumit, nu sa scumpeasca cotizatia si autorizatiile an de an si gata! Management, nu vrajeala din fotoliu! Au mai aburit ei cate un sponsor sa bage banu’ da s-au cam prins si astia si au lasat-o mai moale. Asa ca e greu de ei.

Paznicul ce sa faca cu salariul minim? Are familie. Se invarte printre oameni cu lovele. Vrea si el. Si face altceva ca sa castige. Pe langa casa. Sau afacere. Sau ce-l duce capul. De teren ramane timp mai putin. Masina de servici nu are. Vanatorul nu prea mai vine sa-si faca zilele. Ca si asa da o gramada de bani. Dreptate are toata lumea, dar intr-o mana...

Vanatorul. Aici iar e cu brizbrizuri...

Cel vechi, nu prea sta bine cu banii. Exceptia confirma regula. Nu prea mai are bani sa tina pusca. Nu mai tine nici cu ce stia el sa faca, sa-si mai linga ranile... Noroc ca e patima mare, ca ramanea demult fara fier in carca. Se lipsea! Da’ fara vechione nu prea merge treaba. Stie terenul. Stie goana. Stie trecatorile. Stie cel mai bine ce e in teren. Incercati o vanatoare fara el si vedeti ce iese...

Cel nou e ocupat. Are timpul dedicat vanatorii limitat. S-a facut vanator pentru deconectare si atat. Plateste dar vrea de cateva ori pe an sa stea “in post” sau sa-l duca paznicul sa-i arate animalul, si sa traga. In maxim doua, hai trei iesiri. Sa fie aproape. Adica cat merge masina si cam atat. Si daca-l duci mai mult, o faci cam degeaba: gafaie si calca peste toate crengile. Tropaie. Se impiedica si evident, injura. Piesa o doreste de trofeu. Unicat daca se poate, demna de echipamentul scump pe care il are. Stie lectia in care daca dai, trebuie sa primesti. Si-a bagat vreo 20 000 de euroi in echipament! In teren, nu mai devreme de 6 dimineata. Trezirea la 6. Seara nu-i problema. Dar dupa un weekend, nu-l mai vezi.

Am dus la limita cele doua conditii. Ceilalti, ne situam intre ele.

Acum, cu totii avem nemultumiri. Frustari. Imposibil de rezolvat de AGVPS, chiar daca-l pune sef pe nea Gheorghe. Nea Gheorghe e seful de grupa. Acum a mai imbatrinit, da’ cand era tanar, “nene, puteam sa conduc o tara! Ce zic eu o tara, un continent puteam sa conduc! Faceam asa: ...” Si te tine 2 ore in macroeconomie (el tamplar fiind de fel)! Mos Ion Roata e perpetuu. Cine vrea sa-l cunoasca, il invit. Nu pierde nimic. Aproape ca esti vanator degeaba daca nu-l cunosti pe nea Gheoeghe!

Iar v-am intors ca mistretul in goana (pe cei care n-ati pierdut sirul si ati avut rabdare sa stati la palavre pana aici). Buuuun.

Ce face vanatorul vechi cand nu mai poate? Il mai ia la ture pe cate unul pe la vanatoare. Ca in sedinte nu-l invita nimeni. Si se descurca si el cum poate; ca doar stie. Eu ii dau dreptate. Intai sa se faca ordine cu ai de au furat de la lume si apoi cu el. Cand eram mic, pe la 11 de dimineata, era o emisiune de muzica populara. La radio, ca Tv nu era la ora aia. Parca o aud pe Ioana Radu:

“- Toata lumea-mi zice lotru, pai toooata luuumea-mi zice lotru,
C-am furat un lemn din codru, pai c-am furat un leeemn din coodruuu!”

Mintea mea de copil a inteles ca trebuie sa mai inchizi si ochii. Folclor si intelepciune populara.

Acum cel nou: pai asta face ce vrea el! S-a cam prins ca la AGVPS si-o cam fura si s-a mutat la privat. Ala, pe bani, nu-s cum face da’ rezolva cerinta...

Forumistul.
Forumistul e specie noua. Amestecatura. Om bogat, om sarac. Doct si incult. Sacerdot si ateu. In marea majoritate tanar. Adica pana in 45 de ani. Ceilalti nu prea s-au acomodat cu tehnologia. Cei care au facut-o, sunt peste medie. Adica ori cu carte facuta atunci, ori nativ deosebiti. Avand la dispozitie acest Turn Babel al comunicatiei, pierde(sau nu) ore, zilnic, pe forum.

Marea majoritate se informeaza. Au de unde! Belea!
Altii, ii informeaza. Unii dintre acestia din urma o fac din interes. Adica se baga, dar din ce scrie pe aici poate sa-i iasa si lui o vanzare, publicitate, un folos, acolo... E foarte onorabil cand o fac fatis. E ca un profesionist care stapaneste si fineturile meseriei. Faptul ca si produce de pe urma forumului nu inseamna ca nu e si un bun membru al tagmei. Sau ca vede doar profit din forum. Cel mai concludent exemplu pentru mine e prietenul meu @Alin 3006. Cand il sun si nu-mi raspunde, stau si imi fac complexe daca nu cumva trebuie sa mai si ofer, nu numai sa cer si m-a pus omul pe “apelanti blocati”! :oops:

