Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
optica de calitate pt cal 8x68s
18 mesaje • Pagina 1 din 1
optica de calitate pt cal 8x68sBuna ziua!sunt nou pe forum si as avea cateva inrebari legate de optica am achizitionat nu demult un mauser m03 calibru 8x68s.
Pe mine ce ma intereseaza este,ca optica sa fie ,,sanatoasa,, si ce merge pe acest calibru,momentan nu am nici o idee de magnificatii sau alte cele doar sa fie cu reticol iluminat,momentan dispun de o luneta meopta 2100 1.5x6x42 montata pe un cz exclusiv 7x 64 cam asta ii tot ce stiu despre lunete. meopta meostar r2 ar fi ok? Cu stima.
Re: optica de calitate pt cal 8x68sParterea mea este ca te arunci cam repede la carabine mai ales la 8x68, fiind incepator.
De cat timp porti lisa in spinare? Ca si lunete eu zic ca ar trebui sa te uiti pe la zeiss, SWA, IOR. Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: optica de calitate pt cal 8x68sBuna ziua, colegu @mauser m03;
Avand in vedere ca nu ai “ nici o idee de magnificatii sau alte cele”, cred ca cel mai bine ar fi sa citesti cate ceva din capitolul ABC de optica, sunt cateva articole foarte frumoase si instructive. Altfel “cateva inrebari legate de optica “ , care vad ca se rezuma de fapt la una singura, daca este sau nu buna o luneta anume,… Greu de dat un asemenea raspuns, pe langa preferintele si gusturile personale, intervin multe variabile, …, tip de vanatoare practicata (goana, panda, …), conditii de utilizare (ziua, apus, …), …. Sau crezi ca solutia magica este forumul? Intrebi si primesti raspunsul, punctual! ![]() Merge si asa, … dar trebuie macar sa stii sa pui intrebarea. ![]() Toate cele bune 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: optica de calitate pt cal 8x68sMa scuzati de formularea întrebării sunt nou pe forum dar nu sunt nou între ale armelor sunt vânător de mult timp si ma intereseaza o parare utila a celor de pe forum care detin astfel de calibre ''magnum''.
Cu stimă.
Re: optica de calitate pt cal 8x68sPoți sa-ti iei orice luneta din gama medie de preț ( 1000euro), ca și magnificatie, tu trebuie sa decizi în funcție de zona/zonele (distantele la care poti trage) unde vanezi.
8x68s e un calibru foarte bun, eu îl folosesc de câțiva ani, sa ai grija ce muniție folosești ca n-o sa mai alegi nimic din vânatul de greutate medie. Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
Re: optica de calitate pt cal 8x68sMeopta r2 rezista si sunt si bune!Depinde pentru ce iti trebuie(goana,panda) alegi si modelul
Blaser R8 30-06,9.3x62
Merkel Suhl 12/70
Re: optica de calitate pt cal 8x68s
Bine ai venit printre noi! Da! Meopta e foarte buna .... pentru CZ. Am glumit dar numai pe jumate. E o vorba pe aici pe forum care zice ca luneta trebe sa fie mai scumpa ca arma. Ai o arma de top, intr-un calibru potent, care mai are parte si de o montura particulara, smechera si scumpa cat o luneta Meopta. Ar fi pacat sa n-o insotesti cu o luneta de aceeasi calitate cu arma. Meopta rezista mecanic. E recunoscuta ca fiind printre cele mai rezistente. Are si o sticla buna, mai buna decat ale japonezelor de acelasi pret. Insa are o distanta pupilara nu foarte mare si asta inseamna ca luneta sta un pic prea aproape de ochi ca sa vezi bine prin ea. Ebony in 7x64 cu Meopta deasupra are cam pe jumate recul fata de M 03 in 8x68. E foarte indicat sa alegi o luneta care sa stea cat mai departe de ochi ... ca sa nu ramai machiat. Deasemeni, pentru ca monturile armei permit asta, e indicat sa alegi o luneta cu sina de fixare nu cu inele. Dincolo de asta ar trebui sa ne spui ce vrei sa faci cu arma asta si atunci iti putem recomanda o luneta cu caracteristici potrivite scopului. Un buget maximal n-ar fi rau de indicat ...
Re: optica de calitate pt cal 8x68sBugetul maximal pana in 1000 euro exclusiv de pândă distanta de tragere pana la 300m
Cu stimă
Re: optica de calitate pt cal 8x68sPt dl liviur sunt interesat ce tip de muniție folositi si care sunt efectele asupra vânatului mediu-mare
Cu stimă
Re: optica de calitate pt cal 8x68sUite eu trag tot cu 8x68 si folosesc Zeiss Victory Varipoint, iar ca munitie eu iti indic Blaser CDP sau RWS EVO, ambele sunt facute de RWS, ideea este ca nici nu gasesti foarte multe optiuni in afara RWS-ului care la propiu au invetat acest calibru
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: optica de calitate pt cal 8x68sNorma Swift A-Frame de 13 grame , iar la lunete minim un Leupold VX 6 sau Minox ZA5i, dar daca ai bani, iti recomand un Swaro Z6i, Schmidt&Bender Zenith sau Exos.
Respecte! ![]() www.dronaoradea.ro
Re: optica de calitate pt cal 8x68sPe 8 am tras cu cdp si luneta swaro z6i.
Recomand. Sa nu te manance sa tragi cu rws ks de 11,7 in capre. ![]() Trage cu blaser cdp in orice vanat. Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: optica de calitate pt cal 8x68sAm citit postarile unor colegi de seamă "violiv" despre mauser m03 cal 8x68s si nu am văzut referinte bune despre asta,ma simt păcălit pt ca am dat câtva bistari pe arma.
Are cineva armă ca si a mea in configurația amintită? Cu stima
Re: optica de calitate pt cal 8x68sIti spun mai multi care au 8x68s ca e un super calibru si tu te simti pacalit
![]() Eu am avut si 9.3x62 si 30.06 dar nu as mai da 8x68 pentru nimic, asculta parerea celor care il folosesc, eu sincer din tot ce a scris Vio in ultima vreme pe forum nu am dedus nicicum ca ar spune de 8x68 ca nu e de treaba, ca e puternic, ca e greu de stapanit etc dar asta e altceva Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: optica de calitate pt cal 8x68sNimic nu e perfect in lumea echipamentului pentru vanatoare si muuulte lucruri sunt foarte-foarte aproape ca performante. Ca urmare, partizani ai tuturor taberelor exista in orice loc in care trage cineva cu arma.
Arma e facuta bine dar e la acelasi pret sau chiar mai scumpa decat un R 8 si nu-ti ofera tot ce-ti ofera R 8 ba mai are si cateva grame in plus si cativa cm la lungime. Tevile ambelor sunt facute astazi practic pe aceeasi linie de fabricatie si ambele arme trag la fel de bine. Ca ai vrut M 03 in loc de Sauer (la fel de surioara in ale tevilor) sau Blaser e strict alegerea ta si nu trebe sa fii suparat ... cel putin nu in momentul asta, cand inca n-ai apucat sa folosesti arma. Vezi tu pe parcurs. La fel, 8x68 e foarte aproape ca ce poate de americanul 300 wm, ca sa luam un cartus comun si bine-cunoscut si pe la noi. Oricat ar canta unii sau altii ca diametrul cu mai putin de jumate de milimetru mai mare face cine stie ce grozavie realitatea este ca nu-i asa. Nu exista nimic ce 8x68 sa faca iar 300 wm nu in schimb sunt chestiute pe care 300 le poate dar 8-ul nu si asta tocmai datorita limitarii drastice la sorturile de munitie disponibile. Ca la acelasi gramaj 8-ul pleaca cu ceva m/s mai mult la gura tevii (undeva la 5-10%, adica 10-50-90 m/s in plus functie de munitie si fabricant ... nu luati de bunele datele RWS ca niciun cartus de la ei nu scoate cat zice, pe verificate oricand) e fix-pix atata vreme cat ai la dispozitie numai proiectile co coeficient balistic mic si care pierd mult viteza pe traiectorie. La 300 m aproape orice proiectil gasibil in 8x68, la orice gramaj, ajunge cu viteza mai mica decat proiectilele americane de distanta in acelasi gramaj trase din 300 wm .... si asta pentru un cost mai mare al cartusului, o cantitate de pulbere ceva mai mare, un recul un pic peste 300 wm so o uzura mai rapida a tevii. In plus, daca tot ai tevi de schimb, capul de inchizator mediu se potriveste doar la fratiorul 6,5x68 pe cand un cap magnum are o gama aproape nesfarsita de potriveli. Ca orice magnum, n-a fost construit sa faca mai mult decat 8x57, sa zicem, la 100 m ci sa faca la 400 ce face fratiorul mai mic la 200. Ca vanatorii europeni il folosesc in peste 90% din situatii mult sub aceasta distanta e optiunea lor "irationala". Dar asta nu impiedica pe nimeni sa-l foloseasca daca asa crede ca-i bine. In fond, macar aici avem inca libertatea de a alege ce calibru magnum dorim si sunt primul care recunoaste ca "irationalul" dicteaza de multe ori alegerile vanatorilor (vezi 30-378 din dotarea personala, un calibru si mai fara rost ca 8x68). Prin urmare, dupa mintea mea, inafara de nostalgie si dorinta personala nu exista niciun motiv rational, stiintific pentru care sa alegi 8x68 in loc de un 300, fie ele 300 WM, Weatherby sau chiar Blaser Magnum. Face treaba? Da! E adevarat dar si altele o fac cel putin la fel de bine daca nu chiar mai bine ... si mai ieftin. Pana la urma, tu sa fii multumit de ce face practic ca-n rest nu mai conteaza. Revenind la luneta ... montura o ai deja? Daca nu, trebe sa ai in vedere ca numa asta e aproape 2000 lei si-ti reduce drastic bugetul ... si-mi mentin recomandarea de a cauta o luneta cu prindere pe sina nu pe tub. Daca ai deja montura si este cu inele atunci trebe o luneta cu prindere pe tub. In 1000 E si care sa faca treaba buna la panda si sa tina la recul fara probleme ai la dispozitie Meopta din ambele serii "r", adica si cele cu 4x zoom si cele mai noi cu 6x zoom, IOR 4-14x56 (nu exista varianta cu sina), eventual o S&B din seria Classic Hungary (2,5-10 sau 3-12x).
Re: optica de calitate pt cal 8x68sMulțumesc dl vio pt referințele care lea ti expus,motivul pt ca am ales arma a fost prețul foarte bun arma este noua are 7 focuri trase si a stat in custodie 4 ani pt ca vechiul posesor avea probleme cu legea .
Montura este cu inele am gasit în austria la 300 €, la arrow ii vreo 470€. Vizavi de luneta as vrea sa cumpăr numai pe ce pun mâna nu de pe net sunt din zona oradea si pt ca am văzut la huntershop diferite lunete ma atras meopta meostar dar si nikonul imi trage cu ochiul. La cat am dat pe armă Si la cat costă pe raft cred ca a meritat. Poate am sa postez poze cu noua jucărie. Mulțumesc Pt sfaturile voastre si astept in continuare opinii. O zi însorită
Re: optica de calitate pt cal 8x68sPe o astfel de arma in 8x68 e pacat sa aiba o luneta ieftina din multe puncte de vedere! Pune macar o Meopta RD 2 pe ea daca nu un S&B de la Huntershop. Sanatate si sa vezi bine!
![]() www.dronaoradea.ro
Re: optica de calitate pt cal 8x68s
Am tras câțiva ani cu RWS KS 11,7grame. Se comporta bine în vânat pana în 150kg, la vânat mai mare și mai rezistent sarea plumbul din cămașă. De cea 2 luni trag cu Blaser CDP 12,7grame. Am împușcat câțiva porci la goana, nu foarte mari, așa ca nu pot spune ce diferențe sunt fata de KS. Oricum, nu am avut probleme cu KS-UL, în sensul de a nu cădea animalul, dar am văzut la un porc împușcat la dibuit ca nu au ieșit din animal. Le-am găsit sub piele, în partea opusa. Am tras doua focuri, din 70m, prin mărăcini. Cu KS am împușcat porc , cerb, urs, țap (nu te sfătuiesc sa tragi la țap, decât dacă poți trage prin coaste fără sa atingă omoplatul sau sa tragi în gat). Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
18 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi! Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 60 vizitatori |
Publicitate
|