Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Feb 2025, 16:43

Rasa de ogar mare folosita la vinatorile din principatele ro

Rase de caini de vinatoare permise de AGVPS, discutii despre VANATOAREA cu caini , dresaj aplicat , performante in teren , poze cu vanat si caini , samd . Pentru alte performante legate de caini de vanatoare va rugam sa accesati threadul de mai jos .

Moderator: mialxx

Rasa de ogar mare folosita la vinatorile din principatele ro

Mesajde Peregrinus pe 01 Feb 2025, 16:55

Buna,

in unele carti vechi, este amintit un ogar care se folosea in principatele romane, mai ales in Transilvania, in special la vinatorile vinatului mare gen lup, mistret, cerb, urs etc. A fost un ogar mai mare si mai putin rapid decit ogarii obijnuiti utilizati si in zilele noastre.

In filmele englezesti de epoca mai apare din cind in cind un ciine mare, de culoare cenusie, destul de linos folosit la vinatoarea lupilor (Irish wolfhound) - cam asa imi inchipuiesc ca ar trebui sa fi aratat si ogarul amintit - rasa care dispare insa din istoriagrafia vinatoreasca noastra veche pe la inceputul secolului XVIII.

Stie cineva mai multe despre acest ogar?

Multumesc!

Andrei K.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Peregrinus
Veteran

Locaţie: Germania

Re: Rasa de ogar mare folosita la vinatorile din principatele ro

Mesajde CCM pe 01 Feb 2025, 19:05

Cel mai probabil este sa fi fost asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Greyhound

Alt ogar in Europa Centrala nu a fost; Barzoiul din cate stiu a aparut mai tarziu, secolul 16 daca nu gresesc - sau si mai tarziu. Chortai, ogarul ucrainian, se trage din Barzoi deci a aparut mai tarziu.
Asta e ce stiu eu; am Saluki
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde Peregrinus pe 02 Feb 2025, 13:26

Buna CCM,

multumesc mult pentru raspuns - si eu tind sa cred ca asta este ogarul cel mare folosit in vinatorile vinatului mare din Tarile Romane.
Erau multi vinatori impatimiti atit printre nobili cit si printre Voevozi / Principi, care plateau sume enorme pentru ciini renumiti de vinatoare de care au auzit ca ar exista in tarile vecine, in special Polonia, Ungaria, chiar si Lituania etc. Printre acesti ciini se enumerau in special ogarii (cei care vinau si prindeau de unul singur iepurele!), copoii, ciinii de "aret" (inca nu erau rase, dar unii se pretau in linii mari la acest gen de vinatoare) folositi indeosebi la vinatorile cu pasari de prada, dar si rase mari de ciini special dresati pt. vinatoarea ursilor etc. Deci este cit se poate de probabil ca si rasa amintita de tine sa fi fost importata in Tarile Romane!
De asemenea este cit se poate de interesant faptul, indeosebi in Transilvania, ca ciinii de vinatoare din rasele sus amintite renumiti al principilor Transilvani sa se bucure spre sfirsitul vietii de privilegiul de a locui / trai in apartamentele personale ale acestora, primind denumirea de ogar, copoi si respectiv "ciine de aret" DE PALAT!

Andrei K.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Peregrinus
Veteran

Locaţie: Germania

Mesajde mialxx pe 16 Feb 2025, 21:29

Si eu cred ca despre acest caine este vorba. In schimb Copoiul e si el extrem de vechi, nu mai tin minte unde am vazut o poza cu Tepes, linga el un Copoi. Clar ca poza nu-i facuta de pe vremea aia, dar probabil au existat ceva informatii cu ce caini vinau la vremea respectiva.
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Înapoi la Caini de vanatoare la ..... vanatoare