Nu stiu nici un caz dar as dezaproba un manipulator, un interesat fara scrupule. :evil:

A mai nobila categorie e aia a gentilomului! Stie omul de nu-l mai cuprinde si da si la altii. Daca ar fi dupa mine, le-as face statuie. Sau nume de strada. Cetateni de onoare. La nivel virtual, da’ as face ceva pentru ei! Cine face consiliere, divertisment, pedagogie si ce mai vreti voi, in ziua de azi, GRATIS? Asa ca astia merita RESPECT! :wink:

Si ce face forumistul...? Ati ghicit, forumeste! Adica citeste, isi ia inima in dinti si scrie. Care argumentat, care bazaconii. Unii intreaba, altii raspund. Unii critica, altii lauda. Unii stiu, altii se baga in seama. Unii sunt amuzanti, altii iti strica ziua. Unii injura, altii injura...
Si pe cine injura in special? Pe ala care-l necajeste: ca nu i-a dat dreptate ca pusca lui e a mai tare, ca ca el nu mai tinteste nimeni, ca daca-i zici de cratima ii zici de mama, ca in padure nu-i treaba cum o vrea el... Cate odata are dreptate, cate odata o da de gard de-ti vine sa-l banezi! Ca daca nu-l banezi la timp, te scoate el de pe pagina. Cat ar fi mancarea de buna si de ieftina, tot nu frecventezi carciuma unde iti iei cate o injuratura de la alti clienti ca vor ei numai manele si tu ai zis de romante...

Si-l mai necajeste pe forumist si AGVPS-ul. Ca el ii ia banii si nu-i da mai nimic. “Ca vanatoarea a ajuns un sport scump si ramane cine poate, cine nu, la revedere!”. Raspunsul asta nesimtit poate avea si alternative. Si va avea. E in legea firii sa fie asa. Daca nu ai tu solutii, are altul. Ok, am ajuns la injuraturi. Virtuale. Acum AGVPS-ul a inceput sa ia si altfel de contre. D’alea naspa, ca nu prea mai plateste omul si nu iese contabilitatea. Si a inceput elefantul sa simta ca i-a intrat furnica in ureche. Si a ripostat si el cum stia: a inceput sa tropaie pe furnici! Nu era nici un bai daca o facea aici. Un cont frumusel si hai sa va zic cum vad eu treaba... bla, bla, bla. Omeneste. Cine voia sa inteleaga, pricepea. Da’ elefantul nu se coboara la nivelul furnicii si o vrea strivita. Dar nici asta nu era o treaba naspa daca nu o facea pe banii nostri. Pai daca reprezentantii statului ne muiesc zilnic, de ce n-ar face-o si statul in stat, AGVPS-ul, prin reprezentantii nostrii? Si ne trezim injurati, la gramada. Fara diferentieri. “Forumistii” - si gata!

S-a raspuns pertinent, de catre cel indreptatit. Din respect pentru cei pe care i-am mentionat mai sus si care reprezinta chintesenta forumului, am postat si eu si altii.
Multi dintre cei la care ma asteptam sa ia atitudine si care au ce spune cand vor, n-au facut-o. In naivitatea mea, vedeam cum din codru ies, unul cate unul, vechi vrasmasi, vlajnici barbati care pun umar langa umar la greu si stau in calea navalitorului. In naivitatea mea, inca mai cred ca secventele din “Dacii” si “Nemuritorii” ar putea fi intalnite si pe viu... Copilarie cu filme western.
Unii au promis ca nu o sa mai scrie decat despre tehnica.
Altii au avut motive si s-au retras de pe forum.
Sunt si oameni care nu se baga.

Generatii intregi de copii au luat calea Stambulului. Zice istoria. Daca eram slujbas al Imperiului, as fi ales ce-i mai frumos, zdravan si cu privire agera. De prasila lasam ce nu-mi placea. Pe urma stim ca: “capul plecat, sabia nu-l taie!”.

Apoi sunt si cei carora raspunsul li s-a parut a fi complet si au cosiderat ca nu mai trebuie adaugat nimic. Sincer, nu i-am inteles pe niciunii: chiar daca vecinul este un bou cu care nu vorbesti de ani de zile, daca-i intra hotii in casa, pui mana pe par si sari si-l aperi!

Dar un spatiu virtual isi are propria evolutie si as gresi daca l-as asimila concretului.

Raspunsurile - mare parte de aprobare.
Exact ce era nevoie pentru a se vedea ca virtualul ar putea deveni concret. Si ca suntem multi. Au fost si propuneri de a trece la fapte. Asta pentru ca printre noi sunt si oameni care au facut ceva in viata. Dar, ca tot a fost vroba intr-o postare de iesit in strada, cati romani vedeti voi in strada? Uitati de asta!

“Mamaliga nu explodeaza” scotea patriotismul din noi cand ne-o spuneau vecinii, dar cam aveau dreptate. :evil:

Treaba e alta. Ca subtil, s-a incercat inocularea ideii ca sunt “forumistii” si “AGVPS-ul”. Noi si ei, unii contra altora. Nimic mai neadevarat!
Ca forumistii sunt cei cu pusca si masina scumpa iar “AGVPS-ul” e reprezetat de “marea masa”.

Fals! A fost raspunsul nostru contra celor ce au permis ca in revista noastra, sa fim injurati la gramada (eu m-am si semnat). Institutia “AGVPS” in sine e normala si ar trebui intarita. Managementul ar trebui sa aibe target-uri si sa aibe venituri in functie de realizari. Realizarile sa nu fie numai de ordin economic. Serviciul juridic ar trebui sa fie competent si parte la toate propunerile legislative, inclusiv la cele legate de portul de arma. Si sa apere interesele vanatorului. Transparenta ar trebui sa fie totala. Aroganta ar trebui sa se manifeste doar in cazul in care cealalta parte o merita!

Am pusca si masina, ambele scumpisoare. Cu toate astea particip la facut observatoare. Pe care le folosesc “strainii”, ca de acolo vin banii. Asa o fi, dar nu-i normal! Cu masina am carat colegii de grupa si paznicii mult mai mult decat masina AGVPS-ului. Nici asta nu mi-a convenit dar am facut-o din respect pentru oamenii aia. Dar angajatii platiti de noi ar trebui sa aibe statut de angajat. Sunt angajatii nostri iar noi suntem angajatori. Iar asta nu se va intampla decat cand vom avea alti oameni la varf. Atat la nivel de reprezentanti ai vanatorilor in structurile locale cat si la nivel managerial. “Calul batran nu-l mai inveti in buiestru...”

PS: Ca tot a inceput sezonul la “coruptie”, care tineti pariu ca daca se baga la purificat un judet, se pensioneaza astia de nu gasim personal calificat sa acopere posturile? :twisted: 8) :mrgreen:

si

tehărău scrie:Parerea mea ar fi urmatoarea:
Suntem membri unei structuri colective puternice. Dar care sufera prin portitele lasate de regulamentele de functionare. Sa fac o paralela putin fortata si care suna rau, dar se potriveste: CAP-ul de alta data. Avea cu ce, avea si cu cine. Dar avea si functionari ce trebuiau sa asigure bunul mers. Si nu au prea mers. Nu se pot compara nici acum, dupa ani multi, zonele colectivizate cu cele ce au fost lasate in administrarea proprietarilor. Cand nu e al tau, nu te trage ata sa faci ceva. Iar functionarul va trage jarul pe turta lui de va avea ocazia. Pe la noi era o vorba cand se dorea sa razi de cineva ce a castigat putin: -Ai luat "una din trei, ca la CAP!", si aratai degetul mare infipt intre aratator si inelar... Taranii coseau fanul si il faceau capite. Si din trei, una era a ta si doua ale CAP-ului. Brigadierul inchidea ochii si te lasa sa o iei pe cea pe care ti-o pregateai: era mai mare si mai indesata. De fapt, faceai cam juma/juma cu CAP-ul. Ar fi trebuit sa fi multumit. Dar, la o analiza mai atenta, casa a mai instarita era a brigadierului iar Dacia avea el, gestionarul de la Cooperativa, presedintele. Truditorului nu ii ramanea mare lucru... Si atunci existau organe restictive si legea 18. Iti tataia curul pana faceai o smecherie...
Acum, fara un regulament de functionare prin care angajatul pe functie de conducere poate fi controlat de catre actionari (noi, membrii cotizanti), iar activitatea acestuia supusa unui contract prin care trebuie sa atinga niste obiective intr-un anumit buget si totul transparent, pierdem timpul si banii deopotriva. Directorul va inchide ochii la membrii din consilii iar acestia la activitatea directorului. Despre cenzori, ce sa zic... cati functionari dovediti ati vazut / auzit? Ce pedepse au primit? Au averi zdravene, ce nu credeti ca provin din salarii si recompense? Are cotizantul de platit anual cat nu face? Cu cat cheltuie acum cu vanatoarea poate face el linistit doua saptamani pe an vanatoare in alte parti? (un prieten forumist mi-a trimis tarifele si ma incadrez). E carnea de mistret din padure mai scumpa decat cea de porc din galantar? Vrei sa impusti un trofeu dar nu poti pentru ca nu ai buletin (si euroi) de austriac? Daca da, exista si solutii. Nu miraculoase, ca e greu sa faci ceva bun si dezinteresat.
Schimbarea trebuie facuta din interior. La grupe, trebuiesc alesi oameni potriviti care sa aiba drept de vot in Adunarile Generale si care au idei si coloana vertebrala. Ei vor putea schimba Statutele cu unele tip scandinav.
Pana atunci, facem ce putem. In primul rand, acum, un contract de management pentru directori ar fi ideal. Problema e ca multi cotizanti AJVPS inca cred ca directorul, secretarul, paznicul, e seful lor, nicidecum nu constientizeaza ca este un angajat al sau, al micului actionar. Asta trebuie sa contina, in primul rand noile statute. Contractul de management.

scrise cu ceva timp in urma. Pana expun altfel problema mea si pentru ca mi se par un nimerit preambul, vi le propun spre citire la cafeaua matinala. Revin.
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 14 Apr 2015, 12:10

Buna seara my friends,

Am o nedumerire si as vrea sa ma ajutati la elucidare:

tehărău scrie: Vanatorii mai vechi, primeau permisul de la AJ. Ai mai noi, au facut dosarul pe la vreun AJ si au ridicat permisele tot de acolo, (unii au mai dat si cate ceva pe la cate cineva), au vazut in comisie pe cineva de la AG (Ala-i Selaru, sef la vanatoare la Bucuresti... -Aaaa, cu cine am dat eu examen, cu seful vanatorii!...) si au girat cu prezenta lor implicarea in obtinerea permisului - cum bine zicea @MAV, si gata: in intelegerea colectiva AGVPS = vanatoarea in RO. Unora din AG le-a si convenit aceasta eticheta, din moment ce au contribuit la aplicarea stantei. Dar, iata ca se vede si aversul medaliei si te ia lumea-n stromeleac si cand putea sa-i ia pe altii...

wachtelfeld scrie:Poti sa-l faci si de ras, poti sa-l faci si de fala, poti sa faci orice vrea fiecare, dar la momentul asta-i uzat moral si nu mai ai ce sa-i faci....oricat de mult bine ar face de-acum incolo. Exista si aspectul asta. De fapt in orice societate exista, ca vrem sau nu.

viewtopic.php?f=55&t=14170&p=208185&hilit=andrei+plesu#p208185

Si neaparat de recitit:

viewtopic.php?f=55&t=6498&p=176979&hilit=andrei+plesu#p176979

Cam de aici as vrea sa plec cu discutia.Daca suntem de acord cu aceste afirmatii, hai sa cautam impreuna, solutii.
Forumul, prin membrii sai, dezbate. Ca va tine sau nu cineva cont de ce se scrie aici, vom vedea.
Vanatoarea place atat de multor categorii sociale incat pronosticurile pe care le putem face in legatura cu viitorul formelor de legiferare, administrare si organizare a ei in tara noastra (mi-am propus sa nu mai pun botul la subtilitatile astea cu impact pe termen lung de genul romanica, ro., etc) este imposibil. La partide de vanatoare s-a pus la cale viitorul a milioane de oameni. Imparati, regi, presedinti s-au tot intalnit la vanatoare si au hotarat. Actual, la noi, politicieni de prin toate partidele au aceasta pasiune. Mai sunt apoi interesati de soarta vanatorii functionarii din aparatul de stat. Si astia au un cuvant greu de spus despre cum isi vad interesul prezent si viitor in vanatoare. Si pescuit. Ca si pescuitul tot al nostru e. Chiar daca al mai apreciat peste e considerat cel din ape reci. Exista o categorie de persoane ce sunt inebunite dupa gust de vanat, dar si dupa somon. Si cum acest peste este gatit cel mai bine de bucatarii francezi, au constituit organizatii francezo-somonice, ce se aduna cand si cand si hotarasc cam ce mirodenii ar mai trebui adaugate in borsul mondial, sa iasa pe gustul lor. Cred ca sunt suficiente argumentele pentru a vedea cam ce valoare are parerea noastra in balanta cu interesele celorlalti.

Dar sa nu disperam. Sunt numeroase exemplele cand s-au schimbat din temelii dinastii, imperii, oranduiri. Si totul, plecat de la oameni necunoscuti, plebei, dar increzatori.
Buuun! Adica AGVPS nu-i bun! Aici, iar vreau sa fac o paranteza. Ce intelegem cand rostim acest acronim? Majoritatea (cum am demonstrat mai sus), inteleg organizarea vanatorii in Romania. Nu sunt multi care sa despice "firu-n patru" si sa vada cum e organizat AGVPS-ul. Nici eu nu stiu clar (nu vreau si nici n-am timp sa fac pe jurnalistul de investigatii), dar incerc o varianta minimalista.
Cei interesati si fara reactii alergice, pot consulta sursa:

http://agvps.ro/despre/istoricul-agvps/

Nu sustin si nici nu infirm cele scrise.
Conform lui Stalin,"Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine le numara", iar Churchill spunea ca "Istoria e scrisa de invingatori".

Pana in '89, vanatoarea era condusa de Primul Vinator. Chiar ii placea, nationalist era... De priceput, ca taranul roman: la toate... A pus specialisti cu origini sanatoase prin punctele cheie si ce a iesit, lasam istoricii sa traga concluzii. Dupa ce s-a schimbat sistemul orientat spre societate cu cel orientat spre capital (cum le spune numele), vanatoarea a ramas "ca-n tren".

"După evenimentele din decembrie 1989, mai multe filiale şi chiar grupe ale unor asociaţii judeţene de vânătoare şi pescuit sportiv s-au desprins din asociaţiile mamă şi s-au constituit, cu acordul adunărilor generale şi în baza prevederilor Legii nr. 21/1924, ca persoane juridice distincte, cu patrimoniu propriu, privat şi indivizibil. Au urmat şi alte constituiri de asociaţii ale vânătorilor, ale pescarilor sportivi şi ale vânătorilor şi pescarilor sportivi, pe principiul liberei asocieri şi în baza prevederilor Legii nr. 21/1924 sau ale Ordonanţei nr. 26/2000, dintre care foarte multe s-au afiliat la A.G.V.P.S. din România."

Dar sa nu uitam forma de organizare de atunci, ce a legitimat hotararile asociatiilor. Structura era piramidala. Primul Vinator decidea cine e "Director peste directori". Acesta, avea drept de veto peste directorii judeteni. Directorii, mai departe aveau oamenii lor iar in Adunarile Generale, faceau astfel incat sa se hotarasca cam tot ce doreau ei. Cunosteau mai bine ca toti si care era legislatia si care erau legaturile interumane in cadrul grupelor si nimeni nu le statea in fata.
Nu-mi este clar cine pe cine a numit in functiile cheie, de la Revolutie incoace. Adica, directorul pe membrii consiliului si pe presedinte (prin sforarii si discutii preliminare) sau, conform statutelor, invers. Prima varianta ramane cea mai verosimila. Nu poti sa schimbi mentalitati numai prin schimbarea statutelor. Cert este ca la nivel organizatoric, la nivel de angajat, exista o ierarhie. Pe vremea dnlui Nastase, ca premier, a aparut si prima forma de descentralizare si, odata cu ea, baronii locali. Si cum la vremea respectiva, acesta era si presedintele AGVPS, de aceasta descentralizare nu a scapat nici vanatorimea si a disparut din statut obligativitatea "ungerii" in post a directorilor de catre titularul din Mosilor Vechi. Fara voia lui, dl Nastase a luat pentru o perioada calea pustniciei. Poate si-ar fi continuat treaba si ar fi terminat lucrul oprit la jumatate. Locul i-a fost luat dl Isarescu. (Daca ((putin probabil), cei ce-si regasesc numele pe aici citesc ce am scris si nu sunt familiarizati cu cutumele forumurilor, trebuie sa afle ca exprimarea aici se face fara forme de politete de genul "domnul", sau de insotirea numelui de titlurile si functiile aferente)).
Daca dl Isarescu a fost "ales" sau "numit", nu avem de unde sti. Se declara a nu fi vanator pasionat. Nu participa la congrese. Nu stiu nici daca participa la sedintele de consiliu. Intr-un cuvant, nu stiu daca e "jucator" si se implica. Adica daca isi executa puterea in cadrul AGVPS sau lasa fraul liber. La scrisorile deschise de anul trecut, nu am vazut nici o reactie publica. Intr-un cuvant, TACE. Dar, oare si FACE?
Uitandu-ma la componenta Consiliului AGVPS, observ ca o parte din membri sunt si directori. Incepand cu dl Selaru, lista are in componenta si alti directori, de asta data de AJ-uri. La fel si la Consiliile AJVP-urilor. Lucrarile congreselor si ale adunarilor generale - organelor conducatoare ale structurilor amintite - care tin vreo patru ore, sunt pregatite de directori si consilii. Consilii din care fac parte directorii. Tot consiliile conduc in intervalul dintre congrese/adunari generale, tot ele stabilesc contractele de munca ale directorilor. Asa e sau nu sunt eu bine informat, caz in care va rog sa puneti argumentul si sa restabiliti ordinea interioara. S-a spus ca statutul trebuie schimbat, pentru ca nu mai e in ton cu noile cerinte. Dar statutul va fi pregatit de comisii si aprobat de consilii, inainte de a fi aprobat de congres/adunare. Aici m-am blocat! Oare o sa-si mareasca responsabilitatile si diminueze competentele domnii directori???

Daca situatia (statutul) ramane ca si pana acum si doar se coafeaza un pic, riscam o catastrofa ce ar putea fi exemplificata prin permutare la distrugerea economiei romanesti si preluarea ei la pret de fier vechi de catre cei ce au reusit-o. La asta, au contribuit din plin angajatii (directori) ce nu prea au raspuns pentru greselile lor, intentionate sau nu. Pe de alta parte, nici nu putem lasa specialistii deoparte si putem da exemplul fotbalului: oamenii ce s-au imbogatit rapid, ei stiu cum, au dus fotbalul acolo unde este acum. Mult timp va trece pana vom avea iar echipele ce le-am avut. Iar ecosistemul nu-i jucator, sa-l cumperi. Odata scapat din mana, isi va reveni, daca isi va reveni, in mai multi ani decat avem de trait majoritatea de pe aici. Nici nu cred ca oameni cu pregatire in domeniile cinegetic, legislativ, economic, etc, vor da navala sa se ocupe voluntar de organizatie, asa cum prevede acum statutul. Trebuie sa recunosc, am avut ocazia sa vad un dosar ce urma a fi trimis de catre dl Selaru (cu ocazia vizitei de anul trecut), consiliului. Nu am citit continutul, dar ca volum de munca era impresionant. Un intreg roman, ordonat pe capitole, ce urma sa fie trimis odata cu ordinea de zi, membrilor ce urmau sa se intruneasca in sedinta. E normal, cand primesti asa lucrare sa lucrezi pe ea si sa propui amendamente. Dar cine se va incumeta la asa munca,ca membru in consiliu, daca vrei sa faci schimbari majore si nu iti pregateste altcineva materialul? Asta neremunerat si in cunostinta de cauza, specialist fiind in ceva?!?

Pana aici, concluzia mea e ca organizatia nu se poate schimba din interior.

Avand experienta celor petrecute in vecini, un coleg (nu o sa dau nume sau nick-nameuri, pentru ca contributia la discuti e numeroasa), spunea asa:

viewtopic.php?f=55&t=14399&p=211448&hilit=JANOS#p211448

viewtopic.php?f=55&t=14399&p=211448&hilit=JANOS#p211448

Altii, nemultumiti de situatia momentului, au format deja organizatii paralele:

search.php?t=11255

subiect deschis in 2012, pe care l-am reanimat in 2014. Interesul cititotorilor, din pacate, este cel ce poate fi vazut.

