Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 23 Feb 2025, 19:28

J. NOWOTNY

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

J. NOWOTNY

Mesajde Paul_Sol pe 13 Oct 2014, 15:59

Buna ziua,

numele meu este Paul, de foarte putin timp sunt vanator iar de astazi m-am hotarat sa ma alatur grupului vostru.
Am mostenit de la tatal meu o arma de vanatoare semnata de J.NOWOTNY si o gravura PRAHA, din pacate am gasit foarte putine informatii despre ea sau producator.
Drilling calibrul 9,3x74R doua tevi iar una lisa de 12.
Ar putea sa ma ajute cineva cu mai multe detalii.
Multumesc.
Paul_Sol
Nou membru

Locaţie: Sibiu

Re: J. NOWOTNY

Mesajde yoghi pe 13 Oct 2014, 19:54

un detaliu important !

Cumpar Eu. :)
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde blackcrotal pe 13 Oct 2014, 22:30

Paul_Sol scrie:Buna ziua,

numele meu este Paul, de foarte putin timp sunt vanator iar de astazi m-am hotarat sa ma alatur grupului vostru.
Am mostenit de la tatal meu o arma de vanatoare semnata de J.NOWOTNY si o gravura PRAHA, din pacate am gasit foarte putine informatii despre ea sau producator.
Drilling calibrul 9,3x74R doua tevi iar una lisa de 12.
Ar putea sa ma ajute cineva cu mai multe detalii.
Multumesc.

Salut ,
Am gasit ceva pe internet despre aceasta arma. Ai aici un linck :
http://www.littlegun.info/arme%20tcheco ... y%20gb.htm
daca te duci in josul paginii respective dupa un PISTOL de SALON gasesti o arma ASEMANATOARE cu a ta dar cu tevile putin inversate in sensul ca este un drilling cu 2 tevi de 12 si o teava de 9,3x74R

Pe un alt forum din USA am gasit aceasta fraza:
I'd go to the forum over at antiqueguns.com (http://www.antiqueguns.com/phorum/list.php?6) and post your request to a gentleman by the name of Bill Curtis. He's in the UK and has forgotten more than I'll ever know about European arms (There was a J Nowotny who was a notable gunmaker in Prague in the mid to late 1800s).
( sunt convins ca nu ai nevoie de traducere).
Parerea mea este ca este posibil sa ai o arma de valoare ( datorita vechimii) daca vreodata te vei gandi sa o vinzi cel mai bine ar fi sa te duci la mai multi armurieri care sa-ti spuna valoarea armei si sa nu te grabesti cu vanzarea ( intelegi tu singur din ce motiv)..
Respect,
Razvan
blackcrotal
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Paul_Sol pe 14 Oct 2014, 09:48

Multumesc pentru ajutor Razvan, arma seamana mult de tot cu cea din linkul de mai jos.
http://www.littlegun.info/arme%20tcheco ... y%20gb.htm
Valoarea e foarte mare dar sentimentala, nu voi vinde arma vroiam doar sa aflu cate ceva despre ea.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde iliealexandruionut pe 14 Oct 2014, 16:17

..nu vinde arma asta niciodata!!! e de la tatal tau si asemenea lucruri nu se pot cumpara!!!!..si ij daca era...ai grija de ea,poate chiar pastreaz o fara sa o ,,dai la cartuse ,, de ultima generatie....ai grija de ea pt ca intotdeauna iti va aminti de la cine o ai.....(scuze daca sunt usor sentimental...)
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde biriuck pe 15 Oct 2014, 07:39

Paul_Sol scrie:Drilling calibrul 9,3x74R doua tevi iar una lisa de 12.

Daca este pastrata in stare buna atunci ai o arma de goana clasa I :wink:
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Paul_Sol pe 16 Oct 2014, 08:29

Va salut din nou si va multumesc pt. sfaturi,
acum as mai avea o intrebare, arma de care am scris mai sus are cocoase exterioare si e deocamdata
la unchiul meu pana primesc permisul de port arma si mi se elibereaza autorizatia.
Ieri am fost la un armurier si am inteles ca nu imi va fi aprobata ca arma de vanatoare doar de colectie
iar pentru asta ar trebui sa ma fac colectionar de arme.
In alt topic de ieri am cerut niste pareri pentru ca vroiam sa-mi mai cumpar o semiautomata iar acum sunt derutat complet. Ma gandeam sa mai las drillingul la unchiul meu (la verificare la el nu au fost probleme)
si sa-mi iau prima data semiautomata pana imi fac si actele de colectionar.
Stie cineva daca e interzisa arma cu cocoase exterioare la vanatoare.
Va multumesc mult si va doresc numai bine.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Ghinda pe 16 Oct 2014, 10:49

Vezi de treaba. daca este functionala, nu au ce sa faca. Actele le faci prin armurier, daca flinta are probleme, armurierul trebuie sa nu faca intermedierea. Politia nu are drept sa faca pe armurierul.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde tehărău pe 16 Oct 2014, 10:59

Paule, s-o stapanesti sanatos! Dar daca tot ne starnesti invidia, nu vrei tu sa pui ceva poze cu raritatea? Sa ne clatim si noi ochii cu minunea... :roll:
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Paul_Sol pe 16 Oct 2014, 12:11

Paul_Sol
Nou membru

Mesajde tehărău pe 16 Oct 2014, 12:44

Multumim! Frumoasa arma!
Te-ai miscat repede tare cu pozele, esti baiat fain! Nu inteleg, ce scrie pe biletelul ala lipit pe pat?
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Paul_Sol pe 16 Oct 2014, 12:54

tehărău scrie:Multumim! Frumoasa arma!
Te-ai miscat repede tare cu pozele, esti baiat fain! Nu inteleg, ce scrie pe biletelul ala lipit pe pat?

Biletul a fost lipit cat timp a stat arma la armurier, e trecuta seria si producatorul.
Pozele le-am facut dupa ce a intrat in posesia unchiului meu, asta e alta poveste,
ma bucur ca iti place.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Alin3006 pe 16 Oct 2014, 14:28

tehărău scrie:Paule, s-o stapanesti sanatos!

Si bun venit pe forum. Cu siguranta tatal tau a fost un om deosebit si cu gusturi fine.
Arma aia, in functie de starea in care este, face intre 4 si 10.000 de euro, asta ca sa stii ce ti-a lasat batranul tau. Poate fi o mica avere. As spune ca e mai aproape de a doua mea estimare decat de prima.
Asa ca la multi le va curge baluta cand o vor vedea si iti vor spune tot soiul de prostii, numai sa te pacaleasca s-o vinzi pe nimic. Fii convins ca armurierul e bagabont si din cauza asta ti-a zis asa, ca poate ti-o vinde el...Ale dracu jigodii!!! :evil: :evil:
Sa nu faci tampenia de a crede ca nu poti iesi la vanatoare cu o arma cu cocoase, sau ca e nesigura.
Si cum a mai spus cineva, ai cea mai tare arma de goana pe care ti-ai putea-o dori.
Da-o dracu de semiautomata! Tu ai Lamborghini si vrei un Clio??!!!
Pune mana si cauta si o juxtapusa cu alice, ca sa cinstesti cum se cuvine memoria tatalui tau, ca probabil daca ar trai te-ar bate cu semiautomata la fund. :oops: Nu-mi lua in nume de rau spusele, insa cu timpul ai sa intelegi ce-am vrut sa spun. Si evita-l pe armurierul cu pricina de acum...
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Paul_Sol pe 17 Oct 2014, 09:14

Alin3006 scrie:
tehărău scrie:Paule, s-o stapanesti sanatos!

Si bun venit pe forum. Cu siguranta tatal tau a fost un om deosebit si cu gusturi fine.
Arma aia, in functie de starea in care este, face intre 4 si 10.000 de euro, asta ca sa stii ce ti-a lasat batranul tau. Poate fi o mica avere. As spune ca e mai aproape de a doua mea estimare decat de prima.
Asa ca la multi le va curge baluta cand o vor vedea si iti vor spune tot soiul de prostii, numai sa te pacaleasca s-o vinzi pe nimic. Fii convins ca armurierul e bagabont si din cauza asta ti-a zis asa, ca poate ti-o vinde el...Ale dracu jigodii!!! :evil: :evil:
Sa nu faci tampenia de a crede ca nu poti iesi la vanatoare cu o arma cu cocoase, sau ca e nesigura.
Si cum a mai spus cineva, ai cea mai tare arma de goana pe care ti-ai putea-o dori.
Da-o dracu de semiautomata! Tu ai Lamborghini si vrei un Clio??!!!
Pune mana si cauta si o juxtapusa cu alice, ca sa cinstesti cum se cuvine memoria tatalui tau, ca probabil daca ar trai te-ar bate cu semiautomata la fund. :oops: Nu-mi lua in nume de rau spusele, insa cu timpul ai sa intelegi ce-am vrut sa spun. Si evita-l pe armurierul cu pricina de acum...

Salut Alin,

iti multumesc si tie de sfaturi, n-am cum sa ma supar.
Pe armurier il voi evita cu siguranta de acum, cat despre ''Clio'' mi sa pus pata pe el si n-am ce sa-i fac, bineinteles ca drillingul va ramane arma de suflet.
Poate ajung in timp la vorbele tale, o sa mai fie loc in dulap si de o juxtapusa.
Sanatate!
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Ghinda pe 17 Oct 2014, 11:28

Lamborghini? Asta e DuoHammed.
Ce are Paul este Rolls-ul coroanei britanice!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Gabriell pe 17 Oct 2014, 13:18

Asa arma eleganta purtata pe brat,merge strasnic cu o palariuta atinsa bine de patina timpului! :wink:
Ehe...dotarea asta,nu-i asa de simpla cum crede lumea... :)
Gabriell
Membru activ

Locaţie: Romania

Mesajde Paul_Sol pe 17 Oct 2014, 13:20

Gabriell scrie:Asa arma eleganta purtata pe brat,merge strasnic cu o palariuta atinsa bine de patina timpului! :wink:
Ehe...dotarea asta,nu-i asa de simpla cum crede lumea... :)

Am vorbit deja cu Matache padurarul, e rezolvata problema :D
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde violiv pe 18 Oct 2014, 11:20

O arma deosebita. Si prin cine a facut-o si prin combinatia de calibre. E drept, merita pastrata .... dar as scoate-o numa o data pe an, sa ramana si nepotilor ceva.
Cateva aprecieri:
- sigur e 9,3*74? Nu cumva 9,3*72... Ai si cartusele potrivite? Mecanica este una mai intalnita la arme premergatoare WW I, cam pe la 1900, care erau mai obisnuite cu fratiorul mai mic. Daca e calibrul mare atunci e si mai neobisnuita combinatia cu platini pe "picatura".
- pretul nu e mic dar eu n-as fi asa generos ca @alin. Fabricantul nu e un nume chiar asa mare. Arma a fost un model mai degraba comun decat luxos pt. epoca. Gravurile sunt un model numit "discret" , nu deosebite. Starea armei nu e nici pe departe "ca noua" ci mai degraba "cu urme evidente de folosire pe lemn si metal, rugina a intalnit-o un pic" si sincer m-as gandi la o restaurare. Pe o piata foarte favorabila si intalnind un tacanit nebun dupa ea poate s-ar obtine 4000 da' nu bag mana-n foc. Nu orice lucru vechi e si scump.

Asta nu-i reduce cu nimic valoarea sentimentala.
Legal se poate folosi si de intampini probleme la politie fa reclamatie.
Precaut ar fi sa treaca totusi pe la un "armurier adevarat", in sensul real al cuvantului.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Paul_Sol pe 18 Oct 2014, 15:04

violiv scrie:O arma deosebita. Si prin cine a facut-o si prin combinatia de calibre. E drept, merita pastrata .... dar as scoate-o numa o data pe an, sa ramana si nepotilor ceva.
Cateva aprecieri:
- sigur e 9,3*74? Nu cumva 9,3*72... Ai si cartusele potrivite? Mecanica este una mai intalnita la arme premergatoare WW I, cam pe la 1900, care erau mai obisnuite cu fratiorul mai mic. Daca e calibrul mare atunci e si mai neobisnuita combinatia cu platini pe "picatura".
- pretul nu e mic dar eu n-as fi asa generos ca @alin. Fabricantul nu e un nume chiar asa mare. Arma a fost un model mai degraba comun decat luxos pt. epoca. Gravurile sunt un model numit "discret" , nu deosebite. Starea armei nu e nici pe departe "ca noua" ci mai degraba "cu urme evidente de folosire pe lemn si metal, rugina a intalnit-o un pic" si sincer m-as gandi la o restaurare. Pe o piata foarte favorabila si intalnind un tacanit nebun dupa ea poate s-ar obtine 4000 da' nu bag mana-n foc. Nu orice lucru vechi e si scump.

Asta nu-i reduce cu nimic valoarea sentimentala.
Legal se poate folosi si de intampini probleme la politie fa reclamatie.
Precaut ar fi sa treaca totusi pe la un "armurier adevarat", in sensul real al cuvantului.

Salut colegu,
mersi mult de sfaturi si de precizari, arma e cu siguranta
9,3x74R, am fost nevoit sa predau munitia la politie dar cred ca mai
am o cutie goala acasa, o sa pun o poza luni cel tarziu.
M-am gandit si la o restaurare dar astept opinia unui armurier de la Frankonia
la care am ajuns din pura intamplare.
Sper sa nu fie probleme la politie cu trecerea ca arma de vanatoare oricum va voi tine la curent.

Sa auzim de bine.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Paul_Sol pe 20 Oct 2014, 15:19

Paul_Sol scrie:
violiv scrie:Salut colegu,
mersi mult de sfaturi si de precizari, arma e cu siguranta
9,3x74R, am fost nevoit sa predau munitia la politie dar cred ca mai
am o cutie goala acasa, o sa pun o poza luni cel tarziu.
M-am gandit si la o restaurare dar astept opinia unui armurier de la Frankonia
la care am ajuns din pura intamplare.
Sper sa nu fie probleme la politie cu trecerea ca arma de vanatoare oricum va voi tine la curent.

Sa auzim de bine.

Salut

din pacate nu mai gasesc cutia de care ziceam mai sus
dar in permisul de vanatoare al tatalui meu e trecut 9,3x74R.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Paul_Sol pe 12 Noi 2014, 10:51

Va salut,

astazi am depus actele pentru permisul de port arma,
sunt curios cat va dura pana il voi obtine, sper sa prind si eu cateva iesiri anul asta cu arma in spate,
prin tufe am urlat :D
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Paul_Sol pe 12 Noi 2014, 12:05

Mai am o intrebare pentru cei care detin deja permisul de port arma,
nu am primit un numar de inregistrare dupa ce am predat dosarul, stiti cumva daca
e necesar acest lucru.
Sincer nu m-am gandit la asta iar un prieten vanator mi-a spus ca ar fi necesar.
Multumesc.

O zi buna
Paul.
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 12 Noi 2014, 19:15

In mod normal trebuiau sa dea numar de inregistrare,insa mai niciun Birou Arme nu da asa ceva.
Trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Nici sa ii bati la cap nu prea are rost,oricum tot la termenul stabilit de ei iti vor elibera permisul,si de obicei acest termen este maximul legal.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Paul_Sol pe 27 Noi 2014, 17:30

Va salut din nou colegi forumisti,

saptamana trecuta au fost domnii de la politie in vizita (neanuntati)
si au verificat dulapul de arme, n-au vrut sa-mi spuna cat mai dureaza pana cand imi elibereaza
autorizatia de cumparare. Astept ce sa fac, astazi sunt trei saptamani de cand am depus actele.
Sper sa prind si eu 1-2 iesiri anul asta.

Numai bine,
Paul
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 27 Noi 2014, 18:16

In cel mai bun caz mai ai de asteptat cel putin inca trei saptamani. Asa se merge acum,pe limita maxima,adica 45 de zile.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Paul_Sol pe 23 Dec 2014, 10:27

Va salut cu respect.

Astazi am intrat in posesia armei de vanatoare de care v-am povestit mai sus.
Dar ca la noi la nimeni, nu va fi trecuta in permisul de vanatoare ca arma de vanatoare
pentru ca are cocoase, nu pentru ca nu ar fi sigura ci pentru ca are cocoase.
Stie cineva unde scrie lucrul acesta ca eu n-am putut gasi nimic.
Va multumesc si va doresc sa aveti sarbatori mai fericite decat ale mele.

Cu stima,
Paul
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde violiv pe 23 Dec 2014, 10:43

Intai felicitari!
Apoi sunt ceva greselute: arma nu este trecuta in permisul de vanatoare ci in permisul de arma. Astea sunt de doua feluri: A. de detinere, pentru arme de colectie sau tir si B. port si folosire, pentru arme de vanatoare, etc. Daca ti-ai facut "acte de vanator" si vei avea sau ai permis de tip B iar arma va fi trecuta in acest permis, nu se poate inscrie decat ca arma de vanatoare sau de tir. Cu arma din perimsul B poti iesi liber.
Daca te-au pus sa-ti faci acte de colectionar si-ti vor emite un permis de tip A atunci nu poti decat s-o tii in casa si sa te uiti la ea. Nu exista nicaieri vreo prevedere cum ca armele cu cocoase nu sunt permise la vanatoare. Fa contestatie scrisa si solicita expres inscrierea armei ca arma de vanatoare. Cand trebe sa dea un raspuns scris bazat pe legi iar legile nu-i sustin, repejor se schimba optica.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Paul_Sol pe 23 Dec 2014, 10:54

Multumesc de precizari, ai dreptate, din frustrare si/sau suparare
au intervenit greselile, arma va fi trecuta intr-un permis de port arma tip A,
iar pentru a doua arma din ce zicea stimabilul domn de la politie imi trebuie inca un permis tip B,
eu stiam ca pot fi trecute ambele in acelasi permis.
Stau si ma uit la ea ce sa fac, contestatie nu o sa depun din motive greu de explicat.
Nu stiu cum e la CT dar aici e vai steaua noastra.

Numai bine
Paul_Sol
Nou membru

Mesajde the_mav pe 23 Dec 2014, 10:59

Paul_Sol scrie:Multumesc de precizari, ai dreptate, din frustrare si/sau suparare
au intervenit greselile, arma va fi trecuta intr-un permis de port arma tip A,
iar pentru a doua arma din ce zicea stimabilul domn de la politie imi trebuie inca un permis tip B,
eu stiam ca pot fi trecute ambele in acelasi permis.
Stau si ma uit la ea ce sa fac, contestatie nu o sa depun din motive greu de explicat.
Nu stiu cum e la CT dar aici e vai steaua noastra.

Numai bine

atunci in baza acelor motive greu de explicat pt care NU depui contestatie, vei avea DOAR o arma de panoplie, nu una de vanatoare. adica una de pus cel mult pe pereti. PACAT!
:!: :idea: :!:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde biriuck pe 23 Dec 2014, 16:31

Pai daca nu depui contenstatie nu vei putea sa folosesti arma la vanatoare. Cum ar fi pacat ca arma asta sa zaca asa in cui iti propun sa ne vedem si o cumpar eu daca se prezinta bine mecanic.

Am timp de contestatii si nici nu ma impiedica "motive greu de precizat" sa ma cert cu oamenii legii :lol: . Poate nici nu e nevoie de asta si sunt mai destepti un pic cei de la mine din judet :wink:
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Următorul

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!