Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Ian 2025, 05:50

Geco Softpoint 308 win 11g

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Geco Softpoint 308 win 11g

Mesajde sean pe 26 Aug 2024, 22:09

Aseară la sacal,primele cartușe din cele 2 cutii achiziționate acu vreo 3 luni...menționez că arma asta o folosesc la combatere și folosesc geco softpoint că e mai ieftin și credeam că are un raport bun calitate preț....
Intrăm în fond și fuge șacalul de lângă drum...până îmi fac arma din toc cu lacăt pe ea se duce draqu,am plecat după el dar nu l-am mai văzut .
Dau cu chemătoarea de vulpe de pe un dig și după un timp fiu-meu observator cu binoclu îmi arată unu la vreun km care venea ață...am coborât sub dig și am alergat să-i tai calea,m-am instalat frumos in cur și mi-a apărut pe la 120-140 de metri,s-a oprit și adulmeca,dau foc și o ia la sănătoasă cu viteza luminii...incarc greu,împins,și mai dau un foc,lulă,incarc iar tot greu dar a disparut...stăteam prostit și nu înțelegeam de ce mai fuge după primul foc...
In fine,mă resemnez și scot cartușul de pe țeava...am scos doar tubul,vârful a rămas blocat în buza ghinturilor și toată pulberea a curs în flinta.
Eu nu am mai pățit așa ceva.
Cu ce aveam din lotul vechi am împușcat țap săptămâna trecută și ceva la combatere.
Arma e un kimber longmaster clasic,cu camera match,o armă frumoasa, buna și precisă,munitia este problema.
Aviz amatorilor de geco.
sean
Membru important

Re: Geco Softpoint 308 win 11g

Mesajde popaliviu pe 27 Aug 2024, 10:08

Deci în buza ghinturilor înseamnă că nu era pericol dacă repetai focul. Sau tot bubuia țeava? Nu am mai auzit pe forum de situația asta :-? Oricum periculos!
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde zeb stump pe 27 Aug 2024, 12:08

Ciudat, tocmai cand parea ca nu mai sunt probleme cu munitia Geco...Eu am luat carabina in perioada de criză de munitie, asa ca am reglat-o cu Geco Plus, pe ideea ca o cutie se mai gaseste oricand, şi nu am avut nicio problema. Arma trage mai bine decat pot eu acum cu geco plus, ca efect in vanat nu am avut motive de nemultumire, nu s-a întâmplat sa nu ia foc ...Cinse stie, or fi scos vreun lot prost....
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde violiv pe 27 Aug 2024, 12:32

S-a mai intamplat si la case mai mari, se mai intampla ... mai ales de cand cu nebunia de criza supra-acuta de munitie. Mai e si 308 pe deasupra ... or fi incurcat varfurile la un lot pentru Ukraina! :ymparty:

P.S. de asta fiecare lot nou de munitie care ajunge in dulap trebuie testat inainte la cartoane.

P.P.S. acu' vreo 2-3 ani am luat cateva cutii dintr-un lot nou de Hornady, eldx 180 gr, din care mai trasesem vreo 5 cutii. Ratez o vulpe in conditii optime asa ca ma duc la carton - cam dublu grupajul fata de cele vechi (dar inca rezonabil pentru vanatoare) insa 7-10 cm si dreapta si mai sus. Corectez reglajul. Mai scotocesc un pic net-ul si vad ca toata planeta se plangea de modificarea semnificativa a punctului de impact la seria noua, la mai toate calibrele comune. Hornady a raspuns ca a modificat pulberea in reteta si ca ... fiecare lot nou de munitie trebuie testat inainte de utilizare la vanatoare!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde sean pe 27 Aug 2024, 14:39

popaliviu scrie:Deci în buza ghinturilor înseamnă că nu era pericol dacă repetai focul. Sau tot bubuia țeava? Nu am mai auzit pe forum de situația asta :-? Oricum periculos!