Se pare ca au mai fost si alte incercari, ce s-au transformat in litigii:

http://agvps.ro/despre/istoricul-agvps/

"după evenimentele din 1989, mai exact de prin 1998 încoace, A.G.V.P.S. din România – cu sediul în Bucureşti, Calea Moşilor nr. 128 – a fost nevoită să suporte constituirea interesată, cu sprijinul unor reprezentanţi de seamă ai autorităţi publice centrale care răspunde de silvicultură, a unei pseudo A.G.V.P.S. din România, cu sediul în Bacău. Situaţia de ilegalitate evidentă a celei din urmă s-a tranşat târziu, de această dată cu ajutorul instanţelor competente de judecată, reuşindu-se în final dizolvarea şi lichidarea acesteia de două ori succesiv, deoarece, după obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile pentru dizolvarea şi lichidarea pseudo A.G.V.P.S. cu sediul la Bacău, acesta a reuşit să se mai constituie odată"

"Ulterior, după anul 2000, s-a mai înfiinţat, în absolută contradicţie cu legea, şi un aşa zis Sindicat Naţional al Vânătorilor din România, iar de câţiva ani, după anul 2004, şi o Federaţie Naţională a Pescarilor Sportivi din România (FNPSR), ambele cu sprijinul unor reprezentanţi ai structurilor autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Acestea au reîncercat, în mod repetat, dizolvarea şi lichidarea A.G.V.P.S. din România şi a unor asociaţii afiliate, printre care cele înfiinţate în anul 1968. Toate acţiunile ostile A.G.V.P.S. din România şi asociaţiilor afiliate la aceasta, demarate de aşa-zisul Sindicat Naţional al Vânătorilor şi aşa-zisa Federaţie Naţională a Pescarilor Sportivi, au fost câştigate însă, fără excepţii până acum, de către A.G.V.P.S. din România şi asociaţiile afiliate. Acesta nu înseamnă că acţiunile ostile iniţiate de aceste entităţi interesate şi stimulate împotriva noastră s-au încheiat. Mai există, de dată recentă, o iniţiativă similară, de înfiinţare a unei pretinse Federaţii Naţionale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, cu sediul în Buzău, constituită din două asociaţii locale, Muflonul şi Pisica Sălbatică, dintre care doar prima a reuşit să dobândească fond cinegetic în gestiune. Deşi acţiunile şi activităţile acestor asociaţii se desfăşoară în contradicţie cu preceptele de ordine publică, ele sunt susţinute, din interese oculte, de anumiţi funcţionari publici ai organismelor statului cu atribuţii în profil şi în domeniul apărării ordinei de drept."

" A.G.V.P.S. din România nu are cum să evite astfel de situaţii ostile ei şi asociaţiilor afiliate, generate, acceptate sau susţinute de anumiţi funcţionari publici, dar nu numai, deoarece aceştia sunt categoric interesaţi de un alt mod de atribuire în exploatare durabilă a resurselor naturale regenerabile denumite generic vânat şi peşte. Atâta timp cât A.G.V.P.S. din România va apăra eficient interesele asociaţiilor afiliate şi ale membrilor acestora, se va situa pe o poziţie contrară intereselor unor reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale care răspunde de vânătoare şi de pescuit recreativ-sportiv şi ale prietenilor din umbră ai acestora, în cazurile în care aceştia doresc un alt mod de atribuire, clientelar, a gestiunii fondurilor cinegetice şi bazinelor piscicole naturale din România."

"Din cauza acestor contradicţii de interese, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură a încercat şi a reuşit să elimine sintagma „A.G.V.P.S. din România” din legile actuale privind pescuitul, în anul 2001, şi vânătoarea, în anul 2006. A fost eliminată sintagma şi din Legea armelor si muniţiilor în anul 2003. S-a încercat să se lase, astfel, fără legitimitate A.G.V.P.S. din România, care a fost înfiinţată prin lege şi trebuia, conform prevederilor Ordonanţei nr. 26/2000, să-şi desfăşoare activitatea sub autoritatea legilor prin care s-a înfiinţat (sau prin care a fost instituţionalizată). Numai că toate aceste legi au fost, rând pe rând, abrogate. Pentru a evita situaţia de discutabilă legitimitate a A.G.V.P.S. din România, în care era împinsă din iniţiativa unor reprezentanţi ai autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, conducerea acesteia a încercat şi a reuşit, la nivelul instanţelor judecătoreşti competente, în baza prevederilor Ordonanţei nr. 26/2000, să înscrie definitiv şi irevocabil, A.G.V.P.S. din România în Registrele speciale ale Asociaţiilor şi Fundaţiilor.
Soluţia dată de judecători este atipică, fiindcă Ordonanţa nr. 26/2000 nu a prevăzut decât cazul asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate prin lege şi cazul celor constituite în baza Legii 21/1924 sau a acestei ordonanţe. Nu a prevăzut şi cazul asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate prin legi care ulterior s-au abrogat, cum a fost cazul A.G.V.P.S. din România. "

Hotararile date in cauzele respective nu se pot discuta insa eu, simplu cotizant, citind pagina respectiva, imi amintesc un alt citat, ca tot suntem in Saptamana Luminata:

"Cine nu este cu Mine este impotriva Mea si cine nu aduna cu Mine risipeste."
Sfanta Evanghelie dupa Matei, 12,30.

