Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Cote de recolta la specia caprior 2016-2017
37 mesaje • Pagina 2 din 2 • 1, 2
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017Cotele de recolta aprobate nu reflecta neaparat efectivele din teren. Cotele se stabilesc conform unei formule de calcul care depind de efectiv optim, efectiv real si sporul anual. Cota care rezulta din calcule reprezinta maximul care poate fi propus de gestionar. Adica daca gestionarul solicita cota cu un numar de exemplare mai mic decat cel rezultat din calcule, asa se aproba. Deci un fond poate avea cota din calcule de 50 ex. si aprobata prin ordin de 2 ex. pt ca doar atat a solicitat gestionarul. De exemplu, la ascociatia noastra se puteau vana din calcule 29 ex. caprior, dar s-au aprobat doar 14 pt. ca atat a propus gestionarul. Asadar cred ca nu ar trebui trase concluzii cunoscand doar cotele aprobate.
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017cotele de recolta REFLECTA efectivele reale din teren!!!
cota zero la caprior arata ca efectivul real este sub 75% din efectivul optim. pentru zona de campie, daca presupunem ca fondul este cel mai nefavorabil posibil pentru caprior, deci de bonitate IV, tot ar trebui sa aiba intre 5-50 capriori pe 1000ha. cel mai mic fond nu are sub 5000ha si daca se face o bonitare, sigur nu ies sub 25 de capriori/1000ha,de aici rezulta o populatie optima minima de capriori de 125 exemplare pe fond. cu un spor anual de 25% tot ar trebui sa fie o recolta de minim 30 exemplare pe orice fond de campie, oricat de batut de soarta ar fi el dar ce te faci daca pui lupul paznic la oi? ajungi sa nu ai picior de capra pe tot fondul (din nou vezi exemplul lui Giurgiu)
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017
Vad ca se discuta mult despre gospodarire, cote de recolta si evaluari, dar nu se discuta nimic despre cum se aproba cotele de recolta. Va recomand sa verificati, la rand, toate cotele de recolta aprobate in Romania, anul acesta, pentru sezonul de vanatoare 2016-2017. Veti vedea ca, majoritar, asociatiile mari ale vanatorilor au cele mai mici cote, RNP-ul aproape la fel, iar asociatiile mici cu unu, pana la cateva fonduri au cote de recolta neasteptat de mari. Ca sa se poata trage o concluzie ar trebui sa avem in fata si evaluarile efectivelor de caprior pentru fiecare fond in parte, pentru toti gestionarii. Va spun acest lucru deoarece cunosc un fond, apartinand unei asociatii mari, pe care sunt evaluate 198 de exemplare, sunt cerute 18 si sunt aprobate 15 exemplare (masculi, femele si tineret in total ). Pentru un fond alaturat, apartinand unei asociatii mici se primeste o cota de recolta de trei ori mai mare. Au oare 600 de exemplare evaluate ? Cred ca aceste cote aprobate au in spate alte argumente decat cele tehnice si urmaresc alte interese decat cele pe care le asteapta fiecare dintre noi. Haideti sa comparam evaluarile si cotele de recolta si apoi sa tragem concluziile. Vom avea parte de surprize neasteptate. Si in final sa comparam cifrele descoperite cu valorile cotelor de recolta obtinute din algoritmul de calcul impus de autoritatea centrala care raspunde de vanatoare. Atunci, vom avea cu totii subiecte de dezbatere. Si daca politica acestor jocuri de cifre se va compara cu politica aprobarii cotelor de recolta la mistret, vom avea si mai mari surprize.
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017
Algoritmul asta e secret? Ca nu l-am gasit pe nicaieri... Poate ni-l impartasiti si noua. cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017nu e complicat
fiecare fond cinegetic, pentru fiecare specie de vanat are calculata o anumita bonitate. in functie de aceasta bonitate, pentru specia respectiva este data o densitate optima (in exemplare/unitatea de suprafata) si de aici, in functie de suprafata fondului rezulta efectivul optim pentru specia respectiva. daca efectivul real ( cel care rezulta la evaluare ) este egal cu efectivul optim, cota de recolta se considera egala cu sporul anual (acest spor natural difera dela specie la specie, difera in functie de localizarea geografica a fondului... de ex pentru caprior pentru zona de campie sporul natural este considerat 25% di efectivul real) daca efectivul real este mai mic decat efectivul optim cu mai mult de 25%, cota de recolta este zero. daca pe un fond cinegetic din zona de campie este cota de recolta zero la caprior, nu stiu ce vina are autoritatea publica ce se ocupa de vanatoare. vina o are in intregime gestionarul fondului.
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017Perfect de acord cu explicația. Dar pentru a putea sa facem un comentariu pertinent este interesant sa comparam cotele de recolta cu efectivele evaluate, cu propunerile gestionarului si cotele rezultate din calculul despre care vorbim.. Zilele viitoare voi veni cu exemple concrete.
Acolo unde este zero cota de recolta cifrele amintite mai sus vor lămuri cauzele.
Re: Cote de recolta la specia caprior 2016-2017Bună ziua. Deranjez si eu cu o intrebare banală, la stabilirea categoriei de bonitate (mistreț) cu ajutorul cheilor de diagnoză există un factor acolo numit 'Biomasa accesibilă pe timpul iernii' cum anume se determină?
37 mesaje • Pagina 2 din 2 • 1, 2
Înapoi la Vanatoare de caprior Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori |
Publicitate
|