Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 30 Noi 2024, 18:22

Vînătoarea cu Acvila de munte

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde Viktor pe 06 Dec 2014, 22:40

Dragi soimari si simpatizanti ai acestui sport, nu am mai accesat de ceva vreme acest forum, dar vreau sa revin in forta! Aici am facut ''primii pasi'' in soimarit, doresc sa ofer de asemenea din experientele traite.

Revenind la topicul cu pricina, toti am privit la un moment dat Acvilele de munte (in fotografii, filme, realitate) cu un anumit respect, admiratie, dar si o scanteie de emotie-frica la vederea arsenalului ce-l detin.
In ultimii 2 ani am avut ocazia periodic, la un centru din Austria, sa interactionez cu acestea, iar atractia s-a instalat inevitabil.
Puncul culminant a fost toamna aceasta, in care am avut onoarea sa zbor pe toata durata sezonului un mascul juvenil de Aquila de munte (Aquila Crysaetos Daphanaea Kitai), cu origini in Kyrgysztan, mama provenind chiar de la granita cu vecina China.
Daca la inceput totul decurge mult mai lent decat cu o pasare de dimensiuni mici - obisnuinta cu purtatul pe pumn, muscularea, introducerea la prazi, vanatoarea in sine, ei bine, dupa un timp se creeaza o conexiune intre soimar-pasare mai puternica decat la toate speciile ce le-am zburat pana in prezent.

Cand apelul la pumn a fost instant, au urmat 3 iepuri lansati, dupa care vanatoare reala. Dupa strictetea prezenta aici, fiecare vanatoare este oficiala, din timp organizata, mereu 1,2, maxim 3 zile.
Prima vanatoare a fost in Austria, incununata cu zboruri destul de lungi, dar stangace inca. O singura data a ramas cu puf, insa un apel de bumerang. A urmat apoi intalnirea din Opocno, Cehia, unde zborurile au inceput sa fie tot mai lungi si tehnice, insa si iepurii pe masura. A doua zi a intalnirii ne-a adus primul iepure, si nici nu va inchipuiti ce fericiti am fost amandoi! Acest prim iepure l-a facut sa faca din fiecare zbor un spectacol.

:!: Cine spune ca vanatoarea la iepuri cu acvila este simpla si banala, trebuie sa mearga in Slovacia si Polonia - va avea parte de multe surprize. In Slovacia, in regiunea unde s-a organizat vanatoarea, cuibaresc perechi de acvila de campie, care se pare ca au reusit sa faca din iepurii de aici o armata de rusi neinfricati prin atacurile frecvente. Leporidele astea pur si simplu jucau acvilele pe degete. Nu foarte rapizi, insa cu o agilitate extrema - 90% la apropierea acvilei faceau salturi de cel putin 1 metru.

Tovarasul meu de vanatoare a fost destul de derutat in prima zi, cand fiecare iepure pe care il ajungea facea salt. Cel mai bun zbor al zilei, a fost un atac reinitiat de 2 ori - ajuns din urma, salt la prindere, reluare, al doilea salt, incredibil a reluat si ajuns din nou, unde iepurele s-a oprit, s-a invartit in cerc, dupa care a schimbat directia. Zborul total a fost de aprox 700m, si m-a lasat clar fara cuvinte.
A doua zi, dupa cateva zboruri din nou superbe, a reusit sa captureze si a primit o bine-meritata gusa plina.

Cand incepea deja sa se obisnuiasca cu stilul iepurilor slovaci, am mers in Polonia - alt loc, alta poveste, alti iepuri - cu mult mai mari decat cei vazuti anterior, inchisi la culoare, si incredibil de rapizi. Plecau cu un sprint puternic, dupa care urcau mereu cel mai apropiat deal, si totdeauna contra vantului. Cand acvila reusea sa ajunga din urma, eschiva puternica/salt si imediat erau in vazduh. Acvilele vechi in bransa dadeau tot ce puteau, dar rezultatele se lasau mult asteptate, iepurii dispareau cu viteza vantului.
In cele 3 zile ale intalnirii, cu cele 6 acvile ale grupei, s-au prins 5 iepuri, primul dintre ei, de catre tovarasul meu de vanatoare, dupa multe zboruri duse la peste 1 km, cu intoarcere instantanee atunci cand nimic nu mai era de facut/zburat.

Ultimele vanatori au fost la intoarcerea in Austria, unde a dat clasa iepurilor, dupa antrenamentul rusian-style din Slovacia si Polonia. Cum vremea s-a racit, am urcat 300 de grame, iar la prima vanatoare 2 zboruri/1 iepure; a doua 4zboruri/2 iepuri; ultima 4zboruri/2 iepuri. O eficienta incredibila pentru o acvila in penaj juvenil - fiecare iepure era ajuns din urma, atacat si reatacat puternic. Practic a dat clasa acvilelor vechi in bransa ce aveau peste 100 de iepuri la activ si multi ani de experienta. Sezonul este deja gata aici, nu am decat sa astept cu nerabdare urmatorul!

Ma declar impresionat de inteligenta si spiritul acestei specii, iar dupa cum spune maestrul meu, tind sa cred de asemenea ca sunt ''Regii pasarilor rapitoare''. Cu mult antrenament si dedicatie ajung sa fie parteneri de vanatoare nemaipomeniti. Cand totul decurge bine, nu exista nici o urma de agresivitate, ci mai degraba un bun si loial prieten cu aripi.

Postez aici cateva poze din sezonul tocmai incheiat:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Victor
Avatar utilizator
Viktor
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 08 Noi 2007, 15:32
Locaţie: goshawk's wings

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde raptor pe 07 Dec 2014, 20:55

Foarte frumos! Bravo!
Think twice, act once!!
Avatar utilizator
raptor
Membru activ
 
Mesaje: 87
Membru din: 17 Ian 2007, 19:57
Locaţie: ROMAN

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde bogdan187 pe 08 Dec 2014, 21:56

Impresionant !!!
bogdan187
Membru important
 
Mesaje: 175
Membru din: 12 Dec 2010, 13:08
Locaţie: Timisoara

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde goshawkrst pe 17 Dec 2014, 12:05

Felicitari Victor, eu te urmaresc pe FB. Ma bucur ca ai decis sa deschizi acest post aici pe forum si sper sa scrii cate ceva cand ai timp ! Numai bine ! Sergiu....
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde Falke pe 22 Dec 2014, 22:09

Bine ai venit si bine te-am gasit cu aceasta experienta extraordinara.Superb.
Falke
 
Mesaje: 10
Membru din: 01 Iun 2013, 21:46

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde Peregrinus pe 01 Feb 2015, 12:49

Buna,

vizavi de vanatoarea cu Acvila de munte trebuie sa rerelatez inca o data o experienta traita aici in Germania in urma cu vreo 25 de ani , timp in care probabil mai era posibila importul acestora din Uzbekistan , Kirgistan , Kazachstan etc.
Acvila despre care relatez n-a fost crescuta de pui ci probabil prinsa acolo cu capcane speciale in acest scop , imblinzita si utilizata ulterior la vantaoare in Germania.
Comparativ cu Acvilele de munte crescute de pui de catre soimar si care in proportie mare adopta pe restul vietii un stil de vanatoare asemenator Uliului porumbar - deci la firul ierbii - vanatoare in care acest salt de multe ori salvator al iepurelui poate fi vazut nu numai in fata Acvilelor , Uliilor si mai nou al Soimilor.
In fata atacului Acvilei despre care relatez ( dupa penaj in virsta de citi-va ani ) iepurele in cauza nici nu avea timp sa-l planifice deoarece aceasta Acvila cind se apropia de iepure se inalta la vreo 6 - 7m de unde initia un picaj fulgerator asupra acestuia , aproape fiecare zbor vazut de mine fiind incununat de succes , fara ca iepurele sa poate pune in practica manevre defensive - a fost de facto si singura Acvila cu un astfel de stil vazuta in toti acesti ani.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vînătoarea cu Acvila de munte

Mesajde Peregrinus pe 05 Feb 2015, 15:22

Buna Viktor ,

un sfat , care ar putea sa te ajute la o eventuala incercare de a modifica din timp stilul de vanatoare a unei acvile tinere, ar fi vinatoarea pe reviere de vinatoare al caror suprafate sa nu fie ca in palma cum sint majoritatea revierelor unde se practica actualmente soimaritul ci sa fie terenuri in care terenul sa fie oarecum usor accidentat ( dar fara arboret , tufe etc. ! ), cu pante si coborisuri usoare etc.
Trebuie sa incerci sa vezi daca astfel de terenuri avantajeaza sau dezavantajeaza tinara acvila - idea este ca prin intermediul acestor accidentari ale terenului acvila fara sa vrea se poate trezi deoadata la inaltime relativ [ comparativ cu inaltimile actuale de atac ! ( coboriri de pante etc. )] mare deasupra iepurelui de unde poate initia un atac mult mai rapid si mai mortal asupra iepurilor decit o face in prezent - optic este un atac mult mai frumos decit stilul actual - parerea mea !
Daca acvila recunoaste in timp acest avantaj este posibil sa-l adopte de la sine si in teren plat.

Succes !

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori

Publicitate