Nu aveam cum sa mai incarc arma,așa că nu eram in pericol sa trag cu trenuleț de gloanțe. :lol:
M-am chinuit ceva sa scot glonțul de acolo,noroc cu sks-ul colegului că avea o vergea scurta...cu aia și cu un băț cioplit l-am dat afara până la urmă...dar nu am mai reușit să bag alt cartuș,a rămas pulbere pe acolo oricât m-am chinuit eu sa o curat cu bete și șervețele. :D
O sa le masor, probabil sunt sertizate mai in afara și rezultă o lungime mai mare...într-o țeava mai vânătorească probabil merg fara probleme...cum merg e altă discuție.
sean
Membru important

Mesajde florinsarca pe 27 Aug 2024, 20:13

Nu cred că trebuie generalizat. Sunt cazuri izolate. Folosesc muniția Geco de mult timp dar nu am avut niciun fel de probleme.
florinsarca
Membru important

Locaţie: Geoagiu Băi, Hunedoara.

Mesajde sean pe 27 Aug 2024, 21:13

Nu am generalizat...tot geco am folosit până acum în arma asta și nu am avut probleme .
sean
Membru important

Mesajde sean pe 27 Aug 2024, 21:19

Despre cum e camera cartusului la arma asta și de ce s-a blocat vârful în ghinturi ar putea să spună Vio că o cunoaște prea bine... :D
sean
Membru important

Mesajde violiv pe 27 Aug 2024, 22:19

Ma bucur ca e inca la tine!
Chiar zilele trecute ma gandeam sa-mi iau si eu una, mai ales ca sint pe cale de disparitie...

In prospect scrie "camera match". Dupa scotocit net-ul in lung si-n lat am aflat ca este un nume impropriu pentru o camera frezata la specificatiile minime ale calibrului. Nu spune nimic despre distanta pana la ghinturi. Din cate imi amintesc n-a avut nicio problema in a camera si 180 grs.

Chestia asta am patit-o si eu o data, tot la o arma croita "mai strans", cu munitie Sako parca ... le simteam ca intra mai fest in teava dar trageau bine. Problema a fost cand am renuntat sa trag un foc, am descarcat arma cu teava usor inclinata catre in jos ... si am curatat doua zile prin toate maruntaiele armei dupa grauncioare ratacite si lipite in ulei.

Exista tot felul de metode de a masura cat este pana la ghinturi. Poti masura si cartusele ramase sa vezi daca sint egale si daca sint mai lungi decat maximul specificatiilor pentru calibru ...

Sau poti incerca Sako Gamehead de 9,7 g ... care merge belea la combatere si nu e scump.

https://www.arw.ro/cartuse-carabina/sak ... n-sp-9-7g/
violiv
Veteran

Mesajde sean pe 28 Aug 2024, 09:02

La Sako alea ma uitam si eu,sa vad daca sunt pe stoc,sa iau o cutie de proba...
Inca nu am curatat arma,e pulbere lipita peste tot.
O vandusem la un moment dat dar dupa vreo 2-3 ani m-a apucat dorul de ea si am rascumparat-o. :D :lol:
L.E.
Parca in 2010 am luat-o de la tine...ce zboara anii... :roll:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
sean
Membru important

Mesajde Croco pe 28 Aug 2024, 09:19

Ma bucur ca s-a deschis subiectul. Distanta dintre proiectil si ghinturi se numeste freebore. Este reglementata CIP. Mai mare se poate, mai mic nu. De aceea se numeste match. Inseamna potrivire, identic. Inseamna ca e minim CIP. Faptul ca proiectilul nu a fost bine sertizat a produs impedimentul. Cat timp nimic nu blocheaza teava nu e periculos.
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde sean pe 28 Aug 2024, 09:21

Acelasi cartus intr-un Wincester XPR nu are nici o problema de alimentare.
sean
Membru important

Mesajde Croco pe 28 Aug 2024, 09:57

Cartusul individual avea impdimente, nu marca. Cel putin in cazul de fata. Mai mic decat CIP se numeste wildcat (bine, sunt niste limite) . Nu 308W
Croco
Veteran

Mesajde violiv pe 28 Aug 2024, 12:03

sean scrie:Acelasi cartus intr-un Wincester XPR nu are nici o problema de alimentare.

Intai aliniaza-le pe masa - vezi daca mai exista unele prea lungi
XPR are camera croita mai degraba la extrema cealalta. In realitate nu e o diferenta asa mare intre maxim si minim. Sint cateva calibre cunoscute pentru freebore inuzual de lung - 7x64, 300 wby, 6,5 si 8x68 dar la cele mai multe este de ordinul a 4-5 mm iar diferentele intre minim si maxim sint de ordinul a 1-2 mm ... suficient cat proiectilul sa muste un pic din ghinturi si sa ramana acolo.
violiv
Veteran

Mesajde Croco pe 28 Aug 2024, 14:48

De ce am zis ca ma bucur? Pentru ca s-a deschis un subiect referitor la ceea ce cauta multi.
Cand se cumpara o arma, se cauta munitia cu care merge cel mai bine. De fapt, se cauta munitia cu o anumita distanta dintre proiectil (ogiva) si ghinturi. Aceasta distanta nu este fixa: ea variaza de la teava la teava. Neputandu-se (in Romania) ajusta aceasta distanta (desi e simplu), atunci se cauta munitia care ofera acea distanta. In engleza se numeste seating depth. Face parte din categoria armonicii tevii.
Aceasta pentru cei care care se intrebau: de ce o munitie merge mai bine ca alta? (si nu scumpa neaparat)

PS: freebore se refera la camera cartusului si seating depth la cartus in sine. Freebore-ul nu se poate schimba, seatingul da.
Croco
Veteran

Mesajde proteam pe 28 Aug 2024, 17:53

Salut. Eu am avut probleme (capsa nu a percutat) cu Geco Express in 30-07 de doua ori.
Prima data am zis ca ploaia o fi de vina. A doua oara nu avea nicio o scuza. Si asa tapii au trait fericiti... pana i-a mancat lupul!
De fiecare data am verificat pulberea acasa, se aprindea fara probleme. Probabil niste capse mai nereusite.
Cu Geco Plus nu am avut nici o problema , desi am folosit multe.
proteam
Membru activ

Mesajde sean pe 31 Aug 2024, 09:50

Am măsurat niste cartușe...geco cu pricina și niste wincester,altceva nu am prin dulap.
Winchesterul e mai lung cu un mm dar scade in diametru de la 7.82 de la aproximativ 2.5 mm fata de sertizare,pe când geco incepe să scadă de pe la 5 mm.
La lungimea totala nu sunt diferente intre cartușe,ambele se încadrează în 2-3 sutimi...mă rog,nu e micrometru dar e un șubler bun.
Concluzia mea e că forma vârfului nu se pupa cu camera prea strânsă în cazul geco.
sean
Membru important

Mesajde sean pe 31 Aug 2024, 12:16

După ce am curățat bine arma de pulbere,vreo ora,m-am jucat cu vreo 10 cartușe...intra in camera,dar împing un pic in închizător...nu s-a mai desertizat niciunul...winchesterul intra uns,cu un deget manevrez închizătorul...
Poate am avut ghinionul să nimeresc un cartuș sertizat mai in afara un pic.
sean
Membru important

Mesajde popaliviu pe 31 Aug 2024, 21:42

Deci dacă nu a fost bine sertizat, a scăpat presiune pe lângă proiectil și nu a avut putere să iasă din țeavă?
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Sep 2024, 06:32

1. Cartusul cu problema nu a fost tras, doar incarcat in camera apoi s-a incercat descarcarea armei si la extractie a scos doar tubul.
2. Nu se intampla ceea ce povestesti acolo ... nici macar la lise. Daca tragi si nu este aruncata incarcatura din teava se intampla dar nu din cauza sertizarii. Niciodata! La glont exista locuri in care se trage cu munitie incarcata pe loc, cu presiune de sertizare ZERO! Se pune practic varful cu mana in tub apoi se incarca in arma ... cu grija.
violiv
Veteran

Mesajde popaliviu pe 06 Sep 2024, 22:58

Ce efecte are asupra preciziei proiectilul pus cu mâna în tub?
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde violiv pe 07 Sep 2024, 08:34

Constanta este factorul nr. 1 in obtinerea preciziei dorite. Acelasi volum al tubului, aceeasi incarcatura, bla-bla-bla...
Unul din factorii foarte importanti este ca proiectilul sa inceapa sa se miste exact in acelasi moment al arderii, adica atunci cand se atinge exact aceeasi presiune in camera. Cata pulbere arde pana atunci depinde de forta de aprindere a capsei, viteza de ardere a pulberii (tip, temperatura, umiditate) dar si de timp. Proiectilul opune rezistenta. Prin masa lui si prin sertizarea tubului pe el. Forta cu care este sertizat tubul pe proiectil este o mare nebuloasa ... gatul poate avea grosimi microscopic diferite, compozitii ale aliajului diferite, modul in care s-a strans pe glont un pic diferit de-a lungul circumferintei. De cateva zeci de ani se chinuie industria si tragatorii sa faca aceasta chestie cat se poate de constanta.
Cu ceva vreme in urma, niste tipi isteti au avut o idee geniala: ce s-ar intampla daca nu punem deloc tensiune in gura tubului? Adica tensiune zero mereu inseamna cea mai-cea mai constanta! Au strunjit si format tuburile astfel incat proiectilul aproape sa joace in gatul tubului. Iar munitia se incarca exact inainte de a o trage, pe masa de tragere - o cutiuta cu tuburi pregatite, toarna doza de pulbere apoi aseaza varful cu mana in gatul tubului, baga cartusul in arma unul cate unul (ca armele astea n-au magazie) si-l trag. Ce-au obtinut? Grupaje mai mici de 0,01 MOA!

Ai si tu dreptate pe undeva. Exista posibilitatea sa scape gaze. Dar foarte putine si scapa printre glont si peretele tevii. Standardele calibrelor sint cu niste marje. Unele tevi sint mai stramte, altele mai largi, la fel ca si diametrele proiectilelor de la diferiti fabricanti. Atunci cand se nimereste o teava mai larga si un proiectil mai ingust, chiar daca el se infige bine in ghinturi, prin goluri scapa gaze in cantitate variabila ... asta strica la precizie.

Dar niciodata nu pot scapa pe langa proiectil atatea gaze incat acesta sa ramana in teava!!!
violiv
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 11:59

popaliviu scrie:Deci în buza ghinturilor înseamnă că nu era pericol dacă repetai focul. Sau tot bubuia țeava? Nu am mai auzit pe forum de situația asta :-? Oricum periculos!

A atinge sau chiar infipt in ghinturi (jammed) nu e neaparat rau in anumite tolerante. Este unanim acceptat ca aceasta relatie intre ogiva si ghinturi are legatura cu precizia fiind cunoscut faptul ca in special proiectilele mai lungi cu un design mai ascutit reactioneaz amai bine la aceasta pozitionare.
Cat despre situatia de mai sus eu am mai auzit de 2 ori la munitie de carabina (nu GECO), unul dintre cei carora li s-a intamplat fiind chiar membru al acestui forum. Dintr-o cutie de 10 i-au "plecat" 3 , 7 au spus PAS :D , si in plus la 2 dintre ele parca a experimentat exact aceeasi problema cu ramanerea proiectilului in ghinturi si grauntele imprastiate la extractie (asta dupa ce abia a reusit sa deschida boltul fortandu-l). Faptul ca nu s-a discutat pe forum nu inseamna ca nu exista, doar ca omul din mult bun simt nu a vrut sa o faca publica si a ales sa isi rezolve situatia direct cu vanzatorul
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:01

Croco scrie: Faptul ca proiectilul nu a fost bine sertizat a produs impedimentul.

Exista si alte elemente care pot cauza asta, nu neaparat sertizarea sau lipsa ei
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:05

[quote="Croco"]De ce am zis ca ma bucur? Pentru ca s-a deschis un subiect referitor la ceea ce cauta multi.
Cand se cumpara o arma, se cauta munitia cu care merge cel mai bine. De fapt, se cauta munitia cu o anumita distanta dintre proiectil (ogiva) si ghinturi. Aceasta distanta nu este fixa: ea variaza de la teava la teava. Neputandu-se (in Romania) ajusta aceasta distanta (desi e simplu), atunci se cauta munitia care ofera acea distanta. In engleza se numeste seating depth. Face parte din categoria armonicii tevii.
Aceasta pentru cei care care se intrebau: de ce o munitie merge mai bine ca alta? (si nu scumpa neaparat)

PS: freebore se refera la camera cartusului si seating depth la cartus in sine. Freebore-ul nu se poate schimba, seatingul da.[/quote :

:-bd Corect
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:12

sean scrie:Am măsurat niste cartușe...geco cu pricina și niste wincester,altceva nu am prin dulap.
Winchesterul e mai lung cu un mm dar scade in diametru de la 7.82 de la aproximativ 2.5 mm fata de sertizare,pe când geco incepe să scadă de pe la 5 mm.
La lungimea totala nu sunt diferente intre cartușe,ambele se încadrează în 2-3 sutimi...mă rog,nu e micrometru dar e un șubler bun.
Concluzia mea e că forma vârfului nu se pupa cu camera prea strânsă în cazul geco.

Masurarea pe care ai facut-o nu are importanta decat in masura in care acel COAL (lungimea totala masurata de tine) iti permite sau nu introducerea munitie in incarcator si un ciclu de incarcare, reincarcare optim si fiabil.
Relevanta este in schimb sa masori CBTO (de la baza la ogiva) asa cum mai sus spunea si @Croco despre relatia ogiva - ghint
Ultima oară modificat de adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:25, modificat de 2 ori în total.
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:15

violiv scrie:1. Daca tragi si nu este aruncata incarcatura din teava se intampla dar nu din cauza sertizarii. Niciodata! La glont exista locuri in care se trage cu munitie incarcata pe loc, cu presiune de sertizare ZERO! Se pune practic varful cu mana in tub apoi se incarca in arma ... cu grija.

Total de acord cu ce spune Violiv
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 08 Sep 2024, 12:18

violiv scrie:Constanta este factorul nr. 1 in obtinerea preciziei dorite.

De acord
Si cu totii ne dorim acel "consistency" in materie de munitie care este de preferat si unei viteze mai mari. Prefer o munitie cu viteza mai mica dar mult mai consistenta decat uneia mai viteziste dar cu marje mai mari in alte especte.
Este importanta si viteza insa nu cat Constanta de care spune si Violiv
Constanta sub toate aspectele ei si nu doar in ceea ce priveste sistemul. Costanta comportamentului/obiceiurilor tragatorului are si ea imputul sau.
adisan77ro
Veteran

Mesajde Septimiu pe 12 Sep 2024, 09:10

adisan77ro scrie: Cat despre situatia de mai sus eu am mai auzit de 2 ori la munitie de carabina (nu GECO), unul dintre cei carora li s-a intamplat fiind chiar membru al acestui forum. Dintr-o cutie de 10 i-au "plecat" 3 , 7 au spus PAS :D , si in plus la 2 dintre ele parca a experimentat exact aceeasi problema cu ramanerea proiectilului in ghinturi si grauntele imprastiate la extractie (asta dupa ce abia a reusit sa deschida boltul fortandu-l).

Eu sunt "patitul" mentionat intr-unul din post-urile de mai sus de @adisan77ro si ieri am mai patit-o odata, de data asta cu... Geco.

Arma: Savage Axis II XP, cal. 30-06 cu 118 cartuse trase pana acum
Munitie: Geco Teilmantel (Softpoint), 11.0g, cumparata in 2020 si pastrata in conditii optime.

Am tras sase cartuse fara probleme si la al saptelea s-a auzit un tac si atat. Cu munitie "de fabrica" nu am mai avut nicio problema de acest fel pana acum si din acest lot de Geco am mai tras o cutie fara nicio problema.
Nu stiu cat de bine se vede in poza dar la cartusul nefunctional (cel din mijloc), capsa este lovita mai putin decat la celelalte.
Daca fac o comparatie cu cele trase, capsa la cel defect pare putin mai adanc montata in tub dar cred ca la cele trase, capsa se deformeaza putin in urma detonarii. Mai am 2 cartuse din aceasta cutie care par la fel, cu capsa mai joasa dar nu am mai apucat sa le trag aseara sa vad. Tot ieri am tras 3 cartuse dintr-o cutie cumparata in 2022 si nu au fost probleme.
Cand o sa am timp, o sa desfac inchizatorul sa vad starea cuiului poercutor si sa curat putin mecanismul.

Geco1.jpg

Geco2.jpg

Geco3.jpg
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante