Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Muniție pentru calibrul 7x64Moderator: liviur
11 mesaje • Pagina 1 din 1
Muniție pentru calibrul 7x64Bună ziua , sunt începător și aș dori să vă cer păreri legate de muniție. De curând am achiziționat un Mauser in calibrul 7x64 și încă nu am cumpărat muniția. Ce muniție mă sfătuiți să folosesc?
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Ce dorești să vânezi și unde? Muniția se alege în funcție de specia vizată și terenul de vânătoare (pădure-goană, câmp deschis-pândă). Apoi, după ce ai rezolvat cu specia vizată, alegi câteva sortimente și te duci în poligon pentru teste. Vezi care muniție merge mai bine din arma ta. Recomandările pe forum nu sunt de luat în calcul pentru alegerea muniției. Aici vezi eventual ce experiențe au avut unii și alții cu diferite muniții, la diferite specii, în diferite tipuri de terenuri.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Muniție pentru calibrul 7x64[quote="Sly_Fox"]Ce dorești să vânezi și unde? Muniția se alege în funcție de specia vizată și terenul de vânătoare (pădure-goană, câmp deschis-pândă). Apoi, după ce ai rezolvat cu specia vizată, alegi câteva sortimente și te duci în poligon pentru teste. Vezi care muniție merge mai bine din arma ta. Recomandările pe forum nu sunt de luat în calcul pentru alegerea muniției. Aici vezi eventual ce experiențe au avut unii și alții cu diferite muniții, la diferite specii, în diferite tipuri de terenuri.[/
O să am nevoie atât de muniție pentru goană , cat și pentru panda ( pentru șacal, țap, etc) . Vă mulțumesc frumos pentru ajutor
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Depinde si de disponibilitatea munitiei, de bugetul alocat, etc...personal, in ideea de a gasi munitie, am reglat pe GECO PLUS. Cand a apărut criza de munitie, nu am avut pb sa gasesc macar cate o cutie la nevoie.
Merge bine din Mauser M18, si am impuscat vulpe, maidanez, sacal, tap/capră, mistret şi capră neagră...Nu mi-a plecat nicio piesa ranita, au cazut in foc...Imi permit sa schimb oricand munitia, dar cum poligon nu am aproape şi nu am motive încă sa o schimb, inca folosesc Geco Plus. Evident, sunt pe piata alte marci, mult peste ...
Re: Muniție pentru calibrul 7x64
Atunci cumperi tot ce găsești în calibrul tău (nu o să găsești mare diversitate), de la cel mai ușor și ascuțit pentru șacal, până la cel mai greu și bont (plus bonded) pentru mistreț. Apoi la poligon și vezi cum și ce fel. Nu există rețetă sigură pe forum. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Poți merge liniștit pe Geco Plus. Am folosit și eu dar pe 30-06. Și-a făcut treaba de minune.
Una din cele mai paguboase "retete"! O spun din proprie experienta ... vasta si plina de astfel de greseli repetate. Cum testezi? - Cu cate 3-5 focuri? Unde gasesti sa cumperi cu cartusul? Nu prea se mai vinde decat la cutie. Ca sa nu mai zic ca 5 cartuse la un test nu inseamna absolut nimic. - Tragi pe hartie, in poligon? Ca sa vezi ce? Care scoate grup mai strans? La ce-ti foloseste ca un sort trage un grup de 2 cm si altul un grup de 4 cm? Pentru 90% din focurile pe care le vei trage nu conteaza... - Ce te faci daca grupul cel mai strans iese cu Geco SP? Ca varf e cel mai simplu posibil. Ba chiar, in 7x64 - care este un calibru ceva mai de viteza - este mai prost ca si comportament in tinte dure decat daca l-ai trage din 8x57 sau 9,3. Asa cum ai procedat este mai bine, mai ieftin si cu mai mult folos. In general exista doua tipuri de "glontari", impartiti in functie de numarul de cartuse trase pe sezon: sub sau peste 50 cartuse! Daca tragi sub 50 cartuse poti merge pe un singur fel - ceva mai rasarit, firma buna, varf bun - si sa tragi la orice, in orice situatie. Daca tragi mai mult si fondurile sint mai limitate, e uzual sa folosesti doua munitii care merg pe tinta foarte aproape una de alta: una ieftinioara de tras mult - antrenament, combatere, animale mici - si un sort mai scump, cu un proiectil mai destept, mai potrivit pentru animale mari. Si atunci cauti pe forumuri, grupuri ce experienta au altii cu arma ca a ta si diverse cartuse. In mod surprinzator, nu intotdeauna ieftin inseamna prost si, cu atat mai mult, foarte scump nu inseamna intotdeauna foarte bun. Ti-a fost recomandat Geco Plus. E bun. E cel mai ieftin proiectil cat de cat legat, incarcat bine si merge absolut suficient de precis. In plus, din aproape toate armele si calibrele in care am incercat, merge aproape fix-fix in acelasi loc pe tinta cu Geco SP. Foarte des se potriveste si cu munitie de la RWS pe tinta. Si la alte firme vei gasi "potriveli" cam la fel ... Vulcan cu Orix la Norma, de ex. Vrei un singur cartus? Atunci alege-l pe cel mai bun pentru cel mai al dracu' animal din cele pe care intentionezi sa le vanezi ... ca nu pica sacalu' in foc nu-i asa bai, da' daca nu gasesti cerbu' e nasol.
Una dintre cele mai bune posibile. La mine a funcționat și am reușit să aleg ce trebuie la ce trebuie. După ce am tras vreo câteva zeci de sortimente (plumb liber, bonded, vârf liber, vârf polimer, 7 gr-14,3 gr) am ales ceea ce trebuie pentru speciile vizate în condițiile de biotop. Testate la vânat, făcut provizii pentru ani de zile. SST DE 9,7 de la vulpe la căprior, 11,6 Silvertip la mistreț. Asta inițial. Apoi când nu s-a mai găsit, repetat și reales ce trebuie.
Luat inițial câte o cutie din toate. La ce folosește? Păi cine nu vrea un „ușurel” de 7 gr tras din .30 la vulpe și șacal? Viteză, razanță bla, bla, bla. Doar că nu s-a potrivit cu „visele”. Ce 2 cm vs 4 cm. Se duceau la dracu' în praznic. Testezi, vezi, regândești. Ce spune unul și altul pe forum, fix pix. Nu se potrivește! Prefer să testez singur și să văd eu cum stă treaba. Dacă iei în considerare doar grupajul...eroare de calcul. Din acest motiv am și spus de la vârf ascuțit la bont de la plumb liber la bonded. Pentru fiecare specie aleasă, proiectilul dedicat ales din mai multe sortimente. Geco SP...nici măcar nu trebuie luat ca etalon, pentru nimic. Că se găsește mai des. Irelevant!
Adică tot testat, să vadă care muniții merg pe țintă foarte aproape una de cealaltă. Că dacă se uită după ce recomandă unul și altul, o să meargă la verde vară tocmai din arma lui glonț lângă glonț trase din muniții diferite, de la firme diferite. Nu mai căuta pe forumuri ce experimentează alții, du-te și trage singurel, să vezi ce și cum. Te mai înveți și cu arma, îți petreci timpul într-un mod plăcut...
Eu aici văd cea mai păguboasă „rețetă”! Să alegi un sortiment că așa spune X. Că merge strună, este legat, este vrăjit, descântat, ca argintul strecurat. Geco este ultima alegere pentru mine. Mai degrabă încerc cu Sellier Bellot, din acela soft point de 11,6, lung și aerodinamic ca un bolțar. A mers mai bine la mistreț la pândă decât lăudatul Geco Plus. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Cu peste 10 ani in urma, l-am ajutat pe un proaspat vanator sa monteze, regleze o arma-luneta. Pentru ca omul era unul chibzuit si pentru ca-l facusera vanator prietenii, a zis ca nu investeste din star o avere si sa aleaga ceva care functioneaza. Asa ca a luat din raft o Winchester 70 in 30-06, luneta Bushnell 6500 (ambele proaspat aparute in magazinele noastre) si vreo doua cutii de S&B PTS (munitie fata de care parerile sint foarte-foarte impartite). Am bibilit noi la montura, un pic la tragaci, am reglat usor si aproape am terminat cele 2 cutii, cu grupaje la limita multumitorului, adica 3-4 cm constant. Trec anii multi si ajunge iarasi arma la montat - a zis omul ca merita o luneta noua, mai buna si a pus o Z6. Cum nu ne vazusem de mult, mai povestim un pic ... ei bine, pe tip il prinsese vanatoarea tare de tot - in cei 10 ani trecuti vanase tot ce se putea vana la noi (inclusiv urs, capra neagra, cerb, de mai multe ori) si incheiase cu succes 3 turnee africane, cate unul in America de Sud si cea de Nord si tocmai venise din Nepal ... unde vechea Bushnell a inceput sa-i faca probleme cu aburirea. In toti anii astia a tras numai si numai cu Win 70 si cu PTS-ul in 30-06. Eu am ramas de-a dreptul cracanat nu numa' gura casca....
"Daca a functionat combinatia si am impuscat tot ce-am incercat sa vanez, de ce s-o schimb?" a fost intrebarea lui catre mine... Orice om e liber sa procedeze cum crede si cum vrea. Da' pe masura ce trec anii, aduna experienta si mai cade pe ganduri s-ar putea sa judece ca nu i-au folosit la mare lucru mii si mii de lei investiti in tot felul de teste fara sfarsit ... ca putea mai bine sa dea o tura in Africa, cu mainile in buzunar si sa traga cu ce-i dadeau acolo baietii. P.S. nici eu nu trag cu Geco Plus ... doar pentru ca n-am avut ocazia. Cand a aparut incepusera deja sa-mi placa altele mai vechi pe piata. In schimb Geco SP am tras cutii peste cutii in cel putin 5 calibre ... pentru ca la cat costa n-am gasit altul care sa ofere mai mult. Acum, de cand a reaparut Sako, in varianta imbunatatita ca si constanta, Geco SP are ceva concurenta. Si daca n-a cazut, n-a fost vina cartusului mai niciodata.
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Just la prima vedere! Dar o întâmplare mă face să cred că nu va fi așa de simplu.
Am fost cu un vânător în poligon, arme identice, muniție identică. Rezultatele tragerii...uimitoare. Vorba lui Pavel Stratan, „ori că ciocu' n-are râmă, ori că râma se fărâmă”. Peștișorul de aur nu se arăta, plasarea pe țintă nu se potrivea. Nici eu și nici el nu reușeam să alăturăm focurile din cele două arme. După un timp de gândire am întrebat cu ce a tras înainte și a spus că a tras cu S&B PTS (SST-ul propriu al cellor de la Bellot), iar eu am tras înainte cu RWS Evolution. Ăla avea țeava plină de cupru, eu aveam țeava plină de nichel. Poate a contat și asta, poate a contat o posibilă înclinare cu câteva grade a patului, dar nu este esențial. Esențial este că al nostru nou coleg va cumpăra în funcție de recomandările de pe forum, va trage la țintă cu „recomandarea” și poate va constata că nu le poate duce în cerculețul magic. Apoi va trage concluzia că cei de pe forum sunt niște rău voitori pentru că au recomandat muniția nepotrivită. Ori va merge direct la porc sau la țap, va da o lovitură mai ghinionistă, pleacă animalul și va da vina pe muniție. Ce muniție proastă mi-au recomandat pe forum. Bine, este treaba fiecăruia cum alege și ce alege, dar nu cred că ar strica să își bată puțin capul de la început și să experimenteze. Poate că va opta să ia de-a gata, dar am o presimțire că ulterior ceva îl va îmboldi să încerce mai multe combinații până să simtă că a găsit El Dorado. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Muniție pentru calibrul 7x64Iar mă repet. Nu am fost în cine știe ce turnee. Cum a făcut cel al lui Violiv, așa și eu. De ani, Sako hammerhead, 14,3 grame la 30.06. De la cioară la orice. Pauză un an să zic, am tras cu resturi căpătate de la un amic. Am reglat arma cu cea care era mai multă, câte un glonț din celelalte ( se învârteau în diametru de 5-7 cm toate). La mistreț nu au contat. Am luat după de la Hornady, la 14,3 grame. Stop mai prost nici că am văzut. Mereu am căutat vânatul. Noroc că a revenit Sako. Și eu la el! De ce să schimb?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
11 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori |
Publicitate
|