Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Lemn de nuc premium pt. o suprapusaModerator: liviur
61 mesaje • Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusahttp://www.galeriadearta.com/pictura/sicativ-1090.htm
un exemplu dintre multe altele in care gasesti explicat pentru orice ochi termenul sicativ-sicativare. Chimic, este departe de ce spun ei acolo, cum ca absoarbe oxigen si-l transfera culorilor. In realitate este vorba de desfacerea dublelor legaturi dintre atomii de carbon ai lantului din molecula lipidului respectiv si restabilirea de legaturi noi intre lanturi, chestie care se face sub actiunea luminii ... sau a altor factori. Fizic, structura biplan a moleculelor de lipid se transforma intr-una tridimensionala si calitatea de lichid in cea de solid, rezultand o pelicula dura si rezistenta la intemperii, uneori casanta, alteori elastica, functie de uleiul folosit sau amestecul cu alte substante. Din punct de vedere al acestei proprietati uleiurile sunt mai mult sau mai putin "sicativante" , adica au mai mult sau mai putin capacitatea de a se usca. Uleiul de masline nu se usuca neam, adica nu are capacitate de sicativare pe cand uleiul de in, mai ales daca a fost tratat prin "fierbere", are cea mai mare capacitate de sicativare, adica se usuca cel mai repede la Soare. Despre un ulei care se poate usca se spune ca este sicativant iar de spui sicativat inseamna ca s-a uscat deja. Asadar, reteta suna corect "ulei de in fiert" nu "ulei de in sicativat", in cel mai bun caz "sicativant", ca-i mai modern termenul. La fel, pentru cei care cauta "esenta de terebentina" si n-o gasesc, desi termenul e foarte corect pentru ca este in realitate un distilat de terebentina, in magazine se mai gaseste sub numele "ulei de terebentina". Amestecul lor are rolul de a "inmuia" pelicula de ulei uscat rezultata astfel incat sa o faca mai putin casanta si mai insensibila la variatiile de mediu dar si sa favorizeze absorbtia intre fibrele lemnului. Se pot folosi si alti "diluanti" dar majoritatea celor moderni vor avea efect contrar, adica vor da o pelicula casanta. Frecatul cu palma, sau cu degetul in locurile mici are un rost asemanator - trebe facut pana cand suprafata frecata se incalzeste sensibil, astfel scade vascozitatea amestecului, favorizeaza patrunderea in lemn si grabeste evaporarea terebentinei din amestec lasand uleiul sa-si faca treaba. Excesul ce ramane la suprafata se intareste, face o pelicula ca de vopsea de ulei prin care nu vor mai intra straturile ulterioare de aia trebe indepartat minutios, frecat constiincios pana lemnul ramane mat, pe cat posibil inainte de uscare. E o metoda folosita cu succes de mii de ani, efectiv pentru a face lemnul rezistent la intemperii si de a-i accentua frumusetea. Are marele avantaj ca nu necesita scule specializate si ca se poate repeta oricand pe parcursul timpului, fara lucrari laborioase de indepartare ca in cazul lacului. Pentru multi este inca singurul mod acceptat de a trata lemnul si nicio arma cu lemn cu adevarat pretios nu va vedea lac pe ea. Daca o faci singur vei fi foarte mandru si Dart merita felicitat pentru asta.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusa
Da,acum este mult mai clar ... Nu am ce sa te iert nu m-ai suparat cu nimic,raman cel putin acela ”de asta vara”.Te-am luat si cu bunele si cu relele...asta nu inseamna ca nu ma inervezi din cand in cand... ![]()
Hmmm, Doctore...ca uneori in viata unele lucruri trebuiesc incercate inainte...cel putin cand se poate. Partial si datorita recenziei tale despre Cynergy (...si sa nu-l uit pe Don !) am tinut cont cand am ales modelul...insa atunci subiectul era bascula,mecanismul,tevile(lungimea lor),socurile...iar problema patului am rezolvat-o(in mintea mea...)optand pt. modelul Black Ice care permitea o groaza de permutari sa multumeasca pe toata lume...doar pe mine partial.Cum am spus nu am tras rau cu patul configurat de mine insa nu am tars constant ... La configurarea coamei am trei posibilitati: unul cu avantajul gandit pt.dreptaci unul pt stangaci si unul fara avantaj(drept)... insa inaltimea lor este egala.Trebuie sa recunosc ca si avantajele sunt doar f. usor perceptibile...OK!Varianta buna pt. mine (pt.dreptaci)...degeaba era buna ca si avantaj... pt.ca inaltimea patului (coamei)era ce-mi dadea probleme pt. ca la un epolat corect ”ingropam” catarea...si ca sa vad catarea cum trebuie(sa le aliniez pe cele doua cea...alba din mijlocul sinei cu cea rosie de la capatul sinei ... mai faceam tot felul de ajustari...chiar daca nu picam dincolo sau dincoace de catare la final...ca sa zic ca avantajul este mult sau putin. In final patul nou corecteaza tot ce ma incurca:avantajul la acesta este o tara mai mare din cate am sesizat(aliniez catarile perfect) , patul este mai inalt(...coama cu 7-9 mm nu am comparat inca cu cel original dar verific... nu vad decat debutul sinei si catarile una in alta... albul in rosu) si i s-a modificat unghiul talpii.Atata am inteles eu ca s-a facut...si chiar daca nu am inteles corect ... nu conteaza, pt. ca din 6 epolari fac 6 corecte ... si obiectivul functionalitate/utilitate datorita lui Ianco Toman a fost atins. Mai multe nu stiu ce sa-ti spun...
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaMultam!
Sper s-ajung si eu sa-ti fac o vizita .... si sa fie uleiul gata "uscat" pe pat ![]()
![]() Atunci sa inteleg ca nu ai prefera un astfel de ulei indicat de mine dar gresit pus in reteta tradusa(ca denumire)...sau fierberea unui ulei de in ”virgin” pana la urma tot un ulei sicativant va ”deveni” ? Pe scurt, pe langa esenta de terebentina dupa a ta experienta,ce ulei de in recomanzi?..tu cu ce ai lucrat ? ...pt. ca doresc sa fac acest tratament care ma poate tine dupa cum mi-a spus si Sabin si 1/2 de an... ![]() Multumesc pt. felicitari...insa deocamdata am treaba multa ![]() Desigur daca iti spun ca esti o biblioteca de specialitate pe doua picioare nu iti spun ceva nou...imi placi mult mai mult asa... Am vazut ca intre timp ai postat... Cu placere ! Oricand esti binevenit ... numai sa vi!
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaVa salut,se mai foloseste la finisarea in ulei si Tung Oil,uleiul de tung , se usuca mai greu dar si cad se usuca...se usuca,adica,vreau sa spun ca,chiar intareste suprafata lmnului si nu da un aspect prea lucios.In alta ordine de idei,prea mat strange murdarie,sa nu mai spun daca intrati prin stuf ars...etc.Exista tru oil care dat in exces arata ca si lacul dar curatat cu lana de otel si ulterior cu ceara arata cumva ,uleiul de in fiert chiar si amestecat cu terbentina lasa porii deschisi si lemnul lucreaza continuu ...as scrie mult si bine dar nu este punctul meu forte.Daca pot ajuta cumva discut cu oricine cu placere.0721215050 Adrian
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaUleiul de in fiert e foarte bun. Mai toate retetele sunt in amestec cu ceva care sa-l faca sa patrunda adanc in lemn. Ramane mat lemnul, e adevarat, dar daca e slefuit chir oglinda, cu hartie si de granulatie 2000, matul acela e superb.
O tehnica mai scumpa dar folosita de mesterii care fac multe paturi, tocmai pentru a nu ramane porii deschisi, este sa scufunde efectiv lemnul in bidoane cu ulei diluat si sa-l lase acolo zile-n sir. Functie si de lemn, intr-o saptamana intra peste 1 cm in grosime si dupa uscare inceata, intai la intuneric ca sa nu activezi reactia la suprafata din prima, rezulta o protectie ce tine si 100 de ani. Un pat poate suge si 200 g de ulei. Pana la asemnea cantitate mergi in continuare pe reteta, cu rabdare intre straturi. Orice tentativa de a accelera reactia de polimerizare, ca asta este pana la urma, va oferi un strat doar superficial nu si patrunderea corecta in profunzime. Sa stii ca tot mult dureaza si la firmele mari. Croitul si finisatul lemnului pot fi gata intr-o zi dar uleiul ia minim 2 saptamani numa sa-l starnesti. La vestita Blaser e atat de superficial ca se duce in doua zile de purtat aspectul nobil.....graba mare la fabricatie. Ca sa nu te sperii de faptul ca matul prinde praf sau se juleste in stuf sau frunze, sa stii ca procedeul poate fi reluat oricand ti se pare ca s-a petrecut ceva cu finisajul. Eu merg pe Truoil ca-i un pic mai rapid si mai facil de aplicat. Nu aplicat in exces devine ca un lac ci asa trebuie sa iasa insa trebuie si aici multe straturi foarte-foarte subtiri cu pauze suficiente ca sa iasa bine si lasat la uscat cateva luni la final pentru ca pelicula sa devina dura ca sticla. Cum mare parte din lemnele facute erau cam blonde mi-a placut mai mult sa iasa lucios. Nucul inchis la culoare sau baituit nu mai iese asa grozav cand e lucios. Spor la treaba in continuare! Vara-i lunga tare....
Va salut ! V-am citit si in alta parte nu aveti probleme cu scrisul ![]()
Doctore ?...nu ai un pat de imersat? ![]()
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaMarile firme inca mai folosesec lac dar nu pulverizat ci imersat doar pentru ca pelicula este mai subtire deci mai usoara,armele scumpe sau pasionatii folosesc oil finish dar este un tratatament care trebuie intrtinut deci este ...cam pentru pasionati,nu vad de ce nu s ar astupa porii daca se poate,simplu se da tru oil aplicat cu smirghel foarte fin.si dupa uscare se slefuieste iar pina la suprafata lemnului si ramane pelicula dura si usor de intrtinut.Cred ca eu sunt mai lenes si prefer variantele simple sau sunt satul de slefuit.nu stiu paritatea la grame cu mililitri dar cred ca sunt cam la fel deci 200 de mililitri sunt sa zicem 150 de grame in plus la masa armei,nesemnificativ spun multi dar cum tendinta vanatorilor duce spre comoditate firmele se aliniaza la standarde si cerinte si de acolo vine finisajul ieftin.Cinste pasionatilor.PS.am avut in mana paturi de arma frumoase intrtinute multi ani la rand cu ulei de in si in timp mi s a parut ca s au cam ingreunat 5 gr 10 gr 50 gr etc. zic si eu...Dupa atatea vorbe scrise zac 5 minute.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaStiti cat ma amarasc eu cu paturile saturate de ulei cand proprietarii se satura si vor altceva si ce e la gura mea???Nu cred ca e relevant... dar pistol de aer cald carpa, pistol carpa,pana scot gramele alea de ulei depuse in timp.Luati feonul si dati putin pe patul finisat in ulei si va veti convinge,pe urma socotiti timpul necesar scoaterii uleiului,cand veti scoate surplusul ramane calitate pura.Lemnul in timpul uscarii pierde ca si omul cand transpira saruri si minerale[zic si eu]care trebuiesc inlocuite cu ceva[ulei] dar nu in exces deci de aici vine varianta de ulei cu intaritor,la un moment dat trebuie sa fie indeajuns si sa vrea mai putin dao dracu,altfel ajungem ca narcisistii ne admiram pe noi si opera noastra fara sa vrem mai mult.Va rog mult sa ma iertati nu vreau sa fiu rautacios .dati cu feonul pe orice pat finisat cu ulei si veti veda cum e,sau cel putin pt. calitate dati cu ulei de in cu feon carpa ...uscare si iar si iar pana va declarati multumiti daca vreti ca nepotii sa se bucure de mostenirea de la bunicul priceput
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaUlucul a fost terminat vinerea trecuta,l-am primit neimpregnat, doar slefuit si cu ”zigrinatura” terminata(asta a fost dorinta mea ) ...insa abea de cateva zile m-am ocup de el pt. ca am fost coplesit de altele(si mai sunt din pacate...)tocmai la tanc ca sa scap de ganduri si sa-mi mute un pic atentia.
Pana in acest moment am reusit sa fac 2 impregnari ale ulucului cu reteta de care vorbeam mai sus,cred ca se si vede diferenta intre uluc si pat(la pat am ajuns la a 8-a impregnare).Inainte de fiecare impregnare am slefuit patul cu hartie de 1200 apoi am facut impregnarea cu mana.In acest moment sunt in faza in care textura la atingere a patului este una extrem de fina... ca sticla si incepe sa se reflecte lumina in ea...cred ca am avansat binisor...mai fac 2-3 impregnari si cred ca purced la inchiderea porilor...nu stiu exact totusi. Voi merge in paralel si cu ulucul pe care sunt sigur ca il voi termina mult mai repede datorita grosimii mai mici. Ianco Toman a facut o treaba minunata pt. mine ...am o placere deosebita cand tin arma in mana...si nu ma satur sa vad cum ajunge singura unde trebuie la fiecare epolare.Am ales un lemn de nuc negru cu o textura frumoasa ...asa la final ambele deziderate propuse sunt atinse,atat functionalul cat si esteticul. Acelas bun prieten Ing.Popa Sabin a executat ”feroneria”,suruburile calite si brunate cu cap gravat cu care este prinsa talpa patului ,suruburi care intra intr-o bucsa de alama inecata si fixata in pat(asa cum facea Browning odinioara)la fel si bucsele si suruburile ornate ale ulucului... astfel nu a trebuit sa imprumut nimic de la ”vechiul”pat. Greutate armei la final este 3.500 g.1845g teava si ulucul si 1655g patul cu bascula. Le multumesc si pe aceasta cale celor doi prieteni pt.munca lor si pt. rezultatul final...ne mai punad la socoteala momentele placute petrecute impreuna in aceasta perioada. Rezultatul final si in imagini... ![]()
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaFelicitari,atat armurierului cat si dumneavoastra,o arma buna si frumoasa.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaCe frumusete a iesit,Doc! Adevarat ca este foarte dibaci armurierul.
Sa te bucuri de arma,a iesit ceva superb. Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Multumesc.Am sa le transmit.
Multumesc.Sa stii ca si mie imi place f. mult ... Intradevar acest tandem Ianco Toman /Ing.Popa Sabin este unul f.reusit au fost colegi si in activitatea competitionala(acum activ/legitimat mai este Ianco Toman)si au reusit sa transfere marea lor experienta si in ceva "palpabil" ... cine sa stie mai bine cum trebuie sa fie un pat deacat cei care au tras vagoane de cartuse si au simtit si gustul dulce al rezultatelor... Au tot respectul meu.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaDincolo de satisfactia ta personala, eu ma bucur mult ca ne-ai impartasit-o. Poate ca nu esti primul care sa decida sa faca acest pas important dar e sigur ca esti primul care ne-a aratat-o pas cu pas si, mai ales, ne-ai convins ca exista si pe la noi oameni in stare sa faca asta. Nu ma refer la prelucratul lemnului in sine ci la a-i da acestuia o forma moderna, ergonomica, neobisnuita pentru vanatori, iesind din clasicism.
P.S. lemnul ca lemnul dar surubelele sunt bijuterii, nu alta ![]()
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaMultumesc Doctore.
Ma bucur ca si prin mine ... si aici s-a revelat munca acestor doi domni foarte seriosi si care stiu ce fac.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaFrumos și util?
sau Util și frumos! Asta mi-a fost dilema când am văzut pozele. Felicitări și s-o utilizezi sănătos, @DART!
Ii buna oricare din variante ![]() Multumesc. Felicitari si tie pt. cei doi coltosi...nu-i putina treaba!
Pt aceasta operatiune folositi alta solutie sau pur si simplu lasati sa se usuce bine, bine si porii se inchid automat? Multumesc Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Inchiderea porilor o fac (la sugestia prietenului meu) cu hartie abraziva 1000-1200 dupa ce in prealabil dau abundent doar ulei de in (fara esenta de terebentina)pe lemn,apoi prin miscari in toate directiile (ca la rostuitul gresiei)aduc in pori amestecul de "rumegus" si ulei,atunci cand porii s-au umplut am sa sterg cu grija si am sa mai dau un strat uniform de ulei si pun patul la uscat si la lumina ca sa polimerizeze uleiul.Daca acest lucru se intampla atunci lemnul capata un strat protector. Cam atat...
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaLa fiecare aplicare se incalzeste amestecul pana spre fierbere? Se aplica fierbinte pe lemn?
Aceasta este indicatia autorului,eu nu am facut asa...am incalzit lemnul cu feonul.Ideea este ca uleiul cald difuzeaza mai adinca si mai rapid prin pori...pt. ca i se reduce vascozitatea.Chiar fierbinte o picatura de ulei pusa pe lemn se raceste intr-atat sa-l poti manipula cu mainile.
Sunt si eu in cursul unui asemene proces si ma aflu pe ultima suta de metri. Pana aici zic ca m-am descurcat, dar va rog sa-mi m-ai ziceti, cu ce si cum puteti sa dati ultimul strat de ulei uniform? Multumesc. Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Buna ziua, Poligonul din Pecica este deschis. Sambata trecuta am fost vreo zece,cu colegi inclusiv din Timisoara si Oradea.De asemenea dumineca. S-a tras la talere,reglat carabine si pistol.Fiecare dupa dorinta proprie. Maine,sambata si dumineca daca timpul ne permite ne intalnim din nou,intre 9 si 10 h.A fost foarte placut. Asa ca cine doreste sa vina e binevenit.
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaMultumesc de stire !
![]() Imi fac o programare...
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaSalut,
Foarte , foarte interesant si instructiv acest topic. Aici se vorbeste despre PASIUNE dusa la extrema pe care numai cei care au IUBIT si au DORIT cu adevarat ceva pot sa o inteleaga. Sa-ti "faci" o arma de tir in conditiile in care esti vanatori si esti convins ca nu vei participa la Campionatul European ! ! ! . Jos palaria Domnule Dart . Sigur ca arma se potriveste si pentru vanatoare dar dupa ce ai "mangaiat" cu ochii sufletului lemnul acelei arme te vei indura sa duci arma in maracinis sau sa o urci intr-o barca mergand pe malul apei printre noroaie sa baltoci ? Acum trecand la partea tehnica respectiv la uleiul de in sicativ si esenta de terebentina pentru impregnarea lemnului , cu tot respectul pentru cu tot respectul pentru reteta din USA din pvd al folosirii celor 2 substante in pictura se cam bat cap in cap. Uleiul sicativ se foloseste pentru "subtierea" vopselelor de ulei in pictura dar rezultand o pelicula de vopsea care poate fi pusa pe panza cu pensula ( in mod normal vopseaua de ulei se cune cu cutitul de pictura acesta fiind un fel de spaclu de forme diferite functie de necesitate). Uneiul respectiv se foloseste in cantitati foarte mici tocmai pt ca dupa uscare suprafata vopsita sa pastreze luciul specific vopselelor de ulei . Folosirea in exces a uleiului sicativ in pictura duce la matuirea suprafetelor pictate. Esenta de terebentina se foloseste de obicei la spalarea pensulelor folosite la pictura de ulei. Pentru obtinerea acelei pelicule sticloase ( lucioase, elactice, tari ) care protejeaza picturile in ulei atat de accidente fizice cat si de schimbarea nuantelor sau a culorilor sub acctiunea aerului si a componentelor din aer in pictura se folosesc substante speciale numite varnish-uri care pot sa fie luciase sau mate dupa trebuinta. Dar pentru impregnarea in vederea protectiei a lemnului exista un produs 100 % natura fara urma de chimicale in el care a fost testat si a dat rezultate exceptionale protejand mii de ani lemnul, avand un miros natural care nu v-a gonii vanatul care eventual il adulmeca si in plus oferind o priza pe mana excelenta. Sunt convins ca v-ati dat seama ca vorbesc de ceara de albine. Ceara de albine fiarta la bain marie se transforma in lichib la sub temperatura de fierbere a apei si fara sa fie necesare alte substante chimice sau naturale este cel mai bun mod de protejare ( impregnare ) a lemnului. Cu respect, Razvan
Re: Lemn de nuc premium pt. o suprapusaFoarte corect ce-ai spus ... in cea mai mare parte.
Lemnul finisat in ulei de in fiert nu se doreste a fi lucios ci sa ramana mat. Ceara de albine e buna in suprafata dar patrunde foate putin in lemn, ori unul din scopurile finisarii unui lemn pentru vanatoare este de a-i oferi o protectie cat se poate de buna la factorii de mediu, tinand cont ca arma ar putea sa fie plouata, ninsa, aburita, etc. Nici uleiul de in fiert nu penetreaza prea mult si de asta se prefera sa fie diluat destul de mult la primele aplicari pentru ca esenta de terebentina se "suge" adanc in lemn si trage dupa ea si uleiul; esenta se evapora si uleiul ramane adanc in lemn. O fi buna ceara la rame de tablouri care stau in incaperi dar la paturi nu s-a dovedit mai buna ca uleiul de in. Merge aplicata in zonele ce nu vin in contact direct cu factorii de mediu, gen imbucarea cu bascula sau intre talpa si pat sau, de vrei sa dai tot patul, repeti figura la fiecare 2-3 luni. P.S. Si uleiul de in fiert si esenta de terebentina sunt exact atat de mult chimicale pe cat este si ceara de albine. Nu sunt produse de sinteza chimica. Uleiul de in e obtinut direct din samanta de in iar terebentina e doar un produs de distilare, adica e doar separat dintr-un amestec bogat de substante produse toate de mama natura.
Cu mica observatie ca majoritatea uleiurilor de in ce se gasesc in rafturile magazinelor de specialitate contin ca agent de accelerare a sicativaii octuat de cobalt, o substanta nu foarte prietenoasa cu sanatatea umana cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Asa este ![]()
61 mesaje • Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Arme de vanatoare lise Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 32 vizitatori |
Publicitate
|