Intrebarile ce mi le pun sunt: oare sa nu suporte AGVPS concurenta? Nemultumitii sa fie doar interesati si slabi organizati din moment ce pierd procesele? Puterea AGVPS sa fie prea mare?

Daca raspundeti cu "DA", inseamna ca nici din exterior nu se poate gasi o structura paralela, care se creeze concurenta. Sau nu s-a putut.

De aici si dilema despre care va scriam la inceput:

Daca AGVPS nu se poate nici reinventa, nici inlocui, nici evita (Legea 407 va trece cu obligativitatea apartenentei la o asociatie si locurile la "neafiliati" sunt limitate), ce solutie mai ramane???

Nu am pretentia de a si schimba noi, ceva. De fapt, ca tot am adus vorba de fotbal, forum-ul e de fapt o galerie. Care mai mult striga decat face. Care mai mult injura decat lauda. Care se ia de gat cu alte galerii. Ba chiar se intampla sa se schimbe pumni intre peluza sud si nord. Dar care tine cu VANATOAREA!
Si cu VANATOAREA tin si altii! Noi strigam slogane, ei le aud. Poate strigam si solutii.

Mai e o varianta. Sa nu facem nimic. Sa ne convinga reclama ca produsul are cele mai bune ingrediente:

https://www.youtube.com/watch?v=WMPzo7qH6cI
tehărău
Veteran

Mesajde Ghinda pe 14 Apr 2015, 14:06

Eu am mai spus si ma repet. Structura exista, trebuie schimbat radical gandirea, mentalitatea. Nu este sefa asociatiilor, sa faca si sa desfaca, este reprezentant. Si cand spun reprezentat, eu Ghinda solicit sa se vaneze cu 50 BMG, ca asa mi se pare mie. Iar AGVPS ia taurul de coarne, se agita pe la politie, pe la ministere, ma reprezinta. Si daca intr-un final imi scrie ca nu se poate argumentat de.. si ca s-a ocupat si ca va ramane in atenteie, DA salt caciula. Ma f---- Cernea? Pana acu trebuia Cernea sa aiba jdemii de proceste, calomnii, plangeri penale etc. stea dn Selaru in fata l;a parlament sa faca galci nu alta, sa iasa pe media, pe banii cotzantilor ok, dar sa salte vocea cu argumente, cu imagini germane etc.

Ceva din astea? NU.
Deci am structura, dar nu am voce sau carca. De ce? Mentalitatea, eu sunt miezul. Ba nu-i asa.

De ce nu suporta concurenta? Ca stia ca are dreptate. Rezultatul? S-a judecat pana la moarte cu niste vanatori pana la urma, in loc sa stea sa argumenteze si sa combata pe "functionarii aia". Si sa faca treaba care trebe facuta, vanatoreste si cinegetic bazat! Cu ce strica concurenta? Din contra era benefica, din contradictii se naste evolutia.

Deci se poate cu structura actuala si/sau cu altele daca or putea respira de dl. Selaru :lol: sau ignora si merge fiecare pe drumul lui, ceea ce nu e bine!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde aghiuta pe 14 Apr 2015, 14:25

Ghinda scrie:Eu am mai spus si ma repet. Structura exista, trebuie schimbat radical gandirea, mentalitatea.

Din pacate nu poti schimba gandirea daca ganditorul este setat pe "stil vechi".
Vezi exprimarea post lovilutie, a stim noi cui, "sa facem un comunism cu fata umana".
E ca si cum m-ai pune pe mine acu' sa-mi placa cur de barbat cand sunt setat pe cel de dame. :lol:
Din pacate schimbarea mentalitatilor,cel putin in Romania,se poate face prin schimbarea generatiiei si asta cere ingrozitor de mult timp.Timp indefint,de fapt,pentru ca mentalitatea se transmite peste generatii.
Stii cati tineri isi fac case noi la tara dar baia e tot in lighean iar de canalizare nu mai spun ?
"C'asa a crescut si bunelu' si uite ce om a ajuns".
Suna cunoscut ?
aghiuta
Veteran

Mesajde Ghinda pe 15 Apr 2015, 07:27

:lol:
La mine in text apare si cuvantul radical! Si nu este matematic! :lol:
Ghinda
Veteran

Mesajde tehărău pe 17 Apr 2015, 20:46

Am comentat destul. As fi vrut s-o faca si altii. Un raspuns surpriza a venit de la "Y", un anonim, pe mail.

Cred ca-l stiti pe ala cu papagalul supus amenintarii:

"-Imi bag pu-a-n ele de pene, asta-i faza de comentat!"

Pentru ca e singurul raspuns si pentru ca, culmea!, e si de la un baiat destept, il postez, in speranta ca va mai spune si altele, cel putin tot asa de transant:

..................................................................................

" Cred ca totul se poate caracteriza in 3 vorbe "Cui ii pasa?"

Cui ii pasa?

Vanatorul de rand este nepasator adica nu-i pasa, ca daca ii pasa, dadea semne de neliniste, se agita, devenea activ, vocifera; dar el vanatorul tace, se supune, accepta, pot spune chiar linistit pentru ca nu pot spune resemnat, te resemnezi dupa ce lupti; cum el, vanatorul da dovada de non combat nu are dupa ce lupta sa se resemneze, este un fel de Natafleata care inghite orice para ii pica, padureata sau dulce din pom altoit, el va fii la fel de multumit si nepasator.

