Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Ian 2025, 13:59

FAIR SSX12 VS WINCHESTER SX4

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

FAIR SSX12 VS WINCHESTER SX4

Mesajde ARB pe 09 Ian 2025, 23:58

Bună ziua,

Sunt un vânător proaspăt și momentan în căutarea unei arme.
De ceva vreme ma interesez cu privire la ce ar fi mai potrivit pentru mine ca novice și intr-un final am concluzionat ca ar fi interesant sa încep cu i lisa semiautomata noua. După ce am epolat câteva uprapuse și am tras cu un bock, apoi am făcut același lucru și cu semi și de aici concluzia. Calibru 12 pentru ca e universal, teva de 71 cm si/sau mai scurta și camera de 76 pentru ca 89 am înțeles ca vine și cu ceva surprize la încărcături mici.
Revenind la subiect, semiautomata inerția SSX12 de la FAIR mi se pare interesanta atât pentru ca e italiancă și am văzut sa sunt vorbite de bine și pe aici, și am și epolat-o de câteva ori și mi se pare indemanoasa, dar nu găsesc mai nici o părere de la vreun utilizator.
Pe de alta parte, semiautomata de la winchester, sx4, vad ca este mult mai populara, vorbita și ea de bine, ba chiar e un tip pe YouTube care spune ca deși e ruda mai săracă a lui Browning Maxus 2, își cam face banii. Totuși sunt refractar la o arma care mi-ar cere sa o îngrijesc prea mult. Ceea ce mi se pare cel mai interesant este ca pentru sx4 se poate comanda o teva de 61, numai buna pentru vanat la goana.

M-ar ajuta mult câteva sfaturi di partea voastră și poate ceva pareri de la ce care dețin aceste modele de arme.
Mulțumesc!

P.S. Dacă găsiți prin textele mele "epilat" inloc de "epolat", sa știți ca e de la autocorect.
ARB

Locaţie: Bacău

Re: FAIR SSX12 VS WINCHESTER SX4

Mesajde pipabh pe 10 Ian 2025, 03:10

ARB scrie:Bună ziua,

Sunt un vânător proaspăt și momentan în căutarea unei arme.
De ceva vreme ma interesez cu privire la ce ar fi mai potrivit pentru mine ca novice și intr-un final am concluzionat ca ar fi interesant sa încep cu i lisa semiautomata noua. După ce am epolat câteva uprapuse și am tras cu un bock, apoi am făcut același lucru și cu semi și de aici concluzia. Calibru 12 pentru ca e universal, teva de 71 cm si/sau mai scurta și camera de 76 pentru ca 89 am înțeles ca vine și cu ceva surprize la încărcături mici.
Revenind la subiect, semiautomata inerția SSX12 de la FAIR mi se pare interesanta atât pentru ca e italiancă și am văzut sa sunt vorbite de bine și pe aici, și am și epolat-o de câteva ori și mi se pare indemanoasa, dar nu găsesc mai nici o părere de la vreun utilizator.
Pe de alta parte, semiautomata de la winchester, sx4, vad ca este mult mai populara, vorbita și ea de bine, ba chiar e un tip pe YouTube care spune ca deși e ruda mai săracă a lui Browning Maxus 2, își cam face banii. Totuși sunt refractar la o arma care mi-ar cere sa o îngrijesc prea mult. Ceea ce mi se pare cel mai interesant este ca pentru sx4 se poate comanda o teva de 61, numai buna pentru vanat la goana.

M-ar ajuta mult câteva sfaturi di partea voastră și poate ceva pareri de la ce care dețin aceste modele de arme.
Mulțumesc!

P.S. Dacă găsiți prin textele mele "epilat" inloc de "epolat", sa știți ca e de la autocorect.

Salut, ce surprize poti sa ai la cea de 89?.
Am avut SX3 si SX4 - excelente arme.
Da, trebuie curatate cu mai mare atentie fata de cele inertiale dar... e si o placere!
pipabh
Veteran

Mesajde ARB pe 10 Ian 2025, 09:51

Salut, ce surprize poti sa ai la cea de 89?.

Am înțeles de aici de pe forum că cele cu camera de 89 se pot bloca la încărcături mici ge 24(g). Pe de altă parte văd că maestrul Violiv zice că nici o semi nu e grantată la asemenea încărcături.
Nu știu ce să spun, poate îmi fac probleme degeaba. :D
ARB

Mesajde pipabh pe 10 Ian 2025, 11:56

1. in ce conditii tragi 24g si cate?
2. da, nici o semi nu e garantata ca trage orice oricand oricum.
3. cu SX3 si SX4 am tras de la 24 g la ....56g fara nici cea mai mica problema NICIODATA!
4 iti cumperi arma de care ai nevoie! personal as lua si a treia oara SX 5,6;7...
pipabh
Veteran

Mesajde violiv pe 10 Ian 2025, 18:10

Buna alegere!
Nu pentru ca ai mai multe cartuse ci pentru ca poti regla patul. Si asta este problema cea mai mare si la incepatori si la cei mai avansati.

Toate "inertialele" fabricate astazi folosesc sistemul inventat de Benelii, al doilea, cel cu cap rotativ. Difera putin la alte chestii, butoane, etc. dar principiul e acelasi. Printre italience sint multe la care parte din piese sint chiar identice cu cele de la Benelli.
De-a lungul timpului, incercand atat Benelli cat si Franchi, Marochi, Browning, Verney, turcoaice am invatat doua lucruri:
- exista Benelli si exista restul ... care trag dar nu sint Benelli
- toate modelele noi de arme, chiar toate, au avut probleme la lansare ... ritmul cu care se lanseaza noutatile, tendinta de a le face tot mai usoare si mai rapide la rearmare, scaderea costurilor de productie, reducerea drastica a controlului de calitate au facut ca toate modelele lansate de vreo 5 ani incoace sa aibe mici sau mari probleme in primul an. Gurile rele zic ca a devenit o practica generala sa astepti "testele" facute de utilizatori si sa remediezi problemele din mers ... ca e mai ieftin decat sa testezi singur.

Deci, cu toata imensa mea curiozitate si dorinta de a incerca tot ce-i nou, nu as lua FAIR pentru ca e prea noua. Daca vreau inertiala si mai ieftina si sa fie noua ma duc catre Franchi, deja la a treia generatie, matura, eficienta si trei sferturi Benelli. Daca vreau gaz noua ma duc ori la Beretta (poate fi si seria ieftina pentru ca practic este vechea 391) ori la Winchester (o fi ea ruda saraca a Browning da' macar merge brici ... de fapt e bunica actualelor Browning - clonata).
Si mai bine, stau la panda si iau o Benelli s-h :))

P.S. da, nicio semi nu e garantata ca functioneaza cu incarcaturi slabe. Cele mai multe 24 g de azi sint dedicate talere si nu-s deloc slabe, merg mai in toate semi. Rarele 24 g pentru vanatoare sint slabute dar poti intalni si 32 g slabe de tot si sa nu mearga in semi.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde ARB pe 10 Ian 2025, 20:41

Mulțumesc mult pentru ajutor, chiar m-a ajutat sa-mi fac o părere.
Negru-n catare tuturor și un an nou cu bucurii!
ARB

Mesajde Dr.47 pe 10 Ian 2025, 22:53

Am avut o frumusețe de Raffaello în cal 28, finisaje misto, metalul se continua cum trebuie cu lemnul, o bijuterie! Ce defect i-am găsit? Prea frumoasă pt ieșit pe noroaie, în baltă, în barcă…nu e loc pt fineturi.
I-am găsit rapid un alt proprietar, iar eu am mers în cealaltă direcție și am luat o semi urata si colorată într-un ciudat camuflaj, tot inerțială, camera de 89. Am luat Franchi la vreo 4000 lei.
Vreau să zic ca am tras cu broscarii după vrăbiuțe, 2-3mii de cartușe mici și nu a sughițat la încărcături mici, cat despre încărcături mari, să te țină umărul!
Arma vine și cu set pt înclinație sus-jos, stg-drt.
Sx4 are fratele meu, curăță mai des la ea, dar și momentul ăsta e inclus în farmecul vânătorii.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde ARB pe 11 Ian 2025, 21:36

Dr.47 scrie:Sx4 are fratele meu, curăță mai des la ea, dar și momentul ăsta e inclus în farmecul vânătorii.

Fix la asta ma gândeam și eu. Și curățat armei poate fi o placere. Mai ales ca de fel sunt tehnic și îmi place și sa surubaresc. E și o scuza bună când ai de plecat, fie de acasă, fie acasă " Ma retrag sa curat arma" :)) :)) :))
ARB

Mesajde adisan77ro pe 14 Ian 2025, 11:47

Am fost tentat si eu de-a lungul anilor atat de SX3 cat si de SX4 ca in final sa aleg intre Beretta A400 Xplore Unico si Benelli Vinci. Am ales Vinci ptr ca imi doream mai mult o inertiala decat una pe gaz. Benelli impecabila, cred ca merg spre 30000 focuri cu ea si nu imi amintesc sa fi tusit vre-odata si trag curent la talere cu 24 si 28, in rest cu 36g preponderent si uneori am tras cu 50g de curiozitate, dar mi-a cam trecut :D . Tras si unice de tot felul de la Dupo , trecand prin B&P ori Rotweil Exact si pana la Sauvestre.
A nu se intelege ca am ceva impotriva W.SX3 ori SX4, sunt arme f bune si am prieteni absolut incantati de ele, insa cand pui mana si vezi comparativ cum se manevreaza o Benelli si cat de usor si lin merge inchizatorul, e ca si cum ai compara inchizatorul de la o Tikka cu unul e la Mauser ori CZ.
N-au nici o legatura una cu cealalta.
Cum spunea si Violiv, toate trag dar niciuna nu-i Benelli
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!