Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 21:06

LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Mesajde aghiuta pe 31 Mar 2015, 20:11

Alin3006 scrie:http://www.vinatorul.ro/public/ro/articole/detalii/582-Raspunsul_unui_vanator_la_scrisoarea_lui_Remus_Cernea_catre_domnul_Mugur_Isarescu

Faina scrierea.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde florin.t pe 01 Apr 2015, 07:58

Vad ca vremea trece, legea o sa fie trecuta pe la camere si o sa vina la promulgare si ceea ce ne doare cel mai rau pe multi adica "vanator - persoana licentiata, membra a unei asociatii vanatoresti" , atentie : "a unei" nici macar "a unei sau mai multe asociatii " o sa ramana. Aceasta se discuta ca e sutinuta de onor AGVPS ca sa-si pastreze membrii (vezi prevederile din statut ca nu ai voie sa fii membru la afiliate si neafiliate in acelasi timp). A fost o petitie unde au semnat 185 de vanatori din care si multi "iepurasi" (adica aia care n-au avut curajul sa li se vada numele). Oare ne meritam soarta ?
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde Alin3006 pe 01 Apr 2015, 08:30

Ma tem tot mai mult ca da, Florine. Am pus scrisorica pentru Cernea si pe un grup de Facebook unde e admin Sorin Flutur si a sters-o, pe motiv ca avea link cu vinatorul.ro. Se pare ca frustrarile sau interesele personale sunt mai puternice decat interesul comun.
Iar cand e vorba sa facem ceva, ne strangem cca 200 insi,mereu cam aceiasi. Restul ori au atat de multi bani si nu-i intereseaza, ori isi merita soarta, ca sunt ori prea prosti ori pasivi. Si daca a fi prost nu e o vina a ta, a fi pasiv denota indolenta, autosuficienta sau ignoranta.
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde the_mav pe 01 Apr 2015, 09:10

hmmm...
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde the_mav pe 01 Apr 2015, 10:52

multumim (chiar anticipat pana la solutionarea tehnica) grupului Vanatoarea in Romania de Facebook pentru sustinere si coalizare la scrisoarea redactata de unul dintre vanatori.
Speram cu totii sa se intelega ca nu conteaza ca Alin, Popescu, Floricica sau Margareta a postat o chestiune comuna, ci UN VANATOR.
:idea: :!: :idea:
the_mav
Veteran

Mesajde the_mav pe 01 Apr 2015, 13:00

the_mav scrie:multumim (chiar anticipat pana la solutionarea tehnica) grupului Vanatoarea in Romania de Facebook pentru sustinere si coalizare la scrisoarea redactata de unul dintre vanatori.
Speram cu totii sa se intelega ca nu conteaza ca Alin, Popescu, Floricica sau Margareta a postat o chestiune comuna, ci UN VANATOR.
:idea: :!: :idea:

si cum printre altele si SPERANTA E O CURVA, intr-adevar pleaca când nu te astepti si sub modul cel mai pervers. :!:
Drept pentru care ma vad nevoit, pastrand cutuma diplomatiei, sa retrag multumirile publice adresate grupului de FB Vanatoarea in Romania pentru sustinere si coalizare la scrisoarea mentionata.
S-a rezolvat: nu se poate! "Nu vor parintii fetei." Operatia reusita, pacientul mort.
:!: :idea: :!:

:evil: .
the_mav
Veteran

Mesajde florin.t pe 01 Apr 2015, 13:11

Mav-ule, ce drac, ai ajuns sa vorbesti de unu singur ? Amu bagi, amu retragi ...

:lol: :lol: :lol: :(
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde the_mav pe 01 Apr 2015, 14:22

florin.t scrie:Mav-ule, ce drac, ai ajuns sa vorbesti de unu singur ? Amu bagi, amu retragi ...

:!:
the_mav
Veteran

Mesajde acsph pe 01 Apr 2015, 16:00

Intr-un film celebru al lui Kurosawa,taranii merg sa-i ceara sfatul batranului.Dupa ce adunau recolta de orez erau jefuiti de talhari.Batranul:
-"Angajati samurai!
- Nu avem bani..!
- Angajati samurai flamanzi!"
Dupa acest dialog,o poveste banala se transforma intr-o capodopera...
Sfatul i-l avem,mai ramane sa angajam si noi samurai flamanzi..
Muget,deci exist !
acsph
Veteran

Locaţie: Ploiesti

Mesajde Alin3006 pe 01 Apr 2015, 18:50

florin.t scrie:Mav-ule, ce drac, ai ajuns sa vorbesti de unu singur ? Amu bagi, amu retragi ...

¨Amu baga amu retrage¨ pentru ca grupul ala e administrat - nu in totalitate dar e mai putin important -de oameni care pun frustrarile personale inaintea altor chestii, mascand frustrarile respective sub ¨reguli¨. Pentru ca vanatorii sunt din pacate in marea lor majoritate exact cum descrie Cernea, exceptand un mic nucleu de oameni ok. Ia vezi iti suna cunoscut? Ma intreb cat poti sa fii de nesimtit, sa vii aici sa o faci pe mieluselul! :evil:

Todoca Florin 1:13pm Apr 1
Fiecare poate sa iasa din grup cand vrea,e optiune personala. Eu am vrut sa va pun de acord, dar daca scrisoarea costa, poti sa o pastrezi Aline. Asa cum tu i-ai banat definitiv pe unii , pe tine nu te baneza nimeni. Aici e pt vanatori , pt. cei care se considera vanatori , nu pentru babe care-si scutura si umfla fustele in ulita aratandu-si unele altora ... desuurile ... De asta nu putem sa ne unim si sa facem ceva ca suntem care de care mai presus de ceilalti.¨

Si ca sa inteleaga si restul lumii despre ce e vorba:

MAV a postat raspunsul meu catre minunata scrisoare a lui Cernea pe acel grup.
Sorin Flutur care administreaza grupul,nu a fost de acord, pe motiv ca e vorba de un link catre un ¨site comercial¨. Evident, motivul real este ca a fost banat aici si ca nu se posteaza link-uri catre site-ul lui pe vinatorul.ro. La fel si florint - care e mofluz de cand a pierdut calitatea de moderator¨ s-a simtit dator sa intervina si sa o mai faca pe smecherul si pe aici.

Dupa care lamureste problema dragutul de Ursus :

Horia Valeriu Sina 11:39am Apr 1
Morariu Dan e administrator in grupul Vanatoarea in Romania. Nici el nu a facut reclama la Armeria Prasacu in acest grup. Radule, nu te mai arunca (ca) gaina la muci ! Deci, nu scrisoarea a fost problema, ci trimiterea catre site. Si eu am mai pus trimiteri catre site-ul vinatorul, sa dau raspunsuri unor oameni care au intrebat chestii tehnice. Nu mai fac!

Pai mai Horica mai, Armeria Prasacu chiar este un site comercial mai baiatule. Omul ala vinde arme si echipament de vanatoare, in timp ce aici dezbatem idei. Capiscci? Sau e prea complicat?

Scrisoarea nu e pe bani,cum spune Todoca, insa e proprietetea intelectuala a acestui site. Peste tot in lumea civilizata, chiar si in Romania, daca vrei sa postezi un material, trebuie macar sa citezi sursa.
Nu asta ar fi fost problema, ca o puneam oricum pana la urma, ci faptul ca Flutur s-a gandit ca ar fi intr-o pozitie de forta si e momentul perfect pentru un pay-back. Si ca a fost sustinut in acest demers de unii la care aveam- acum stau si ma intreb de ce - pretentii mai mari.

Asta e si motivul pentru care nu am acceptat postarea fara link, insa poate scrie Flutur una mai buna, sau poate Ursus, Todoca..etc. Cand nu vor fi prea ocupati sa dea 200 likes unui retard calare pe un mistret…

Ca de obicei, nu facem decat sa dovedim ca suntem o comunitate de cacat si ne meritam astat soarta, cat si imaginea de maimute setoase de sange.

Si ca sa inchei apoteotic il citez pe Flutur:

Oricum cu Cernea nu avem nici o sansa...verzii sunt mai multi, mai organizati si mai sponsorizati...daca reusim modificarea articolelor cu asocierea obligatorie si dreptul la propietate e mare lucru¨

Cu atitudinea asta, ramaneti la dat like calaretilor de porci. Ala e nivelul.

Ca si incheiere, legat de postarile fara link preluate cu copy-paste din diverse surse, poate incercati si voi sa va civilizati, si sa respectati munca oamenilor, chiar daca e vorba despre un amarat de text. Tot munca inseamna!

@Ursus - :oops:
@radu bichis - respectele mele!
Alin3006
Veteran

Mesajde buteo buteo pe 01 Apr 2015, 20:08

biriuck scrie:
buteo buteo scrie:Franta,Germania,Olanda,UK...sunt prea "departe"

Cu treaba asta eu nu prea sunt ok, aspiratiile noaste trebuie sa fie catre sistemele ce s-au dovedit mai eficiente chiar daca drumul e greu... Sunt cativa colegi forumisti prin tarile scandinave dar simt eu ca degeaba isi racesc ei gura explicand ce e pe acolo cand oamenii merg pe ideea ca "las' ca stim noi mai bine!"

In alta oridine de idei, cum facem cu noile generatii ? Putem noi sa facem prezentari si cursuri educative cu elevii cum am vazut in Austria? Daca astia mici ce vin din spate isi vor lua informatiile doar de pe facebook, se alege praful...

Salut.M-am interesat si eu cum fac altii in "lumea buna".In mare treaba suna asa-Dreptul de vanatoare are proprietarul terenului aflata pe fondul de vanatoare,asta nu inseamna ca proprietarii sunt vanatori.Daca pe un fond de 2000 ha domnul x are 1000 ha,statul 300 ha,primaria 300 ha alti proprietari 400 ha si pe fondul respectiv pot vana 20 persoane atunci de la domnul x se pot concesiona 10 part(sau noua daca domnul x vrea sa vaneze si are actele ok)de la stat 3 de la primarie 3 alti proprietari 4.Nu se inparte de la centru !Grupa de vanatori se simt gospodari pe acel fond,se cunosc cu proprietarii si teoretic nu sunt divergente.Cat despre educarea noii generatii ar fii un lucru minunat,dar e valabil si pt generatiile mai "vechi".(am un coleg care sustine ca rabia "se trage de la durerea de masea,".altul imi explica cum se transforma cucul in uliu pasarar pe timp de iarna ).Cu legile suntem ca si drumarii>experti in petecit dar sa faci ceva trainic nu !Cu mult respect !
buteo buteo

Mesajde Sly_Fox pe 01 Apr 2015, 20:39

tehărău scrie:Asta fuse!

In primul rand iti multumesc pentru implicarea si ajutorul dat in vederea cunoasterii opiniilor AGVPS cu privire la problemele actuale ale activitatii cinegetice romanesti,in cel de-al doilea rand multumesc domnului Selaru pentru disponibilitatea de a comunica cu noi,prezentand si argumentand unele probleme pe care nu le stiam sau despre care aveam prea putine informatii.
In aceste timpuri tulburi pentru vanatorimea romaneasca,este clar ca trebuie sa strangem randurile si sa incercam sa ne reprezentam interesele cat mai bine cu putinta. Desi unele interese de moment sau pe teremn lung pot fi diferite,asa cum bine a evidentiat si colegul nostru @biriuck intr-o postare anterioara,trebuie sa vedem si sa ne dam seama de adevarata amenintare la adresa activitatii de vanatoare,una sobra si greu de inchipuit pentru noi.
Asa cum am mai spus, eu sunt si pentru incercarea de a initia discutii in vederea unei posibile colaborari cu asociatiile si societatile (care sunt disponibile bineinteles) ce au ca scop protejarea mediului si ecologia. Putem arata ca si societatile vanatoresti sunt de fapt factori de echilibru ecologic,direct interesate de pastrarea valorilor traditionale in domeniu,putem arata ca fiecare vanator care se respecta este un ecologist,un iubitor de natura,putem arata ca suntem gata oricand sa participam activ la rezolvarea unor probleme de mediu.
Ramane de vazut cum se poate face acest lucru,la ce nivel si cu ce sanse de succes.

Am remarcat si scrisoarea de pe pagina principala a forumului,adresata domnului Cernea,si pot spune ca este excelent redactata,punandu-se de mai multe ori punctul pe i. Felicitari maxime colegului Alin pentru redactarea acelor randuri care,de ce sa nu recunoastem,ne-a cam uns la inima.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde vinatorul iscusit pe 01 Apr 2015, 21:05

Buteo buteo (tradus -şorecar ) ......"ca bine graiesti Măria Ta !"
La ce ai scris mai sus, consideri ca in tara lui "copy paste"ar fi posibil asa ceva? Umilinta proprietarilor continua de 25 de ani, sunt prin tribunale inca mii de procese privind "MOFTUL"asta.....
asa trebuie, proprietarul nu se pricepe la vanatoare, aici venim noi iar impreuna cu el,platindu i ce i se cuvine, si cu o Lege simpla si sanatoasa zeci de ani nu mai consuma nimeni atata" cerneală"si energie !
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 02 Apr 2015, 07:42

buteo buteo scrie:Salut.M-am interesat si eu cum fac altii in "lumea buna".

...
buteo buteo scrie:Daca pe un fond de 2000 ha domnul x are 1000 ha,statul 300 ha,primaria 300 ha alti proprietari 400 ha si pe fondul respectiv pot vana 20 persoane

Colegule, tu iti dai seama cat de mare ar fi un fond de doua mii de hectare?
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde buteo buteo pe 02 Apr 2015, 08:07

Salut.Numai ca exemplu am scris 2000 Ha !Cu respect.
buteo buteo

Mesajde drflorea pe 02 Apr 2015, 09:34

Colegule, tu iti dai seama cat de mare ar fi un fond de doua mii de hectare?
:D

Corect este "cat de mic" ar fi un fond de 2000 de hectare.

Suprafata minima a fondurilor de vanatoare actuale pt. campie este de 5000 de hectare. Personal, consider suprafetele minime din prezenta lege, ca fiind alese corect.
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important

Mesajde Clujeanul pe 02 Apr 2015, 12:18

buteo buteo scrie:Salut.Numai ca exemplu am scris 2000 Ha !Cu respect.

Cu la fel de mult respect: Nu-i pacat sa dai un exemplu aiurea?
Clujeanul
Veteran

Mesajde buteo buteo pe 02 Apr 2015, 18:22

Cred ca ai dreptate,e pacat.
buteo buteo

Mesajde Sharpshooter pe 02 Apr 2015, 19:05

Clujeanul scrie:
buteo buteo scrie:Salut.Numai ca exemplu am scris 2000 Ha !Cu respect.

Cu la fel de mult respect: Nu-i pacat sa dai un exemplu aiurea?

Care ar fi problema unui fond de numai 2000 de hectare??? ies cercurile prea mici sau goanele prea scurte?
Sharpshooter
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde vinatorul iscusit pe 02 Apr 2015, 19:59

Merg in Alsacia-Franta la un prieten care are un fond la munte de 700ha.nu i țarc!vaneaza pe an:
45 ex.caprior(11-12masculi rest femele)
60-70mistreti
3 cerbi
6 ciute.
vulpi.....ceva......cateva.....

eu pe 6000ha, vanez de la anul ca zic eu gestionez mai bine,5 capriori masculi si 8 femele,9 mistreti ;si nu i simplu...... si vanat mic mai mult putin.
cum ti se pare? Cred ca 2000ha bine gospodaride pot da satisfactii la 10-15 vanatori fara probleme....
(Are 8-9 hranitori automate, cam 5kg boabe pe zi pe fiecare.sare ceva, sfecla cateva tone......ceva mere si cam atat....)
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde buteo buteo pe 02 Apr 2015, 22:05

In schimb nu cred ca are incendieri anuale,nici 30-40 caini ciobanesti nehraniti.Anul trecut un prieten din vest ,admirand peisajul ne a spus :Mai rar asa frumos fond si mai rar asa putin vanat.Daca ar fii al nostru am opri orce activitate de vanatoare cel putin 6 ani .
buteo buteo

Mesajde Clujeanul pe 03 Apr 2015, 05:46

vinatorul iscusit scrie:Merg in Alsacia-Franta la un prieten care are un fond la munte de 700ha.nu i țarc!vaneaza pe an:
60-70mistreti
3 cerbi
6 ciute.

eu pe 6000ha, vanez de la anul ca zic eu gestionez mai bine,5 capriori masculi si 8 femele,9 mistreti ;si nu i simplu...... si vanat mic mai mult putin.
cum ti se pare? Cred ca 2000ha bine gospodaride pot da satisfactii la 10-15 vanatori fara probleme....
(Are 8-9 hranitori automate, cam 5kg boabe pe zi pe fiecare.sare ceva, sfecla cateva tone......ceva mere si cam atat....)

700 de hectare este suprafata unui patrat cu latura de 2,6 km...
Mi se pare putin chiar si pentru un tarc.
Clujeanul
Veteran

Mesajde drflorea pe 03 Apr 2015, 09:58

Merg in Alsacia-Franta la un prieten care are un fond la munte de 700ha.nu i țarc!vaneaza pe an:
60-70mistreti
3 cerbi
6 ciute.

Chiar daca prietenul nu-l numeste tarc, eu tot tarc zic ca e.

Pe fondul tau o sa vezi ca o sa ajungi (sunt convins ca esti bun gospodar) la cote de 10-15 capriori si 15-20 de capre si 30 de mistreti, plus vanat mic, si atunci nu o sa mai fie dracu asa de negru, iar prietenului din Alsacia o sa-i placa mai mult sa vaneze la tine decat la el.

Sunt deja cateva exemple de fonduri foarte bine administrate, unde, deja se vad roadele. Totul e sa ajungem sa fie doar cateva exmple de fonduri prost administrate.
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important

Mesajde lory pe 03 Apr 2015, 11:59

vinatorul iscusit scrie:Merg in Alsacia-Franta la un prieten care are un fond la munte de 700ha.nu i țarc!vaneaza pe an:
60-70mistreti
3 cerbi
6 ciute.

Si cerbul si mistretul umbla destul de mult.
700 ha nu reprezinta nimic pt. ei...
Cum i s-a stabilit cota de recolta?
Cum reusesc sa evalueze corect vanatul de pe o suprafata mica?
lory
Membru activ

Mesajde Ghinda pe 03 Apr 2015, 14:44

Dar puneti la intrebari!
De unde credeti ca au nevoie sa evalueze pe o suprafata mica? Daca toate suprafetele alea mici isi fac treab, vanat este pentru toti. Ti se pare mic 700? La campie e al dracu de mult! O zi de vanatoare la goana!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Sharpshooter pe 03 Apr 2015, 15:00

lory scrie:
60-70mistreti
3 cerbi
6 ciute.

Si cerbul si mistretul umbla destul de mult.
700 ha nu reprezinta nimic pt. ei...
Cum i s-a stabilit cota de recolta?
Cum reusesc sa evalueze corect vanatul de pe o suprafata mica?

Avem noi o problema sa gandim mai "inghesuit" ca daca nu e destul de mare nu incape.. marfa multa, incape stai linistit problema e ca noi gandim dupa sistemul nostru si legislatia noastra, ei alte metode de functionare.

Si eu unde umblu in Slovacia pe o parte a fondului e de 800-850 hectare (au 6 observatoare, 4 puncte de hranire si 2 sararii+mocirle intretinute)...tot dealul/muntele are vreo 4.000 si e impartit in vreo 6 astfel de parcele si nu duce nimeni lipsa de vanat. sunt doar vreo 5-6 drumuri de acces, iar gestionarii se inteleg bine intre ei, si-au dat acordul pentru combaterea comuna a braconajului si dreptul la libera trecere pentru cautarea vanatului ranit, nu fac goane si se ajuta cand e nevoie, cu toate astea desi pare greu de crezut nimeni nu fura caciula celuilalt.
Cota de recolta nu se stabileste pe fiecare parcela in parte ci pe zone si regiuni, apoi sunt distribuite conform suprafetelor avute in gestiune. Acolo nimeni nu tine ca orbul de bata ca am iertat tapul asta 5 ani si la impuscat cineva pe fondul vecin ...vanatul are libera trecere si vanatorii cam au drepturi egale.(cu exceptia celor care au ramas de caruta cand sa trecut la gestiunea privata)

Referitor legat de rezultate nu pot sa dau cifre exacte dar seamana cu cele date de @vinatorul iscusit.
Cand se pozeaza intr-o noapte la un punct de hranire 3-4 turme de mistreti, grupuri de 10-12 ciute cu vitei si 5-6 cerbi inseamna ca incape destula marfa
Sharpshooter
Veteran

Mesajde biriuck pe 03 Apr 2015, 15:08

Sharpshooter scrie:Si eu unde umblu in Slovacia pe o parte a fondului e de 800-850 hectare (au 6 observatoare, 4 puncte de hranire si 2 sararii+mocirle intretinute)...
....
...vanatul are libera trecere si vanatorii cam au drepturi egale.(cu exceptia celor care au ramas de caruta cand sa trecut la gestiunea privata)

... :| La noi cam ce procent ar ramane asa ?
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Sharpshooter pe 03 Apr 2015, 15:27

biriuck scrie:
Sharpshooter scrie:Si eu unde umblu in Slovacia pe o parte a fondului e de 800-850 hectare (au 6 observatoare, 4 puncte de hranire si 2 sararii+mocirle intretinute)...
....
...vanatul are libera trecere si vanatorii cam au drepturi egale.(cu exceptia celor care au ramas de caruta cand sa trecut la gestiunea privata)

... :| La noi cam ce procent ar ramane asa ?

NU cred ca pot sa fac o comparatie ...cum am spus difera si sistemele de oranduire si cele de gandire.

Cand sa trecut pe gestiune privata au avut si ei pe ai lor cu "lasa ba ca e bine asa" ...desigur cei vocalisti erau cei cu "una mica" si pentru care termenul de gestionare se intorcea ca bumerangul la cate Kg pentru suma cheltuita
cei cu intentia de a si munci nu doar de recoltat..au ramas fie pe o parcela fie pe alta...straitarii la televizor
Sharpshooter
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 03 Apr 2015, 15:38

Totul tine de fapt de educatie. Cand un cod de etica exceptional strange sub 20 likes intr-un grup de 6000 - desi probabill activi sunt sub 10% - si un retard calare pe un mistret strange 200, e bulita treba copii...
Alin3006
Veteran

Mesajde cristi79 pe 03 Apr 2015, 15:40

Buna ziua,
Problema este mult mai complexa, pe o suprafata de 700 ha se poate afla mult vanat dar conteaza calitatea umana a gestionarilor si vanatorilor, ceea ce la noi lasa de multe ori de dorit.
Daca toti gestionarii ar avea grija de vanat nu ar fi o problema asa mare suprafata fondului dar din moment ce unii gestionari au mari calitati de pradatori, un fond de 700-1000 ha nu are cum sa iti ofere tie, ca si gestionar corect, o cantitate normala de vanat, in schimb pe o suprafata mai mare poti sa il mentii la limite mormale chiar daca vecinii asteapta pe limita:).
ZIlele trecute am aruncat un ochi peste cotele de recolta pe anul 2014-2015 la specia caprior si am constatat cu mahnire ca sunt judete care au cota de recolta egala cu doua asociatii din Jud Arad unde am locul de munca iar efectivele reale sunt egale sau mai mici cu efectivele optime de pe suprafetele respective. Oare cauza principala este suprafata fondului, tipul de biotop de pe acesta, precipitatiile, temperatura sau calitatea oamenilor cale le gestioneaza?!?!?.
In 2011 cand am preluat gestionarea unui fond aveam efectivul optim de caprior(80 buc) egal cu cel real si doar dupa trei ani de gstionare efectivul real(minim 400 buc) este minim de cinci(5) ori efectivul optim(si in cazul efectivului optim ar fi o multime de lucruri de dezbatut, bonitatea fondurilor s-a modificat intre timp si dupa umila mea parere sunt stabilite tendentios).
Parerea mea este ca suprafetele minime stabilite prin legea 407/2006 in contextul actual sunt menite sa asigure o gestionare buna celor care isi doresc acest lucru, cat despre proprietarii de terenuri cred ca este indreptatit sa primesca toate beneficiile care care le revin din dreptul de proprietari, dar in acelasi pachet sa fie si indatoririle care le revin, daca totusi consideram ca vanatul este bun national.

P.S.
Si daca vanatul este bun national ar trebui o reglementare prin care asociatiile sa poata vinde vanatul populatiei daca aceasta il consuma direct fara a avea nevoie de 11.000 de avize si protocoale.
cristi79

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!