Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 14 Noi 2024, 20:24

Calibrul .22

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Mesajde yoghi pe 12 Feb 2007, 22:01

[quote="Johny Wolf"].17 HM2, .22 LR, .17 HMR, .22 WMR
[img]http://img159.imagevenue.com/loc332/th_54310_.17_HM2,_.22_LR,_.17_HMR,_.22_WMR_122_332lo.jpg[/img]
http://www.vinatorul.ro/index.php?optio ... 5&Itemid=3
Care este distanta de tragere, pentru un tir precis? Ma refer cele trei calibre de .22.
Daca se poate mai multe amanunte despre armele de calibrul .22 pe care le detineti. Marca, luneta, suport prindere.[/quote]

Colega ; cu toate poti scoate ochii la un iepure la 150m.Depinde de relajul armei :acelasi cartus care la 100m nimereste musca la 50m se duce cu 10cm mai sus iar la150 cu22- 25 mai jos. Depinde de marca cartusului Eley Tenex ;RWS50; Lapua .Depinde de marca armei Anshutz
Walther
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde yoghi pe 20 Feb 2007, 20:50

colegu !! cu un 308 trebue sa scoti ochi la un iepure de 300kg la 300m dar ....fiecare cu iepurii lui
yoghi
Veteran

Mesajde cyrus12 pe 24 Feb 2007, 01:27

Desi imi place la nebunie calibrul asta nu am acces la el din cauza legilor astea tampite.Nu sunt vanator dar imi plac armele si trasul la tinta.Ce zebzec o fi facut acel articol din lege care interzice detinerea de 22.lr decat daca esti vanator dar nu poti vana cu el.Legi idioate date de idioti.Mi-ar place un 22.lr cu care sa trag numai in poligon.De ce numai uni au acces la lucrurile frumose :cry: :cry: :cry:
cyrus12
Nou membru

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 24 Feb 2007, 20:28

Inscrie-te la un club de tir si o sa ai acces la .22 lr. Chiar fara sa-ti cumperi una! :lol:
Apoi poti sa-ti si cumperi, poti sa iesi in poligon cu ea. Da nu mai des de o data la doua saptamani!!! :shock: Aici e tampita legea!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Ahotnic pe 25 Feb 2007, 10:12

cu regret violiv .... trebuie sa te contrazic.... asa am facut si eu la inceput... dar se pare ca nu tine faza cu membru al unui club de tir .... ca sa detii un 22lr legal trebuie sa fi cel putin instructor de tir, ceea ce urma sa devin si eu ... dar am lasato balta (mult de invatat multe examene, comisii.. etc) deci singura solutie pt cyrus12 este sa se inscrie la un club de tir si sa traga doar cand vrea instructorul (adica sa fi la keremul cuiva cand ai kef de o tragere) ...ceea ce este total aiurea :)
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde Cristi pe 25 Feb 2007, 12:07

Mai mult decat atat, antrenorii de tir(care au aceasta MESERIE atestata de o diploma data de un institut de invatamant superior) nu pot detine o arma de 22 decat pe perioada cat sunt antrenori activi intr-un club de tir.Daca predau sportul intr-o scoala, adio 22! Si avand in vedere ca sunt vreo 17 cluburi de tir in toata tara...prea multe arme de controlat!
In schimb, politistii pensionari sau in retragere pot cere sa detina pistol ca arma de aparare. Corect , nu? :wink:
Cristi
Veteran

Mesajde violiv pe 25 Feb 2007, 12:39

Iti scoti atestat de colectionar. Daca n-ai avut pana acum permis de arma dureaza la fel de mult ca obtinerea unui permis pentru arme de vanatoare. Apoi cumperi un .22 ca arma de colectie - se poate incadra in una din categoriile prevazute acolo (ex.: TOZ 88 e suficient de veche si are si caracteristici tehnice 'deosebite', Walther semi e 'super-tehnic', etc). Poti sa detii si 10 cartuse pe langa arma si poti iesi la trageri in poligon in aceleasi conditii ca pentru armele de tir. Cu munitia mai rezolvi si prin poligon. Legea are portite care sa-ti permita, pana la urma, (cu bunavointa politistului care se ocupa de tine pentru ca multe sunt interpretabile in lege) sa detii si sa tragi (din cand in cand) cu .22 lr.
violiv
Veteran

Mesajde Orita pe 25 Feb 2007, 21:11

- Legi abuzive si discriminatorii sint din pacate peste tot. Situatia aratata de Cristi [un fost politai iesit la pensie are dreptul la o arma de foc cum ar fi pistol ori revolver pentru "protectia personala" dar alti cetateni locuind in acelasi oras NU au un drept similar, indiferent daca sint pensionari ori nu] este sinonima cu cea din New York City unde a obtine "dreptul" de a avea o arma pentru protectie este extrem de dificil de realizat. Am locuit in New York City [in "Queens"] unde orice mizerabil hot si criminal are arma lui [obtinuta ilegal] iar majoritatea politailor se bucura de a avea o reputatie de "trigger happy", indivizi supraponderali in uniforma cu acel logo de "to protect and serve". --- NOTE: A nu se face confuzie intre "New York City" si "New York State", in ultimul legile referitoare la arme nu sint asa de stricte ca-n New York City. Orita 02/25/07
Orita
Membru important

Locaţie: U.S.A.

Mesajde Ghinda pe 25 Feb 2007, 23:16

Cioace. Si-au luat 22 niste prieteni de cca 1 luna. Nu au fost intrebati de instructori si cluburi de tir. Au luat autorizatie, arma s-a trecut la arme de tir in permis si gata.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Feb 2007, 23:23

Ghinda scrie:Cioace. Si-au luat 22 niste prieteni de cca 1 luna. Nu au fost intrebati de instructori si cluburi de tir. Au luat autorizatie, arma s-a trecut la arme de tir in permis si gata.

Daca si-au luat inseamna ca erau vanatori.Ca vanator ai dreptul sa o cumperi , dar nu poti sa o folosesti(decat in poligon ). Am un Walther G22, dar pana acum nu am reusit sa trag cu el decat vreo 20 de focuri.Sper ca dupa ce se mai linistesc apele cu vanatoarea , sa ma ocup mai mult de d-l Walther. :wink:
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde jon2004 pe 25 Feb 2007, 23:40

eltorro scrie:...
am un Ruger 22 cu pat rabatabil si magazii de 25 gloante care e perfect legal la vanatoare dar nu pot sa-mi iau un G22.... vedeti voi, e o arma rea!!!

emigreaza ! :wink: :wink: in romania , ca aici poti sa-l cumperi dar nu ai voie sa-l folosesti!
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 08:37

Da Jon. Cezar, Alin ii cunosti. Mergem pe la Tunari cu ele.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Feb 2007, 09:06

@ghinda
Da! Ca vanator o poti cumpara imediat, fara probleme. Problemele apar doar cand vrei sa tragi cu ea. Omul nu e vanator si intreba cum sa faca sa detina o astfel de arma fara sa se faca vanator. :cry:
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 09:10

Nu am probleme sa trag cu ea :)
Ghinda
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Feb 2007, 09:17

Ghinda scrie:Nu am probleme sa trag cu ea :)

Din doua in doua saptamani cel mai des! :( Altfel calci legea. Iar cine te primeste in poligon fara aprobarea de la politie valabila pentru ziua respectiva o calca si el.
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 09:39

Pe bune? Nu stiam.
Ghinda
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Feb 2007, 10:07

Dupa legea in vigoare, cu tot cu norme, pentru a trage in poligon cu o arma trecuta in permisul model nou tip A, de detinere (tir sau colectie), trebuie sa mergi in prealabil la biroul de arme, sa depui o cerere in care sa precizezi data, locul (poligonul), traseul cel mai drept pana acolo. Dupa 3 zile se elibereaza o autorizatie care te indreptateste sa faci iesirea in poligon. In cazul in care mergi cu o masina care nu are prevazut port-bagaj separat (3 volume clasic) trebuie sa amenajezi in portbagaj o cutie metalica inchisa cu cheie (cerinta doar pentru armele din permisul A nu si pentru cele de vanatoare din permisul B). O noua iesire o poti solicita nu mai devreme de doua saptamani. Daca te abati de la traseul descris si te gaseste politia e infractiune (poti zice ca te duci la armurier sau la politie, atunci nu trebe autorizatie), daca te duci la poligon fara autorizatie e infractiune, daca iesi in camp cu ea e si mai rau - e si braconaj.
Din aceste motive ma plangeam eu ca tin .22-ul degeaba. E arma cu care poate trage (fizic) si fiul meu. Dar, neavand inca 18 ani, accesul intr-un poligon de glont ii este interzis asa ca nu mai poate merge iar singur nu ma duc pentru ca se supara.
Am inteles ca se munceste (da nu prea cu spor) si Federatia de Tir sa schimbe ceva pe aici pentru ca, dupa cerintele acestei legi, au ramas fara juniori la probele de glont (de unde naiba sa mai scoti TIR-isti de performanta daca te apuci sa-i antrenezi la 18 ani?). Inainte de '89, cand am facut tir, accesul la o arma cu glont in poligoanele oficiale era de la 14 ani - juniori 'mici' si am tras de m-am plictisit in taberele de 'pregatire pentru apararea patriei' organizate pentru UTC-isti. Acum, armele sunt mai rele decat pe vremea comunismului. :twisted:
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 11:12

Am mai spus eu, astia de clocesc legile de stat de pomana in birou, le basesc idei din astea prin cap sau nu au treaba cu respectiva activitate.
Ghinda
Veteran

Mesajde yoghi pe 28 Feb 2007, 21:00

mai aveti o varianta :
Apelezi la un prieten vinator si pina la poligon esti sofer acolo devii tragator
yoghi
Veteran

Mesajde yoghi pe 28 Feb 2007, 21:03

sau te inscrii la un curs de pregatire in domeniu.......care e la moda si stai cursant vreo doi ani :evil:
yoghi
Veteran

Mesajde Ghinda pe 01 Mar 2007, 09:25

@Violiv, se poate modifica un 22 magnum in Hornet cu percutia centrala? Ce riscuri sunt, daca se poate, ce rezultate are arma si cat o duc pulpele avand in vedere ca se modifica parametrii pentru care a fost construita.
Multumesc anticipat!
Ghinda
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Mar 2007, 09:55

De putut se poate. Orice se poate ('mai putin sa aprinzi un chibrit de o bucata de sapun' - Stan Laurel). Ce iese nu prea e bine.
Sunt trei probleme: culata, inchizator, teava. Cu rare exceptii (armele asa zise de antrenament, variante ale celor militare si foarte putine noi) armele pt cartusele cu percutie pe rama, de putere mica, sunt cu totul altfel construite. Culata este mult mai subtire si mai fragila, inchiderea se realizeaza prin mijloace mult mai slabe, de multe ori fara nuturi de inzavorare evidente iar teava are alte oteluri, alt pas al ghinturilor si alta profunzime a acestora. .22 M trimite un proiectil de 2,5-3 g cu 600-650 m/s iar din .22 Hornet, acelasi proiectil pleaca cu 800-900 m/s si peste. Presiunile de lucru difera mult.
Ar trebui alezata camera cartusului la noile dimensiuni, imbracata culata intr-un strat nou (se poate si am vazut - se preseaza intr-o teava calda si apoi se decupeaza teava noua la profilul culatei), modificat inchizatorul sa prinda fundul tubului si sa percute central, inclusiv arc mai tare, creat un sistem de inzavorare la coada inchizatorului cu nuturi ce prind in culata proaspat modificata (asemanator celui de-al treilea nut la Mauser sau nuturilor de la MAS), un sistem de prindere pe pat imbunatatit ca sa nu plece fierul cu totul. Asta ca sa poti trage in siguranta. La teava nu prea ai ce sa faci. Gloantele vor pleca aiurea si o vei distruge definitiv in max. 100 cartuse. Nu stiu cine ar putea face toate astea la noi, mai ales ca rezultatul e de kk.
Daca o ai, decat s-o strici mai bine tine-o de tir sau, in eventualitatea ca se vor permite candva la daunatori, cu munitie buna merge la 100 m perfect.
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 01 Mar 2007, 10:11

Multumesc!
Nu o am dar este posibil sa fac rost, la pret de supermega promotie. Arma este din cele facute la Cugir, si ma gandeam ca ei pot modifica, mai ales ca sunt mai groase in teava ca Blaserul.
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 01 Mar 2007, 10:12

Daca nu tine figura, o sa ma multumesc cu pliciul meu, la 80 m :twisted:
Ghinda
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Mar 2007, 10:53

Mai degraba cauti, tot de la ei, varianta construita special in 5,6x39. Astea chiar ca mergeau bine, chiar cu stifturile de cartuse de la SADU. Si nu era obtinuta modificand armele de .22 rama! Ce a mai aparut asa erau modificari facute tot pentru privati si nu s-au dovedit bune de nimic.
Poate gasesti tot o super-mega-promotie. :P
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 01 Mar 2007, 11:06

Nu avem din acelea :(
Ghinda
Veteran

Mesajde Bill pe 01 Mar 2007, 19:04

Am vazut un Cugir modificat pe hornet.
Este intr-adevar o lucrare de kk. Modificarile nu foarte simplu de facut, s-au realizat tot la Cugir dar sincer prefer un LR bun decat un Hornet prost.
Alezatul camerei este partea cea mai simpla. Problema mare este modificarea inchizatorului si culatei pentru diametrul tubului de hornet si percutia centrala.
Oricum, teava a fost proiectata pentru glont de plumb cu viteze de pana in 400 m pe sec. Cu hornet se va termina extrem de repede. Am vazut si arma modificata pe magnum care dupa 4-500 de focuri trimitea glontul la tinta pe lat.
Dupa parerea mea modificarile de genul acesta sunt sortite esecului.
Bill
Membru important

Locaţie: Oradea

Mesajde rechinu pe 24 Mar 2007, 16:13

amis scrie:O parte din munitia ce se gaseste pe piata romaneasca Imagine

buna! gasesc prin tara munitie cci cal .22wmr?
ma intereseaza ceva anume ,v max 30gr cu varf polimer tip.
Vanatoarea......arta si pasiune
rechinu
Membru activ

Locaţie: in miscare

Mesajde adrian_ppp pe 24 Mar 2007, 16:15

scirocco scrie:Eu am un UMC .22LR si vreau sa va spun ca sant foarte incantat de ea.As fi extrem de bucuros daca s-ar permite folosirea ei la daunatorii mici , ar fi un exercitiu nemaipomenit de tir.Asa o folosesc doar in poligon(cand mi se permite!! :( ).Daca s-ar vota pentru folosirea ei pt combatere la daunatori eu as vota PENTRU! Cat despre Vechio...numai numele este... vechi,ca restu' e mai verde decat bambusul! :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
adrian_ppp
Veteran

Mesajde amis pe 24 Mar 2007, 16:57

Eu am mai multe tipuri si marci de .22wmr,nu-ti pot spune acum ce.
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante