Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Feb 2025, 14:31

Care sunt criteriile de alegere a glontului ?

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Care sunt criteriile de alegere a glontului ?

Mesajde liviur pe 30 Ian 2025, 13:25

Dupa ce criterii va selectati munitia cu glot ?
1.Softpoint pentru stop mai mare ?
2.Varf sudat pentru patrundere mai buna ?
3. Sau doar pe criteriul pret/disponibilitate ?

Eu am luat munitie din fiecare din cele #3, toate cu plusuri si minusuri.
Incep cu 8x68s, initial acum mai bine de10 ani, trageam cu RWS KS de 11,7gr si 990ms, apoi am trecut dupa vreo 5 -6 ani pe blaser cdp de 12,7 gr si 950ms, apoi, recent, pe RWS Speedtip Pro de 11,7gr.
Cu toate am avut reusite dar si cateva focuri mai....delicate.
Din ce imi aduc aminte, un foc cu cdp in 80-100m la un godac, la care am zis sa trag mai in spate ca sa putem sa-l punem cu grupa la ceaun si......lovit in rinichi dupa cum a guitat, dus a fost. Nu l-am mai gasit.
In rest, cu softpointul m-am inteles bine, doar ca in anumite circumstante face niste gauri urate, dar pe partea cealalta, le gasesc in magazine. Blaser CDP nu se mai produce, am ramas cu ceva cutii in dulap pe care le tin de rezerva.
Ca o concluzie, cred ca softpointul va ramane pentru stop, pret decent si performante bune spre foarte bune. Munitia foarte buna si extrem de scumpa nu cred ca merita.
Ah, uitasem, am incercat TOG BRENNEKE in 8x68 si nu am reusit un grupaj mediocru cu teava de blaser, am incercat si cu o alta teava, aceleasi grupaje mizerabile.
In schimb din 9,3 merge ceas !

La 243win am inceput, tot cu peste 10 ani in urma cu Geco Teilmantel de 6,8gr cu care s-a reglat bine spre foarte bine. Am tras cu el la combatere si caprior. Am impuscat primul meu sacal, la Harsova prin 2012 cu el.
Ulterior, am trecut pe Norma Oryx de 6,5gr cu care am vanat pe langa combatere si caprior si ceva mai mare.
Apoi, din lipsa de munitie am trecut pe Norma tipstrike cu care am facut cel mai bun grupaj. Bun si la caprior, am impusct cativa la peste 250m cazuti in foc dar fara ca proiectilul sa iasa din animale.
Bun evident si la combatere, dar ca de obicei, nu a mai fost disponibil, asa ca m-am reorientat catre RWS speedtip cu care am tras cativa ani. Scump dar bun, pentru combatere e cam mare deranjul daca se trage mult, asa ca atunci cand a revenit geco softpoint (fostul teilmantel) am revenit si eu dupa un stoc consistent de care sunt multumit, ca de obicei.
Concluzie:
Pentru cativa capriori pe an si restul la vulpi sacali, nu merita munitia scumpa
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Re: Care sunt criteriile de alegere a glontului ?

Mesajde CCM pe 30 Ian 2025, 14:03

Mai degraba pret disponibilitate la mine, desi nu e ideal; dar daca nu ai de ales...
Cel mai cel mi s-a parut Orix, cu care si am reglate armele; dar merge f bine si tipstrike; Geco am luat vreo 300 de bucati cand incepuse sa dispara munitia din magazine, cand a inceput rezbelul, cumpara lumea ca la balamuc (in Franta); insa nu am tras deloc, e rezerva; am un f bun prieten care numai asta foloseste si e f multumit, dar el are R93, nu express ca mine; vreau sa il incerc din Sako ala pe care l-am luat recent.
Pt mine deci criteriul a fost disponibilitatea, pretul nu e asa important cata vreme nu fac deloc combatere;
subiectiv, cea mai buna munitie glont mi se pare Orix; cal e 30-06 pt amandoua armele.
La lisa folosesc numai Mary Arm, fabricant francez de traditie, super calitate, mult peste Fiochi, tot subiectiv desigur! arma italiana 12/76.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde hunterb pe 30 Ian 2025, 14:21

Salut,

Eu pe blaser r8 am incercat multe variante de hornady si am cedat nervos pana la urma (SST, GMX, ELD-X etc etc) pur si simplu nu se impaca cu teava / tevile, asa ca am ramas pe norma / rws:
- pe 243 merg cu norma tipstrike de 4.9 grame (grupeaza excelent, traiectorie predictibila si constanta), rupe la sacali si vulpi si merge foarte bine si la caprior
- pe 7mm rem magnum cu rws hit de 9.1 grame (grupeaza constant sub-moa si e foarte eficient la cervida mare)
- pe 9.3x62 cu norma tipstrike de 16.5 grame (grupeaza constant sub-moa si e foarte eficient la porc, si la panda si la goana)
Pentru mine personal, criteriile sunt cum grupeaza si cum performeaza in vanat...amandoua merg obligatoriu la pachet, poate sa scoata 0.25 moa dar daca nu performeaza bine si in vanat degeaba dupa cum si viceversa, sa cada vanatul pachet, dar daca nu grupeaza consistent, nu ma intereseaza...la adhd-ul meu nu suport o munitie care nu poate ce poate teava...dar asta sunt doar eu
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde zeb stump pe 31 Ian 2025, 09:19

S-a scris mult pe tema asta, dar subiectul e inepuizabil. Softpoint sau altele foarte expansive la consider excelente pentru combatere, de multe ori chiar sunt precise si nu chiar scumpe. La caprior, merg iar bine, dar daca lovesti os, strica mult.
La mistret mare sau alt vanat masiv, mai ales la calibre de mare viteza, risca sa nu penetreze suficient în vanat. Am mai scris undeva, am vazut situatia in care un vanator a tras la 15 m cu 300 WM cu SB soft point in fruntea vierului, care a cazut traznit apoi, după putin timp, s-a ridicat si i-a mai dat una in inima. Cand a parlit vierul a constatat ca pur si simplu proiectilul se turtise pe os si a mers de-a lungul osului, fara a-l penetra, se vedeau gaura de intrare si cea de iesire, unite de o taietură. S-a mai scris de vieri mari la care un proiectil prea expansiv şi mai rapid nu a trecut de coaste
Cele legate, cu expansiune controlata (Orix, Hammerhead, Super Hammerhead, Geco Plus chiar, etc) cred ca îmbina cel mai bine stopingul cu penetrarea.
Pe cele de la RWS nu le cunosc, dar am amici care foloseau RWS Evolution in 300 WM si au schimbat, sustin ca nu mai merg ca inainte.
Personal, folosesc acum GECO PLUS în 30-06, am luat cand era criză de munitie, si de asta macar o cutie tot faceam rost, am reglat pe el, si nu l-am schimbat pentru ca nu am avut motiv. Arma mea il trage bine, nu am avut vanat cautat sau nerecuperat (de la maidanez la capră neagra si lopătar), şi nici nu rupe tare la caprior.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Ghinda pe 03 Feb 2025, 08:18

Stopul. Să îl trântească dinainte de impact.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde liviur pe 03 Feb 2025, 09:04

In 8x68 nu sunt asa multe variante de munitie, RWS, Norma si Blaser care este tot RWS si cam atat.
Am patit cu KS de 11,7 care are un stop ff bun sa trag in fruntea vierului, sa cada si apoi sa se ridice si sa plece impleticit mai departe, a trebuit inca un foc. Nu a penetrat craniul.
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde Ghinda pe 03 Feb 2025, 11:34

Păi la calibrele, mai rare pe la noi, nu prea ai alegeri. În 30.06 ai marfă.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde zeb stump pe 03 Feb 2025, 17:14

La 8x68 cred ca Orix e perfect. Din cauza vitezei,oricum lovitura cu 8x68 produce soc puternic,iar expansiunea controlata a priectilului cred ca e suficienta pemtru a priduce daune semnificative,im acelasi timp,retentia masei va asigura penetrarea. Calibrele “ viteziste” sunt, in opinia mea, mai pretentioase la caracteristicile proiectilului, astfel incat sa penetreze suficient un vanat masiv si rezistent,cum e mistretul, dar sa nu pulverizeze un caprior …
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde yoghi pe 03 Feb 2025, 22:35

In decursul timpului am schimbat _testat mai toate calibrele .
Sunt calibre care dupa parerea mea nu au ce avantaje sa aduca vanatorului roman.
Dar sunt pe piata si in ultimii ani, astea ..extra au prins la public pe pricipiul...e nou...are vecinu...vreau si eu.
Acum am in dulap doar ""traditionale""
Deci carevasa-vazic :ympeace: .. Pt 22 hornet am varf full mantel ,la 222; 223; 243 am luat cele mai viteziste gloante,cu varf de telon -rosu /verde /albastru ; la 308 am cautat viteza cu expandare mare iar la 3006.; 3030; 300W ; 8x57si 9.3x62 am cautat mereu cel mai greu glont de pe piata.

Nu prea am tinut cont de marca ci doar viteza sau greutatea si binenteles grupajul( pt mine focurile 3_5 ciupite intre ele la 100m este grupajul ideal)

Ps: Mai am un 9.5 x57Manlicher pt care as prefera....orice cartuse..daca gasesc undeva :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante