Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Feb 2025, 21:33

Prezentare Equaliser

Locul in care sa povestim despre noi, sa ne strangem amintirile, sa ne cunoastem mai bine. Sa daruim si celorlalti o particica din bucuriile noastre. Si sa ne consemnam peregrinarile pentru anii cand ne vom hrani din amintiri.

Moderatori: the_mav, Mircea-B

Prezentare Equaliser

Mesajde Equalizer pe 06 Aug 2022, 16:48

Salut,

Numele meu este Dan si nu sunt vantaor.
Sunt practicant de tir cu arcul, in special pentru simularile de vanatoare, la concursurile cu tinte 3D.
Am intrat pe acest forum in speranta ca voi putea gasi solutii la unele probleme pe care le intampin in teren.

Spre deosebire de vantatoare, la tirul cu arcul nu este permisa utilizarea telemetrelor sau a altor dispozitive care pot masura distanta.
M-ar ajuta foarte mult daca stiti metode de antrenament sau de calcul a distantei ochiometric.

O alta problema pe care o am este optica.
Din cauza ca am nimerit temperaturi de 34 de grade, e destul de dificil cand stau in soare cu tot echipamentul, iar un binoclu chiar si prin in ham la piept, il consider generator de disconfort.
Astfel, m-am gandit ca cel mai mult m-ar ajuta un monoclu.
In primul rand, e mult mai ieftin, fiind cam la jumatate de pret, dar e si mai usor de carat, sta foarte bine si intr-un buzunar.
Asa ca pe topicul de optica am adresat cateva intrebari la care as dori raspuns.

Am testat in teren un binoclu Delta Forest II care corespunde perfect cerintelor de optica, deoarece tintele nu sunt la distante mari, dar multe dintre ele au marcajele de aceeasi culoare si sunt foarte greu de vazut cu un binoclu ieftin, mai ales cand tintele sunt in padure si luminozitatea este foarte redusa.
Deci prioritatea numarul 1 este claritatea imaginii impreuna cu luminozitatea ei.
Distanta ma gandesc ca pentru maxim 50 de metri, ar trebui sa-mi ajunga si o marire de 8.
Pana acum, am in vedere 3-4 monocluri:

1. /vortex-monocular-solo-8x36/
Are avantajul ca are campul vizual de 7,5 grade si din ce am vazut pana acum, acesta este un factor important pentru intrarea luminii. In plus, are campul vizual de 131m la 1000m, care inteleg ca-i important din nou pentru luminozitate.
Acum nu stiu cat de luminoasa ar fi imaginea la diametrul de 36.

2./levenhuk-monocular-wise-pro-10x50
Are si marire, are si diametru. Dar unghiul de doar 5,9 grade si distanta de 103m la 1000.

3. hawke-monocular-nature-trek-10x42-
Din nou, marire si diametru bune, dar unghi de 5,8 si distanta de 101m.

4. Al patrulea, l-am vazut pe OLX, dar individul a ridicat pretul dupa ce am discutat cu el si in alte parti in tara nu este de vanzare.
Zice ca-i sigilat, dar nu are garantie si nici drept de retur.
Este vorba de acest model:
https://www.opticronusa.com/our-product ... ifications
Chiar daca are cel mai mic diametru, vad ca are cel mai mare camp vizual, de 136m si unghi de 7,8 grade.
In plus, e singurul cu prisme PC, pe langa multi coating.

La primele 3, partea buna e ca-l pot cumpara inainte de un concurs, sa-l testez si daca nu-i bun, sa-l returnez. Dar al 4-lea e tentant pentru calitate. La acel model, binoclu e cel mai scump, cu 400 lei in plus fata de un binoclu Hawke, cum e al treilea.

Am rugamintea catre cei care se pricep la optica sa faca un top intre cele 4 pentru ce-mi trebuie mie.

Multumesc anticipat.
Fără linkuri comerciale pe forum, te rog.
Admin
Equalizer

Re: Prezentare Equaliser

Mesajde popaliviu pe 06 Aug 2022, 18:33

Salut și bine ai venit pe forum. Nu te supăra, dar la ce îți folosește un monoclu/binoclu, dacă tu tot pe aparate mecanice tragi cu arcul? Trebuie să identifici ce "animal " este?
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde Equalizer pe 06 Aug 2022, 23:03

Nu. Trebuie sa identific zona de 11 puncte, care e minuscula.
Vezi acel cerc mic din pieptul ursului? Ala-i de 11 puncte.
https://www.arcurimagazin.ro/media/cata ... izzly1.jpg

Urmatorul cerc e 10 puncte, apoi 8 puncte. Restul animalului poate fi si cu minus, in functie de regulile concursului.
Deci este vital sa trag macar in 8, daca nu in 10 sau 11.
Sunt tinte pe care acele cercuri nu sunt vizibile cu orice binoclu/monoclu, mai ales daca sunt in interiorul padurii, la umbra si afara este innorat.
Equalizer

Mesajde Croco pe 07 Aug 2022, 12:32

Frumos sport.
Estimarea distantei se face cu un reticul gradat. In functie de un obiect, caruia ii cunosti (sau estima) dimensiunile, se poate estima distanta. Combinat cu danger zone, se poate trage cu o anumita precizie. Reticulul este prezent la dispozitivul optic ce ai voie sa folosesti: binoclu, monoclu, etc. De asemenea trebuie sa te familiarizezi cu marinile unghiulare: moa sau/si miliradieni. Daca prezinta interes, detaliez.
Ex: un caprior la greaban (gat) are aproximativ 70cm. De aici se pleaca!

PS Bine ai venit.
PS2: E cineva la Constanta, cred, care trage cu arcul. Cunoaste sau are o federatie. Nu-l cunosc dar pot sa-ti fac rost de telefon.
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde Equalizer pe 07 Aug 2022, 13:05

Reticulele gradate nu sunt permise, din pacate.

Momentan, prioritatea o reprezinta un monoclu de calitate (e mai ieftin si mai usor de carat decat un binoclu).
Momentan, parca inclin spre Hawke Endurance ED 8x42 (asta in situatia in care ED e sensibil mai de calitate decat varianta standard Nature-Trek).
Ma gandesc ca varianta 8x42 e mai buna la reperat detaliile de la 50m decat 10x42 datorita campului vizual, nu? Sau ma insel? 8x42 are ungiul de 7,4, iar 10x42 de 5,8.
Ar mai fi o varianta de la Levenhuk 10x50 modelul Vegas ED, dar ala deja se apropie de 900 lei, fata de 660 cat e Hawke 8x42.
Ceva opinii?
Equalizer

Mesajde DanCo pe 07 Aug 2022, 20:41

Vezi si vortex solo. Eu am unul in masina si is foarte mulțumit.
DanCo
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Equalizer pe 07 Aug 2022, 21:52

Era si solo la optiuni.
Oscilez intre Solo care are 8x32 si Hawke ED 8x42.
Dilema mea este cat de mult face diferenta tratamentul ED asupra lentilelor.
Equalizer

Mesajde Croco pe 08 Aug 2022, 15:48

Nu vreau sa fiu mai catolic decat papa. Trag doua semne pe lentila, vad cat inseamna la 100 m, si ma folosesc de ele. Ma adaptez!
Croco
Veteran

Mesajde Equalizer pe 08 Aug 2022, 21:27

Corect. Doar ca e un concurs la care nu sunt permise gradatiile sau alte posibilitati de a masura distanta.
Equalizer

Mesajde yoghi pe 08 Aug 2022, 23:01

Și mai e ceva. La arcași încă mai exista fair-play.așa Cum erau la început băieții cu airsoft. ..te lovea o biluta de plastic și strigai singur ""aut"" .
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Equalizer pe 09 Aug 2022, 07:19

La airsoft inca mai este. Cel putin cand il practicam eu, acum 2 ani.
Equalizer

Mesajde Sly_Fox pe 09 Aug 2022, 12:11

Bine ai venit! Frumoasă pasiune!
Prin copilărie trăgeam cu arcul belea. Prima săgeată trasă a ajuns în câinele vecinului, de a schelălăit jumătate de oră fără întrerupere și au ieșit vecinii din case ca la cutremur. Pe următoarea am tras-o la unghiul maxim, cu gând la o bătaie lungă. M-a căutat o săptămână tatăl unei vecine să mă chelfănească că era să-i scot ochiul fiicei sale. Săgeata a lovit la un centimetru deasupra sprâncenei, de și acum mă trec fiorii când mă gândesc ce nenorocire era să fac. Altă săgeată s-a oprit într-o căpiță cu paie! Nimic neobișnuit... dacă nu ar fi fost aprinsă la vârf, că așa văzusem eu într-un film cu indieni.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Croco pe 09 Aug 2022, 12:47

M-ati lipit!
Lentila zgariata nu-i gradatie. Nu vrei, nu masori! Ei comedie! O dam in fairplay acum!
Croco
Veteran

Mesajde tehărău pe 09 Aug 2022, 12:48

Sly_Fox scrie:Bine ai venit! Frumoasă pasiune!
Prin copilărie trăgeam cu arcul belea. Prima săgeată trasă a ajuns în câinele vecinului, de a schelălăit jumătate de oră fără întrerupere și au ieșit vecinii din case ca la cutremur. Pe următoarea am tras-o la unghiul maxim, cu gând la o bătaie lungă. M-a căutat o săptămână tatăl unei vecine să mă chelfănească că era să-i scot ochiul fiicei sale. Săgeata a lovit la un centimetru deasupra sprâncenei, de și acum mă trec fiorii când mă gândesc ce nenorocire era să fac. Altă săgeată s-a oprit într-o căpiță cu paie! Nimic neobișnuit... dacă nu ar fi fost aprinsă la vârf, că așa văzusem eu într-un film cu indieni.

Am și eu una, de m-a bătut tata cu arcul și arcul era de sânger, nu s-a rupt deloc! Săgeată îmi făcusem dintr-o nuia de soc, ușoară și cu măduvă. În măduvă, invipsesem o andrea de ciorap , din aia cu două capete, care ați prins, știți. Partea înfiptă am patronat-o spiră lângă spiră cu Ața de papiota și am dat-o cu lac. Era dreaptă sageata, echilibrată și rezistentă. Și trageam la țintă într-un măr din spatele curții. În spatele lui, gard de plasă. Și în spatele gardului, parc de joacă pentru copii, că așa făceau comuniștii la început, creau condiții și la țară. Profa de franceza stătea la bloc, avea un țânc de vreo 5 ani (eu, vreo 10) și îl lăsa la joaca cu niște fetițe. Alea curioase ce fac eu, au venit la gard, eu cu ochii la ele am tras pe lângă și, când e sa fie, s-a înfipt săgeata drept în capul copilului. Fugea ăla cu sageata în cap. O ținea și fesul, dar era plin de sânge. Și a venit mă-sa cu el siroind de sange, la tata la poartă. Tata era tată d'ala vechi, cu corecții pe măsură. Prima dată a găsit arcul, apoi m-a găsit și pe mine, sub pat...
Partea buna ca peste ani, am lucrat pentru o companie franțuzească. M-am înțeles cu ăia din prima, ma și lăudau ca nu știu multe cuvinte dar știu ceva gramatică pentru un străin ;)
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Înapoi la Jurnal de forumist