Entuziastii, astia ca matale care fac ceva cu drag, din suflet, se arunca sa scoata piatra de pe fundul marii pe cea mai a dracului furtuna, rar unii si reusesc insa cei mai multi mor inecati sub ochii calmi ai cascatilor care asteptau piatra, ba chiar vor fi si mustruluiti ca nu inoata mai "cu talent" si nu se bat mai al dracu pentru "piatra noastra "; la astia le pasa dar nu le pasa si la ceilalti de ei.

Nici de vor scoate piatra nu vor trezi altceva decat invidie si dicutii rautacioase, si piatra scoasa de pe fundul marii pe cea mai a dracu furtuna nu o va ridica singur deasupra capului in semn de izbanda ci multe maini vor apuca de ea ca "ajutor" sa o ridice sus, sus, sa vada toata lumea izbanda.

Parazitii , cei care profita

(a nu se confunda cu oportunistii - oportunistii sunt alta specie cu o inteligenta peste medie, care anticipeaza ocazia, oportunitatea sau chiar fac ceva eforturi pentru a crea o posibila oportunitate si trag toate foloasele ce decurg din ea inainte ca ceilalti sa realizeze prezenta oportunitiatii)

in mod parazit, la astia le pasa cel mai mult, astia trebuie sa stie tot, sunt bagati in toate discutiile si intrigile, trag sfori, au legaturi peste tot, in orice colt de tara, ei "stiu ", ei lasa "de inteles", le pasa pentru ca stiu ca fara organismul gazda mor, se sting, se tem sa nu devina din parazit gazda, astia sunt cei din structurile AGVPS , de la sefi de grupa la directori, de la proprietari de forum la proprietari de magazin, la veterinari, la "poate pica ceva", toti cei care au un scop lucrativ care implica vanatoarea. Cei din categoria asta traiesc pentru interesul si propasirea proprie, nu exista noi, exista eu, in cel mai fericit caz eu si prietenii mei, atat, restul, pana si ideile sunt doar mijloace de a obtine ceea ce doresc; dar lor le pasa!

Acum te intreb pentru cine vrei sa scoti piatra ?
Cei din prima categorie sunt ca nevasta batuta zilnic careia, cand vrei sa-i dai o mana de ajutor, sare in bratele barbatului ce o bate ....

Pentru ca asa iti dicteaza constinta?
Cei cu care vrei sa scoti piatra nu au asa ceva, nu te vor intelege, nu pot vedea lucrurile prin ochii tai, ei nu au idealuri, ei au scopuri.

Pentru linistea proprie? Pentru ca asa vrei? Pentru nepoti?
Atunci nu te baza pe nimeni decat pe tine, fa lucrurile cum te taie capul, esti singur, singur pornesti, singur ajungi la destinatie .
A trecut un an cred de cand ai inceput campania asta de "sensibilizare" si mediere, cine te-a ajutat cu ce ? Te simti intr-un grup sau simti ca faci ce faci singur?

Eu te vad singur .

Iti mai spun ceva, nu te baza pe cei ca mine, am si argumente.

Daca stau sa ma gandesc nici nu sunt vanator, ca la masoni si la altii, ca sa fii parte din grup trebuie sa fii recunoscut de ceilati ca unul de al lor, eu as fi catalogat cel mai frecvent drept "purtator de pusca".
Cum sa-i apar, ajut, sustin, pe unii care nu ma vad drept de al lor?

Mai este un aspect, pentru cat vanez eu, ce vanez eu, am unde, nu am nevoie de nimic in plus fata de ce am deja acum, nu trebuie nici sa merg cu grupa, nu am avut problemele din AJVPS pentru ca nu am fost niciodata membru la o grupa AJVPS .
Scriai undeva ca te rugai pentru o autorizatie la urs, pe mine ma rugau cu autorizatia la lup; urs, lup si ras nu cred ca voi vana vreodata, am refuzat politicos de fiecare data.

Tot mai mult pe zi ce trece nu ma mai identific cu vanatorul roman, asta este.

Nu cred in viitorul luminos al vanatorii in Romania.

Se poate face ceva la modul dictatorial, adica daca vanatorii au noroc cineva intreg la minte face o lege, o trece de parlament si presedinte si apoi Natafleata poate sa mestece para primita, altfel nimic, toti asteapta ceva dar nu sunt dispusi sa faca nimic.

Daca se va pune accent pe proprietate, atunci sa vezi bucurie pentru vanatori, ai pamant buun, nu ai si ai facut pe nebunul cu taranii, acu sa vezi distractie!
Personal sustin proprietatea si daca intarirea proprietatii in romania inseamna si restrangerea vanatorii - cred ca este un pret infim raportat la binele general la nivelul tuturor cetatenilor romani.

Ce ti-am scris aici pot spune oricand oricui prin viu grai, fata in fata, dar din motive personale, o semnez anonima si atat.

P.S. Nu mai am timp sa scriu, te rog sa ma scuzi pentru literele mancate si anagramate, nu mai am timp sa recitesc, am scris in graba.
....................................................................................................................

Unde am fost (si unde nu) de acord cu "Y", am raspuns pe mail.
Atat.
tehărău
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale