Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Dec 2024, 13:49

Mărime maxima alica și choke

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Mărime maxima alica și choke

Mesajde Tyggerforce pe 26 Sep 2024, 15:13

Salutare tuturor impatimitilorin ale vânătorii... Apelez pe aceasta cale în special la cei cu ștate vechi în această nobila artă pentru a-mi împărtăși din experienta lor personală atât mie cât și cititorilor în următoarea problema... Ma interesează care este mărimea maximă de alica pe care o folositi la tras în funcție de choke-ul utilizat pe arma la vanatoare. Ma interesează pentru choke IC, M, IM, F. Mulțumesc anticipat celor care își vor expune din propria experienta.
Tyggerforce
Nou membru

Re: Mărime maxima alica și choke

Mesajde Sly_Fox pe 26 Sep 2024, 18:36

În principiu nu prea interesează mărimea maximă a alicelor în funcție de choke, poate cu o excepție, evitat alice mari de 4,50-5 mm pe choke-ull full, pentru că nu se obține un grupaj omogen. Șocul se împerechează cu alicele în funcție de specia urmărită, biotop, metoda de vânătoare utilizată, nu de diametrul choke-ului și mărimea maximă a alicelor. La câmp deschis, iepure, iarna, choke full și alice între 3,50-4,30 (depinde și de temperatura din ziua vânătorii). Cam același scenariu și la gâscă. Dacă se optează pentru alică mai mare, de 4,50-5 atunci este de preferat un choke mai larg, M pentru a obține un grupaj decent.
La baltă, toamna, cât este încă cald, rață sau gâscă, alică de 3-4 mm pe choke-ul full, diametrul alicelor ținând mai degrabă de preferințele vânătorului (dacă este sarseluță se mai scade la diametrul alicelor spre 2-2,50). Pe câmp, vara, la prepeliță, alica minimă permisă de lege cu choke-ul IC sau M, la fel și în cazul sitarului în corpuri de pădure, unde se trage aproape. Porumbel, turturică, guguștiuc, alică de 2,50 mm cu +/- 0,50 în funcție de biotop, înălțimea la care vine, preferințe etc. Combinațiile acestea nu sunt bătute în cuie, se pot schimba în funcție de rezultatele obținute, performanțe ale muniției observate în teren și altele.
În concluzie nu există o relație mărime maximă alică-choke, ci o combinație mărime alică (fără maximă)-choke în funcție de specia urmărită, biotop (care contează), anotimp. Poți trage alice de 5 mm pe orice choke așa cum poți trage alice de 1,7 mm pe orice choke. Dar rezultatele pot să difere mult, astfel că trebuie căutată combinația optimă.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 26 Sep 2024, 23:38

Ca idee de baza, cu cat e mai stramt socul, cu atat alicele se inghesuie mai tare ca sa inainteze. Cu cat diametrul e mai mare, cu atat sint mai putine alice, atat de putine incat la extrem, la "trei la fund", fiecare alica vine in contact cu peretele tevii (deci si cu stramtorarea din dreptul socului) dar si cu fiecare alica de langa ea, astfel ca deformarea e maxima.
Asta se intampla la orice marime dar de la 3,5 mm in jos practic nu mai conteaza pentru ca sint asa de multe incat doar un procent mic ajung sa sufere. Prin cele mai stranse socuri care exista, cele pentru vanatoarea de curcan salbatic, americanii nu trag alica mai mare de 3,5 mm dar trag cu incarcaturi mari si ochesc numai la cap-gat.
Alica de 5 mm in special, trasa prin soc full da niste grupaje aiuristice rau, cu dispersii in toate felurile numa' in cerc omogen nu, de multe ori cu mijlocul chel de tot.

La extrema cealalta, sa tragi prin soc full alica de 1,7-1,9 mm, pe care o folosesti la grauri, ciocarlii, prepelite, unde se trage aproape si vrei imprastiere mare ... este ilogic, ineficient si cand nimeresti nu prea mai ai ce alege.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zeb stump pe 27 Sep 2024, 07:20

La prepelita am inceput si eu cu combinatia IC - M, alica de 1,9 mm, dar am trecut apoi la C si IC, 1,7 mm primul foc, 1,9 al doilea, rezultate excelente, al doilea foc tras foarte rar, de regula la dubleu :D .
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Tyggerforce pe 27 Sep 2024, 12:04

Din răspunsurile voastre aș concluziona în felul următor: choke F maxim alica de 4,choke IM maxim 4,3 alica, choke M alica de 4,5...choke IC și C 5mm... Pentru grupaj optim. Corect, sau... ? Mea culpa pentru lipsa timpului de-a merge în poligon sa experimentez...Joița îl am la vre-o 80 km...
Tyggerforce
Nou membru

Mesajde Clujeanul pe 27 Sep 2024, 13:11

Acum 16 ani am pus in tevi C si IC si acolo le-am lasat. Nu le mai schimb. Trag cu unice sau cu orice intre 2,7mm - 5mm dupa caz. Daca nu as fi fost multumit as fi incercat sa le schimb.
Apropo: alicele in zona de choke sunt inca in paharel sau deja l-au depasit?
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Tyggerforce pe 27 Sep 2024, 14:47

@Clujeanul normal ca sunt în paharuț...dupa ce părăsește țeava paharutul rămâne în urma având o masă mai mica.
Tyggerforce
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 27 Sep 2024, 19:26

Clujeanul scrie:Acum 16 ani am pus in tevi C si IC si acolo le-am lasat. Nu le mai schimb. Trag cu unice sau cu orice intre 2,7mm - 5mm dupa caz. Daca nu as fi fost multumit as fi incercat sa le schimb.
Apropo: alicele in zona de choke sunt inca in paharel sau deja l-au depasit?

Da, așa cum spuneam, fiecare își caută cea mai bună combinație. Eu vânătoarea am practicat-o mai mult în spațiu deschis, câmp liber și baltă, astfel că am optat pentru choke-uri M și F, muniția fiind cea schimbată în funcție de specie, teren, temperatură și alte cele.
Alicele rămân în păhărel când bura trece prin zona choke-urilor, plus o anumită distanță după ce părăsesc țeava. Depinde și de bură, unele își desfac petalele mai devreme, la doi-trei metri, altele nu se desfac deloc și țin alicele în container pe distanțe mai mari. Dacă bura cu container este închisă, merge precum proiectilul unic vreo câteva zeci de metri.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 28 Sep 2024, 18:36

Iar chestia cu bura si cum se deschide este mult mai importanta decat valoarea constrictiei socului. Tendinta moderna este "sa te lauzi" cu grupaje cat mai stramte, eficiente la distante cat mai mari. Asta desi 75% din focuri se trag la distante mai mici decat clasicii 35 m.
Pentru ca nu sint un super-tragator si pentru ca mai mult ma ajuta un grupaj normal, cu maxim 50% in cercul de 35 cm si restul intinse chiar mai mult de 70 cm, nu vad cu ochi prea buni tendinta asta moderna a producatorilor de cartuse. IC si M sint cele mai des folosite apoi mai rar IM. Nu ma bucur asa mult de cate o lovitura norocoasa la peste 45 m daca e mai dificil de lovit eficient la 25-30.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Clujeanul pe 29 Sep 2024, 07:55

violiv scrie:Iar chestia cu bura si cum se deschide este mult mai importanta decat valoarea constrictiei socului. Tendinta moderna este "sa te lauzi" cu grupaje cat mai stramte, eficiente la distante cat mai mari. Asta desi 75% din focuri se trag la distante mai mici decat clasicii 35 m.
Pentru ca nu sint un super-tragator si pentru ca mai mult ma ajuta un grupaj normal, cu maxim 50% in cercul de 35 cm si restul intinse chiar mai mult de 70 cm, nu vad cu ochi prea buni tendinta asta moderna a producatorilor de cartuse. IC si M sint cele mai des folosite apoi mai rar IM. Nu ma bucur asa mult de cate o lovitura norocoasa la peste 45 m daca e mai dificil de lovit eficient la 25-30.

La fel zic si eu.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde zeb stump pe 30 Sep 2024, 11:58

Trebuie avuta in vedere relaţia între soc şi cartusul folosit, cu tot ce înseamna asta, nu doar marimea alicei: greutatea incarcaturii, viteza, tipul burei, pentru că toate astea influenteaza gruapajul, la munitia moderna.
Cel mai des vanez fazan si iepure, pe fonduri unde alternează tarlalele cu iarba pana la brau sau stufurile cat omul sau chiar mai inalte, unde nu am nevoie de constrictie, că piesele sar aproape, iar in iarba mare, iepurele il vezi coar cativa metri, apoi dispare, cu tarlale arate sau cu miristi, unde piesele sar mai departe, deci, ajuta ceva constrictie mai mare. Ori, apuc flanc sau tiitoare, cand distanţele sunt iarasi mai mari, etc.
Evident ca nu stau sa tot schimb socurile. Merg pe IC si M, si jonglez cu munitia: mai lejeră şi dispersanta, ori mai puternica si mai "stransă".
Am avut lovituri frumoase cu IC sau cu M (cand am avut timp sa comut focul) la distanţe, atunci cand munitia a fost una pe masură. Cu BP Long range, RC JK6, Winchester ZZ Pigeon ( la fazani), a contat doar daca am tras eu bine sau nu, si nu ca nu aveam full soc...
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde mihai.cst pe 05 Oct 2024, 20:57

Dar pt brenneke ce socuri folositi?
mihai.cst

Mesajde Ghinda pe 06 Oct 2024, 12:26

Cilindru indicat. Dar nu are nimic dacă mai scapi și prin full.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 06 Oct 2024, 13:17

mihai.cst scrie:Dar pt brenneke ce socuri folositi?

Depunde! Ce model de proiectil unic de la Brenneke? Cele Original Brenneke, cu ampenaj din pâslă, merg bine din șocurile cât mai largi. C sau IC. Cele cu sabot merg bine din țevile SLUG. Contează mult despre ce modele de proiectile unice vorbim, chiar dacă ele sunt produse de Brenneke.

Pentru alte tipuri de proiectile unice trebuie specificat modelul și firma. Diferențele pot fi notabile! Unele au diametre mai mari, altele au construcții exotice, unele sunt din plumb moale, altele din aliaj ceva mai dur, etc.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde yoghi pe 06 Oct 2024, 19:51

Proiectilele unice invelite in plastic au cam acelasi grupaj si chiar asejare pe tinta indiferent de modelul armei.dar au trasee
si imprastiere diferite Dupa impactul cu tinta...carnea sau osul zic ,nu hartia

Unicele simple unde plumbul se freaca si se deformeaza in teava ,au atat grupaje cat si imprastiere diferita pe tinta in functie de diametrele interioare ale tevilor.
Teoretic toate se turtesc la iesire din teava dar ..unicele cu interiorul gol se si lungesc la trecerea prin soc

Sa vezi deformare la ""brenek"" de 40grame

Pt teste ...cere si tu la cunoscuti cate 2 cartuse din ce gasesti
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Tyggerforce pe 07 Oct 2024, 21:28

mihai.cst scrie:Dar pt brenneke ce socuri folositi?

Pentru proiectil unic folosesc IC... Cu slug cheditte de 32 grame am tras și nu are cădere pe traiectorie la 70 metri...cu siguranță merge 80 metri fără corecție pe verticala. Alta muniție nu am tras...
Tyggerforce
Nou membru

Mesajde mihai.cst pe 14 Oct 2024, 07:59

inteleg, eu ma pregatesc sa achizitionez o lisa semiautomata, ma informez ca sa o dau cat mai putin in bara! :D
mihai.cst

Mesajde Tyggerforce pe 14 Oct 2024, 12:45

mihai.cst scrie:inteleg, eu ma pregatesc sa achizitionez o lisa semiautomata, ma informez ca sa o dau cat mai putin in bara! :D

Si eu folosesc tot o lisa semiautomata, beretta 1301 comp. Trage toată gama de gramaje fără probleme. Are țeavă de 61cm și fosesc unic la mistreț iar pentru alta categorie de vânat adaug choke exterior gemini în diferite constrictii.
Tyggerforce
Nou membru

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante